Ухвала
від 21.07.2017 по справі 910/8306/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

21.07.2017Справа № 910/8306/17 за позовом Київського міського мисливсько-рибальського виробничого підприємства Київської міської організації українського товариства мисливців та рибалок

до Приватного підприємства "Річкова поляна"

про розірвання договору та вчинення дій

Суддя Отрош І.М.

Представники:

від позивача: Власенко Д.О. - представник за довіреністю б/н від 10.05.2017;

Ласкаржевський В.М. - керівник;

від відповідача: Салмон Л.Ю. - представник за довіреністю №15/06-7 від 15.0.2017;

Щербаков О.І. - керівник;

ВСТАНОВИВ:

23.05.2017 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Київського міського мисливсько-рибальського виробничого підприємства Київської міської організації українського товариства мисливців та рибалок з вимогами до Приватного підприємства "Річкова поляна" про розірвання договору та вчинення дій.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.05.2017 порушено провадження у справі № 910/8306/17 та справу призначено до розгляду на 20.06.2017.

19.06.2017 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, у зв'язку із необхідністю ознайомлення із матеріалами справи та подання письмових пояснень.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.06.2017 розгляд справи відкладено на 04.07.2017.

03.07.2017 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшло клопотання про здійснення фіксування судового процесу, відзив на позовну заяву.

03.07.2017 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшли документи на виконання вимог ухвали суду.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.07.2017 розгляд справи відкладено до 14.07.2017.

У судовому засіданні 14.07.2017 оголошено перерву до 21.07.2017 відповідно до статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

19.07.2017 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшли письмові пояснення.

20.07.2017 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшли додаткові документи по справі та пояснення.

У судове засідання 21.07.2017 з'явились представники позивача та відповідача. Представник відповідача подав суду додаткові документи.

Дослідивши обставини, якими обґрунтовані позовні вимоги, суд дійшов висновку про необхідність залучення у даній справі Приватне підприємство ТР-Інжиніринг третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Так, позивачем у даній справі заявлено вимоги про розірвання договору оренди №18 від 19.12.2007, предметом якого є майно рибальсько-спортивної бази Козинка , та про повернення позивачу майна, переданого за таким договором оренди.

Водночас, як вбачається з поданих відповідачем у судовому засіданні 21.07.2017 документів, між Київським міським мисливсько-рибальським виробничим підприємством Київської міської організації українського товариства мисливців та рибалок та Приватним підприємством ТР-Курорт було укладено договір оренди № 37 від 20.04.2011, предметом якого є передання в оренду частини майна рибальсько-спортивної бази Козинка .

Як вбачається з договору оренди № 37 від 20.04.2011 (в тому числі з відбитку печатки на договорі), код ЄДРПОУ (ідентифікаційний код) Приватного підприємства ТР-Курорт - 37611511.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 21.07.2017, за ідентифікаційним кодом юридичної особи 37611511 містяться відомості щодо юридичної особи - Приватне підприємство ТР-Інжиніринг .

Відповідно до статті 27 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. У справах щодо майна господарських організацій, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, господарський суд залучає орган державної влади, що здійснює управління корпоративними правами, до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити або допустити до участі у справі.

Відповідно до п. 1.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції від 26.12.2011 № 18, питання про допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, до участі у справі вирішується ухвалою суду про прийняття позовної заяви до розгляду (із зазначенням про це в ухвалі про порушення провадження у справі) або під час розгляду справи, але до прийняття господарським судом рішення, з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес у даній справі. Саме лише зазначення в позовній заяві та/або у вступній частині судового рішення певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

Враховуючи, що при вирішенні даної справи судом будуть досліджуватися та встановлюватися обставини, які можуть вплинути на права та обов'язки Приватного підприємства ТР-Інжиніринг , суд дійшов висновку щодо необхідності залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Приватне підприємство ТР-Інжиніринг .

Представниками сторін у даному судовому засіданні було подано клопотання про продовження строку розгляду справи на 15 днів.

Згідно із частиною 3 статті 69 Господарського процесуального кодексу України у виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду спору, господарський суд ухвалою може продовжити строк розгляду спору, але не більш як на п'ятнадцять днів.

Відповідно до норм статті 77 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є: нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу; виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, за наявності ухвали суду про таку участь, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи; неподання витребуваних доказів; необхідність витребування нових доказів; залучення до участі в справі іншого відповідача, заміна неналежного відповідача; необхідність заміни відведеного судді, судового експерта.

Враховуючи необхідність залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору та подання доказів у справі, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості клопотання про продовження строку розгляду справи на 15 днів та на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України відкладає розгляд справи.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 27, 69, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк розгляду справи на 15 днів.

2. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Приватне підприємство ТР-Інжиніринг (69057, м. Запоріжжя, вул. Антенна, 8).

3. Зобов'язати третю особу (Приватне підприємство ТР-Інжиніринг ) надати суду :

- належним чином засвідчену копію (оригінали для огляду у судовому засіданні) договору оренди № 37 від 20.04.2011 , укладеного між Київським міським мисливсько-рибальським виробничим підприємством Київської міської організації українського товариства мисливців та рибалок та Приватним підприємством ТР-Курорт , предметом якого є передання в оренду частини майна рибальсько-спортивної бази Козинка ; копії всіх додаткових угод, додатків до вказаного договору та письмові пояснення щодо строку чинності договору оренди (дати його розірвання, пролонгації - у випадку наявності таких фактів та відповідні докази на підтвердження вказаних обставин) та щодо повернення майна з оренди (у випадку наявності такого факту);

- письмові пояснення на позовні вимоги з доданням доказів, що підтверджують викладені в них обставини;

- докази у підтвердження правонаступництва прав та обов'язків Приватного підприємства ТР-Курорт Приватним підприємством ТР-Інжиніринг (докази реорганізації підприємства або зміни найменування - копію статуту тощо).

4. Зобов'язати позивача надати суду:

- докази направлення на адресу третьої особи (Приватного підприємства ТР-Інжиніринг ) позовної заяви з доданими до неї матеріалами;

- письмові пояснення щодо обставин введення в експлуатацію та набуття позивачем відповідних речових прав на нерухоме майно, що знаходилось в межах рибальсько-спортивної бази Козинка із посиланням на нормативно-правові акти, чинні на дату введення об'єктів нерухомого майна в експлуатацію/набуття речових прав на нерухоме майно, а також докази у підтвердження цих обставин (зокрема, докази реєстрації такого об'єкта як цілісного майнового комплексу тощо);

- пояснення щодо ідентифікації об'єктів, зазначених в інвентаризаційному описі товарно-матеріальних цінностей до договору оренди, та Технічному паспорті на нежитловий будинок (приміщення) за адресою м. Київ, вул. Конча-Озерна, 1, а саме: які з об'єктів, зазначених у технічному паспорті, були предметом договору оренди №18 від 19.12.2007 (відповідно до інвентаризаційного опису товарно-матеріальних цінностей);

- пояснення щодо договору оренди № 37 від 20.04.2011, укладеного між Київською міською організацією українського товариства мисливців та рибалок та Приватним підприємством ТР-Курорт , копія якого подана відповідачем у судовому засіданні, а також пояснення щодо того, чи укладались з третіми особами будь-які інші договори оренди щодо майна рибальсько-спортивної бази Козинка протягом періоду часу після укладення з відповідачем договору оренди №18 від 19.12.2007;

5. Зобов'язати відповідача надати суду інформацію щодо наявності на дату розгляду справи об'єктів, які були предметом оренди за договором оренди №18 від 19.12.2007.

6. Зобов'язати Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (01601, м.Київ, вул. Хрещатик, будинок 32-А) надати суду інформацію в строк до 01.08.2017 щодо наявності на дату розгляду спору зареєстрованих речових прав третіх осіб на земельні ділянки, що знаходяться на землях, переданих позивачу за рішенням виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів від 05.05.1988 №450 в межах рибальсько-спортивної бази Козинка (відповідно до листа Департаменту від 29.12.2014 №057021-14984 та листа ДПІ у Голосіївському районі м. Києва Державної податкової служби від 18.12.2012 №4424/19-08, код земельних ділянок в міському земельному кадастрі - 90:402:011, 90:402:010 - копії листів додаються), а також відомості щодо адреси місцезнаходження земель, переданих позивачу за рішенням виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів від 05.05.1988 №450, та рибальсько-спортивної бази Козинка .

7. Розгляд справи № 910/8306/17 відкласти на 04.08.17 об 11:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал № 8.

Явку представників сторін та третьої особи у судове засідання визнати обов'язковою.

Документи та додаткові докази, що витребовуються ухвалою суду для долучення до матеріалів справи, у прошитому вигляді з обов'язковим описом додатків завчасно, не пізніше ніж за день до судового засідання, необхідно подати до канцелярії Господарського суду міста Києва за адресою: 01030, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44-А.

У випадку подання документів в день судового засідання - відповідні документи необхідно подавати у судовому засіданні.

Відповідно до пункту 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації" (затв. Наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55) відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "згідно з оригіналом", назви, посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціали та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту підпис, засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

Суддя І.М. Отрош

Дата ухвалення рішення21.07.2017
Оприлюднено26.07.2017
Номер документу67889251
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8306/17

Постанова від 07.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Студенець В.І.

Ухвала від 16.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Студенець В.І.

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Студенець В.І.

Постанова від 24.01.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 13.11.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Рішення від 13.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 01.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 12.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 18.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні