Рішення
від 13.04.2009 по справі 2/7-к
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путят инський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "13" квітня 2009 р. Спра ва № 2/7-К

Господарський суд Житоми рської області у складі:

головуючого - суддіТимошен ка О.М.

при секретарі Стародуб Л.Ф.

за участю представників ст орін

від позивачів ОСОБА_1 (до віреність від 23.02.08)

від 1-го відповідача Слів інський О.В. (довіреність ві д 09.02.09)

від 2-го відповідача ОСОБА _3

розглянув у відкритому суд овому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом ОСОБА_4 (м. Жит омир) ,

ОСОБА_5 (м.Житомир)

до Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Житомир-Агр обудіндустрія" (м.Житомир),

до ОСОБА_3 (с.Іванівка Жит омирського району)

про визнання недійсним ріш ення загальних зборів, про ск асування державної реєстрац ії.

Позивачі 26.02.08 звернулись до г осподарського суду з позовом , просять визнати недійсним р ішення загальних зборів труд ового колективу Житомирсько го виробничого об'єднання "Аг робудіндустрія", яке оформле не протоколом №1 від 03.03.05. Позива чі вважають, що рішення збора ми прийнято з порушенням Зак ону України "Про господарськ і товариства", зокрема прийня то рішення по питанню, яке не в несено до порядку денного, не дотримано вимог нормативних актів щодо розпаювання майн а об'єднання, порушено порядо к скликання загальних зборів , збори проведені за відсутні стю кворуму.

24.04.08 від позивачів надійшла з аява про збільшення позовних вимог, в якій позивачі просят ь також визнати недійсним рі шення загальних зборів трудо вого колективу Житомирськог о виробничого об'єднання "Агр обудіндустрія", яке оформлен е протоколом №2 від 01.09.05. При цьо му позивачі посилаються, на т е, що при скликанні та проведе нні зборів були допущені пор ушення закону.

Також позивачі просять ска сувати державну реєстрацію з мін до установчих документів відповідача.

В цій же заяві позивачами за явлена позовна вимога про сп онукання ТОВ "Житомир-Агробу діндустрія" встановити розмі р майнового паю позивачів. Ух валою суду від 24.04.08 відмовлено в прийнятті позовної заяви в цій частині.

Відповідачі надали письмо вий відзив, в якому позов не ви знають.

В судовому засіданні предс тавник позивачів позов підтр имав, представник відповідач а ОСОБА_2 та відповідач О СОБА_3 позов не визнали.

В судовому засіданні 23.03.09 ого лошувалась перерва до 13.04.09.

Заслухавши представників сторін дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

16.05.94 зареєстровано статут Житомирського виробничого о б'єднання "Агробудіндустрія" . (далі Об'єднання). Пунктом 4.1 Ст атуту Об'єднання визначено, щ о управління Об'єднанням зді йснюється відповідно до стат уту на основі поєднання прав господарського відання свог о майна і самоврядування тру дового колективу. А в пункті 4. 3 Статуту визначено, що вищим к ерівним органом є загальні з бори.

03.03.05 проведені загальні збор и колективу Об'єднання, рішен ня яких оформлено протоколом №1 від 03.03.05. Зборами прийнято на ступні рішення:

- реорганізувати об'єднання шляхом перетворення у товар иство з обмеженою відповідал ьністю;

- затвердити комісію по пров еденню реорганізації;

- затвердити положення про п ерсоніфікацію паїв членів тр удового колективу;

- наділити 51% паїв розпайован ого майна директору ОСОБА_3

Позивачі просять визнати н едійсним вказане рішення збо рів колективу.

Провадження у справі в цій ч астині підлягає припиненню н а підставі ст.80 ч.1 п.1 ГПК Україн и, так як спір не підлягає вирі шенню в господарських судах України. При цьому суд виходи ть з наступного.

Відповідно до ст. 1 ч.1,2 Господ арського процесуального код ексу (далі ГПК) України підпри ємства, установи, організац ії, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємниц ьку діяльність без створення юридичної особи і в установл еному порядку набули статус у суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприєм ства та організації), мають право звертатися до госп одарського суду згідно з встановленою підвідомчіс тю господарських справ за за хистом своїх порушених або оспорюваних прав і охороню ваних законом інтересів, а також для вжиття передбачен их цим Кодексом заходів, сп рямованих на запобігання пр авопорушенням. У випадках, пе редбачених законодавчими а ктами України, до господарс ького суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що н е є суб'єктами підприємниць кої діяльності.

Відповідно до ст. 21 ч.1 ГПК Укр аїни сторонами в судовому п роцесі - позивачами і відпові дачами - можуть бути підприє мства та організації, зазна чені у статті 1 цього Кодексу.

З огляду на вказані норми гр омадяни ОСОБА_5 та ОСОБА _4 не можуть бути позивачами за пред'явленим ними позовом у вказаній частині в господа рському суді.

Крім того, відповідно до ст. 12 ч.1 п.4 ГПК України господарсь ким судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративн их відносин у спорах між госп одарським товариством та й ого учасником (засновником, акціонером), у тому числі уч асником, який вибув, а також м іж учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із ст воренням, діяльністю, управ лінням та припиненням діяльн ості цього товариства.

Разом з тим, пунктом 3 Постан ови Пленуму Верховного суду України №13 від 24.10.08 “Про практик у розгляду судами корпоратив них спорів” визначено, що не п ідлягають розгляду в поря дку господарського судочин ства справи, пов'язані зі створенням, діяльністю, упр авлінням та припиненням діяльності інших суб'єкті в господарювання, які не є гос подарськими товариствами (ко оперативи, приватні, колекти вні підприємства тощо), якщо с тороною у справі є фізична ос оба. При цьому норма пункту 4 ч астини першої статті 12 ГПК Ук раїни в силу її імперативног о характеру не підлягає заст осуванню за аналогією щодо с порів, пов'язаних із діяльні стю інших суб'єктів господар ювання.

З урахуванням викладеного , та того, що Об'єднання не є гос подарським товариством, позо вна вимога про визнання неді йсним рішення загальних збор ів колективу Об'єднання від 03. 03.05 не підлягає розгляду в госп одарських судах.

Позов про визнання недійсн им рішення зборів від 03.03.05 не мо жна вважати спором, що пов'яза ний із створенням господарсь кого товариства, а саме ТОВ "Жи томир-Агробудіндустрія", так як остаточне рішення про ств орення товариства було прийн яте на загальних зборах 01.09.05, як ими затверджено статут ТОВ "Ж итомир-Агробудіндустрія".

01.09.05 відбулися загальні збор и колективу виробничого об'є днання "Агробудіндустрія", рі шення якого викладене в прот околі №2 від 01.09.05.

Зборами прийнято наступні рішення:

- Затвердити передавальний акт в/о "Агробудіндустрія".

- Створити Товариство з обме женою відповідальністю "Жито мир-Агробудіндустрія" шляхом реорганізації (перетворення ) з виробничого об'єднання "Агр обудіндустрія".

- Затвердити статут ТОВ "Жит омир-Агробудіндустрія".

- Обрати голову загальних зб орів засновників ТОВ "Житоми р-Агробудіндустрія".

- Обрати директором ТОВ "Жит омир-Агробудіндустрія" ОСО БА_3

- Розподілити частки померл ого та звільненого з роботи п рацівників.

Таким чином вказаним рішен ням зборів вирішено створити господарське товариство. По зивачі просять визнати недій сним це рішення, отже спір є та ким, що пов'язаний із створенн ям господарського товариств а, тому відповідно до ст.12 ч.1 п.4 Г ПК України підлягає розгляду в господарському суді.

Заявляючи вимогу про визна ння недійсним рішення загаль них зборів від 01.09.05 позивачі ли ше зазначають, що воно прийня те з порушенням норм ЦК Украї ни, ГК України, Закону України "Про господарські товариств а" та інших нормативних актів . При цьому позивачами не вказ ані конкретні норми вказаних законів, які були порушені ві дповідачами, і яким чином це р ішення чи дії відповідачів п орушують права чи інтереси п озивачів.

З урахуванням викладеного та з огляду на приписи статті 33 ГПК України суд вважає недо веденими позовні вимоги пози вачів, що є підставою для відм ови в задоволенні позову.

Разом з тим господарський с уд звертає увагу на наступне .

- Закон не регулює порядок п роведення зборів майбутніх у часників товариства з обмеже ною відповідальністю (якими фактично є збори від 01.09.05) для ви рішення питання про створенн я цього товариства.

- Відповідно до ст.143 ч.1 ЦК Укра їни та ст.82 ГК України установ чим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут.

- Статут ТОВ "Житомир-Агробу діндустрія" містить усі відо мості передбачені ст.143 ч.1 ЦК Ук раїни та ст.82 ГК України, усі уч асники, в томі числі позивачі , підписали текст статуту, ста тут зареєстрований в установ ленному порядку, порушень пр и реєстрації товариства не в становлено.

З пояснень представника по зивачів вбачається, що факти чно позивачі оспорють порядо к розподілу майна об'єднання "Агробудіндустрія" при створ енні ТОВ "Житомир-Агробудінд устрія".

Разом з тим рішеннями Корол ьовського районного суду від 25.06.08 по справі №2-2381/08 та від 01.12.08 по с праві №2-3556 встановлено відсут ність порушень закону при пр оведенні розпаювання майна О б'єднання (том 2 а.с.41-49)

В зв'язку з тим, що господарс ький суд припиняє провадженн я у справі в частині вимоги пр о визнання недійсним рішення зборів від 03.03.05 та відмовляє в п озові в частині вимоги про ви знання недійсним рішення збо рів від 01.09.05, відсутні правові п ідстави для задоволення вимо ги про скасування державної реєстрації змін до установчи х документів позивача, так як ця вимога є похідною від вимо г про визнання недійсним ріш ення зборів.

Керуючись ст.ст. 49, 82 - 85 ГПК Укр аїни, господарський суд

ВИРІШИВ:

Припинити провадження у справі в частині вимоги про в изнання недійсним рішення зб орів, оформлене протоколом № 1 від 03.03.05, прийняті загальними з борами трудового колективу Ж итомирського виробничого об 'єднання "Агробудіндустрія"

Відмовити в задоволенні по зову в частині вимоги про виз нання недійсним рішення збор ів, оформлене протоколом №2 ві д 01.09.05, прийняті загальними збо рами трудового колективу Жит омирського виробничого об'єд нання "Агробудіндустрія", та в частині вимоги про касуванн я державної реєстрації змін до установчих документів.

.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня йог о підписання.

Дата підпи сання 28.04.09

Суддя Тимошенко О.М.

Віддрукувати: 5 примірни ків.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.04.2009
Оприлюднено11.02.2011
Номер документу6119049
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/7-к

Рішення від 23.11.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

Постанова від 25.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 27.01.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Рішення від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

Постанова від 15.09.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Майор Г.І.

Постанова від 11.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 29.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д.С.

Постанова від 09.09.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Черпак Ю.К.

Постанова від 24.06.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Майор Г.І.

Рішення від 09.11.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні