Постанова
від 16.10.2008 по справі 2-а-22/2008
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-а-22/2008 р.

ПОСТАНОВА

іменем України

16.10.2008 року     м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Макрик В.Я.

при секретарі Зіньковська Н.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Теребовля адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до в.о. головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району ОСОБА_2 про визнання його дій незаконними і скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_3 звернувся в суд із адміністративним позовом до в.о. головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району ОСОБА_2 про визнання його дій, які полягають у винесенні постанови про накладення на нього адміністративного стягнення від 18 серпня 2008 року № 241, неправомірними, та скасування цієї постанови.

У судовому засіданні ОСОБА_3 позовні вимоги підтримав та, обґрунтовуючи їх пояснив, що відповідач в.о. головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району ОСОБА_2 Володимировичвиносячи 18 серпня 2008 року стосовно нього виніс постанову у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ст.188-11 КУпАП де допустив порушення вимог законодавства про адміністративні правопорушення та законодавства про місцеве самоврядування в Україні. Оскільки у відповідності до ЗУ " Про місцеве самоврядування в Україні" вирішення питання збирання, транспортування, утилізація та знешкодження побутових відходів відноситься до відома виконкомів сільських, селищних, міських рад. Микулинецькою селищною радою було укладено договір з ПМП " Комунекосервіс" та ПП " Буртак" на збирання, транспортування, утилізацію та знешкодження побутових відходів, а тому його вини в тому, що на території Микулинецької селищної ради виявлено незаконні сміттєзвалища не має, оскільки даним питанням займається ПМП " Комунекосервіс" та ПП " Буртак". Крім того дана постанова була винесена з порушення адміністративного законодавства.

Представник відповідача головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району ОСОБА_4 ОСОБА_2 позов не визнав і суду пояснив, що постанова в.о.головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району від 18 серпня 2008 року № 241 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_3 за вчинення ним правопорушення, передбаченого ст.188-11 КУпАП, є законною, оскільки позивач, як Микулинецький селищний голова, не виконав постанови головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району від 29.01.2008 року № 2 «Про виконання вимог санітарного законодавства щодо утримання територій та будинків населених пунктів», а тому його підставно притягнуто до адміністративної відповідальності за невиконання зазначеної постанови, тобто за ознаками складу правопорушення, передбаченого ст. 188-11 КУпАП. Суд, з'ясувавши та оцінивши докази у справі, встановив наступні обставини.

Позивач ОСОБА_3 є Микулинецьким селищним головою Теребовлянського району Тернопільської області.

29.01.2008 року головним державним санітарним лікарем Теребовлянського району

винесено постанову № 2 «Про виконання вимог санітарного законодавства щодо утримання територій та будинків населених пунктів», згідно з якої п. 1.1, 1.2, 2 - постановив головам сільських (селищних) рад забезпечити виконання таких пропозицій: забезпечити щотижневу санітарну очистку (збір, зберігання та транспортування твердих побутових відходів і сміття на спеціально виділені сміттєві звалища) в населених пунктах сільської (селищної") ради, не допускати виникнення стихійних сміттєвих звалищ в населеному пункті. Особисту відповідальність за виконання цієї постанови покладено на голів сільських і селищних рад.

Вказана постанова прийнята до виконання шляхом внесення її на розгляд виконавчому комітетові Микулинецької селищної ради.

Рішенням виконавчого комітету Микулинецької селищної ради від 14.02.2008 року № 40 вирішено забезпечити виконання заходів Теребовлянської СЕС на території селищної ради приватним малим підприємством «Комунекосервіс», з яким цією ж радою 01.01.2008 року укладено договір № 1 на проведення робіт по комплексному благоустрою Микулинецької селищної ради на 2008 рік.

07.08. 2008 року в.о. головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району ОСОБА_2, складено протокол про порушення санітарних норм, відповідно до якого встановлено факт невиконання Микулинецьким селищним головою ОСОБА_3 постанови головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району від 29.01.2008 року № 2 «Про виконання вимог санітарного законодавства щодо утримання територій та будинків населених пунктів», а саме не організовано вивіз твердих побутових відходів в селах Кривки, Конопківка, Воля, на території Микулинецької селищної ради наявні незаконні сміттєві звалища.

Факт наявності незаконних сміттєзвалищ на території Микулинецької селищної ради стверджується також актом перевірки стану виконання постанови №2 від 29.01.2008 року головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району від 07.08.2008 року.

Факт наявності незаконних сміттєзвалищ на території Микулинецької селищної ради стверджується і показами свідків ОСОБА_5, та ОСОБА_6, які в судовому засіданні ствердили, що вони були присутні при виявлені незаконних сміттєзвалищ на території Микулинецької селищної ради про, що було складено акт і вони своїми підписами в акті засвідчили виявлені порушення.

Постановою в.о. головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району від 18 серпня 2008 року селищного голову смт.Микулинці ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.188-11 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 400 грн.

Підставою для притягнення ОСОБА_3 стало невиконання ним вимог постанови головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району від 29.01.2008 року № 2, про що зазначено у протоколі про санітарне порушення від 07.08.2008 року.

Суд не приймає до уваги твердження позивача про те, що він не може нести відповідальність за правопорушення, передбачене ст.188-11 КУпАП, Через відсутність у його повноваженнях, як голови селищної ради, організації вивозу твердих побутових відходів із населених пунктів, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.3 ст.12, п.1 ч.3 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова очолює виконавчий комітет селищної ради, забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади.

Статтею 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» передбачено, що до повноважень сільських, селищних і міських рад у сфері благоустрою населених пунктів належить затвердження місцевих програм та заходів благоустрою населених пунктів, забезпечення їх виконання, організація забезпечення на території населеного пункту чистоти і порядку.

З огляду на вимоги цих Законів, постанови головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району від 29.01.2008 року № 2 «Про виконання вимог санітарного законодавства щодо утримання територій та будинків населених пунктів» (пункту 2-го, яким, зокрема, встановлено відповідальність сільських і селищних голові за невиконання такої постанови), а також тієї

обставини, що селищний голова є посадовою особою селищної ради, суд вважає, що відповідачем обгрунтовано визнано Микулинецького селищного голову ОСОБА_3 суб'єктом правопорушення, передбаченого ст. 188-11 КУпАП.

Також суд відкидає твердження позивача про незаконність притягнення його до адміністративної відповідальності за невиконання пропозицій посадових осіб Теребовлянської районної СЕС, оскільки, як вбачається із матеріалів справи про адміністративне правопорушення ОСОБА_1 притягнутий до адміністративної відповідальності за невиконання постанови головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району від 29.01.2008 року № 2, що повністю узгоджується із вимогами ст.46, 47 Закону України "Про санітарне та епідемічне благополуччя населення".

Не може бути підставою для задоволення позову посилання позивача ОСОБА_3, про виконання позивачем постанови головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району від 29.01.2008 року № 2 той факт, що Микулинецькою селищною радою із ПМП «Комунекосервіс» укладено договір на проведення робіт по комплексному благоустрою території Микулинецької селищної ради на 2008 рік, оскільки згідно із вказаними Законами забезпечення на території населеного пункту чистоти і порядку належить до повноважень відповідних рад, а не окремих суб'єктів господарювання, котрі у зв'язку із наведеним не можуть нести за це відповідальності.

З'ясувавши обставини в адміністративній справі, які підтверджені дослідженими у судовому засіданні доказами, суд вважає, що справу про адміністративне правопорушення, передбачене ст.188-11 КУпАП, розглянуто в.о. головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району ОСОБА_2, законно, а тому в позові слід відмовити виходячи з вищевикладеного.

Керуючись ст.11, 17, 71, 94, 98, 158, 159, 161-163 Кодексу адміністративного судочинства України, ст.268 КУпАП, ч.3 ст.12, п.1 ч.3 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.46, 47 Закону України "Про санітарне та епідемічне благополуччя населення", ст.10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» суд, -

ВИРІШИВ:

В позові ОСОБА_1 до в.о. головного державного санітарного лікаря Теребовлянського району ОСОБА_2 про визнання його дій незаконними і скасування постанови від 18 серпня 2008 року про накладення адміністративного стягнення-відмовити.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги.

Заяву про апеляційне оскарження постанови суду може бути подано протягом 10 днів з дня проголошення постанови. Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана до Львівського апеляційного адміністративного суду через Теребовлянський районний суд протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення16.10.2008
Оприлюднено26.01.2010
Номер документу7541897
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-22/2008

Ухвала від 23.02.2018

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Чернобривко Л. Б.

Ухвала від 19.01.2018

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Чернобривко Л. Б.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Чернобривко Л. Б.

Ухвала від 20.05.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Грищенко Т.М.

Постанова від 23.01.2008

Адміністративне

Баришівський районний суд Київської області

Лисюк О.Д.

Ухвала від 25.11.2008

Адміністративне

Вовчанський районний суд Харківської області

Уханьова І.С.

Ухвала від 24.06.2008

Адміністративне

Жашківський районний суд Черкаської області

Томашевський В.М.

Постанова від 16.10.2008

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Макарик В. Я.

Ухвала від 01.04.2008

Адміністративне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Крапивний В.І.

Постанова від 06.02.2008

Адміністративне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Глушко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні