Рішення
від 12.10.2009 по справі 22/446
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 22/446 12.10.09

За позовом Комунально го підприємства «Вишнівськв одоканал»

до Акціонерно го комерційного банку «Європ ейський»

про стягнення коштів та пені

суддя Самсі н Р.І.

Представники сторін:

від позивача: Гринен ко Т.В. (довіреність № 39/1-6 від 14 .04.2009р.);

від відповідача: Костр икіна Д.О. (довіреність від 31 .08.2009р.);

12.10.2009р. у судовому засіданн і, за згодою представників ст орін у відповідності до ст. 85 Г осподарського процесуально го кодексу України, оголошен о вступну та резолютивну час тину рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємст во «Вишнівськводоканал»(над алі КП «Вишнівськводоканал» , позивач) звернулось до суду з позовом про стягнення з Акці онерного комерційного банку «Європейський»(надалі АКБ « Європейський», відповідач) н еперерахованих коштів на заг альну суму 409 244, 14 грн., та 40 924, 41 грн. пені.

В обґрунтування своїх позо вних вимог позивач посилаєть ся на те, що відповідачем не ви конані платіжні доручення № 152 від 02.03.2009р., № 150 від 11.03.2009р. про пере рахування коштів на загальну суму 409 244, 14 грн., у зв' язку з чим позивач вважає наявними під стави для стягнення вказаних коштів в судовому порядку.

Відповідачем відзиву на по зов не надано, суду представл ені публікації оголошень про призначення в банку тимчасо вої адміністрації та про від кликання банківської ліценз ії та ініціювання процедури ліквідації.

Розглянувши подані докум енти, дослідивши наявні у спр аві матеріали, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

07 серпня 2008 року між АКБ «Є вропейський» та КП «Вишнівсь кводоканал», був укладений д оговір про відкриття та обсл уговування поточних рахункі в № РКО/11/2607, у відповідності з п. 1.1 якого, банк відкриває клієн ту поточний рахунок та здійс нює його розрахунково-касове обслуговування згідно зі ст атутом банку, діючими нормат ивними актами Національного банку України, іншими актами законодавства України та зг ідно з умовами функціонуванн я кореспондентських рахункі в банку в банках-кореспонден тах, а також надає клієнту інш і послуги, передбачені чинни м законодавством України та діючими на момент надання та ких послуг тарифами банку.

Надані до банку платіжні до ручення № 152 від 02.03.2009р. на суму 88 744 , 14 грн., № 150 від 11.03.2009р. на суму 320 500 гр н. відповідачем у передбачен і законом строки не виконані , згідно повідомлення банку т акі обліковуються за позабал ансовим рахунком 9804/9806 як такі щ о не виконані у строк з вини ба нку у зв' язку з недостатніс тю коштів на кореспондентськ ому рахунку.

Строки виконання банками п ереказу коштів за розрахунко вим документом клієнта закрі плені в п. 8.1 ст. 8 Закону України "Про платіжні системи та пере каз коштів в Україні" та п. 2.19 Ін струкції про безготівкові ро зрахунки в Україні в націона льній валюті, затвердженої п остановою Національного бан ку України N 22 від 21.01.2004 року, згід но з якими банк зобов'язаний в иконати доручення клієнта, щ о міститься в розрахунковому документі, який надійшов про тягом операційного часу банк у, в день його надходження; у р азі надходження розрахунков ого документа клієнта до обс луговуючого банку після закі нчення операційного часу бан к зобов'язаний виконати дору чення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому докуме нті, не пізніше наступного ро бочого дня.

Статтею 1071 Цивільного кодек су України, яка регулює поряд ок списання коштів з рахунку клієнта, встановлено, що банк може списати грошові кошти з рахунка клієнта на підставі його розпорядження. Грошові кошти можуть бути списані з р ахунка клієнта без його розп орядження лише у двох випадк ах - або на підставі рішення су ду, або з підстав, встановлени х договором між банком і кліє нтом. Як вбачається з наведен ого вище, розпорядження пози вача відповідачеві полягало в списанні коштів з його раху нку та перерахування їх на ра хунки контрагента позивача.

Згідно до статті 526 ЦК Україн и, статті 193 ГК України зобов'яз ання має виконуватися належн им чином відповідно до умов д оговору та вимог цього Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, а за відсутност і таких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться.

Одностороння відмова від в иконання зобов'язання не доп ускається.

Відповідно до умов договор у (п. 4.1.2) обов' язком банку по до говору є виконання безготівк ових розрахункових операцій за документами в національн ій валюті, що прийняті від клі єнта протягом операційного ч асу банку, встановленого бан ком відповідно до чинних нор мативно-правових актів Націо нального банку України, у цей самий день, а на підставі розр ахункових документів в націо нальній валюті, прийнятих ві д клієнта після закінчення о пераційного часу банку - не пізніше наступного операцій ного дня.

Натомість, позивач в судово му порядку заявив вимогу про стягнення з відповідача вла сних коштів, що знаходяться н а рахунку який обслуговуєтьс я АКБ «Європейський»за догов ором № РКО/11/2607 від 07.08.2008р. не вимаг аючи від банку виконання зоб ов' язання по договору, не ві дкликаючи платіжних доручен ь обов' язок по виконанню як их виник у відповідача в силу положень договору.

В даному випадку відповіда ч не набув права на грошові ко шти та таке набуття не доведе но позивачем, виходячи з того , що за статтею 1066 ЦК України за договором банківського раху нка банк зобов'язується прий мати і зараховувати на рахун ок, відкритий клієнтові (воло дільцеві рахунка), грошові ко шти, котрі йому надходять, вик онувати розпорядження клієн та про перерахування і видач у відповідних сум з рахунка т а проведення інших операцій за рахунком. Банк має право ви користовувати грошові кошти на рахунку клієнта, гарантую чи його право безперешкодно розпоряджатися цими коштами .

Як про те сторони визначили у п. 8.1 договору № РКО/11/2607 від 07.08.2008р . договір вступає в силу з моме нту його підписання уповнова женими представниками сторі н та скріплення печатками ст орін та вважається укладеним на невизначений строк.

Станом на час виникнення сп ірних відносин та на дату вир ішення спору договір банківс ького рахунку укладений між сторонами з приводу виконанн я якого виник спір у встановл еному порядку не розірваний, рахунок в банку позивачем не закривався, відповідних зая в до банку не подавалось.

В силу положень ст. 598 ЦК Укра їни зобов'язання припиняєтьс я частково або у повному обся зі на підставах, встановлени х договором або законом, згід но зі ст. 599 ЦК України зобов'яза ння припиняється виконанням , проведеним належним чином.

Враховуючи, що свої зобов' язання по перерахуванню кошт ів згідно платіжних доручень № 152 від 02.03.2009р., № 150 від 11.03.2009р. відпов ідач не виконав, договір банк івського рахунку № РКО/11/2607 від 07.08.2008р. який є підставою виникн ення таких зобов' язань у вс тановленому порядку не розір ваний, а платіжні доручення п озивачем не відкликались, ві дсутні підстави для стягненн я вказаних коштів з банку. Умо ви договору не передбачають стягнення з банку суми перек азу в разі несвоєчасного вик онання своїх зобов' язань, а в договорі (п. 6.4) зокрема зазна чено що банк несе відповідал ьність за своєчасність здійс нення операцій по рахунку зг ідно з чинним законодавством України...

Згідно постанови Правлінн я НБУ № 293 від 14.05.2009р. «Про признач ення тимчасової адміністрац ії в акціонерному комерційно му банку «Європейський»прий нято рішення щодо призначенн я тимчасової адміністрації, та з метою створення сприятл ивих умов для відновлення фі нансового стану банку, введе ний мораторій на задоволення вимог кредиторів строком на 6 місяців з 15.05.2009 по 14.11.2009р..

Визначення мораторію наве дене у ст. 2 Закону України "Про банки і банківську діяльніс ть" (в редакції закону чинній с таном на час виникнення спір них відносин), відповідно з як им мораторій це зупинення ви конання банком майнових зобо в'язань і зобов'язань щодо спл ати податків і зборів (обов'яз кових платежів), строк викона ння яких настав до дня введен ня мораторію, та зупинення за ходів, спрямованих на забезп ечення виконання цих зобов'я зань та зобов'язань щодо спла ти податків і зборів (обов'язк ових платежів), застосованих до прийняття рішення про вве дення мораторію.

Відповідно до ч. 2 ст. 85 Закону України "Про банки і банківсь ку діяльність" мораторій на з адоволення вимог кредиторів поширюється на зобов'язання , строки виконання яких наста ли до призначення тимчасової адміністрації, тобто до 15.05.2009р. .

Таким чином, на зобов'язання банку здійснити переказ кош тів згідно платіжних доручен ь № 152 від 02.03.2009р., № 150 від 11.03.2009р. за дог овором банківського рахунку № РКО/11/2607 від 07.08.2008р. накладено мо раторій.

Мораторій в свою чергу, не в пливає на право кредитора (по зивача) звернутися до суду із позовними вимогами про зо бов' язання здійснити перек аз коштів та на право суду розглянути та задовольнити їх, оскільки стадія судового розгляду не є стягненням за в иконавчими документами, а За коном "Про банки та банківськ у діяльність" (ч. 4 ст. 85) (в редакц ії чинній станом на час виник нення спірних відносин) чітк о були визначені зобов' язан ня на які не поширюється мора торій, серед яких такі, що вини кають у зв' язку з обслугову ванням поточних операцій, зд ійснюваних тимчасовим адмін істратором, виплатою заробіт ної плати, аліментів, відшкод ування шкоди, заподіяної здо ров'ю та життю громадян, автор ської винагороди, зобов'язан ня банку, що виникли під час зд ійснення тимчасової адмініс трації банку.

Перерахування кошті в згідно платіжних доручень № 152 від 02.03.2009р., № 150 від 11.03.2009р. за дого вором укладеним з позивачем не пов' язане з обслуговуван ням поточних операцій здійсн юваних тимчасовим адміністр атором, вказане зобов'язання банку не виникло під час здій снення тимчасової адміністр ації банку та в даному випадк у положення закону щодо поши рення мораторію на задоволен ня вимог кредиторів слід роз уміти таким чином, що у віднос инах за укладеним договором клієнт банку є кредитором, як ому належить право вимоги.

Відносини банку з клієнто м регулюються законодавство м України, нормативно-правов ими актами Національного бан ку України та угодами (догово рами) між клієнтом та банком (с т. 55 Закону України "Про банки т а банківську діяльність").

У ст. 58 Закону України "Про банки та банківську діял ьність" зазначено, що банк не в ідповідає за невиконання або несвоєчасне викона ння зобов'язань у разі о голошення мораторію на задов олення вимог кредиторів, з упинення операцій по рахунка х, арешту власних коштів банк у на його рахунках уповноваж еними органами державної вла ди. Вказана стаття вміщена за конодавцем у главі 9 Закону "Пр о банки та банківську діяльн ість" якою врегульовано відн осини банку з клієнтами. Кліє нт банку, яким є позивач, набув ає статусу кредитора в силу н аявності у нього права вимог и та саме в такому розумінні п ідлягають застосуванню до сп ірних відносин положення зак ону що стосуються мораторію.

Відповідно до ст. 549 ЦК Укра їни неустойкою (штрафом, пене ю) є грошова сума або інше майн о, які боржник повинен переда ти кредиторові у разі поруше ння боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов'язання за кожен де нь прострочення виконання.

Згідно з п. 32.2 статті 32 Закону України "Про платіжні систем и та переказ коштів в Україні ", у разі порушення банком, що о бслуговує платника, встановл ених цим Законом строків вик онання доручення клієнта на переказ, цей банк зобов'язани й сплатити платнику пеню у ро змірі 0,1 відсотка суми простро ченого платежу за кожний ден ь прострочення, що не може пер евищувати 10 відсотків суми пе реказу, якщо інший розмір пен і не обумовлений договором м іж ними.

Проте нарахування такої пе ні унеможливлене приписами с татті 85 Закону України "Про ба нки і банківську діяльність" , за змістом якої з метою створ ення сприятливих умов для ві дновлення фінансового стану банку, який відповідав би вст ановленим цим Законом та нор мативно-правовими актами Нац іонального банку України вим огам, Національний банк Укра їни має право введення морат орію на задоволення вимог кр едиторів, котрий поширюється на зобов'язання, строки викон ання яких настали до признач ення тимчасової адміністрац ії, а в період його дії, серед і ншого, не нараховуються неус тойка (штраф, пеня), інші фінан сові (економічні) санкції за н евиконання чи неналежне вико нання грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів).

Тобто, вказана норма визнач ає конкретний проміжок часу, протягом якого не нараховую ться штрафи і пеня, і цей промі жок часу відповідає строку д ії мораторії на задоволення вимог кредиторів.

Вказане свідчить про безпі дставність заявлених вимог п ро стягнення нарахованої сум и пені в період дії мораторію , оскільки вказані суми нарах овані позивачем саме за неви конання зобов' язання банку про здійснення грошового пе реказу.

Ухвалою суду від 18.08.2009р. позив ача було зобовязано надати с уду письмове обґрунтування з аявлених вимог щодо стягненн я з відповідача не перерахов аних коштів в сумі 409 244, 14 грн. з у рахуванням наявності у банку зобовязання по виконанню не відкликаних платіжних доруч ень на перерахування коштів, зазначити підстави заявлени х вимог з посиланням на відпо відну норму закону, що передб ачає стягнення з банку кошті в за договором про відкриття та обслуговування поточних рахунків, відповідне положен ня тощо, однак вказаних вимог суду позивачем не виконано.

Враховуючи помилковість п озиції позивача при виборі с пособу захисту порушеного пр ава, виходячи з того, що при ви рішенні спору суд обмежений предметом та підставами заяв леного позову, у задоволенні позовних вимог належить від мовити.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позов них вимог відмовити повністю .

Рішення набирає законної сили після закінчення деся тиденного строку з дня його підписання, оформленого від повідно до ст. 84 ГПК України.

Суддя Р.І. Самсін

дата підписання рішення 16.10.200 9

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.10.2009
Оприлюднено06.12.2010
Номер документу6276368
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/446

Ухвала від 08.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Постанова від 24.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Постанова від 20.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Борисенко І.В.

Рішення від 26.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Рішення від 12.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Судовий наказ від 22.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Л.Д.

Рішення від 17.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Л.Д.

Ухвала від 03.12.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурат А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні