Рішення
від 25.06.2008 по справі 2-147/2008
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

Справа №2-147/2008

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ     УКРАЇНИ

Заочне

25 червня 2008 року     м. Макіївка

Кіровський районний суд міста Макіївки Донецької області у складі

головуючий суддя     Єжов В.А.

при секретарі     Кулаковській О.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні місцевого суду в м. Макіївці цивільну справу за позовом комунального підприємства «Макіївтепломережа» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за відпущену теплову енергію,

ВСТАНОВИВ:

2 січня 2008 року комунальне підприємство «Макіївтепломережа» (далі КП «Макіївтепломережа») звернулось в суд з позовом до відповідачів про стягнення заборгованості за відпущену теплову енергію, мотивуючи позовні вимоги тим, що вони мешкають у квартирі багатоквартирного будинку, в який позивачем подається теплова енергія для обігріву квартир, не вносять кошти за надані послуги.

В судовому засіданні представник КП «Макіївтепломережа» - ОСОБА_3, що діє на підставі довіреності юридичної особи, підтримала заявлені позовні вимоги, пославшись на обставини, викладені у позовній заяві та на їх обґрунтування зазначила, що відповідачі, користуючись квартирою № 16 в будинку №11, розташованому по вулиці Дунайської у м. Макіївці, не вносять комунальному підприємству кошти за надані послуги з опалення, внаслідок чого за період з 1 серпня 2003 року по 1 серпня 2007 року утворилась заборгованість в сумі 2507, 03 грн..

Посилаючись на викладене, представник позивача просила стягнути з відповідачів на користь позивача заборгованість солідарно, у повному розмірі.

Відповідачі ОСОБА_1, ОСОБА_2, які належним чином повідомлені про час і місце судового розгляду, в судове засідання не з'явились, від них не надійшло повідомлення про причину неявки, тому суд, враховуючи згоду представника позивача, вважає необхідним до правил ч. 1 ст. 224 ЦПК України ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та перевіривши надані докази в межах заявлених позовних вимог (ст. 11 ЦПК України), суд встановив наступне.

Наймач житлового приміщення ОСОБА_1 і член її родини ОСОБА_2 мешкають в квартирі № 16 у будинку № 11 розташованому по вулиці Дунайській в Кіровському районі м. Макіївки, що підтверджено копією особового рахунку товариства з обмеженою відповідальністю «Ремжитлобуд». Пільг з оплати комунальних послуг відповідно до законодавства відповідачі не мають.

Відповідно до вимог статей 67 і 68 Житлового кодексу України наймач зобов'язаний своєчасно щомісячно вносити квартирну плату й плату за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплову енергію та інші послуги) за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Зазначений обов'язок споживачів також передбачений Правилами надання населенню послуг з водо, теплопостачання та водовідведення (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 1997 року № 1497) та Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630), згідно яких суб'єкт господарювання - КП «Макіївський міськводоканал» надає послуги з водопостачання та водовідводу, а споживач зобов'язаний оплачувати послуги в установлені строки - щомісяця по нормам і тарифам.

Наявними в матеріалах справи доказами підтверджено, що КП «Макіївтепломережа» надавало відповідачам комунальні послуги з теплопостачання, які використовували їх для власних потреб, що свідчить про існування між ними договірних відносин. За таких обставин при вирішенні справи суд виходить з обсягу прав і обов'язків сторін відповідно до чинного законодавства, яке регулює взаємовідносини осіб, що надають послуги із споживачами цих послуг.

Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

З інформації КП "Макіївтепломережа» убачається, що оплата витрат за надані послуги з теплопостачання по зазначеній квартирі відповідачами не провадиться з 1 серпня 2003 року і на 1 серпня 2007 р. борг становить 2507, 03 грн.

Суд визнає правильним представлений КП «Макіївтепломережа» розрахунок суми заборгованості по оплаті наданих послуг - за відпущену теплову енергію, який відповідає передбаченим діючими нормативними актами тарифам і не заперечується відповідачами.

Відповідно до положень ст. 64 ЖК України члени родини наймача, що проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму житлового приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язання, що випливають із зазначеного договору.

Таким чином, проаналізувавши обставини справи та оцінивши надані в силу положень ст. 60 ЦПК України докази в їх сукупності, суд визнає, що відповідачі в порушення вимог статей 526, 530 ЦК України в односторонньому порядку не виконують покладені на них законом зобов'язання, по оплаті за відпущену теплову енергію, чим порушують вимоги законодавства, внаслідок чого з їх вини з 1 серпня 2003 року по 1 серпня 2007 року утворилась заборгованість в загальній сумі 2507, 03 грн., яка підлягає стягненню з відповідачів на користь КП «Макіївтепломережа».

Відповідно до вимог статті 82 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Згідно платіжного доручення, позивачем при подачі позовної заяви сплачені кошти на інформаційно-технічне забезпечення у розмірі 30 грн., які підлягають стягненню з відповідачів на його користь.

Відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України, в зв'язку зі звільненням позивача від сплати судового збору, він підлягає стягненню з відповідачів на користь держави у розмірі 51 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 11, 60, 82, 88, 212-215, 224-228 Цивільного процесуального кодексу України, ст. ст. 64, 67, 68 Житлового кодексу України, статтями 526, 611 Цивільного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов комунального підприємства "Макіївтепломережа" задовольнити.

Стягнути у солідарному порядку, з ОСОБА_1 і ОСОБА_4 на користь комунального підприємства "Макіївтепломережа" (розрахунковий рахунок т-с № 26009402000 у 1 відділенні ЗАТ Донгорбанк м. Макіївки, МФО 334970, код ОКПО 31534547) заборгованість за відпущену теплову енергію за період з 1 серпня 2003року по 1 серпня

2007 року в сумі 2507, 03 грн., і витрати на інформаційне-технічне забезпечення у розмірі 30 грн., а всього 2537, 03 грн.

Стягнути у солідарному порядку з ОСОБА_1, ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 51 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії

Заява про апеляційне оскарження рішення суду подається Апеляційному суду Донецької області через Кіровський районний суд м. Макіївки протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається Апеляційному суду Донецької області через Кіровський районний суд м. Макіївки протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження або протягом десяти днів з дня проголошення рішення без попереднього подання заяви на апеляційне оскарження.

СудКіровський районний суд м.Макіївки
Дата ухвалення рішення25.06.2008
Оприлюднено28.05.2010
Номер документу7435907
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-147/2008

Рішення від 22.02.2008

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Пелих Олександр Олександрович

Рішення від 14.01.2008

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 30.09.2008

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А.І.

Ухвала від 04.11.2008

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Савченко С.І.

Рішення від 27.05.2008

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О. Д.

Рішення від 25.06.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Єжов В.А.

Рішення від 25.02.2008

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін 0.І.

Рішення від 29.01.2008

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Чаус Л.В.

Ухвала від 02.04.2008

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

Бородій В.Є.

Рішення від 06.03.2008

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Питель С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні