Рішення
від 21.04.2008 по справі 2-428/08
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №2-428/08

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.04.2008 Заводський районн ий суд м. Запорожжя в складі:

головуючого судді Марченко Н.В.

при секретарі Фур дак В.Й.

за участі представника О СОБА_1 ОСОБА_2

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду в м. Запоріжжя цивільну сп раву за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБ А_6за участі третьої особи К П ВРЕЖО №4 про зміну договору н айму житлового приміщення та вселення та зустрічному поз ову ОСОБА_3 до ОСОБА_4 з а участі третьої особи КП ВРЕ ЖО №4, відділу громадянства, па спортизації та міграції насе лення Заводського РВ ЗДУ УМВ С України в Запорізькій обла сті про визнання особи такою , що втратила право користува ння житловим приміщенням.

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 звернувся з позо вом до ОСОБА_3,ОСОБА_7, ОСОБА_6 про зміну договору н айму житлового приміщення та вселення у зв*язку з тим, що тр ьохкімнатна квартира за адре союАДРЕСА_1була надана на сім*ю з чотирьох чоловік. Квар тира не приватизована. В квар тирі зареєстровані та прожив ають ОСОБА_3., ОСОБА_5., не повнолітня ОСОБА_8.ОСОБ А_7, та позивач ОСОБА_4 Між сторонами по справі склався порядок користування кварти рою - позивач по справі займав кімнату 10,7 кв.м. В теперішній ч ас йому перешкоджають в кори стуванні квартирою, тому він просить суд вселити його в кв артиру та виділити в користу вання кімнату площею 10,7 кв.м. а дві суміжні кімнати площею 17,3 та 17,5 кв.м. залишити у користув ання відповідачам.

ОСОБА_3. не визнала п озов та пред*явила зустрічни й позов до ОСОБА_4 про визн ання його таким , що втратив пр аво користування вищезазнач еною квартирою у зв*язку з тим , що відповідач не проживає в квартирі з 1994 року . В 2004 році він зареєструвався в спірній кв артирі за згодою всіх членів сім*ї. Перешкод у користуванн і квартирою йому ніхто не чин іть, але він не проживає в квар тирі з власної ініціативи.

В судовому засіданні ОСОБА_4 підтримав заявлени й позов. Суду пояснив , що за зг одою всіх зареєстрованих в к вартирі членів сім*ї в 2004 році в ін зареєструвався у квартирі АДРЕСА_2У зв*язку з тим, що йому створили неможливі умов и для проживання він неоднор азово уходив з квартири. Зара з йому його мати перешкоджає в тому , щоб він користувався квартирою, тому він просить в иділити йому кімнату 10,7 кв.м. у користування , а дві суміжні к імнати залишити ОСОБА_3., ОСОБА_5., неповнолітній ОС ОБА_8. та ОСОБА_7. Також він просить вселити його в кварт иру.

ОСОБА_3 в судовому засіда нні пояснила, що ОСОБА_4 бу в зареєстрований в спірній к вартирі в 2004 році за згодою всі х членів сім*ї, що проживають в квартирі. В теперішній час в она заперечує щоб ОСОБА_4 проживав в квартирі, та не

2

пускає його в квартиру. О СОБА_3. вважає , що ОСОБА_4 втратив право користування к вартирою, оскільки не прожив ає в ній більш ніж 6 місяців.

ОСОБА_5. суду пояснила , що вона заперечує .щоб ОСОБ А_4 виділяли окрему кімнату оскільки у суміжних кімната х двом сім*ям буде проживати н еможливо. Проти вселення не з аперечує.

Залозний Андрій Миха йлович просить вирішити спір на розсуд суду. Третя особа КП ВРЕЖО № 4 про слухання справи повідомлена в судове засідан ня не з*явилась.

Суд, вислухавши сторо ни, дослідивши докази справи , вважає позов ОСОБА_4 до ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_6 за участі третьої особи КП ВРЕЖО №4 про зміну договору на йму житлового приміщення та вселення таким , що підлягає ч астковому задоволенню, а поз ов ОСОБА_3 до ОСОБА_4 за участі третьої особи КП ВРЕЖ О №4, відділу громадянства, пас портизації та міграції насел ення Заводського РВ ЗДУ УМВС України в Запорізькій облас ті про визнання особи такою , щ о втратила право користуванн я житловим приміщенням таким , що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено в судо вому засіданні ОСОБА_4 з 2004 року зареєстрований в кварт ирі АДРЕСА_2 В теперішній час ОСОБА_3. перешкоджає п роживанню ОСОБА_4 у кварти рі, що виражається в тому , що в она не пускає його в квартиру та не дає можливості залишит и в квартирі речі ОСОБА_4 Ц ю обставину підтвердила сама ОСОБА_3 у судовому засіда нні. Згідно ст.61 ч. 1 ЦПК України обставини визнані сторонами , які беруть участь у справі н е підлягають доказуванню. Та ким чином встановлено , що О СОБА_4 не проживає в квартир і, де він зареєстрований, з пов ажних причин , оскільки йому п ерешкоджають в цьому, і тому п озовні вимоги про визнання й ого втратившим право користу вання цією квартирою не підл ягають задоволенню , а вимоги про вселення ОСОБА_4 до кв артири задоволенню підлягаю ть.

Також суд вважає , що позо вні вимоги ОСОБА_4 про змі ну договору купівлі-продажу задоволенню не підлягають з тієї причини , що у відповідно сті зі ст. 104 ЖК України, член ро дини наймача вправі вимагати за згодою інших проживаючих з ним членів родини, укладанн я з ним окремого договору най му, якщо на його частку житлов а площа може бути виділена у в иді приміщення, що відповіда є вимогам ст. 63 ЖК України.

При відмові членів род ини дати згоду на укладення о кремого договору найму, а так ож при відмові наймодавця ук ласти такий договір, спір мож е бути вирішений у судовому п орядку.

З матеріалів справи, вба чається, що спірна квартира с кладається з трьох кімнат 17,3к в.м., 17,5 кв.м та 10,7 кв.м. сторонам по справі належить в трикімнат ній квартирі 24 б. 17 по вул.. Кімна ти 17,3 кв.м.та 17,5 кв. м. є суміжними. Згідно представлених докуме нтів, довідки з місця прожива ння, на даній площі проживают ь 5 чоловік.

У відповідності зі ст. 63 Ж К України предметом договору наймання житлового приміщен ня в будинках державного і су спільного житлового фонду є окрема квартира або інше ізо льоване житлове приміщення, що складається з однієї або д екількох кімнат. ОСОБА_3., є матір*ю ОСОБА_4, а ОСОБА_5 . є сестрою ОСОБА_4 У ОСО БА_5. є двоє дітей Залозний A.M. та неповнолітня ОСОБА_8. 1992 року народження. Житлові кім нати 17,3 кв.м.та 17,5 кв. м. є суміжни ми.

Відповідно до п. 16 Поста нови Пленуму Верховного Суду України «Про деякі питання, щ о виникли в практиці застосу вання судами Житлового Кодек су» № 2 від 12 квітня 1985 року зі зм інами, внесеними постановами від 10 березня 1989 р. № 2, від 25 грудн я 1992 р. № 13 і від 25 травня 1998 р. № 15 суд , згідно ст. 104 ЖК України вправі задовольнити вимоги члена р одини наймодавця про розділ житлового приміщення, якщо ж итлова площа, що припадає на н ього (або з урахуванням уклад еного договору про порядок к ористування житловим приміщ енням) може бути виділена у ви гляді ізольованого приміщен ня, що складається з однієї або декількох кімнат, розмір яких не менше

3

встановленого для надання одній людині. В данному випад ку суд враховує положення ст . 50 ч. 2 ЖК України , де указано , що забороняється заселення одн ієї кімнати особами різної с таті, старшими дев*яти років, к рім подружжя. ОСОБА_4 ж про сить заселити у суміжні (не із ольовані) кімнати 15,9 кв.м. ОСО БА_3., ОСОБА_5. , ОСОБА_7 т а неповнолітню ОСОБА_8. 1992 р оку народження.

У даному випадку суд вв ажає, що зміна найму житловог о приміщення спричинить штуч не погіршення житлових умов .

Керуючись ст.ст. 208,209,212-215 Ц ПК України, ст. 64,63,71 ЖК Україна, с уд

ВИРІШИВ

Позов ОСОБА_4 до ОСОБА_3, ОСОБА_5 ОСОБА_6 за участі третьої особи КП ВР ЕЖО №4 про зміну договору найм у житлового приміщення задов ольнити частково. ВселитиО СОБА_8в кв. АДРЕСА_2 У задо воленні решти позовних вимог відмовити.

У задоволенні позову ОС ОБА_3 до ОСОБА_4 за участі третьої особи КП ВРЕЖО №4, від ділу громадянства, паспортиз ації та міграції населення З аводського РВ ЗДУ УМВС Украї ни в Запорізькій області про визнання особи такою, що втра тила право користування житл овим приміщенням відмовити.

Рішення набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо заяву пр о апеляційне оскарження не б уло подано. Якщо було подано з аяву про апеляційне оскаржен ня, але апеляційна скарга не б ула подана в строк 20 днів післ я подання заяви про апеляцій не оскарження рішення суду н абирає чинності після закінч ення цього строку.

Заяву про апеляційне о скарження може бути подано п ротягом 10 днів з дня проголоше ння рішення. Апеляційна скар га подається протягом двадця ти днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження.

СудЗаводський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення21.04.2008
Оприлюднено07.12.2009
Номер документу6055251
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-428/08

Ухвала від 29.04.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Рішення від 21.07.2008

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С.М.

Рішення від 20.05.2008

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гафяк В.М.

Рішення від 29.09.2008

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Валевач М. М.

Ухвала від 31.07.2008

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Владичан A.І.

Рішення від 21.04.2008

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н.В.

Ухвала від 28.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

Рішення від 17.03.2008

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дрюк П.М.

Ухвала від 11.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

Постанова від 30.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні