Рішення
від 16.07.2008 по справі 2989
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2989 Головуюч ий в 1й інстанції - Зайцев В.В.

Категорія -32 Доповід ач Котушенко С.П.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2008 року колегія судд ів судової палати з цивільни х справ апеляційного суду Дн іпропетровської області в ск ладі:

головуючого - Осіяна О.М.

суддів - Сіромашенко Н.В., Кот ушенко С.П.

при секретарі - Шило С.Ю. роз глянувши у відкритому судово му засіданні в М.Дніпропетро вську апеляційні скарги відд ілення виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в м.Першотр авенську і відкритого акціон ерного товариства «Павлогра двугілля» на рішення Першотр авенського міського суду Дні пропетровської області від 2 5 грудня 2007 року по справі за по зовом ОСОБА_1 до відкритог о акціонерного товариства «П авлоградвугілля» (третя особ а - відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в м.П ершотравенську) про перераху нок сум відшкодування шкоди в зв'язку з ушкодженням здоро в'я при виконанні трудових об ов'язків, -

ВСТАНОВИЛА:

В березні 2001 року ОСОБА_1 звернувся до суду з уточнени м в ході розгляду справи позо вом до шахти «Степова» ДХК «П авлоградвугілля» про стягне ння недоплачених сум в рахун ок відшкодування шкоди здоро в'ю спричиненої при виконанн і трудових обов'язків, мотиву ючи це тим, що тривалий час він працював на шахті «Степова» , де захворів на професійне за хворювання. За висновком МСЕ К від 14 вересня 1995 року йому вст ановлено втрату працездатно сті на 50%.

Посилаючись на те, що при на рахуванні одноразової допом оги та щомісячних виплат від повідач невірно застосовува в законодавство, тому сума не доплаченої одноразової допо моги склала 12396, 10 грн. і щомісячн ого відшкодування шкоди за п еріод з 1 квітня 1998 року по бере зень 2001 року - 9818, 20 грн., позивач пр осив стягнути вказані суми з відповідача.

Рішенням Першотравенсько го міського суду від 25 грудня 2007 року позов задоволено.

В апеляційній скаргах від повідач та третя особа ставл ять питання про скасування р ішення суду, як постановлено го з порушенням норм матеріа льного і процесуального прав а та про ухвалення нового ріш ення.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суд у в межах доводів апеляційни х скарг та заявлених позовни х вимог, колегія суддів вважа є скарги підлягаючими частко вому задоволенню з наступних підстав.

По справі встановлено, що по зивач з 1978 по 1995 рік працював маш иністом ГВМ 6 розряду на шахті «Степова» ВАТ «Павлоградвуг ілля», де захворів на професі йне захворювання. За висновк ом МСЕК від 14 вересня 1995 року йо му встановлено втрату працез датності на 50% (а.с.67 т.1). При послі дуючому переогляді за виснов ком МСЕК від 10 вересня 1996 року п озивачу було встановлено 55% вт рати працездатності безстро ково (а.с.68 т.1), а за висновком МСЕ К від 23 вересня 1999 року - 50% (а.с.19 т.1).

Наказом №2062 від 21 вересня 1995 ро ку відповідач призначив пози вачу щомісячні виплати, розм ір яких пізніше змінювався в зв'язку зі зміною розміру втр ати працездатності, а також в зв'язку з підвищенням тарифн их ставок, а наказом №3006 від 25 ве ресня 1995 року -виплату однораз ової допомоги.

Перевіряючи доводи та запе речення сторін щодо розміру щомісячного відшкодування ш коди, суд встановив, що відпов ідач - ВАТ «Павлоградвугілля », правонаступник шахти «Сте пова» ДХК «Павлоградвугілля », відшкодування шкоди прово див в порушення ст.11 Закону Ук раїни

«Про охорону праці», п.22 Прав ил відшкодування власником п ідприємства, установи і орга нізації або уповноваженим ни м органом шкоди, заподіяної п рацівнику ушкодженням здоро в'я пов'язаним з виконанням ни м трудових обов'язків, затвер джених постановою Кабінету М іністрів України від 23 червня 1993 р. № 472 (з послідуючими змінам и і доповненнями), правильно в изначив середній заробіток ОСОБА_1, з якого необхідно було проводити розрахунки ві дшкодування шкоди та розмір недоплаченого позивачу щомі сячного відшкодування шкоди .

В судовому рішенні наведен і відповідні розрахунки, у то му числі з урахуванням підви щення тарифних ставок та пос адових окладів, які мали місц е на підприємстві з урахуван ням також коефіцієнта 2, 38 з 1 кв ітня 1996 року, який відповідаче м безпідставно не застосовув ався.

Доводи апеляційних скарг в исновки суду у вказаній част ині не спростовують і не дают ь підстав до висновку про пор ушенням судом норм матеріаль ного чи процесуального права .

Ухвалюючи рішення, суд вказ ував на те, що позовні вимоги п ідлягають задоволенню в межа х строку позовної давності, п роте застосував вказаний стр ок тільки при стягненні щомі сячних виплат.

Вирішуючи питання про стяг нення недоплаченої одноразо вої допомоги, суд не звернув у ваги на те, що її виплата була призначена позивачу 25 вересн я 1995 року, а з вимогою про прави льне визначення її розміру і стягнення недоплаченої част ини позивач звернувся в 2001 роц і, тобто з пропуском передбач еного законом строку.

За таких обставин рішення с уду першої інстанції в части ні стягнення одноразової доп омоги підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення пр о відмову в задоволенні дано ї частини позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 303, 304, 307, 308, 309, 316 ЦП К України, колегія суддів -

ВИРІШИЛА:

Апеляційні скарги відділе ння виконавчої дирекції Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві та професійних захвор ювань України в м.Першотраве нську і відкритого акціонерн ого товариства «Павлоградву гілля» задовольнити частков о.

Рішення Першотравенського міського суду Дніпропетровс ької області від 25 грудня 2007 ро ку в частині стягнення однор азової допомоги скасувати, в задоволенні позову ОСОБА_1 в цій частині відмовити. В і ншій частині рішення залишит и без змін.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржене в каса ційному порядку до Верховног о Суду України протягом двох місяців.

СудАпеляційний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.07.2008
Оприлюднено27.11.2009
Номер документу6718659
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2989

Рішення від 09.10.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.М. Гризодубова

Ухвала від 17.09.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.М. Гризодубова

Ухвала від 04.09.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.М. Гризодубова

Рішення від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Білоус М.О.

Рішення від 05.11.2010

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Скрипник Оксана Григорівна

Рішення від 16.07.2008

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Котушенко С.П.

Постанова від 11.07.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Башилашвілі О.І.

Ухвала від 09.04.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

Постанова від 10.05.2007

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Омельченко В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні