Постанова
від 11.01.2010 по справі 2-а-230/10
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

        Справа № 2-а-230/10

            ПОСТАНОВА

          ІМЕНЕМ         УКРАЇНИ

       11.01.2010 року                                                    м. Запоріжжя

Шевченківський  районний суд м. Запорожжя у складі:

Головуючого судді                                     Артемової Л.Г.

при секретарі                                              Вайнраух Л.А.

за участю довіреної особи кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 - ОСОБА_2 та представника ЗАТ ТРК «Алекс» ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 в особі довіреної особи кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 по територіальному виборчому округу №75 ОСОБА_2 до Закритого акціонерного товариства «Телерадіокомпанії «Алекс» про визнання дій відповідача незаконними, заборону вчинення певних дій відповідачеві та зобов’язання відповідача вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, звернувшись до суду, просить визнати дії ЗАТ ТРК «Алекс» щодо трансляції на телеканалі 05 січня 2010 року фільму під назвою «Зграя» такими, що порушують вимоги частини 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України», заборонити  ЗАТ ТРК «Алекс», а також будь – яким іншим засобам масової інформації, незалежно від форми власності, розміщення, трансляцію, а також іншим чином поширення фільму під назвою «Зграя», який містить завідомо неправдиві відомості про кандидата на пост Президента України ОСОБА_1, зобов’язати ЗАТ ТРК «Алекс» надати ефірний час протягом 8,5 хвилин та розмістити спростування неправдивих відомостей відносно кандидата на пост Президента України ОСОБА_1, що містяться у фільмі «Зграя».

Обґрунтовує свої вимоги тим, що 05 січня 2010 року ЗАТ ТРК «Алекс» транслювався відеофільм під назвою «Зграя»,  який містить завідомо неправдиві відомості про кандидата на пост Президента України ОСОБА_1

Поширення таких відомостей створює у виборців під час передвиборної агітації хибне враження про кандидата на пост Президента України, що не відповідає вимогам Конституції та Закону України «Про вибори Президента України».

Крім того, всупереч змісту ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України», на вимогу довіреної особи кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 по територіальному округу №76  ОСОБА_4, ЗАТ ТРК «Алекс» не надав відповідного ефірного часу для розміщення спростування завідомо неправдивих  відомостей щодо  кандидата на пост Президента України ОСОБА_1, який містить фільм  під назвою «Зграя».

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав, та наполягав на його задоволенні, пояснивши, що трансляція фільму «Зграя» та ненадання кандидату на пост Президента України ОСОБА_1 ефірного часу для спростування інформації, яка в ньому міститься, є порушенням ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» з боку ЗАТ ТРК «Алекс».

Представник відповідача в судовому засіданні  проти задоволення позову заперечував, пояснивши, що інформація, яка міститься у фільмі «Зграя», не стосується особисто ОСОБА_1, є фактично фільмом про ОСОБА_5 та має посилання на публічну інформацію.

Оскільки спірний фільм відповідач не вважав неправдивим, а вимогу про надання можливості спростування  –  необґрунтованою, то залишив її без розгляду, уточнивши при цьому, що трансляція відбулася 04.01.2010 о 19-34.

Вивчивши обставини справи, вислухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази, суд вважає позов  таким, що підлягає  частковому задоволенню.

Судом встановлено, що саме 04 січня 2010 року о 19 годині 34 хвилини відбулася трансляція в ефірі ЗАТ «Телерадіокомпанія «Алекс» фільму «Зграя», який виготовлено студією «Фаворит-Відео» на замовлення громадського об»єднання «Молодь проти політичної амнезії», що вбачається з ефірних монтажних листів та відеокопії фільму (а.с. 9, 19, 38).

Згідно ст. 11 Закону України «Про вибори Президента України», виборчий процес повинен здійснюватися на засадах законності, заборони втручання будь – кого в цей процес, його публічності та відкритості, рівності всіх кандидатів на пост Президента України, рівності всіх суб’єктів  виборчого процесу, неупередженості органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів та установ і організацій, їх керівників, інших посадових  і службових осіб до кандидатів на пост Президента України, зокрема і свободи передвиборної агітації, рівних можливостей доступу кандидатів на пост Президента України до засобів масової інформації.

На розвиток вищевикладеного та з метою реалізації засад виборчого процесу частиною 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» встановлені певні обмеження щодо ведення передвиборної агітації, а саме заборонено розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидатів на пост Президента України.

Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов’язаний надати кандидату на пост Президента України, партії (блоку), щодо яких поширено  недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією (блоком) матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою «спростування» на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації.

Вищезазначеною нормою закріплено  право кандидата на пост Президента України на спростування відомостей, розповсюджених під час виборчого процесу засобами масової інформації, які він вважає завідомо неправдивими та такими, що створюють негативне суспільне враження виборців щодо нього.

Кандидат на пост Президента України не позбавлений цього права і в тому разі, коли вважає розповсюджену інформацію щодо нього особисто, завідомо неправдивою, виходячи із власних міркувань.

Встановлення за правилами КАС України певних фактів, про які йдеться мова у фільмі, знаходиться за межами адміністративної юрисдикції.

Зі змісту ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» вбачається можливість політичної дискусії, яка не порушує принципу свободи слова, закріпленого ст. 34 Конституції України.    

Ця норма, також  покладає на засіб масової інформації обов’язок безумовно реалізувати  вищезазначене право Кандидата.

Так Законом забезпечується рівність суб’єктів виборчого процесу під час передвиборної агітації, зважаючи на те, що суспільна думка формується безпосередньо через засоби масової інформації.

Відтак, ЗАТ ТРК «Алекс» не виконав вимог вищезазначеної норми права, оскільки судом встановлено, що 06 січня 2010 року кандидат на пост Президента України ОСОБА_1 через свого уповноваженого представника - довірену особу кандидата на пост Президента України ОСОБА_4, у встановленому законом порядку звернулася до ЗАТ ТРК «Алекс» з вимогою надати відповідні ефірний час та формат для виступу із відповідним спростуванням, однак ця вимога  залишена без задоволення.

Виходячи з вищенаведеного, суд дістає висновку, що  задоволенню підлягає позовна вимога лише в частині визнання незаконними дій відповідача щодо ненадання кандидату на пост Президента України ОСОБА_1, відносно якого поширено  відомості, які він вважає недостовірними, можливості їх спростування у встановленому законом порядку.

Таким чином, залишаючи без задоволення вимогу позивача про надання йому ефірного часу для виступу із спростуванням, відповідач порушує його право на рівний доступ до засобів масової інформації в період виборчого процесу.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 162 КАС України у разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти постанову про зобов’язання відповідача вчинити певні дії.

З юридичного аналізу ч. 5 ст. 64 Закону України про «Про вибори Президента України» убачається, що заборона розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України передбачена самим Законом, який повинен виконуватися усіма засобами масової інформації.

Крім того, засоби масової інформації повинні дотримуватися під час виборчого процесу приписів Конституції України та Закону України «Про вибори  Президента України», а відтак позовна вимога про додаткову судову заборону ЗАТ ТРК «Алекс» трансляції фільму «Зграя» необґрунтована та залишається судом без задоволення.

Позовна вимога щодо заборони ретрансляції спірного відео продукту будь – яким іншим засобам масової інформації необґрунтована позивачем, оскільки зазначені особи не визначені та не внесені ним до суб’єктного складу позову, який безпосередньо зачіпає їх інтереси, а відтак це є порушенням вимог ст.ст. 7, 49-51 КАС України.

На підставі викладеного та керуючись Законом України «Про вибори Президента України»,  ст.ст. 2, 9, 11, 71, 102, 159-162, 172-175 КАС України, суд, –

ПОСТАНОВИВ:

Позов кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 в особі довіреної особи кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 по територіальному виборчому округу №75 ОСОБА_2 до Закритого акціонерного товариства Телерадіокомпанії «Алекс» задовольнити частково.

Визнати незаконними дії Закритого акціонерного товариства «Телерадіокомпанії «Алекс» (69068, м. Запоріжжя, вул. 8 Березня, 48, р/р 26007001000094 в ВАТ «Мотор Банк» МФО 313009, код ЄДРПОУ 23286602) щодо ненадання кандидату на пост Президента України ОСОБА_1, можливості спростування інформації, яку він вважає явно недостовірною, у встановленому ч. 5 ст. 64 Закону України про «Про вибори Президента України» порядку.

Зобов»язати Закрите акціонерне товариство «Телерадіокомпанію «Алекс» (69068, м. Запоріжжя, вул. 8 Березня, 48, р/р 26007001000094 в ВАТ «Мотор Банк» МФО 313009, код ЄДРПОУ 23286602) у строк не пізніш як за два дні до дня виборів, які відбудуться 17.01.2010 року надати кандидату на пост Президента України ОСОБА_1 або уповноваженій нею особі, на їх вимогу, такий же ефірний час для спростування  у встановленому Законом України «Про вибори Президента України»порядку, інформації, яка оприлюднена 04 січня 2010 року в ефірі ЗАТ ТРК « Алекс», шляхом трансляції фільму під назвою «Зграя», в обсязі не меншому, ніж обсяг інформації, що спростовується,  без додатків, коментарів та скорочень і за рахунок ЗАТ ТРК «Алекс».

В задоволенні інших позовних вимог відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Шевченківський районний суд м. Запоріжжя протягом двох днів з дня її проголошення.

Суддя                                                                 Л.Г.Артемова

СудШевченківський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення11.01.2010
Оприлюднено14.01.2010
Номер документу7383251
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-230/10

Постанова від 16.01.2010

Адміністративне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Копіца О. В.

Постанова від 17.01.2010

Адміністративне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Постанова від 06.04.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ходасевич О. В.

Ухвала від 16.03.2010

Адміністративне

Балаклійський районний суд Харківської області

Соколова К. А.

Постанова від 15.01.2010

Адміністративне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сеньков О. Г.

Постанова від 02.04.2010

Адміністративне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Круговий О. О.

Постанова від 04.11.2010

Адміністративне

Красилівський районний суд Хмельницької області

ЧОРНА Л. М.

Постанова від 07.06.2010

Адміністративне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Триголова В. М.

Ухвала від 25.02.2010

Адміністративне

Чутівський районний суд Полтавської області

Антонов А. А.

Ухвала від 04.02.2010

Адміністративне

Чутівський районний суд Полтавської області

Антонов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні