Постанова
від 26.01.2010 по справі 32/262
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.01.2010 № 32/262

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Сотнік ова С.В.

суддів:

при секретарі:

За участю представникі в:

від позивача - не з' яви вся,

від відповідача - Сидорук Т.О. (дов. б/н від 23.11.2009р.),

від третьої особи-1 - не з' явився,

від третьої особи-2 - не з' явився,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні апеляц ійну скаргу ОСОБА_2 та ОС ОБА_3

на рішення Господарськ ого суду м.Києва від 25.11.2009

у справі № 32/262 (суддя

за позовом ОСОБА_2

ОСОБА_4

до Товариство з обмежен ою відповідальністю "Мезон-К "

третя особа 1. ОСО БА_5

2. ОСОБА_6

про визнання недійсним и рішень

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарськ ого суду м. Києва від 25.11.2009 року у справі № 32/262 у позові відмовле но повністю.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням суду першої інста нції, позивачі звернулись до Київського апеляційного гос подарського суду з апеляційн ою скаргою, в якій просили ска сувати рішення місцевого гос подарського суду та прийняти нове, яким задовольнити позо вні вимоги з підстав встанов лених ст. 104 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и.

Відповідачем надано відзи в на апеляційну скаргу, в яком у він заперечив доводи та вим оги апеляційної скарги та пр осив залишити її без задовол ення, рішення суду першої інс танції - без змін.

Представники позивачів та третіх осіб в судове засідан ня не з' явились.

В процесі судового розгляд у справи в судове засідання н а адресу суду надійшла телег рама від представників позив ачів, у якій вони клопотали пр о відкладення розгляду справ и у зв' язку з терміновим від рядженням представників поз ивачів.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши думку предста вників сторін, колегія судді в ухвалила відмовити у задов оленні поданого клопотання, оскільки зазначені у ньому о бставини не підтверджені жод ними належними та допустимим и доказами.

Враховуючи те, що в матеріал ах справи мають місце докази належного повідомлення учас ників судового процесу про ч ас та місце проведення судов ого засідання по розгляду ап еляційної скарги (повідомлен ня про вручення поштового ві дправлення), колегія вважає м ожливим здійснити перевірку рішення суду першої інстанц ії у даній справі в апеляційн ому порядку за наявними мате ріалами справи та без участі представників позивачів та третіх осіб.

Київський апеляційний гос подарський суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника відп овідача, всебічно та повно з' ясувавши обставини, на яких ґ рунтуються позовні вимоги і заперечення, об' єктивно оці нивши в сукупності докази, як і мають значення для розгляд у справи і вирішення спору по суті, вважає, що рішення місце вого господарського суду слі д залишити без змін, а апеляці йну скаргу без задоволення з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивачі ОСОБА_2 т а ОСОБА_3 є учасниками ТОВ “Мезон-К” (далі - Товариство ), що володіють по 12,5% статутног о капіталу Товариства (стату т ТОВ “Мезон-К” в редакції зат вердженої загальними зборам и 12.08.2008р., протокол № 4 та зареєстр ований Державним реєстратор ом Печерської районної у міс ті Києві державної адміністр ації 14.08.2008р. за № 10701050002032032).

16 квітня 2009 року відбулись че ргові загальні збори учасник ів Товариства, на яких були пр исутні учасники та їх предст авники, що володіють 100% голосі в в товаристві.

Відповідно до заявленого п орядку денного чергових зага льних зборів були винесені н аступні питання, по яких було прийнято позитивне рішення:

1. Затвердження звіту Директ ора про фінансово-господарсь ку діяльність товариства в 2008 році. Затвердження звіту та б алансу.

2. Затвердження правочинів, згідно переліку, укладених Т овариством.

3. Збільшення статутного кап італу Товариства.

4. Внесення змін до Статуту Т овариства.

Рішення, що були прийняті на зазначених зборах, оформлен і протоколом № 5 від 16 квітня 2009 р оку чергових загальних зборі в Товариства з обмеженою від повідальністю “Мезон- К”.

В обґрунтування позовних в имог про визнання недійсними загальних зборів по першому питанню, позивачі зазначили про порушення їх прав як учас ників Товариства, на участь в управлінні Товариством, пра во на отримання інформації п ро діяльність Товариства..

З матеріалів справи вбачає ться, що річний звіт про фінан сово-господарську діяльніст ь товариства за 2008 рік та балан с затверджений без висновку ревізійної комісії.

Статтею 146 Цивільного кодек су України встановлено, що ко нтроль за діяльністю виконав чого органу товариства з обм еженою відповідальністю зді йснюється у порядку, встанов леному статутом та законом. З агальні збори товариства з о бмеженою відповідальністю м ожуть формувати органи, що зд ійснюють постійний контроль за фінансово-господарською діяльністю виконавчого орга ну. Порядок створення та повн оваження контрольного орган у встановлюються загальними зборами учасників товариств а.

Відповідно до ч. 1 ст. 63 Закону України “Про господарські т овариства” Контроль за діяль ністю дирекції (директора) то вариства з обмеженою відпові дальністю здійснюється реві зійною комісією, що утворюєт ься загальними зборами учасн иків товариства з їх числа, в к ількості, передбаченій устан овчими документами, але не ме нше 3 осіб. Члени дирекції (дир ектор) не можуть бути членами ревізійної комісії.

При цьому частиною 4 статті 63 зазначеного Закону встанов лено, що ревізійна комісія ск ладає висновок по річних зві тах та балансах. Без висновку ревізійної комісії загальні збори учасників товариства не мають права затверджувати баланс товариства.

Пунктом 11 Статуту Товариств а органом контролю може бути ревізійна комісія.

Відповідно до п. 14.1 Статуту к онтроль за фінансовою та гос подарською діяльністю Товар иства може здійснювати ревіз ійна комісія у складі трьох о сіб, яка звітує про свою діяль ність перед загальними збора ми учасників товариства.

На час проведення зборів 16.04. 2009р. в товаристві не було створ ено ревізійну комісію, що не заперечується позивачами та відповідачем.

Таким чином, колегія суддів відзначає, що установчими до кументами відповідача та нор мами чинного законодавства н е передбачено обов' язковог о створення ревізійної коміс ії у товаристві з обмеженою в ідповідальністю, що спростов ує доводи позивачів про неза конність затвердження звітн ості та балансу підприємства без висновку контролюючого органу та порушення ч. 4 ст. 63 За кону України “Про господарсь кі товариства”.

Також безпідставними є дов оди позивачів про порушення їх права на отримання інформ ації про діяльність товарист ва, а саме ненадання бухгалте рської документації, копій д оговорів, що підлягали затве рдженню та проекту нової ред акції статуту з огляду на нас тупне.

Як вбачається з матеріалів справи, учасникам ТОВ “Мезон - К” до початку загальних зб орів 16.04.2009 року був наданий бала нс товариства станом на 31.12.2008; з віт про фінансові результати за 2008 рік; перелік договорів, щ о потребують затвердження за гальними зборами; проект ста туту товариства в новій реда кції на 19 сторінках; копії про токолів з № 1 до № 4 за 2008 рік про щ о свідчить підпис представни ків позивачів про отримання зазначених документів (т. 1 а.с . 58-63).

Відповідно до вимог частин и 5 статті 61 Закону України “Пр о господарські товариства” н е пізніш як за 7 днів до склика ння загальних зборів учасник ам товариства повинна бути н адана можливість ознайомити ся з документами, внесеними д о порядку денного зборів.

Статтею 116 Цивільного кодек су України встановлено, що уч асники господарського товар иства мають право у порядку, в становленому установчим док ументом товариства та законо м, зокрема, одержувати інформ ацію про діяльність товарист ва у порядку, встановленому у становчим документом.

Згідно ст. 10 Закону України “ Про господарські товариства ” учасники товариства мають право, зокрема, одержувати ін формацію про діяльність това риства. На вимогу учасника то вариство зобов'язане надават и йому для ознайомлення річн і баланси, звіти товариства п ро його діяльність, протокол и зборів.

Таким чином, колегія суддів вважає, що господарське това риство зобов'язане надавати учаснику на його вимогу лише документи звітного характер у (річні баланси, звіти про фін ансово-господарську діяльні сть товариства, протоколи ре візійної комісії, протоколи зборів органів управління то вариства) та інформацію, що мі ститься в установчих докумен тах товариства, а не будь-яку і нформацію щодо господарсько ї діяльності товариства, якщ о інше не передбачено устано вчими документами товариств а.

Оскільки, положеннями Стат уту Товариства не передбачен о обов' язок надання його уч асникам іншої, ніж передбаче ної законодавством, інформац ії про діяльність Товариства , то ненадання первинної бухг алтерської документації (дог овори, накладні, бухгалтерсь кі книги, розрахункові докум енти) не є порушенням права уч асника Товариства на отриман ня інформації про його діяль ність, зокрема, позивачів.

Враховуючи викладене вище , колегія суддів погоджуєтьс я з висновком суду першої інс танції про законність прийня тих рішень чергових загальни х зборів учасників Товариств а 16.04.2009р., що оформлені протокол ом № 5.

27 квітня 2009 року відбулись по зачергові загальні збори уча сників Товариства, на яких бу ли присутні учасники та їх пр едставники, що володіють 87,5% го лосів в товаристві.

Відповідно до заявленого п орядку денного чергових зага льних зборів були винесені н аступні питання, по яких було прийнято позитивне рішення:

1. збільшення статутного кап італу Товариства;

2. внесення змін до Статуту Т овариства;

3. затвердження організацій ної структури Товариства.

Рішення, що були прийняті на зазначених зборах, оформлен і протоколом № 6 від 27 квітня 2009 р оку позачергових загальних з борів Товариства з обмеженою відповідальністю “Мезон- К ”.

Відповідно до ст. 40 Закону Ук раїни “Про господарські това риства” у повідомленні про н аступне скликання загальних зборів для вирішення питанн я про зміни статутного (склад еного) капіталу акціонерного товариства повинні міститис я:

а) мотиви, спосіб та мінімал ьний розмір збільшення або з меншення статутного (складен ого) капіталу;

б) проект змін до статуту ак ціонерного товариства, пов'я заних із збільшенням або зме ншенням статутного (складено го) капіталу;

в) дані про кількість акцій, що випускаються додатково а бо вилучаються, та їх загальн у вартість;

г) відомості про нову номіна льну вартість акцій;

д) права акціонерів при дода тковому випуску акцій або їх вилученні;

е) дата початку і закінчення підписки на акції, що додатко во випускаються, або їх вилуч ення;

є) порядок відшкодування вл асникам акцій збитків, пов'яз аних із змінами статутного (с кладеного) капіталу.

З протоколу № 6 від 27 квітня 2009 року позачергових загальних зборів Товариства з обмежен ою відповідальністю “Мезон- К” вбачається, що було прийня то рішення про збільшення ст атутного капіталу товариств а, що має деклараційний харак тер та не направлено саме на з більшення статутного капіта лу у визначеному порядку та р озмірі у розумінні статей 38, 40 З акону України “Про господарс ькі товариства”.

У зазначеному протоколі ві дображено рішення про зобов' язання учасників Товариства надати пропозиції щодо розм іру та шляхів збільшення ста тутного капіталу Товариства на наступні позачергові збо ри учасників, які відбудутьс я 12 травня 2009 року, в межах питан ня денного про збільшення ст атутного капіталу Товариств а.

За таких обставин, колегія с уддів вважає безпідставними доводи позивачів про поруше ння відповідачем ст. 61 Закону України “Про господарські то вариства” та п. 12.7 Статуту Това риства при прийнятті рішення загальними зборами про збіл ьшення статутного капіталу.

Щодо вимог позивачів про ви знання недійсними рішення за гальних зборів в частині пит ання 7-го порядку денного зага льних зборів про внесення зм ін до Статуту товариства, кол егія суддів зазначає наступн е.

Як на підставу своїх позовн их вимог, позивачі посилають ся на невідповідність нової редакції статуту Товариства вимогам чинного законодавст ва.

Проте, вказані підстави виз наються апеляційним господа рським судом неприйнятними, оскільки предметом спору у д аній справі є рішення про вне сення змін до статуту ТОВ “Ме зон - К” шляхом затвердження його в новій редакції, а не са м текст статут ТОВ “Мезон- К ”, про що вірно зазначено судо м першої інстанції.

В основу оскарження рішенн я позачергових зборів учасни ків Товариства від 27.04.2009 в части ні пункту 8 порядку денного пр о визначення та затвердження організаційної структури то вариства позивачі посилають ся на обов' язок Товариства надати їм документи в майбут ньому, а саме: штатного розпис у, економічного обґрунтуванн я та іншої інформації. Разом з тим, у письмовому документі “ Позиція учасника ТОВ “Мезон- К” позивачі не заперечили з п риводу питання восьмого поря дку денного Загальних зборів ТОВ “Мезон-К”, проте наполяга ли на наданні додаткових док ументів.

Таким чином, колегія суддів погоджується з висновком су ду першої інстанції про те, що будь-яких прав та охоронюван их інтересів позивачів як уч асників Товариства порушено не було, а доказів зворотного апелянтами не надано.

В обґрунтування вимог про в изнання недійсними рішення п озачергових загальних зборі в учасників Товариства, що ві дбулись 12 травня 2009 року та на я ких були присутні учасники (ї х представники), що володіють в загальній кількості 75 % голо сів в Товаристві, оформлене п ротоколом № 7 позивачі послал ись на порушення відповідаче м ст. 61 Закону України “Про гос подарські товариства”, а сам е неповідомлення про проведе ння позачергових загальних з борів учасників.

Відповідно до частини 5 стат ті 61 Закону України “Про госпо дарські товариства” про пров едення загальних зборів това риства учасники повідомляют ься передбаченим статутом сп особом з зазначенням часу і м ісця проведення зборів та по рядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не мен ш як за 30 днів до скликання заг альних зборів.

Пункт 12.7 Статуту Товариства не передбачає іншого окремо го способу повідомлення учас ника про скликання загальних зборів.

Згідно п. 15.1-15.3 Статуту Товари ства повідомлення та/або спо віщення, що направляються Уч асниками на виконання положе нь цього Статуту, мають бути н адані письмово і вважатимуть ся поданими належним чином, я кщо вони надіслані телеграфо м. факсом, рекомендованим лис том або доставлені особисто за адресами Учасників, зазна ченими в цьому Статуті. Датою відправлення повідомлення т а/або сповіщання вважається дата на штемпелі поштового у станови за місцем їх відправ лення або дата їх відправлен ня по факсу. Ці правила, також, розповсюджуються на повідом лення та/або сповіщення, які н аправляються Товариством до його Учасників і навпаки.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачем було на правлено повідомлення про пр оведення позачергових загал ьних зборів учасників Товари ства на адреси позивачів 10.04.2009р . рекомендованим листом, що пі дтверджується фіскальними ч еками поштового відділення п ро направлення рекомендован ого листа (т. 2 а.с. 18-21).

06.04.2009р. набрали чинності Прав ила надання послуг поштового зв'язку, затвердженні постан овою Кабінету Міністрів Укра їни від 5 березня 2009 р. № 270, відпов ідно до яких:

реєстроване поштове відпр авлення - поштове відправлен ня, яке приймається для перес илання з видачею розрахунков ого документа, пересилається з приписуванням до супровід них документів та вручається одержувачу під розписку;

рекомендоване поштове від правлення - реєстрований лис т, поштова картка, бандероль, с екограма, дрібний пакет, мішо к "М", які приймаються для пере силання без оцінки відправни ком вартості його вкладення;

розрахунковий документ - до кумент встановленої відпові дно до Закону України "Про зас тосування реєстраторів розр ахункових операцій у сфері т оргівлі, громадського харчув ання та послуг" форми та зміст у (касовий чек, розрахункова к витанція тощо), що підтверджу є надання послуг поштового з в'язку;

реєстровані поштові відпр авлення вручаються, кошти за поштовими переказами виплач уються одержувачам за умови пред'явлення ними документа, що посвідчує особу;

підлягають доставці додом у рекомендовані поштові карт ки, листи, секограми, рекоменд овані повідомлення про вруче ння поштових відправлень, по штових переказів

За таких обставин, колегія с уддів вважає, що позивачі бул и належним чином повідомлені про проведення позачергових загальних зборів учасників Товариства 12.05.2009р.

Таким чином, апеляційна кол егія погоджується з висновко м суду першої інстанції, що по зовні вимоги щодо визнання н едійсними рішень загальних з борів Товариства 12 травня 2009 ро ку є необґрунтованими та зад оволенню не підлягають.

Відповідно до ст. 16 Цивільно го кодексу України кожна осо ба має право звернутися до су ду за захистом свого особист ого немайнового або майновог о права та інтересу. Суд може з ахистити цивільне право або інтерес способом, що встанов лений договором або законом.

Корпоративні права - це прав а особи, частка якої визначає ться у статутному фонді (майн і) господарської організації , що включають правомочності на участь цієї особи в управл інні господарською організа цією, отримання певної частк и прибутку (дивідендів) даної організації та активів у раз і ліквідації останньої відпо відно до закону, а також інші п равомочності, передбачені за коном та статутними документ ами (ст. 167 Господарською кодек су України).

Права учасника господарсь кого товариства визначені у ст. 116 Цивільного кодексу Укра їни та ст. 10 Закону України “Пр о господарські товариства”.

Так учасники господарсько го товариства мають право у п орядку, встановленому устано вчим документом товариства т а законом:

1) брати участь в управл інні товариством у порядку, в изначеному в установчому док ументі, крім випадків, встан овлених законом;

2) брати участь у розпод ілі прибутку товариства і од ержувати його частину (дивід енди);

3) вийти у встановлено му порядку з товариства;

4) здійснити відчуженн я часток у статутному (складе ному) капіталі товариства, ці нних паперів, що засвідчують участь у товаристві, у порядк у, встановленому законом;

5) одержувати інформац ію про діяльність товариства у порядку, встановленому уст ановчим документом. Учасники господарського товариства м ожуть також мати інші права, в становлені установчим докум ентом товариства та законом.

Рішення загальних зборів г осподарського товариства мо жуть бути визнаними недійсни ми в судовому порядку у випад ку недотримання процедури їх скликання, встановленої ста ттями 43, 61 Закону про господарс ькі товариства.

Права учасника (акціонера) т овариства можуть бути визнан і порушеними внаслідок недот римання вимог закону про скл икання і проведення загальни х зборів, якщо він не зміг взят и участь у загальних зборах, н алежним чином підготуватися до розгляду питань порядку д енного, зареєструватися для участі у загальних зборах то що.

При вирішенні спорів про ви знання недійсними рішень заг альних зборів господарськог о товариства з підстав недоп ущення до участі в них акціон ерів (учасників) товариства с уду необхідно з' ясувати, чи могла їх відсутність (або ная вність) істотно вплинути на п рийняття рішення, яке оскарж ується.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Колегія суддів відзначає, щ о апелянтами не надано безза перечних доказів на підтверд ження тих доводів, на які вони посилаються в апеляційній с карзі та позовній заяві.

Згідно ст. 101 ГПК України апел яційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляцій ної скарги (подання) і перевір яє законність і обґрунтовані сть рішення місцевого господ арського суду у повному обся зі.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що ріш ення Господарського суду міс та Києва від 25.11.2009р. у даній спра ві відповідає фактичним обст авинам та матеріалам справи, прийнято з правильним засто суванням норм матеріального та процесуального права, під став для його скасування або зміни не вбачається.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 ГПК Ук раїни Київський апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу О СОБА_2 та ОСОБА_3 залишит и без задоволення.

2. Рішення Господарського су ду міста Києва від 25.11.2009 року у с праві № 32/262 залишити без змін.

3. Матеріали справи № 32/262 повер нути Господарському суду міс та Києва.

Головуючий суддя

Судді

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення26.01.2010
Оприлюднено30.03.2010
Номер документу7610160
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/262

Рішення від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Рішення від 25.11.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 26.01.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 14.09.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Рішення від 20.01.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 26.11.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Постанова від 23.09.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Рішення від 18.06.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні