Рішення
від 03.09.2008 по справі 2-344/08
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-344/08

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2008 року Кролевец ький районний суд Сумської о бласті

у складі: судді - Бєгунової О.В.,

при секретарі - Печеновій Л.В.,

з участю: позивачки - ОСОБ А_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті К ролевець справу за позовом ОСОБА_1 до Камінської сільс ької ради Кролевецького райо ну, треті особи: ОСОБА_2, ОСОБА_3 про встановлення фа кту належності на праві влас ності житлового будинку та г осподарських будівель помер лому та визнання права власн ості на вказане нерухоме май но в порядку спадкування за з аповітом, -

встановив:

позивачка звернулася до с уду з вказаним позовом, мотив уючи свої вимоги тим, що в с. Ка мінь Кролевецького району Су мської області проживали її дід ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ _1 та баба ОСОБА_5, ІНФОР МАЦІЯ_2. З їх слів їй відомо, щ о приблизно в 1969- 1972 роках ОСОБ А_4 в АДРЕСА_1, було зведе но житловий будинок загально ю площею 65 кв.м. , житловою площ ею 29, 9 кв.м. та господарські буд івлі: два сараї, льох, огорожа .Після зведення будинку сім'я дідуся поселилися в ньому.

Згідно записів погосподар ської книги №3, особовий раху нок НОМЕР_1 за 1967-1970 Камінськ ої сільської ради Кролевецьк ого району, головою колгоспн ого двору в с. Камінь по вул. Кр олевецька №25 числився ОСОБ А_4, який мав склад сім"ї: друж ину -ОСОБА_5, дочку - ОСО БА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3; синів ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4. т а ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5

З 1976 року позивачка проживал а і виховувалась в сім"ї дідус я і бабусі. її батько ОСОБА_8 відносин з нею та своїми ба тьками не підтримував. Зі слі в дідуся їй відомо, що він про живав у м. Невінномиськ Ставр опольського краю Російської Федерації, мав іншу сім'ю.Зі с лів рідні їй відомо, що батьк о помер приблизно 2 роки тому.

ІНФОРМАЦІЯ_6 року ОСОБА _4 помер. Відкрилась спадщин а на належне йому майно. На вип адок своєї смерті ОСОБА_4 залишив розпорядження, за як им все належне йому на день см ерті майно заповів сину ОСО БА_2. Однак ОСОБА_2 до нота ріальної контори із заявою п ро прийняття спадщини не зве ртався, в управління та волод іння спадковим майном не вст ував. ОСОБА_6 також не вчин яла дій, що всідчили б про при йняття спадщини.

ОСОБА_5 та позивачка на ден ь відкриття спадщини були за реєстровані і проживали разо м з ОСОБА_4 у вказаному буд инку, тому ОСОБА_5 відпові дно до ст. 529, 549 ЦК Української РСР ( 1963р.) фактично вступила в у правління та володіння спадк овим майном, що залишилося пі сля смерті ОСОБА_4 Право в ласності на майно не оформил а.

ІНФОРМАЦІЯ_7 року померла ОСОБА_10, відкрилась спадщ ина на належне їй майно. На вип адок своєї смерті ОСОБА_5 залишила розпорядження за як им все належне їй на день смер ті майно вона заповіла позив ачці. На день відкриття спадщ ини вона була зареєстрована і проживала разом з бабусею, фактично вступила в управлін ня та володіння спадковим ма йном, що залишилось після її смерті.

Позивачка звернулась до КП Кролевецьке бюро технічної інвентаризації за витягом з реєстру прав власності на не рухоме майно, який входить до переліку документів, які нео бхідно пред'явити нотаріусу для отримання свідоцтва про право на спадщину на нерухом е майно. В КП Кролевецьке райо нне БТІ їй повідомили, що згі дно реєстрових даних Кролеве цького РБТІ право власності на житловий будинок з гос подарськими будівлями два сараї, льох, огорожа, що з находиться в АДРЕСА_1, не з ареєстровано.

На її замовлення в КП Кролев ецькому РБТІ було виготовлен о технічний паспорт на житло вий будинок індивідуального житлового фонду, здійснено о цінку майна і видано довідку про те, що житловий будинок з находиться в стані, придатно му для проживання; загальна в артість вищезазначеного нер ухомого майна 14465 грн.

Вже після смерті дідуся і б абусі будинок був введений в експлуатацію.

Земельна ділянка біля вка заного будинку площею , 0.24 га б ула безоплатно передана у пи ватну властність ОСОБА_4 Д ержавний акт на землю йому не видавався.

Оскільки ОСОБА_11 та відп овідно ОСОБА_10 за життя св ідоцтва про право власності на житловий будинок з господ арськими будівлями, що знахо диться в АДРЕСА_1 не отрим али, вона не має можливості о формити свої права спадкоємц я, так як реєстрація нерухомо го майна на померлого в БТІ не можлива. В зв"язку з цим вона п росить встановити факт належ ності на праві приватної вла сності вказаного житлового б удинку з господарськими буді влями ОСОБА_11 та встанови ти факт прийняття спадщини п ісля смерті ОСОБА_4, його д ружиною ОСОБА_5 за рішення м суду та визнати за нею, ОС ОБА_1 право власності на жит ловий будинок з господарськи ми будівлями в порядку спадк ування за заповітом.

В судовому засіданні пози вачка підтримала позовні вим оги в повному обсязі.

Представник відповідача д о суду не з"явився, із письмов ого пояснення Камінської сіл ьської ради вбачається, що за перечень проти позову ОСОБ А_1 відповідач не має (а.с. 72).

Треті особи у справі ОСОБ А_2, ОСОБА_3 подали до суд у письмові заяви, в яких зазн ачили, що на спадкове майно, я ке залишилось після смерті б атьків не претендують, прося ть позов ОСОБА_1 задоволь нити (а.с. 68, 70).

Вислухавши пояснення пози вачки ОСОБА_1 , дослідивши письмові докази, суд приходи ть до висновку, що позов підл ягає задоволенню.

Як вбачається з довідки Кам інської сільської ради № 272 ві д 01.07.2008 року, головою колгоспно го двору житлового будинку з надвірними будівлями, що зна ходиться в АДРЕСА_1, згідн о погосподарської книги №3, о собовий рахунок № 269 за 1996-2000 роки числився за ОСОБА_12 Рішен ням сесії Камінської сільськ ої ради за № 10 від 06.08.1993 року ОСО БА_12 безкоштовно була перед ана земельна ділянка загальн ою площею 0, 24 га, в тому числі дл я обслуговування житлового б удинку 0, 09 га, для ведення особ истого підсобного господарс тва 0, 15 га (а.с. 33). Державний акт не видавався. Вказане свідчить , що ОСОБА_4 володів і кори стувався зазначеним будинко м з господарськими будівлями , як належною йому власністю, і зробив розпорядження свої м майном, вчинивши 18 квітня 2000 р оку заповіт, по якому все сво є майно, яке йому буде належа ти на день смерті, заповідав сину ОСОБА_2, що підтвердж ується заповітом, посвідчен им 18 квітня 2000 року секретарем виконавчого комітету Камінс ької сільської ради (а.с. 21). ІН ФОРМАЦІЯ_6 року ОСОБА_4 п омер (а.с. 20).

ОСОБА_2 до нотаріальної ко нтори із заявою про прийнятт я спадщини не звертався, в уп равління та володіння спадко вим майном не встував. ОСОБ А_3 також не вчиняла дій, що в сідчили б про прийняття спад щини ( а.с. 41)

ОСОБА_5 та ОСОБА_1 на ден ь відкриття спадщини були за реєстровані і проживали разо м з ОСОБА_4 у вказаному буд инку, тому ОСОБА_5, , відпов ідно до ст. 529, 549 УК Українсько ї РСР ( 1963р.) фактично вступила в управління та володіння спа дковим майном, що залишилося після смерті ОСОБА_4 Одна к право власності на будинок за житгя не оформила.

ІНФОРМАЦІЯ_7 року померла ОСОБА_10, відкрилась спадщ ина на належне їй майно. На вип адок своєї смерті ОСОБА_5, залишила розпорядження за я ким все належне їй на день сме рті майно вона заповіда ОСО БА_1 , що підтверджується за повітом, посвідченим 25 липня 1997 року секретарем виконавчо го комітету Камінської сільс ької ради (а.с. 24). На день відкри ття спадщини ОСОБА_1 була зареєстрована і проживала р азом з ОСОБА_5, . ( а.с. 25) факти чно вступила в управління та володіння спадковим майном, що залишилось після смерті ОСОБА_5

Згідно реєстрових даних Кр олевецького РБТІ право власн ості на житловий будинок з го сподарськими будівлями два с араї, льох, огорожа, що знахо диться в АДРЕСА_1, не зареє стровано ( а.с. 27)

В теперішній час виготовле на технічна документація на житловий будинок по АДРЕСА _1 (а.с. 28-30), однак реєстрація бу динку як нерухомості в устан овленому порядку неможлива в зв"язку зі смертю ОСОБА_4

Оскільки, при розгляді спр ави в суді маються достатні д окази, які свідчать про те, що ОСОБА_4 на законних підст авах володів на праві власно сті житловим будинком з госп одарськими

будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1, а ОСОБА_5, , ф актично прийняла спадщину пі сля смерті ОСОБА_4, тому вк азані факти слід встановити за рішенням суду. Оскільки по зивачка у встановленому зако ном порядку прийняла спадщин у на житловий будинок з госпо дарськими будівлями, що знах одиться в АДРЕСА_1, вона є єдиним спадкоємцем ОСОБА_5 за заповітом, інших спадко ємців, які б мали право на обо в"язкову частку у спадщині, н емає, тому право власності на вказаний житловий будинок з господарськими будівлями сл ід визнати за ОСОБА_1.

На підставі викладеного, в ідповідно до ст. ст. 392, 1216 - 1218, 1220 - 1223, 1236, 1268 ЦК України, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 209, 212, 214, 215, ч.2 ст. 256, с т. 259 ЦПК України, -

вирішив:

позов задовольнити.

Встановити факт належност і житлового будинку з господ арськими будівлями в АДРЕС А_1, на праві власності ОСО БА_11, який помер ІНФОРМАЦІ Я_6 року в с. Камінь Кролевець кого району.

Встановити факт прийняття спадщини, що відкрилась післ я смерті ОСОБА_11, його дру жиною ОСОБА_5.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будин ок з господарськими будівлям и в АДРЕСА_1 -житловий буди нок загальною площею 65, 0 кв.м, ж итловою - 29, 9 кв.м, два сараї, льо х, огорожа - загальною варті стю 14465 грн.00 коп. в порядку спадк ування за заповітом після см ерті ОСОБА_5.

Рішення може бути оскаржен о до апеляційного суду Сумсь кої області через Кролевецьк ий райсуд шляхом подання зая ви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня його про голошення та подання апеляці йної скарги протягом 20 днів з дня подання заяви про апеляц ійне оскарження або в порядк у ст. 295 ч.4 ЦПК України.

Дата ухвалення рішення03.09.2008
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу7111816
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фа кту належності на праві влас ності житлового будинку та г осподарських будівель помер лому та визнання права власн ості на вказане нерухоме май но в порядку спадкування за з аповітом

Судовий реєстр по справі —2-344/08

Ухвала від 05.06.2019

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Тимошенко С. В.

Ухвала від 06.05.2019

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Семенюк Л. А.

Рішення від 21.04.2008

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чабаненко С.В.

Рішення від 01.12.2008

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Лихошерст В.В.

Рішення від 04.12.2008

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Паламарчук В.І.

Рішення від 04.09.2008

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Лихошерст В. В.

Рішення від 03.09.2008

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Бєгунова О.В.

Рішення від 22.01.2008

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Бондаренко Ю.О.

Рішення від 15.05.2008

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Чепурнов Д.В.

Рішення від 22.02.2008

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Артюх К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні