Рішення
від 31.05.2017 по справі 596/126/17
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Справа № 596/126/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"31" травня 2017 р.

Гусятинський районний cуд Тернопільської області

в складі: головуючого суду Лисюк І.О.

за участю секретаря Федорів О.П.,

позивача ОСОБА_2,

представників відповідача ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5,

розглянувши в відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Дослідного господарства Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України про зобов'язання вчинити дії, відшкодування моральної шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду із позовом до Державного підприємства Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України та просить суд зобов'язати директора та головного бухгалтера видати довідку про заробітну плату для обчислення пенсії ОСОБА_2, а також стягнути з них моральну шкоду по 200 тисяч гривень з кожного на його користь згідно вимог ст.ст.1167,1668 ЦК України.

В судовому позивач ОСОБА_2 позовні вимоги уточнив згідно заяви від 11 квітня 2017 року. (а.с.60-67). Крім первісних вимог просить суд стягнути з працівників підприємства ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 моральну шкоду по 200 тисяч гривень з кожного на його користь згідно вимог ст.ст.1167,1168 ЦК України.

В судовому засіданні представники відповідача Державного підприємства Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 позовні вимоги не визнали. На стадії попереднього судового засідання подали заперечення на позов, посилаючись на те, що Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України не є правонаступником Подільської дослідної станції Тернопільського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України і відповідно не може видавати довідки. Крім цього в кімнаті(архіві), яка знаходиться адмінприміщенні в м. Хоростків за старою адресою Подільської дослідної станції ТІ АПВ Національної академії аграрних наук України зберігаються книги по заробітній платі працівників станції із яких інспектор по кадрах ДП ДГ Подільське ТДСГДС НААНУ на добровільних засадах, щоб не створювати незручностей колишнім працівникам (теперішнім пенсіонерам) станції по мірі необхідності робить вибірки заробітної плати для Пенсійного фонду та надсилає їх поштою для підпису та завіряння печаткою на нову адресу станції у с. Агрономічне Вінницької області.

На звернення ОСОБА_2 була надана відповідь ДП ДГ Подільське ТДСГДС НААНУ, що за вказаний ним період 1960-1964 рр. відомостей про його зарплату в архіві не має. (а.с.30).

Заслухавши пояснення сторін, представників сторін, дослідивши письмові докази в справі, суд не знаходить підстав для задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, підтверджується наявними у справі доказами і не заперечується сторонами, що позивач з 22 лютого 1960 року по 15 квітня 1961 року працював на посаді заступника директора по виробництву з покладенням обов'язків завідувача відділу механізації Тернопільської обласної державної сільськогосподарської дослідної станції. З 15 квітня 1961 року по 1 травня 1964 року переведено на науково-дослідну роботу. Призначено завідуючим відділу механізації Тернопільської обласної державної сільськогосподарської дослідної станції. (а.с.10-11).

Як слідує із змісту листа Міністерства аграрної політики та продовольства України від 28 листопада 2016 року, Міністерство у відповідь на звернення ОСОБА_2 повідомило, що серед особових справ номенклатурних працівників Міністерства сільського господарства УРСР, звільнених у 1964 році не виявлено даних щодо ОСОБА_2. Для пошуку його особової справи та для уточнення пошукових даних (назва, дата документів) рекомендовано звернутись до Державного підприємства дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України. (а.с.8).

Як встановлено, на звернення позивача ОСОБА_2, Державне підприємство Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України надало відповідь, із змісту якої слідує, зокрема, що позивачу детально роз'яснено, що Тернопільське НВО Еліта є правонаступником Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції на підставі наказу № 75 від 06 березня 1987 року Державного агропромислового комітету Української РСР. Державне підприємство Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України створене на базі Подільської дослідної станції Тернопільського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України в грудні 2011 року на підставі Наказу № 339 від 24 грудня 2010 року. Первинні документи про заробітну плату ОСОБА_2, як номенклатурного працівника не збереглися. (а.с.69-70).

Судом встановлено, підтверджується наказом Української академії аграрних наук від 21.04.1999 року №55, на базі частини майна і землі Тернопільського інституту АВП створено Подільську дослідну станцію Тернопільського інституту АПВ (Наказ УААН № 55 від 21.04.1999 року). (а.с.31).

На підставі наказу Національної академії аграрних наук України від 24.12.2010 року № 452 на базі частини землі і майна Подільської дослідної станції Тернопільського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України створено Державне підприємство Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України з правом юридичної особи.(а.с.32).

Відповідно до Постанови президії Національної академії аграрних наук України від 18 березня 2015 року Протокол № 3 - Подільську дослідну станцію Тернопільського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ: 00724933) перейменовано на Науково-виробничий центр Соя Національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ: 00724933) та змінено юридичну адресу станції на таку: 23227, Вінницька обл., Вінницький район, с. Агрономічне, вул. Мічуріна 1. (а.с.31-34).

Як слідує із листа Науково-виробничого центру Соя Національної академії аграрних наук України від 20.03.2017 року, зазначене підприємство є правонаступником у частині майна, землі, майнових прав і зобов'язань Подільської дослідної станції Тернопільського інституту агропромислового розвитку виробництва НААН.(а.с. 52).

Той факт, що відповідач - ДП ДГ Подільське ТДСГДС ІКГСП НААН не є правонаступником підприємства, на якому в період з 1960 по 1964 роки працював позивач ОСОБА_2 доводиться також листом -інформацією за результатами додаткової перевірки звернення ОСОБА_2 Гусятинського відділення поліції Підволочиського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області від 27.03.2017 року. (а.с.71).

В судовому засіданні представник ОСОБА_4 суду дав пояснення, що він працює інспектором по кадрах ДП ДГ Подільське ТДСГДС ІКГСП НААН та дійсно на громадських засадах робить вибірки заробітної плати для Пенсійного фонду та надсилає їх поштою для підпису та завіряння печаткою на нову адресу правонаступника Подільської дослідної станції ТІ АПВ Національної академії аграрних наук України у с. Агрономічне Вінницької області. На підставі звернення ОСОБА_2 він три місяці перевіряв книги по заробітній платі, які у них зберігаються з метою виявлення інформації щодо заробітної плати ОСОБА_2 Про те після перевірки не виявив даних щодо заробітної плати, підйомних по ОСОБА_2 Додатково пояснив, що неодноразово (біля 10 разів) телефонував позивачу, а також їздив по його питанню в УПФУ м. Тернополя. Також позивачу була надана письмова відповідь, що за вказаний ним період 1960-1964 рр. відомостей про його зарплату в архіві не має.

Він не зміг підготувати проект довідки для підпису керівництву колишньої Подільської дослідної станції ТІ АПВ НААНУ - тепер Науково-виробничий центр Соя Національної академії аграрних наук України, оскільки документально підтверджені відомості про заробітну плату ОСОБА_2 за період 1960 - 1964 роки відсутні.

Представники відповідача ОСОБА_3, ОСОБА_5 дали аналогічні пояснення.

Згідно зі ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Такі ж положення містить ч. 1 ст. 15 ЦК України, відповідно до якої кожна особа має право на захист свого права у випадку його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ч.1 ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Відповідно ст. 33 ЦПК України, у разі пред'явлення позову до неналежного відповідача суд за клопотанням позивача, не припиняючи розгляду справи, замінює первісного відповідача належним відповідачем, якщо позов пред'явлено не до тієї особи, яка має відповідати за позовом, або залучає до участі у справі іншу особу як співвідповідача.

В судовому засіданні позивачу судом було роз'яснено право заявити клопотання про заміну відповідача або залучення іншого відповідача.

Розглядаючи справу суд враховує, що на підставі ст.10 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки, попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Отже, позивач наділений правом самостійно визначитися зі своїми матеріально-правовими вимогами до тієї чи іншої особи, яка, на думку позивача, повинна відповідати за позовом, а суд лише сприяє позивачу в реалізації ним своїх процесуальних прав та обов'язків згідно ч. 4 ст. 10 ЦПК України.

Суд сприяв також тому, щоб позивач ОСОБА_2 подав суду належні і допустимі докази на підтвердження заявлених ним вимог. Зокрема, ухвалою Гусятинського районного суду від 01 березня 2017 року, судом витребувано в сторони відповідача відомості по отриманню ОСОБА_2 підйомних на підставі наказу № 52-К по Тернопільському обласному управлінню сільського господарства від 02.02.1960 року, а також книги по заробітній платі 1960 - 1964 років. На виконання ухвали суду, відповідачем, в судове засідання представлено для огляду наявні на ДП ДГ Подільське ТДСГДС ІКГСП НААН книги по заробітній платі 1960 - 1964 років. А також надана довідка про відсутність на підприємстві відомостей про заробітну плату ОСОБА_2 за період 1960-1964 роки. (а.с.81).

Згідно ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За встановлених обставин, позивач не довів суду ті обставини, на які він посилається як на підставу заявлених позовних вимог.

Зважаючи на наведене суд вважає, що пред'явлений позов ОСОБА_2 до Державного підприємства Дослідне господарство Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України про зобов'язання директора та головного бухгалтера видати довідку про заробітну плату для обчислення пенсії ОСОБА_2, а також стягнення з працівників зазначеного підприємства ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 моральної шкоди по 200 тисяч гривень з кожного згідно вимог ст.1167 ЦК України, є як необґрунтованим, та і недоведеним, а тому не підлягає до задоволення.

Розподіл судових витрат між сторонами відбувається за правилами статті 88 ЦПК України. Оскільки позивач звільнений від сплати судових витрат, то вони компенсуються за рахунок Держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 8, 124 Конституції України, ст.ст.3, 10, 11, 33, 59, 60, 61, 209, 212, 214-215, 217, 218 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 20, 23, 1166, 1167 ЦК України, суд,

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_2 до Дослідного господарства Подільське Тернопільської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України про зобов'язання вчинити дії, відшкодування моральної шкоди, відмовити.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Тернопільської області через Гусятинський районний суд шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя підпис

Згідно з оригіналом

Суддя Гусятинського районного суду

Тернопільської області І.О. Лисюк

СудГусятинський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення31.05.2017
Оприлюднено03.07.2017
Номер документу67496548
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —596/126/17

Постанова від 29.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 23.10.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 03.08.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 06.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Бершадська Г. В.

Ухвала від 19.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Бершадська Г. В.

Ухвала від 20.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Бершадська Г. В.

Рішення від 31.05.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 31.05.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Рішення від 31.05.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 01.03.2017

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні