Рішення
від 10.08.2009 по справі 9/194-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.08.09 Справа № 9/194-09.

За позовом: фізичної особ и - підприємця ОСОБА_1, м. Г лухів, Сумська область

До відповідача: Глухівсько ї районної державної адмініс трації Сумської області , м. Гл ухів, Сумська область,

Про зобов' язання укласти договір

Суддя МИР ОПОЛЬСЬКИЙ С.О.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_2

Від відповідача не з' яви вся.

В судовому засіданні прийм ала участь секретар судового засідання Т.М. Міщенко

Суть спору: Позивач просить суд зобов' язати відповідач а укласти з позивачем догові р оренди земельної ділянки п лощею 1, 24 га із земель державно ї власності, яка знаходиться на території Сопицької сіль ської ради Глухівського райо ну Сумської області.

Відповідач відзив на позов ну заяву не подав, в судове зас ідання не з' явився, хоча про час і місце розгляду справи б ув повідомлений належним чин ом, але від нього надійшла зая ва № 01-48/1330 від 21.07.2009 року в якій він просить розглядати справу б ез участі представника адмін істрації, тому справа розгля дається згідно ст. 75 Господарс ького процесуального кодекс у України за наявними в матер іалах справи документами.

Розглянувши матеріал и справи, заслухавши пояснен ня представника позивача, до слідивши наявні докази по сп раві, суд вважає, що вимоги поз ивача підлягають задоволенн ю в повному обсязі виходячи з наступного:

12 травня 2009 року Позивач звер нулась до Глухівської районн ої державної адміністрації з заявою про укладення догово ру оренди земельної ділянки, що належить до земель держав ної власності і розташована на території Сопицької сільс ької ради Глухівського район у Сумської області, що підтве рджується відповідною відмі ткою.

Відповідач на зазначений л ист повідомив, що передача в оренду земельних ділянок , що перебувають у державній або комунальній власності, здій снюється на підставі рішення відповідного органу виконав чої влади або органу місцево го самоврядування чи договор у купівлі - продажу права ор енди земельної ділянки ( у раз і продажу права оренди) шляхо м укладання договору оренди земельної ділянки. Відповідн о до ч. 3 ст. 124 Земельного кодекс у України передбачає, що пере дача в оренду земельних діля нок, що перебувають у державн ій або комунальній власності громадянам, юридичним особа м здійснюється в порядку, вст ановленому ст. 123 Кодексу, яка п ередбачає наступне: рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самовряду вання про надання земельної ділянки в оренду приймається на підставі розроблених про ектів землеустрою щодо відве дення земельних ділянок. Роз роблений проект погоджуєть ся територіальним органом ви конавчої влади з питань земе льних ресурсів, органом міст обудування і архітектури та охорони культурної спадщини , природоохоронними і саніта рно-епідеміологічними орган ами, а також з відповідним те риторіальним органом викона вчої влади з питань лісового або водного господарства ( у р азі вилучення (викупу) , наданн я, зміни цільового призначен ня земельних ділянок лісогос подарського призначення чи в одного фонду). Погоджений про ект відведення земельної діл янки після одержання позити вного висновку державної зем левпорядної експертизи пода ється разом з клопотанням пр о надання земельної ділянки до відповідного органу викон авчої влади або місцевого са моврядування, які в подальшо му приймають рішення про над ання земельної ділянки в оре нду з послідуючим укладенням договору оренди.

Як вбачається з матеріалів справи, за проектною докумен тацією передачі в оренду поз ивачу підлягає земельна діля нка загальною площею 1, 24 га , з я ких 1, 15 га становлять землі сіл ьськогосподарського призна чення і 0, 0882 га землі водного фо нду (болото). Проект землеустр ою на час подання позивачем з аяви до Глухівської районної державної адміністрації бул о узгоджено з відділом земел ьних ресурсів, органами міст обудування і архітектури, ох орони культурної спадщини, п риродоохоронними та санітар но-епідеміологічними органа ми та з питань охорони водног о господарства.

Відповідно до ст. 638 Цивільно го кодексу України, договір в важається укладеним, коли мі ж сторонами в потрібній у нал ежних випадках формі досягну та згода по всіх істотних умо вах договору.

Договір укладається шляхо м пропозиції однієї сторони укласти договір і прийняття пропозиції другою стороною

Відповідно до ст. 649 ЦК Україн и, тільки у разі розбіжностей , що виникли між сторонами при укладенні договору на підст аві правового акту органу де ржавної влади, органу влади А втономної Республіки Крим, о ргану місцевого самоврядува ння та в інших випадках встан овлених законом вирішуються судом.

Відповідно до ст. 179 Господар ського кодексу України, укла дення господарського догово ру є обов' язковим для сторі н, якщо він заснований на держ авному замовленні, виконання якого є обов' язковим для су б' єкта господарювання у вип адках, передбачених законом, або існує пряма вказівка зак ону щодо обов' язковості ук ладення договору для певних категорій суб' єктів господ арювання чи органів державно ї влади або органів місцевог о самоврядування.

На підставі вищевикладено го, вимоги позивача щодо зобо в' язання відповідача уклас ти з позивачем договір оренд и земельної ділянки площею 1, 2 4 га із земель державної власн ості, яка знаходиться на тери торії Сопицької сільської ра ди Глухівського району Сумсь кої області є правомірними, о бґрунтованими та такими, що п ідлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни витрати по оплаті державн ого мита та витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу покладают ься на позивача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 49, 82-85 ГПК Украї ни, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити п овністю

2. Зобов' язати Глухів ську районну державну адміні страцію Сумської області (41400, С умська область, м. Глухів, вул. Києво- Московська,43, код 04058108) у класти з фізичною особою- пі дприємцем ОСОБА_1 ( 41400, АДР ЕСА_1, Ід. код НОМЕР_1) дого вір оренди земельної ділянки площею 1, 24 га із земель державн ої власності, яка знаходитьс я на території Сопицької сіл ьської ради Глухівського рай ону Сумської області.

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення10.08.2009
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу6064734
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/194-09

Судовий наказ від 10.02.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С. В.

Рішення від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С. В.

Рішення від 25.11.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 12.11.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 21.10.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Рішення від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 08.10.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 15.09.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 17.08.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні