Постанова
від 27.09.2017 по справі 820/315/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Харків

27.09.2017 справа № 820/315/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Мар'єнко Л.М.

при секретарі судового засідання - Принцевській Ю.В.,

розглянувши в місті Харкові в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області до Науково - виробничої фірми "Технологія" у формі товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення суми, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Науково - виробничої фірми "Технологія" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, в якому просить суд стягнути з Науково виробничої фірми "Технологія" у формі товариства з обмеженою відповідальністю капіталізовані платежі на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Харкові у розмірі 137726,28 грн.

Ухвалою суду, яка занесена до журналу судового засідання 16.08.2017, замінено на підставі ст. 55 КАС України позивача Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України в м. Харкові на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у відділенні Фонду у м. Харкові отримує страхові виплати ОСОБА_2 внаслідок нещасного випадку на виробництві 08.08.2006, який стався під час роботи у Науковій виробничій фірмі "Технологія" у формі ТОВ. 04.11.2016 позивачем отримано відомості про те, що стосовно відповідача внесено до ЄДР запис про рішення засновника (учасників) або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи в результаті ліквідації. Також позивач зазначив, що позивачем подано письмову заяву від 10.11.2016 №5602/06-05 з грошовими вимогами у розмірі 137726,28грн. у межах ліквідаційної процедури щодо капіталізованих платежів, а також документи, що їх підтверджують. Зазначену заяву було отримано 27.11.2016 головою ліквідаційної комісії відповідача ОСОБА_3., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Проте, будь - якої відповіді від голови ліквідаційної комісії не отримано. Таким чином, згідно п. 1 ч. 1 ст. 112, ст. 1205 ЦК України, ч. 1 ст. 11 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування , Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 №765, відповідач зобов'язаний провести капіталізацію страхових внесків у сумі 137726,28 грн., як страхувальника, який ліквідується.

Відповідач проти позову заперечував, від представника відповідача - Недашковського В.М. через канцелярію суду надішли письмові заперечення на позову, в яких представник відповідача заперечував проти задоволення позову, посилаючись на те, що заяву - вимогу голова ліквідаційної комісії не отримував, оскільки при направленні поштової кореспонденції позивачем було вказано неповну адресу. Також представник відповідача зазначив, що позивачем розраховано капіталізовані платежі у зв'язку з тим, що позивачем виплачуються страхові платежі потерпілій від нещасного випадку на виробництві - ОСОБА_2, однак, на думку представника, страховий випадок настав з вини потерпілої, через що вказана вимога щодо стягнення капіталізованих платежей є безпідставною.

Представник позивача - Чистякова Н.В. в судовому засіданні підтримала позовні вимоги в повному обсязі, просила їх задовольнити, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві та письмових поясненнях.

Представник відповідача - Недашковський В.М. у судовому засіданні заперечував проти позову, просив відмовити у його задоволенні, посилаючись на наведені у письмових запереченнях на позов обставини.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини.

Науково - виробнича фірма "Технологія" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (далі - НВФ "Технологія" ТОВ) на час спірних правовідносин перебувала на обліку у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України в м. Харкові (на теперішній час правонаступником якого стало Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області) як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Як вбачається з матеріалів справи, Відділенням Фонду щомісячно здійснюються страхові виплати потерпілій внаслідок трудового каліцтва, під час роботи в НВФ "Технологія" ТОВ, а саме ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Вказані вище страхові виплати здійснюються на підставі акту про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, акту розслідування нещасного випадку (аварії), що стався 08.08.2006, виписки з акту огляду МСЕК про результати визначення ступеню втрати професійної працездатності у відсотках, потреби у додаткових видах допомоги від 28.05.2008 серії ХАР-06№000054, постанови від 31.01.2015 №2032/72128/72128/94 про призначення потерпілому перерахованої щомісячної страхової виплати з 01.03.2014 (а.с.10-19).

Оскільки НВФ "Технологія" ТОВ перебуває у стані припинення з 26.10.2016, що підтверджується Витягом з Єдиного Державного реєстру фізичних осіб - підприємців, юридичних осіб та громадських формувань (а.с. 73-78), Відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України в м. Харкові на адресу відповідача (АДРЕСА_1) надіслано заяву від 10.11.2016 №5602/06-05 про майнові вимоги, в якій позивач просив визнати грошові вимоги щодо капіталізованих платежів в розмірі 137726,28 грн., а також включити капіталізовані платежі у розмірі 137726,28 грн. до реєстру вимог кредиторів у другу чергу, про що повідомити письмово (а.с.6-9).

Зазначену заяву про майнову вимогу було отримано 27.01.2017 відповідачем (а.с.116).

Також на підтвердження вручення поштової кореспонденції з вказаною заявою вимогою позивачем надано лист від 30.08.2017 №09-07-1065, за підписом в.о. начальника поштамту - ЦПЗ№1 Капустіної К.А. (а.с.118), в якому підтверджено вручення директору НВФ "Технологія" ТОВ вказаного поштового відправлення.

Відповідачем відповідь на заяву не було надано та кошти у розмірі 137726,28 грн. не відшкодовані, через що позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 112 ЦК України, у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

За змістом ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Частиною 2 ст. 1205 ЦК України встановлено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом.

Правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, визначено Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі по тексту - Закон № 1105-XIV).

Основними принципами страхування від нещасного випадку є серед іншого: обов'язковість страхування осіб відповідно до видів соціального страхування та можливості добровільності страхування у випадках, передбачених законом; державні гарантії реалізації застрахованими особами своїх прав; обов'язковість фінансування Фондом витрат, пов'язаних із наданням матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг, в обсягах, передбачених цим Законом; відповідальності роботодавців та Фонду за реалізацію права застрахованої особи на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за цим Законом (ст. 3 Закону № 1105-XIV).

В силу вимог п. 1 ч. 2 ст. 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", роботодавець як страхувальник зобов'язаний надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг згідно із цим Законом.

За змістом статей 4, 5 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", Фонд - це некомерційна самоврядна організація, яка провадить збір та акумулювання страхових внесків.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", джерелами формування коштів Фонду є, зокрема, капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Капіталізація платежів платоспроможної юридичної особи, яка ліквідується, здійснюється на підставі Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 765 Про реалізацію статей 45 і 92 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі по тексту - Порядок № 765).

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 Порядку № 765, капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

За змістом пункту 3 Порядку № 765, капіталізація платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Згідно п. 5-1 Порядку №765,у вимогах Фонду до суб'єкта підприємницької діяльності, щодо якого порушено справу про банкрутство, зазначається сума, визначена з урахуванням кожного платежу, що підлягає капіталізації.

Суми платежів, капіталізованих відповідно до зазначених вимог у процесі ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута, перераховуються ліквідатором (арбітражним керуючим) робочому органу виконавчої дирекції Фонду, у якому суб'єкт підприємницької діяльності перебуває на обліку.

Аналізуючи положення чинного законодавства, суд дійшов до висновку про необхідність стягнення з відповідача суми капіталізованих платежів розмірі 137726,28 грн.

Водночас, судом враховано при розгляді даної справи доводи відповідача, що направлена позивачем заява про майнову вимогу від 10.11.2016 №5602/06-05 не вручена відповідачеві через те, що позивачем зазначено неповну адресу відповідача.

Проте, суд зазначає, що такі доводи не впливають на визнання позовних вимог не правомірними виходячи з наступного.

Згідно Витягу з Єдиного Державного реєстру фізичних осіб - підприємців, юридичних осіб та громадських формувань (а.с. 73-78), місцезнаходження НВФ "Технологія" ТОВ визначено, як АДРЕСА_1.

При цьому, суд зазначає, що засновником НВФ "Технологія" ТОВ є ОСОБА_3, адреса АДРЕСА_1. Вказаний засновник водночас є директором та головою ліквідаційної комісії НВФ ТОВ "Технологія" ТОВ.

Позивачем направлено вказану вимогу на адресу АДРЕСА_1, проте, як вбачається з повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.116), а також з листа від 30.08.2017 №09-07-1065, за підписом в.о. начальника поштамту - ЦПЗ№1 Капустіної К.А. (а.с.118), незважаючи на те, що поштове відправлення направлено не на повну адресу, директором НВФ "Технологія" ТОВ отримано вказану заяву про майнові вимоги на суму 137726,28 грн.

Крім того, суд зазначає, що позивач звернувся до суду з даними позовними вимогами про стягнення з відповідача капіталізованих платежів у розмірі 137726,28 грн. - 19.01.2017. Ухвалою суду від 23.01.2017 відкрито провадження у справі за вказаними позовними вимогами. Виходячи з заяви представника відповідача про ознайомлення з матеріалами справи від 06.04.2017, представник відповідача був обізнаний про наявність вимоги позивача про сплату капіталізованих платежів у розмірі 137726,28 грн., принаймні з цього часу. 18.05.2017 відповідачем подано письмові заперечення на адміністративний позов.

Проте відповідачем за час перебування справи на розгляді в суді не вчинено жодних дій, направлених на сплату вказаної суми капіталізованих платежів.

Згідно ч. 1 ст. 9 КАС України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого вирішує справи відповідно до Конституції України та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Суд застосовує інші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 161 КАС України, під час прийняття постанови суд вирішує чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до положень ст. ст. 69, 70, 71 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

На підставі викладеного вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, через що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 8-14, 71, 94, 160-163, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області до Науково - виробничої фірми "Технологія" у формі товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення суми - задовольнити частково.

Стягнути з Науково виробничої фірми "Технологія" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 30990977, поштовий індекс 61070, АДРЕСА_1) капіталізовані платежі на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області (код ЄДРПОУ 41433726, поштовий індекс 61001, м. Харків, пр. Гагаріна, буд.1, р/р37174502001621, банк УДКС України у Харківській області, МФО 851011) у розмірі 137726,28 грн. (сто тридцять сім тисяч сімсот двадцять шість гривень 28 копійок).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Повний текст постанови виготовлений 04 жовтня 2017 року.

Суддя Мар'єнко Л.М.

Дата ухвалення рішення27.09.2017
Оприлюднено13.10.2017
Номер документу69495114
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/315/17

Ухвала від 12.06.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Постанова від 27.05.2020

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Гриців Михайло Іванович

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Гриців Михайло Іванович

Ухвала від 04.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 03.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 13.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Ухвала від 28.12.2017

Адміністративне

Верховний Суд

Стародуб О.П.

Ухвала від 21.11.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Катунов В.В.

Ухвала від 01.11.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Катунов В.В.

Ухвала від 01.11.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Катунов В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні