Постанова
від 25.02.2010 по справі 2/7-к
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2010 р. № 2/7-К

Колегія суддів Вищого господарського суду Україн и у складі :

головуючого судді Першикова Є.В.,

суддів Данилової Т.Б.,

Ходаківської І.П.

розглянувши

касаційну скаргу ОСОБА_4

на постанову від 15.09.2009 Житомир ського апеляційного господа рського суду

у справі №2/7-К господарського суду Ж итомирської області

за позовом ОСОБА_5

ОСОБА_4

до

третя особа без самостійн их вимог на стороні відповід ача Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Житомир-Агро будіндустрія"

ОСОБА_6

Відділ державної реєстрац ії виконавчого комітету Жито мирської міської ради

про Визнання недійсним рішенн я загальних зборів товариств а, скасування державної реєс трації

За участю представникі в сторін:

Від позивача- 1, 2 - ОСОБА_7 (дов. від 23.02.08)

Від відповідача- Слівінськ ий О.В. (дов. №01 від 10.02.10)

ОСОБА_6

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господарського суду Житомирської області в ід 13.04.09 (судя Тимошенко О.М.) п рипинено провадження у справ і в частині вимоги про визнан ня недійсним рішення зборів, оформлене протоколом №1 від 03 .03.05, прийняті загальними збора ми трудового колективу Житом ирського виробничого об'єдна ння "Агробудіндустрія"; відмо влено в задоволенні позову в частині вимоги про визнання недійсним рішення зборів, оф ормлене протоколом №2 від 01.09.05, п рийняті загальними зборами т рудового колективу Житомирс ького виробничого об'єднання "Агробудіндустрія", та в части ні вимоги про касування держ авної реєстрації змін до уст ановчих документів.

Постановою колегії судд ів Житомирського апеляційно го господарського суду від 15.0 9.09 у складі: Майора Г.І., Го ршкової Н.Ф., Філіпової Т.Л . рішення господарського су ду першої інстанції залишено без змін.

ОСОБА_4 у касаційній с карзі просить рішення та пос танову попередніх судових ін станцій скасувати, справу пе редати на новий розгляд. Скар га мотивована порушенням нор м чинного законодавства, зок рема, положень Закону Україн и "Про господарські товарист ва" та нез*ясуванням всіх обст авин справи, що мають суттєве значення для правильного ви рішення спору.

Розглянувши матеріали с прави та касаційної скарги, п роаналізувавши на підставі в становлених фактичних обста вин справи правильність заст осування судом норм матеріал ьного та процесуального прав а, колегія суддів зазначає на ступне.

Господарськими судами п ри розгляді справи встановле но, що 16.05.94 зареєстровано стату т Житомирського виробничого об'єднання "Агробудіндустрі я". Пунктом 4.1 Статуту Об'єднанн я визначено, що управління Об 'єднанням здійснюється відпо відно до статуту на основі по єднання прав господарського відання свого майна і самовр ядування трудового колектив у. А в пункті 4.3 Статуту визначе но, що вищим керівним органом є загальні збори.

03.03.05 проведені загальні зб ори колективу Об'єднання, ріш ення яких оформлено протокол ом №1 від 03.03.05. Зборами прийнято наступні рішення:

- реорганізувати об'єднанн я шляхом перетворення у това риство з обмеженою відповіда льністю;

- затвердити комісію по пров еденню реорганізації;

- затвердити положення про п ерсоніфікацію паїв членів тр удового колективу;

- наділити 51% паїв розпайован ого майна директору ОСОБА_6

Позивачі просли визнат и недійсним вказане рішення зборів колективу.

Відповідно до ст. 1 ч.1,2 Госп одарського процесуального к одексу (далі ГПК) України підп риємства, установи, організ ації, інші юридичні особи (у то му числі іноземні), громадян и, які здійснюють підприємни цьку діяльність без створенн я юридичної особи і в установ леному порядку набули стату су суб'єкта підприємницько ї діяльності (далі - підприє мства та організації), мают ь право звертатися до гос подарського суду згідно з встановленою підвідомчі стю господарських справ за з ахистом своїх порушених або оспорюваних прав і охорон юваних законом інтересів, а також для вжиття передбаче них цим Кодексом заходів, с прямованих на запобігання п равопорушенням. У випадках, п ередбачених законодавчими актами України, до господар ського суду мають право тако ж звертатися державні та інш і органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємни цької діяльності.

Відповідно до ст. 21 ч.1 ГПК У країни сторонами в судовому процесі - позивачами і відпов ідачами - можуть бути підпри ємства та організації, зазн ачені у статті 1 цього Кодексу .

Крім того, відповідно до с т. 12 ч.1 п.4 ГПК України господарс ьким судам підвідомчі справи , що виникають з корпоративн их відносин у спорах між госп одарським товариством та й ого учасником (засновником, акціонером), у тому числі уч асником, який вибув, а також м іж учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із ст воренням, діяльністю, управ лінням та припиненням діяльн ості цього товариства.

Разом з тим, пунктом 3 Поста нови Пленуму Верховного суду України №13 від 24.10.08 "Про практик у розгляду судами корпоратив них спорів" визначено, що не пі длягають розгляду в поряд ку господарського судочинс тва справи, пов'язані зі с творенням, діяльністю, упра влінням та припиненням діяльності інших суб'єктів господарювання, які не є госп одарськими товариствами (коо перативи, приватні, колектив ні підприємства тощо), якщо ст ороною у справі є фізична осо ба. При цьому норма пункту 4 ча стини першої статті 12 ГПК Укр аїни в силу її імперативного характеру не підлягає засто суванню за аналогією щодо сп орів, пов'язаних із діяльніс тю інших суб'єктів господарю вання.

З урахуванням викладено го, та того, що Об'єднання не є г осподарським товариством, го сподарські суди обгрунтован о зазначили, що позовна вимог а про визнання недійсним ріш ення загальних зборів колект иву Об'єднання від 03.03.05 не підля гає розгляду в господарських судах і правомірно припинил и провадження у справі в цій ч астині на підставі ст.80 ч.1 п.1 ГП К України.

Що стосується позову в ч астині визнання недійсним рі шення від 01.09.05 колегія суддів в ідзначає наступне.

Господарськими судами п ри розгляді справи встановле но, що 01.09.05 відбулися загальні з бори колективу виробничого о б'єднання "Агробудіндустрія" , рішення якого викладене в пр отоколі №2 від 01.09.05.

Зборами прийнято наступн і рішення:

- Затвердити передавальний акт в/о "Агробудіндустрія".

-Створити Товариство з обме женою відповідальністю "Жито мир-Агробудіндустрія" шляхом реорганізації (перетворення ) з виробничого об'єднання "Агр обудіндустрія".

- Затвердити статут ТОВ "Жит омир-Агробудіндустрія".

-Обрати голову загальних зб орів засновників ТОВ "Житоми р-Агробудіндустрія".

- Обрати директором ТОВ "Жит омир-Агробудіндустрія" ОСО БА_6

- Розподілити частки померл ого та звільненого з роботи п рацівників.

Господарськими судами встановлено, що заявляючи ви могу про визнання недійсним рішення загальних зборів від 01.09.05 позивачі лише зазначають , що воно прийняте з порушення м норм ЦК України, ГК України, Закону України "Про господар ські товариства" та інших нор мативних актів. При цьому поз ивачами не вказані конкретні норми вказаних законів, які б ули порушені відповідачами, і яким чином це рішення чи дії відповідачів порушують прав а чи інтереси позивачів.

Крім того, судами було вст ановлено, що Статут ТОВ "Житом ир-Агробудіндустрія" містить усі відомості передбачені с т.143 ч.1 ЦК України та ст.82 ГК Укра їни, усі учасники, в томі числі позивачі, підписали текст ст атуту, статут зареєстрований в установленному порядку, по рушень при реєстрації товари ства не встановлено; фактичн о позивачі оспорють порядок розподілу майна об'єднання "А гробудіндустрія" при створен ні ТОВ "Житомир-Агробудіндус трія", а рішеннями Корольовсь кого районного суду від 25.06.08 по справі №2-2381/08 та від 01.12.08 по справ і №2-3556 встановлено відсутніст ь порушень закону при провед енні розпаювання майна Об'єд нання.

З урахуванням наведеног о, колегія суддів вважає, що го сподарські суди попередніх і нстанцій обґрунтовано дійшл и висновку про відмову у задо воленні позовних вимог в цій частині.

Колегія суддів звертає увагу касатора на те, що ст. 111 7 Господарського процесу ального кодексу України пере дбачено, що переглядаючи у ка саційному порядку судові ріш ення, касаційна інстанція на підставі встановлених факти чних обставин справи перевір яє застосування судом першої чи апеляційної інстанції но рм матеріального і процесуал ьного права.

Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставин и, що не були встановлені у ріш енні або постанові господарс ького суду чи відхилені ним, в ирішувати питання про достов ірність того чи іншого доказ у, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові дока зи або додатково перевіряти докази.

З огляду на викладене, по станова апеляційної інстанц ії відповідає нормам чинного законодавства і має бути зал ишена без змін.

Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Го сподарського процесуальног о кодексу України, колегія су ддів Вищого господарського суду України

ПОСТАНОВИЛА:

Касаційну скаргу О СОБА_4 залишити без задовол ення.

Постанову від 15.09.2009 Житомир ського апеляційного господа рського суду у справі №2/7-К гос подарського суду Житомирськ ої області залишити без змін .

Головуючий суддя Є.Першиков

Судді Т.Данилова

І.Ходаківська

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення25.02.2010
Оприлюднено23.03.2010
Номер документу8214403
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/7-к

Рішення від 23.11.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

Постанова від 25.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 27.01.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Рішення від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

Постанова від 15.09.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Майор Г.І.

Постанова від 11.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 29.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д.С.

Постанова від 09.09.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Черпак Ю.К.

Постанова від 24.06.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Майор Г.І.

Рішення від 09.11.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні