Рішення
від 22.09.2017 по справі 362/3882/17
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/3882/17

Провадження № 2/362/2201/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

22 вересня 2017 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді -С.В. Корнієнко,

при секретарі - А.В. Харченко,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василькові цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Крушинської сільської ради Васильківського району Київської області про стягнення збитків, пов'язаних із знеціненням валюти на день платежу,-

в с т а н о в и в:

У липні 2017 року позивачі звернулися до суду з вказаним позовом, в якому просили стягнути з Крушинської сільської ради Васильківського району Київської області на їх користь в рівних частинах суми заборгованості за Договором підряду з урахуванням курсової різниці в розмірі 4 378 751,88 грн., 3% річних в розмірі 327 506,65 грн., а всього 4 706 258,53 грн., або 1 176 564,63 грн. кожному.

Позовні вимоги обґрунтували тим, що 23 серпня 2006 року між Крушинською сільською радою Васильківського району Київської області та позивачами укладено Договір підряду, відповідно до пункту 1 якого: Замовник доручає, а Підрядник забезпечує відповідно до проектної документації та умов Договору виконання робіт з будівництва, інших робіт пов'язаних з будівництвом та оснащенням Фельдшерсько-акушерського пункту, за адресою: Васильківський район, с. Залізний Хутір, вул. Мічуріна, площею 180 кв.м., в тому числі роботи з газо-, електро- та водопостачання, обладнання стоматологічного та терапевтичного кабінетів. Загальна вартість робіт за Договором, із врахуванням вартості необхідних для будівництва матеріалів, складає 2 438 972.00 гривень.20 червня 2008 року, на виконання пункту 18 Договору підряду, між Сторонами складено та підписано Акт приймання-передачі виконаних робіт до Договору підряду від 23 серпня 2006 року, відповідно до якого зазначено, що роботи виконано якісно, в повному обсязі та в строк, згідно з умовами договору. Рішенням Васильківського міськрайонного суду Київської області від 19.11.2014 року позов задоволено, стягнуто з Відповідача на користь Позивачів заборгованість за договором підряду в розмірі 1 256 074,49 гривень кожному. Під час судового розгляду Апеляційним судом було встановлено, що фактична заборгованість відповідача перед позивачами складає 2438972 гривень,тоді як позивачі визначили заборгованість за договором підряду лише в сумі1593512,65 гривень, що менше суми погодженої сторонами . Оскільки на даний момент рішення Апеляційного суду залишається невиконаним, а заборгованість Відповідача за Договором підряду - не погашена, та офіційний курс долара США станом на момент звернення з цим позовом до суду, 26.07.2017 року, становить 25,84 грн., сума збитків, пов'язаних із знеціненням валюти на день платежу становить 4 378 751,88 грн., яку позивачі просять стягнути з відповідача.

В судове засідання представник позивачів не з'явився, надіславши заяву про розгляд цивільної справи за його відсутності, просив позов задовольнити на підставі доданих документів, у разі неявки відповідача проти винесення заочного рішення не заперечував.

Враховуючи, що відповідач, який належним чином був повідомлений, не з'явивсь в судове засідання та від нього не надійшло заяви про розгляд справи у його відсутності, на підставі частини 4 статті 169 та статті 224 ЦПК України, суд вирішив справу на підставі наявних у ній даних і доказів та ухвалив заочне рішення, оскільки позивач не заперечив проти такого вирішення справи.

Оскільки позивач не заперечує проти ухвалення заочного рішення у справі, судом постановлено ухвалу про проведення заочного розгляду справи на підставі наявних в ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з положень ст.ст. 1, 3, п. 1 ч. 1 ст. 15 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, що виникають в тому числі, із цивільних відносин.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 10 та ч. 1 ст. 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до вимог частини 1 статті 837 Цивільного кодексу України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Вимогами статті 843 ЦК України передбачено, що у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Частиною 1 статті 844 ЦК України, передбачено, що ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі.

Відповідно до статті 854 ЦК України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Статтею 875 ЦК України визначено, що за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передатизатверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покчадається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укчадається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтаоїсних, пусконалагоджувачьних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта. До договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Таким чином, застосування до спірних правовідносин загальних положень Цивільного кодексу України, що регулюють питання договору підряду, відповідає вимогам статті 875 ЦК України.

Відповідно до вимог статті 533 ЦК України - грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях. Якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до пункту 1 Договору Замовник доручає, а Підрядник забезпечує відповідно до проектної документації та умов Договору виконання робіт з будівництва, інших робіт пов'язаних з будівництвом та оснащенням Фельдшерсько-акушерського пункту, за адресою: Васильківський район, с. Залізний Хутір, вул. Мічуріна, площею 180 кв.м., в тому числі роботи з газо-, електро- та водопостачання, обладнання стоматологічного та терапевтичного кабінетів.

Пунктом 5 Договору передбачено : Договірна ціна робіт визначається на основі приблизного кошторису, що є невід 'ємною частиною Договору, є„ приблизною і складає 2000000 (два мільйони) грн. .

Згідно пункту 7 Договору: Уточнення приблизної договірної ціни буде здійснюватися за фактичними витратами Підрядника .

Відповідно до пункту 15 Договору: Розрахунки за виконані роботи будуть здійснюватися за повністю завершені роботи .

Згідно пункту 16 Договору: Вартість виконаних робіт, що підлягають оплаті, визначаються із урахуванням обсягів виконаних робіт, фактичних витрат Підрядника та курсу долара США на момент здійснення розрахунків .

Судом достовірно встановлено, що 23 серпня 2006 року між Крушинською сільською радою Васильківського району Київської області та ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 укладено Договір підряду, відповідно до пункту 1 якого: Замовник доручає, а Підрядник забезпечує відповідно до проектної документації та умов Договору виконання робіт з будівництва, інших робіт пов'язаних з будівництвом та оснащенням Фельдшерсько-акушерського пункту, за адресою: Васильківський район, с. Залізний Хутір, вул. Мічуріна, площею 180 кв.м., в тому числі роботи з газо-, електро- та водопостачання, обладнання стоматологічного та терапевтичного кабінетів (а.с. 16-18).

Відповідно до Акту приймання-передачі виконаних робіт від 20 червня 2008 року до Договору підряду від 23 серпня 2006 року зазначено, що роботи виконано якісно, в повному обсязі та в строк, згідно з умовами договору (а.с. 19).

Згідно кошторисного розрахунку на загально будівельні роботи Фельдшерського-акушерського пункту, затвердженого Замовником, сума робіт склала 999 986 грн. (а.с. 20-21).

Відповідно до додатку кошторисного розрахунку на загально будівельні роботи Фельдшерського-акушерського пункту, затвердженого Замовником, сума робіт склала 1 438 986 гривень (а.с. 22).

Загальна вартість робіт за Договором, із врахуванням вартості необхідних для будівництва матеріалів, складає 2 438 972.00 гривень.

Рішенням Васильківського міськрайонного суду Київської області від 19.11.2014 року позов задоволено, стягнуто з Відповідача на користь Позивачів заборгованість за договором підряду в розмірі 1 256 074,49 гривень кожному (а.с. 23-25).

27 січня 2015 року Апеляційним судом Київської області прийнято нове рішення у цій справі, яким стягнуто з Крушинської сільської ради заборгованість за договором підряду в розмірі 1015454.09 гривень кожному з Позивачів (а.с. 26-33).

28 травня 2015 року Ухвалою Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ раніше прийняті рішення залишені без змін (а.с. 34-35).

05 липня 2016 року Ухвалою Верховного Суду України у допуску до провадження Верховного Суду України даної справи відмовлено (а.с. 38-41).

Офіційний курс долара США, згідно даних НБУ, станом на момент звернення із цим позовом, 26 липня 2017 року, становить 25,84 гривень, що підтверджується відповідною роздруківкою із Інтернет-сайта Національного Банку України (а.с. 11).

Враховуючи, що у судовому засіданні на підставі зібраних по справі доказів установлено, що позивачі взяте на себе зобов'язання за укладеним із Крушинською сільською радою договором підряду виконали, а відповідачем заборгованість за Договором не погашена, суд вважає, що позовні вимоги позивачів щодо стягнення збитків пов'язаних із знеціненням валюти на день платежу в розмірі 4 378 751,88 грн. підлягають задоволенню, а також позивачі мають право на отримання від відповідача 3% річних від суми заборгованості, відповідно до вимог ст. 625 ЦК України в розмірі 327 506, 65 грн., а всього 4 706 258,53 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 22, 533, 611, 625 ЦК України, ст.ст.10, 11, 15, 60, 61, 88, 208, 209, 218, 223, 224-228, 360-7 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Крушинської сільської ради Васильківського району Київської області про стягнення збитків, пов'язаних із знеціненням валюти на день платежу- задовольнити.

Стягнути з Крушинської сільської ради Васильківського району Київської області, код ЄДРПОУ 04359301, в рівних частинах на користь ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 суму заборгованості за Договором підряду з урахуванням курсової різниці в розмірі 4 378 751,88 (чотири мільйони триста сімдесят вісім тисяч сімсот п'ятдесят одна гривень 88 копійок), три проценти річних в розмірі 327 506,65 грн. (триста двадцять сім тисяч п'ятсот шість гривень 65 копійок), а всього 4 706 258,53 (чотири мільйони сімсот шість тисяч двісті п'ятдесят вісім гривень 53 копійок), або 1 176 564,63 (один мільйон сто сімдесят шість тисяч п'ятсот шістдесят чотири гривень 63 копійок) кожному.

Стягнути з Крушинської сільської ради Васильківського району Київської області на користь ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 витрати зі сплати судового збору в розмірі 8 420,00 грн., а саме по 2 105,00 грн. кожному.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя С.В. Корнієнко

СудВасильківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.09.2017
Оприлюднено27.09.2017
Номер документу69114969
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —362/3882/17

Постанова від 25.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Писана Таміла Олександрівна

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Писана Таміла Олександрівна

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Писана Таміла Олександрівна

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Марчук О. Л.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

Ухвала від 31.10.2017

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Корнієнко С. В.

Рішення від 22.09.2017

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Корнієнко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні