Ухвала
від 11.05.2018 по справі 372/1256/18
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1256/18

Провадження 1-кс-352/18

ухвала

Іменем України

11 травня 2018 року м. Обухів

Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання заступника начальника СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_4 про допит малолітнього потерпілого під час досудового розслідування в судовому засіданні,

В С Т А Н О В И В:

Заступник начальника СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській капітан поліції ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням у кримінальному провадженні № 12018110230000457 від 10 травня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 156 КК України, яке погоджено прокурором Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 .

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 10.05.2018 до Обухiвськогo ВП ГУНП в Київській області надійшла заява від ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що 09.05.2018 близько 20.00 знайомий чоловік на імя ОСОБА_6 , перебуваючи у вагончику, що розташований на території приватного домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , вчинив розпусні дії щодо його малолітнього сина ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , при цьому оголив свої статеві органи та статеві органи малолітнього, після чого руками торкався статевих органів останнього.

Подію зареєстровано в ЖЄО за № 5130 від 10.05.2018.

За вказаним фактом 29.03.2018 Обухівським ВП ГУ Національної поліції в Київській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018110230000457 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 156 КК України.

Допитаний в якості свідка батько малолітнього ОСОБА_5 повідомив, що 09.05.2018 близько 20.00 разом з сином ОСОБА_8 перебував у сусіда навпроти на подвір`ї. В цей час йому зателефонувала дружина та сказала, щоб він привів сина додому. ОСОБА_5 , шукаючи сина, зайшов до вагончика, що знаходився поруч, та побачив, що на ліжку лежав ОСОБА_6 зі спущеними шортами та трусами з відповідно оголеними статевими органами, а поруч нього стояв ОСОБА_8 .

Визнано як потерпілого малолітнього ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відвідує дитячий садок в с. Гусачівка Обухівського району Київської області, проживаючого в АДРЕСА_1 .

З метою максимального обмеження подальшої участі у слідчих діях малолітнього потерпілого, запобігання будь-якого впливу на нього для зміни показів, необхідно провести його допит в судовому засіданні під час досудового розслідування в порядкуст. 255 КПК України.

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ України в узагальненні «Про практику вирішення слідчими суддями питань, пов`язаних із слідчими (розшуковими) діями» від 3 червня 2016 року акцентував увагу на тому, що в ч. 1ст.225КПК чітко визначені лише два виняткові випадки, які є підставою для звернення сторони кримінального провадження із клопотанням про проведення допиту, зокрема, існування небезпеки для життя чи здоров`я свідка, потерпілого та їх тяжка хвороба. Вжите в ч. 1ст. 225 КПКформулювання «інші обставини» свідчить про невичерпність переліку таких обставин, наголошуючи на існуванні вірогідності унеможливити допит свідка чи потерпілого в суді або вплинути на повноту чи достовірність їх показань.

Малолітній ОСОБА_7 має несформовану дитячу психіку, наявні підозри, що він постраждав від злочину проти статевої свободи та статевої недоторканості. Дані обставини можуть вплинути на повноту та достовірність його показань у майбутньому у залі судового засідання, тому необхідно допити її під час досудового розслідування в присутності сторін кримінального провадження.

Крім того, у зв`язку з завданням психологічної травми батьки дитини наразі вирішують питання про зміну постійного місця проживання, у тому числі за кордоном.

Враховуючи вік малолітнього потерпілого ОСОБА_7 (три роки), та те, що відносно нього вчинений тяжкий злочин, а також характер вчиненого кримінального правопорушення, та в подальшому його допит в судовому засідання може бути унеможливлено, відомості щодо вчиненого кримінального правопорушення можуть бути неповними або недостовірними. Таким чином, це унеможливлює його участь під час досудового розслідування та судового розгляду, а його показання мають істотне значення під час розслідування вищевказаного кримінального провадження.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, слідчого вивчивши матеріали, додані до клопотання, приходить донаступного.

Відповідно дост.225 КПК Україниу виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливлювати їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження має право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні.

Відповідно до п.1-3 ч.2 ст.27 КПК України кримінальне провадження потребує закритого судового засідання і повинне розглядатися у закритому судовому засіданні із забезпеченням під час судового розгляду кримінального провадження повного фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Враховуючи викладені вище обставини справи, зважаючи на те, що прокурором, слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існують обставин, які можуть вплинути на повноту чи достовірність показань малолітнього потерпілого, виходячи з положеньст.225 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе допитати її у судовому засіданні під час досудового розслідування.

Крім того, відповідно до ч.1 ст. 255 КПК України допит особи згідно з положеннями цієї статті може бути також проведений за відсутності сторони захисту, якщо на момент його проведення жодній особі не повідомлено про підозру у цьому кримінальному провадженні. У вказаному кримінальному проваджені жодній особі не повідомлено про підозру. Отже допит можливо провести за відсутності сторони захисту

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 225, 354, 395 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання начальника СВ Обухівського ВП ГУ НП України в Київській області ОСОБА_4 про допит малолітнього потерпілого під час досудового розслідування в судовому засіданні - задовольнити.

Допитати у закритому судовому засіданні за місцем розташування суду, за участю прокурора Обухівського відділу Києво - Святошинської місцевої прокуратури Київської області юриста 1 класу ОСОБА_3 , слідчого, який здійснює досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні, ОСОБА_4 , законного представника малолітнього потерпілого ОСОБА_9 та психолога малолітнього потерпілого ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 .

Закрите судове засідання призначити на14 травня 2018 року о 11 год. 30 хв.в приміщенні Обухівського районного суду Київської області за адресою: Київська область, м. Обухів, вул. Київська, 20.

В закрите судове засідання викликати прокурора, малолітнього потерпілого, законного представника малолітнього потерпілого, психолога.

Забезпечення явки малолітнього потерпілого та його законного представника покласти на прокурора слідчого ОСОБА_4 ..

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.05.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу73929882
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —372/1256/18

Ухвала від 21.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Гриненко О. І.

Ухвала від 21.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Гриненко О. І.

Ухвала від 22.06.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 20.06.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 23.05.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 23.05.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 16.05.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 11.05.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 11.05.2018

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні