Ухвала
від 18.01.2017 по справі 916/3283/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"18" січня 2017 р. Справа № 916/3283/16

За позовом: фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до: товариства з обмеженою відповідальністю „ТК Енерго-Інвест"

про стягнення 36 421,71 грн.

В судовому засіданні брали участь представники сторін:

Від позивача: ОСОБА_2 за довіреністю №2975 від 06.12.2016р. /брав участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції/

Від відповідача: Аксененко З.О. /директор/

В провадженні господарського суду Одеської області знаходиться справа №916/3283/16 за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю „ТК Енерго-Інвест" про стягнення 36 421,71 грн. Позовні вимоги обґрунтовані фактом неналежного виконання відповідачем зобов'язань взятих на себе за договором постачання №04/10-1 від 04.10.2016р.

16.01.2017р. до господарського суду Одеської області надійшло клопотання від представника позивача в порядку ст. 27 ГПК України про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: публічного акціонерного товариства „Українська залізниця" та товариства з обмеженою відповідальністю „Прайм логістик".

Відповідно до ч.1 ст.27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Враховуючи, що позовні вимоги фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем свого обов'язку за договором постачання №04/10-1 від 04.10.2016р., з огляду на прибуття залізничних вагонів з вугіллям у кількості меншій, ніж було обумовлено сторонами договору, приймаючи до уваги закріплену ст. 924 Цивільного кодексу України презумпцію вини перевізника за втрату, нестачу, псування або пошкодження вантажу, багажу, пошти, господарський суд доходить висновку, що рішення по даній справі може вплинути на права та обов'язки публічного акціонерного товариства „Українська залізниця" та товариства з обмеженою відповідальністю „Прайм логістик", оскільки за участі останніх осіб було здійснено перевезення вантажу залізничним транспортом.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд з метою повного та всебічного розгляду справи вважає за доцільне та правомірне залучити публічне акціонерне товариство „Українська залізниця" та товариство з обмеженою відповідальністю „Прайм логістик" до участі у даній справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача згідно зі ст. 27 ГПК України.

У судовому засідання по даній справі представник відповідача звернувся до господарського суду Одеської області із клопотанням про витребування доказів, у відповідності до якого просив суд витребувати у публічного акціонерного товариства „Українська залізниця" витяги із книги пред'явлення вагонів вантажного парку до технічного обслуговування (форма ВУ-14) та книги реєстрації комерційних несправностей (форма ГУ-98) стосовно вагону №67696583, що відправлявся за накладною №51484095 від ст. Красний Лиман Донецької залізниці до ст. Мамалига Львівської залізниці.

За переконанням відповідача, витребувані документи необхідні для розгляду справи по суті, оскільки підтверджуватимуть факт завантаження відправником та передавання публічним акціонерним товариством „Українська залізниця" придатного для перевезення вагону.

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. При цьому, за змістом статті 65 ГПК України з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя в необхідних випадках при підготовці справи до розгляду зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії (звірити розрахунки, провести огляд доказів у місці їх знаходження тощо); витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору, чи знайомиться з такими матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження.

Згідно зі ст. 38 ГПК України сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, що перешкоджають його наданню; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має підприємство чи організація; 4) обставини, які може підтвердити цей доказ. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Підсумовуючи вищевикладене, з метою встановлення всіх обставин справи, суд вважає за необхідне витребувати від публічного акціонерного товариства „Українська залізниця" витяги із книги пред'явлення вагонів вантажного парку до технічного обслуговування (форма ВУ-14) та книги реєстрації комерційних несправностей (форма ГУ-98) стосовно вагону №67696583, що відправлявся за накладною №51484095 від ст. Красний Лиман Донецької залізниці до ст. Мамалига Львівської залізниці.

Приймаючи до уваги залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, а також витребування судом документів та доказів, суд доходить висновку про наявність правових підстав для відкладення розгляду справи на 01.02.2017р. о 11 год. 00 хв.

З огляду на заявлене у судовому засіданні, проведеному 19.12.2016р., по даній справі клопотання представника позивача про його участь в подальших судових засіданнях в режимі відеоконференції, проведення якої останній просив доручити Кам'янець-Подільському міськрайонному суду Хмельницької області, господарський суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ст. 74-1 ГПК України господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п'ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає. Ухвала про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції повинна містити: 1) найменування суду, якому доручається забезпечити проведення відеоконференції; 2) найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові (за його наявності) - для фізичних осіб) особи, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, та її процесуальний статус; 3) дату і час проведення судового засідання. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції негайно надсилається до суду, який зобов'язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. З метою забезпечення своєчасного проведення відеоконференції копія ухвали також може бути надіслана за допомогою кур'єра, факсу або електронної пошти.

Згідно з ч. 5 ст. 11 ГПК України передбачено, що учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом. Обов'язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

З огляду на клопотання позивача про його участь в судових засіданнях по даній справі в режимі відеоконференції, господарський суд доходить висновку про наявність підстав для постановлення ухвали про участь представника фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, яке відбудеться 01.02.2017р. о 11 год. 00 хв. в режимі відеоконференції. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції слід доручити Кам'янець-Подільському міськрайонному суду Хмельницької області за клопотанням названої особи.

Керуючись ст.ст. 27, 38, 74-1, 77, 86 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: публічне акціонерне товариство „Українська залізниця" та товариство з обмеженою відповідальністю „Пройм логістік" - задовольнити .

2. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - публічне акціонерне товариство „Українська залізниця" /03680, м. Київ, вул. Тверська, будинок 5, ідентифікаційний код 40075815/; товариство з обмеженою відповідальністю „Прайм логістик" /03170, м. Київ, вул. Янтарна, будинок 6, ідентифікаційний код 40132197/.

3. .Відкласти розгляд справи на "01" лютого 2017 р. о 11:00. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду в залі судових засідань № 11 за адресою: 65119, м. Одеса, пр. Шевченка, 29, 5-й поверх, тел. 307-977.

4. Витребувати від публічного акціонерного товариства „Українська залізниця" /03680, м. Київ, вул. Тверська, будинок 5, ідентифікаційний код 40075815/ засвідчені в установленому порядку копій для приєднання до матеріалів справи наступних документів:

- витяги із книги пред'явлення вагонів вантажного парку до технічного обслуговування (форма ВУ-14) та книги реєстрації комерційних несправностей (форма ГУ-98) стосовно вагону №67696583, що відправлявся за накладною №51484095 від ст. Красний Лиман Донецької залізниці до ст. Мамалига Львівської залізниці;

5. Зобов'язати надати в наступне судове засідання:

а) позивача: докази надсилання на адресу третіх осіб позовної заяви із додатками;

б) відповідача: відзив на позов в порядку ст. 59 ГПК України та докази його направлення позивачу та третім особам; правове обґрунтування доводів та заперечень;

в) третіх осіб: письмові пояснення по суті позову.

6. Явка представників сторін обов'язкова.

7. Доручити Кам'янець-Подільському міськрайонному суду Хмельницької області /32300, Хмельницька область, м. Кам'янець-Подільський, вул. Драй-Хмари, 7/ забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції в приміщенні вказаного суду з розгляду справи № 916/3283/16 за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю „ТК Енерго-Інвест" про стягнення 36 421,71 грн., яке призначене на 01.02.2017р. о 11 год. 00 хв. В судовому засіданні в режимі відеоконференції слід забезпечити участь представника позивача по справі - фізичної особи-підприємця ОСОБА_1.

8. Копію ухвали надіслати:

- фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1 /АДРЕСА_1 /

- товариству з обмеженою відповідальністю „ТК Енерго-Інвест" /65007, Одеська область, м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, буд. 4, кв. 8/

- публічному акціонерному товариству „Українська залізниця" /03680, м. Київ, вул. Тверська, будинок 5/

- товариству з обмеженою відповідальністю „Прайм логістик" /03170, м. Київ, вул. Янтарна, будинок 6/

- Кам'янець-Подільському міськрайонному суду Хмельницької області /32300, Хмельницька область, м. Кам'янець-Подільський, вул. Драй-Хмари, 7/

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення18.01.2017
Оприлюднено23.01.2017
Номер документу64126692
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 36 421,71 грн. В судовому засіданні брали участь

Судовий реєстр по справі —916/3283/16

Постанова від 10.08.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 17.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Окрема ухвала від 21.03.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Бакуліна Світлана Віталіївна

Постанова від 21.03.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Бакуліна Світлана Віталіївна

Постанова від 21.03.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Бакуліна Світлана Віталіївна

Ухвала від 13.03.2018

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Бакуліна Світлана Віталіївна

Ухвала від 20.02.2018

Верховний Суд

Бакуліна Світлана Віталіївна

Ухвала від 07.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 01.11.2017

Господарське

Верховний Суд України

Ємець А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні