Рішення
від 25.11.2009 по справі 32/262
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьког о,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 32/262 25.11.09

За позовом

до ОСОБА_1

ОСОБА_2

Товариства з обмеженою від повідальністю «Мезон-К»

треті особи

про ОСОБА_3

ОСОБА_4

визнання недійсними рішен ь

Суддя ?Хрипун О.О.

Представники сторін:

Від Позивача - 1 ОСО БА_6 - предст.

Від Позивача - 2 ОСО БА_7 - предст.

Від Відповідача О сінчук В. - предст., Когут О. М. - прендст.

Від третьої особи - 1 ОС ОБА_10 - предст.

Від третьої особи - 2 ОС ОБА_10 - предст.

Обставини справи:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулась до Господарськ ого суду міста Києва з позово м до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Мезон-К»пр о визнання недійсними рішень загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Мезон-К», що були проведені 16.04.2009 та оформлені Протоколом З агальних зборів № 5 від 16.04.2009, а та кож рішень загальних зборів товариства, що були проведен і 27.04.2009 та оформлені Протоколом Загальних зборів № 6 від 27.04.2009.

В обґрунтування позовних в имог Позивачі зазначили, що В ідповідач порушив їх право н а отримання інформації про д іяльність товариства, що поз бавило можливості належним ч ином підготуватись до розгля ду питань загальними зборами учасників товариства. Також в повідомленнях про скликан ня загальних зборів товарист ва відсутні обґрунтовані дов оди щодо необхідності збільш ення розміру статутного фонд у, не вказані джерела фінансу вання такого збільшення і не вказано розміру, до якого має бути проведене збільшення с татутного фонду, при цьому ст атут у новій редакції, затвер джений зборами товариства «М езон - К»27 квітня 2009 року, не ві дповідає вимогам чинного зак онодавства. Також збори прий мали рішення з питань, які не б уло включені до порядку денн ого. Загальні збори неправом ірно затвердили баланс товар иства без висновку ревізійно ї комісії.

Відповідач заперечив прот и позову, зазначивши, що всім у часникам товариства було заб езпечено доступ до ознайомле ння з документами товариства , які мають відношення до поря дку денного зборів, при цьому надання учасникам будь - як их інших документів товарист ва не передбачене законом чи статутом, ревізійна комісія в товаристві не створювалас ь, а тому баланс і звіт про фін ансові результати товариств а за 2008 рік затверджені без її в исновку, рішення про збільше ння статутного фонду товарис тва остаточно не прийнято, ос кільки не вказано розміри зб ільшення статутного фонду, ф орми його сплати і розподіл ч асток між учасниками, а отже, т аке рішення не є обов' язков им для сторін, в тому числі для Позивачів і тому не порушує ї х прав.

11.06.2009 до загального відділу д іловодства Господарського с уду міста Києва надійшла зая ва Позивачів про уточнення п озовних вимог, якою вже заявл ені вимоги доповнені наступн им: Позивачі просять визнати недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмежен ою відповідальністю «Мезон-К », що були проведені 12.05.2009 та офо рмлені протоколом загальних зборів № 7 від 12.05.2009.

Уточнення обґрунтоване ти м, що Позивачі не були повідом лені про такі збори і з цих під став не мали змоги приймати у часть в них.

Також 11.06.2009 до загального від ділу діловодства Господарсь кого суду міста Києва предст авники Позивачів подали клоп отання про залучення до учас ті у справі третіх осіб.

Ухвалою Господарського су джу міста Києва від 20.11.2009 задово лено клопотання Позивачів та залучено учасників товарист ва ОСОБА_3 та ОСОБА_4 тр етіми особами, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору на стороні Відпові дача.

20.11.2009 до загального відділу д іловодства Господарського с уду міста Києва надійшов від зив представника Відповідач а на заявлені позовні вимоги , в яких просить суд відмовити в задоволенні позову і ствер джує, що Позивачі були належн им чином попереджені про скл икання зборів.

Представник третіх осіб пі дтримав правову позицію Відп овідача та просив суд в задов олені позовних вимог відмови ти, при цьому зазначивши, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 були по відомлені належним чином про проведення загальних зборів , у тому числі і призначених на 12.05.2009.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін і третіх о сіб, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

16 квітня 2009 року відбули сь чергові загальні збори уч асників Товариства з обмежен ою відповідальністю «Мезон - К», на яких присутні учасники та їх представники, що володі ють 100% голосів в товаристві. Рі шення цих зборів оформлені п ротоколом № 5 від 16 квітня 2009 рок у чергових загальних зборів Товариства з обмеженою відпо відальністю «Мезон - К». Від повідно до заявленого порядк у денного чергових загальних зборів були винесені наступ ні питання:

1. Звіт Директора про фінанс ово-господарську діяльність товариства в 2008 році.

Затвердження звіту та бала нсу.

2. Про затвердження правочин ів, укладених Товариством.

3. Про збільшення статутного капіталу Товариства.

4. Про прийняття нових осіб д о складу учасників Товариств а.

5. Про перерозподіл часток у часників Товариства.

6. Про внесення змін до Стату ту Товариства.

За результатами проведени х загальних зборів, оформлен о протокол № 5.

З приводу зазначених оскар жуваних питань, яків розгляд ались на загальних зборах уч асників товариства суд зазна чає наступне.

Дійсно, як стверджують Пози вачі, річний звіт про фінансо во-господарську діяльність т овариства за 2008 рік та баланс з атверджений без висновку рев ізійної комісії.

Відповідно до ст. 63 Закону Ук раїни «Про господарські това риства»контроль за діяльніс тю дирекції (директора) товар иства з обмеженою відповідал ьністю здійснюється ревізій ною комісією, що утворюється загальними зборами учасникі в товариства з їх числа, в кіль кості, передбаченій установч ими документами, але не менше 3 осіб. Члени дирекції (директ ор) не можуть бути членами рев ізійної комісії. Перевірка д іяльності дирекції (директор а) товариства проводиться ре візійною комісією за доручен ням зборів, з власної ініціат иви або на вимогу учасників т овариства. Ревізійна комісія вправі вимагати від посадов их осіб товариства подання ї й усіх необхідних матеріалів , бухгалтерських чи інших док ументів та особистих пояснен ь. Ревізійна комісія доповід ає результати проведених нею перевірок вищому органу тов ариства. Ревізійна комісія с кладає висновок по річних зв ітах та балансах. Без висновк у ревізійної комісії загальн і збори учасників товариства не мають права затверджуват и баланс товариства.

При цьому статтею 11 чинного Статуту Товариства з обмеже ною відповідальністю «Мезон -К», затвердженого загальним и зборами 12.08.2008 вказано, що орга ном контролю може бути ревізійна комісія.

Статтею 14 того ж Статуту вст ановлено, що контроль за фіна нсовою та господарською діял ьністю товариства може здійснювати ревізійна комі сія у складі трьох осіб, яка зв ітує про свою діяльність пер ед загальними зборами учасни ків товариства.

На час проведення зборів в т оваристві не була створена р евізійна комісія, про її відс утність також стверджує пред ставник Відповідача у своєму відзиві на позов і цього не за перечують представники Пози вача.

Факт відсутності у товарис тві ревізійної комісії також підтверджується пунктами 9 і 10 проколу позачергових загал ьних зборів ТОВ «Мезон - К»№ 6 від 27 квітня 2009 року та п. 10 прот околу позачергових загальни х зборів ТОВ «Мезон - К»№ 7 від 12.05.2009, відповідно до яких учасн икам товариства запропонова но створити ревізійну комісі ю та затвердити її склад, одна к дане питання на зборах не ро зглядалось.

Таким чином, товариство не с користалось своїм правом на формування додаткового орга ну контролю за його діяльніс тю, а тому суд вважає посиланн я Позивачів на порушення ч. 4 с т. 63 Закону України «Про госпо дарські товариства»помилко вим.

Як вбачається з «Матеріалі в, що надаються учасникам ТОВ «Мезон - К»до загальних збо рів 16.04.2009 року та надання яких п ередбачене законодавством» , представникам Позивачів бу в наданий баланс товариства станом на 31.12.2008; звіт про фінанс ові результати за 2008 рік; перел ік договорів, що потребують з атвердження загальними збор ами; проект статуту товарист ва в новій редакції на 19 сторі нках; копії протоколів з № 1 до № 4 за 2008 рік.

Факт отримання зазначених документів представниками П озивачів підтверджується ві дповідними підписами. Отже т вердження, що Відповідачем б ули порушені права Позивачів на ознайомлення з проектом с татуту товариства, не знаход ять підтвердження матеріала ми справи. Як зазначають самі Позивачі, 15 квітня 2009 вони звер нулись до товариства з питан ням про ознайомлення з відпо відними документами і того ж дня отримали ці документи дл я ознайомлення.

Відповідно до вимог частин и 5 статті 61 Закону України «Пр о господарські товариства» н е пізніш як за 7 днів до склика ння загальних зборів учасник ам товариства повинна бути н адана можливість ознайомити ся з документами, внесеними д о порядку денного зборів.

Враховуючи письмові засте реження представників Позив ачів, що викладені в документ і «Матеріали, що надаються уч асникам ТОВ «Мезон - К»до за гальних зборів 16.04.2009 року та над ання яких передбачене законо давством», беручи до уваги пе релік договорів, затверджени х згідно з рішенням по п. 2 поря дку денного зборів від 16.04.2009, ді йсно можна стверджувати про те, що Відповідач не надав на о знайомлення всі фінансово-го сподарські документи, що вне сені до порядку денного збор ів. Так, представникам Позива чів перед проведенням зборів не було надано додаткової уг оди № 10 до договору № 271/2/08/2 ві д 16.08.2008 та договору поставки № 134/ 09 від 21.01.2009, укладеного з ТОВ «Фор мат Трейд», договору № 102/08 від 20. 09.2008 та додаткової угоди № 1 від 3 0.12.2008, укладених з Приватним під приємством «Епіфіт».

Постановою Пленумом Верхо вного Суду України від 24.10.2008 № 13 « Про практику розгляду судами корпоративних спорів», зокр ема, частиною 2 пункту 36 визнач ено, що господарське товарис тво зобов'язане надавати уча снику (акціонеру) на його вимо гу лише документи звітного х арактеру (річні баланси, звіт и про фінансово-господарську діяльність товариства, прот околи ревізійної комісії, пр отоколи зборів органів управ ління товариства) та інформа цію, що міститься в установчи х документах товариства, а не будь-яку інформацію щодо гос подарської діяльності товар иства, якщо інше не передбаче но установчими документами т овариства.

Навіть зі змісту статті 9 За кону України від 2 жовтня 1992 № 2657 -XII "Про інформацію" вбачається , що суди не вправі зобов'язува ти товариство надати інші до кументи про діяльність товар иства, оскільки це є незаконн им втручанням у внутрішню го сподарську діяльність товар иства.

Оцінюючи зазначені правов ідносини, слід зважати на те, щ о при прийнятті рішення про з атвердження договорів прого лосували представники, що в з агальній кількості володіют ь 75 % голосів, присутніх на збор ах (проти 25 %), а також те, що для п рийняття рішення з цього пит ання відповідно до положень статуту та норм чинного зако нодавства необхідно простої більшості голосів, присутні х на зборах.

Суд приходить до висновку, щ о ненадання зазначених докум ентів, по-перше, не є порушення м чинного законодавства, оск ільки вони не відносяться до нормативно визначеного виче рпного переліку, а додаткові вимоги відсутні в установчи х документах товариства (ста туті) та, по-друге, це не могло в плинути на прийняття загальн ими зборами товариства відпо відного рішення.

27 квітня 2009 року відбулись по зачергові загальні збори уча сників Товариства з обмежено ю відповідальністю «Мезон - К», на яких присутні учасники (їх представники), що володіют ь 87,5 % голосів в товаристві. Ріш ення цих зборів оформлені пр отоколом № 6 від 27 квітня 2009 року позачергових загальних збор ів ТОВ «Мезон - К».

За результатами цих загаль них зборів були прийняті ріш ення про збільшення статутно го фонду, про внесення змін до статуту товариства і про зат вердження організаційної ст руктури товариства.

Відповідно до статті 33 ГПК У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

Заявивши вимогу про визнан ня недійсними рішень загальн их зборів ТОВ «Мезон - К»від 27.04.2009 в частині збільшення стат утного фонду та внесення змі н до статуту шляхом затвердж ення його в новій редакції, По зивачі не навели жодного док азу на підтвердження факту п орушення товариством обов' язку надати учаснику для озн айомлення документи, внесені до порядку денного зборів.

Рішення про збільшення ста тутного капіталу включає в с ебе наступні 3 пункти: «Збільшити статутний капіт ал ТОВ «Мезон-К»; Винести обго ворення питань щодо розміру Статутного капіталу та визна чення шляхів його збільшення на наступні позачергові заг альні збори учасників, які ві дбудуться 12 травня 2009 року, в ме жах питання порядку денного про збільшення Статутного ка піталу Товариства; Зобов' яз ати всіх учасників Товариств а в строк до 28 квітня 2009 року над ати свої пропозиції щодо роз міру та шляхів збільшення Ст атутного капіталу Товариств а».

По своїй суті, дане рішення не має зобов' язального хара ктеру, а отже не зобов' язує ж одного учасника товариства д о певного строку передати то вариству «Мезон - К»визначе ну суму коштів чи певне майно в обмін на відповідну частку корпоративних прав. Тобто, да ним рішенням загальних зборі в товариства не порушуються права чи охоронювані законом інтереси Позивачів.

Оскаржуючи рішення загаль них зборів ТОВ «Мезон - К», а с аме щодо включеного питання 7-го порядку денного загальни х зборів, Позивачі, як на підст аву своїх позовних вимог, пос илаються на невідповідність нової редакції статуту ТОВ « Мезон - К»вимогам чинного за конодавства.

Вказані підстави не можуть бути прийняті судом, оскільк и предметом спору є рішення п ро внесення змін до статуту Т ОВ «Мезон - К»шляхом затверд ження його в новій редакції, а не сам текст статут ТОВ «Мезо н - К».

Суд також приймає до уваги т у обставину, що затверджений 27.04.2009 загальними зборами ТОВ «М езон - К»статут товариства н е підписаний сторонами і не з ареєстрований в установлено му порядку.

В основу оскарження рішенн я зборів ТОВ «Мезон - К»від 27. 04.2009 в частині пункту 8 порядку д енного про визначення та зат вердження організаційної ст руктури товариства Позивачі не наводять жодної правової підстави, а посилаються на об ов' язок надати Позивачам до кументи в майбутньому, а саме : штатного розпису, економічн ого обґрунтування та іншої і нформації. Дані обставини не можуть бути прийняті судом я к підстава для задоволення п озову в цій частині, оскільки особа може звертатися до суд у за захистом порушеного пра ва, а підстав вважати що воно б уде порушене в майбутньому с уд не вбачає, оскільки твердж ення Позивачів суперечать їх письмовим зауваженням, нада ним під час проведення загал ьних зборів, що викладені в пи сьмовому документі «Позиція учасника ТОВ «Мезон-К». Позив ачі зазначили, що з приводу пи тання восьмого порядку денно го Загальних зборів ТОВ «Мез он-К»(відбулися 27 квітня 2009 рок у), а саме: Про визначення та за твердження організаційної с труктури Товариства»вважаю ть можливим затвердити запро поновану організаційну стру ктуру товариства як принципо ву. Проте провадження її має з дійснюватись за рішенням інш их Загальних зборів.

12 травня 2009 року відбулись по зачергові загальні збори уча сників Товариства з обмежено ю відповідальністю «Мезон - К», на яких були присутні учас ники (їх представники), що воло діють в загальній кількості 75 % голосів в товаристві. Рішен ня цих зборів оформлені прот околом № 7 від 12 травня 2009 року по зачергових загальних зборів ТОВ «Мезон - К».

Підставою для оскарження р ішень цих зборів вказано неп овідомлення Позивачів про пр оведення зборів та про їх пор ядок денний, як цього вимагає стаття 61 Закону України «Про господарські товариства».

Відповідно до частини 5 стат ті 61 Закону України «Про госпо дарські товариства»про пров едення загальних зборів това риства учасники повідомляют ься передбаченим статутом сп особом з зазначенням часу і м ісця проведення зборів та по рядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не мен ш як за 30 днів до скликання заг альних зборів.

Пункт 12.7 статуту ТОВ «Мезон - К»не передбачає іншого окрем ого способу повідомлення уча сника про скликання загальни х зборів.

Відповідачем суду надані д окументи, які свідчать про на правлення Позивачам рекомен дованим листом повідомлення про скликання загальних збо рів на 16 квітня, 27 квітня і 12 трав ня 2009 року. Докази цього, а тако ж самі повідомлення про збор и із зазначенням порядку ден ного, дати години і місця їх пр оведення, фіскальні чеки, які містять інформацію про дату отримання і адресата (скороч ено) рекомендованого листа н аявні в матеріалах справи.

Факт отримання аналогічни м способом повідомлень про з агальні збори учасників підт вердив і представник третіх осіб.

При такому способі повідом лення учасників про загальні збори, на збори 16 квітня з' яв ились всі учасники товариств а, на збори 27 квітня не з' явил ась ОСОБА_2, на збори 12 трав ня не з' явились обидва Пози вачі.

З огляду на це, суд не прийма є твердження Позивачів про н еналежне повідомлення їх про скликання і проведення зага льних зборів ТОВ «Мезон - К» 12 травня 2009 року.

Згідно з ч. 2 ст. 34 Господарськ ого процесуального кодексу У країни обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування .

За таких обставин позовні в имоги щодо визнання недійсни ми рішень загальних зборів Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Мезон - К»від 16 к вітня 2009 року, від 27 квітня 2009 рок у та 12 травня 2009 року не є обґрун тованими та доведеними належ ними доказами, а тому не підля гають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 32-34, 44, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, Господарськи й суд міста Києва

ВИРІШИВ:

У позові відмовити пов ністю.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання та може бути оскаржен е в порядку та в строки, визнач ені ГПК України.

Cуддя О.О. Хрипун

Дата підписання рішення: 03.1 2.2009

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.11.2009
Оприлюднено09.12.2010
Номер документу9018129
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/262

Рішення від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Рішення від 25.11.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 26.01.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 14.09.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Рішення від 20.01.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 26.11.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Постанова від 23.09.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Рішення від 18.06.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні