Ухвала
від 05.04.2018 по справі 404/2855/17
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/2855/17

Номер провадження 1-кс/404/652/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2018 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши в залі Кіровського районного суду міста Кіровограда клопотання прокурора Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні 42017121010000013, з попередньою кваліфікацією за ч.2 ст.364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Кіровоградської місцевої прокуратури звернувся до слідчого судді з клопотанням, про надання тимчасового доступу до речей та документів, відомостей, що становлять банківську таємницю та перебувають у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", АДРЕСА_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

В обґрунтування послався на те, що в провадженні СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області знаходяться матеріали вказаного кримінального провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР за фактом зловживання службовим становищем співробітниками ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою одержання неправомірної вигоди у вигляді недоплати передбачених законом платежів.

Прокурор вказав, що на підставі документів, одержаних від іноземних компетентних органів посадовими особами митниці встановлено порушення митного законодавства службовими особами ПП « ОСОБА_4 », ПП " ОСОБА_5 " ПП " ОСОБА_6 ", ПП " ОСОБА_7 ", ПП " ОСОБА_8 ", ПП " ОСОБА_9 ", ПП " ОСОБА_10 ", ПП " ОСОБА_11 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", ПП " ОСОБА_12 ", про що складені протоколи про порушення митних правил, передбачених статтею 483 Митного кодексу України. Санкція статті 483 Митного кодексу України (далі МКУ) передбачає штраф 100% вартості ввезених товарів та конфіскацію товарів (вартості товарів), як адміністративне стягнення. Однак, з метою уникнення штрафу та конфіскації товару для службових осіб вище перелічених підприємств, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , склали протоколи про порушення митних правил на особу, що не вчиняла порушення митних правил та до суду не направили. Між іншим, строки притягнення до відповідальності за ст.483 МКУ також сплинули.

В зв`язку з чим, прокурор мотивує необхідність вилучення вказаних документів, з метою здобути докази у кримінальному провадженні, крім того проведенні відповідних судових досліджень, висновки яких можуть вплинути на подальшу кваліфікацію дій винних, а також встановлення фактичних обставин у кримінальному провадженні.

За правилами ч.4 ст.107 КПК України фіксування технічними засобами кримінального провадження в судовому засідання не здійснювалось в зв`язку з заявою слідчого про розгляд клопотання без його участі.

За правилами ч.2 ст. 163 КПК України, виклик володільця речей і документів не проводився, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження крім обставин, передбачених ч.5 ст.163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах.

На підтвердження заявлених вимог ініціатор клопотання додав, що службові особи ПП „ ОСОБА_4 після ввезення товарів у звітності відобразили реалізацію ввезених товарів, на адресу ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ". Згідно відомостей, щодо руху коштів по банківських рахунках ПП „ ОСОБА_4 , останнє отримувало кошти від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », які в подальшому перераховувались на розрахункові рахунки ІНФОРМАЦІЯ_7 , що відкриті у банківській установі на території Латвії. Крім того, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » у своїй діяльності використовує ряд розрахункових рахунків у різних банківських установах, в т.ч. у ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", АДРЕСА_1 , відкрито р/р НОМЕР_2 , р/р НОМЕР_3 , р/р НОМЕР_4 , р/р НОМЕР_5 , р/р НОМЕР_6 , р/р НОМЕР_7 , р/р НОМЕР_8 , р/р НОМЕР_9 .

В зв`язку з чим виникла необхідність в розкритті банківської таємниці щодо документів, які свідчать про відкриття, функціонування та рух коштів по рахунках ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ). Вказані документи першочергово необхідні для встановлення фактичних даних щодо осіб що відкривали рахунки, вносили та знімали кошти, походження грошових коштів, їх рух, місце фактичного управління рахунком за допомогою клієнт-банк та інших обставин, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також встановлення осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення.

Згідно п.2 ч.1 ст.162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, відносяться в тому числі і відомості, які можуть становити банківську таємницю.

На вимогу ч.1, 2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку) та здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Згідно до положень Кримінального процесуального кодексу України для отримання чи огляду документів, працівник органу досудового розслідування зобов`язаний надати працівнику банківської установи, відповідальному за схоронність даних документів, оригінал ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 99, 131, 132, 159-166, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , прокурору Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_13 , слідчому СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_14 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_11 , Адреса: АДРЕСА_2 , а саме до:

- роздруківки руху коштів на паперовому носії з розшифровкою та зазначенням без скорочень контрагентів, їх статистичних кодів, реквізитів рахунків (номер рахунку, МФО установи, SWIFT), призначенням платежу, датою і часом здійснення та проведення платежу (у форматі година:хвилина:секунда), номером платіжного документа, сумою платежу та окремо сумою ПДВ, вхідного та вихідного залишків коштів на початок і кінець кожного дня, номерів, дати, години і хвилини референсів кожного платіжного документа (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції), та електронного носія з рухом коштів, який містить вищевказані відомості в електронному вигляді у форматі Microsoft Word (файл *.doc(x), *.txt) або Microsoft Excel (файл *.xls(x));

- документів, які були надані на відкриття та закриття рахунків, додавались під час їх функціонування, а також іншої інформації та документів, які знаходяться у відповідних справах з юридичного оформлення рахунків згідно Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою Постановою Правління НБУ від 12.11.2003р. №492;

- первинних документів, які свідчать про зарахування та зняття грошових коштів (платіжні доручення, заяви на видачу готівки, заявки на купівлю валюти, чеки та інші документи, якими оформлювалось отримання готівкових коштів);

- документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення даних операцій;

- всіх документів кредитної та депозитної справ; документів, які підтверджують факт придбання та продажу цінних паперів та документів на виконання вказаних угод; інших договорів, укладених з вказаним суб`єктом господарювання;

- роздруківки телекомунікаційних з`єднань системи «Клієнт-банк» між засобами телекомунікації банку та підприємства, із зазначенням номерного ресурсу підприємства (номери телефонів та ІР-адреси), фізичних адрес засобів комунікації (МАС-адресів), відомості про ІР-адреси, з яких здійснюється з`єднання користувача під час проведення електронних операцій (платежів) з банківською установою, а також часу і дати проведення з`єднання на паперових носіях та в електронному вигляді у форматі Microsoft Word або Microsoft Excel.

- надати на електронному носії фото та відеозаписи з камер спостереження у відділеннях, філіях та банкоматах, де здійснювалось зарахування та зняття готівкових коштів з розрахункових рахунків ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) за період з дати відкриття по 05.04.2018 року.

Встановити строк дії цієї ухвали по 05.05.2018 року, включно.

Невиконання вимог ухвали слідчого судді, на тимчасовий доступ до речей і документів, є підставою для застосування положень ст.166 КПК України, - проведення обшуку (примусове вилучення).

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.04.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу73263894
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні 42017121010000013, з попередньою кваліфікацією за ч.2 ст.364 КК України

Судовий реєстр по справі —404/2855/17

Ухвала від 05.07.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 05.07.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 05.07.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 30.05.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 07.05.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 05.04.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 05.04.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 28.03.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 28.03.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні