Вирок
від 21.11.2008 по справі 1-99
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи: 1-99 Категорія: 66

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2008 року Маневицький районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Токарської І. С

при секретарі Матвійчук Н.В.

з участю: прокурора Лікунова Ю.О.

захисника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маневичі кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця і мешканця ІНФОРМАЦІЯ_2, українця, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3, одруженого, контролера Маневицького райсількомунгоспу, раніше судимого 11 липня 2003 року Маневицьким районним судом Волинської області за ч. 1 ст. 367 КК України на 850 грн. штрафу з позбавленням права займати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими обов’язками на 1 рік,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 365, ч. 1 ст. 366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Підсудний ОСОБА_2, перебуваючи на посаді Оконського сільського голови, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування, в період з 2002 по 2006 рік, в порушення вимог ст. 59 Закону України „Про місцеве самоврядування", ч. 2 пп. „г" п. 4 Постанови Кабінету Міністрів України № 1295 від 24 жовтня 1996 року „Про умови оплати праці працівників органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів", п. 4 аб. 4 Постанови Кабінету Міністрів України № 2288 від 13 грудня 1999 року „Про впорядкування умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів", згідно яких преміювання сільських, селищних голів, надання їм матеріальної допомоги, встановлення надбавок і доплат до посадових окладів здійснюється за рішенням відповідної ради у межах затвердженого фонду оплати праці апарату відповідного органу, в порушення аб. 20 Регламенту Оконської сільської ради, затвердженого рішенням № 2/5 сесії сільської ради від

11 червня 2002 року, достовірно знаючи, що питання отримання премій, матеріальних

допомог та встановлення надбавок до посадового окладу є виключною компетенцією сесії

сільської ради, в перевищення своїх службових повноважень, самовільно, одноособово,

впродовж 2002-2006 років, видавав розпорядження про надання Оконському сільському

голові ОСОБА_2 премій, надбавок та матеріальних допомог всього на загальну суму

13368, 40 грн., чим заподіяв державі істотну шкоду.

Крім того, підсудний ОСОБА_2 з травня 2002 року по грудень 2004 року з метою надання розпорядженням сільського голови про надання премій, матеріальних допомог та встановлення надбавок до заробітної плати вигляду виданих на законних підставах, через працівників сільської ради, шляхом дачі їм незаконних вказівок, вніс завідомо неправдиві дані в протоколи засідань сесії Оконської сільської ради про розгляд даних питань. В дійсності питання про надання сільському голові премій, матеріальних допомог та встановлення надбавок до заробітної плати з травня 2002 року по грудень 2004 року на сесіях сільської ради не розглядались і рішення з цих питань не приймались. В подальшому зазначені розпорядження були подані в бухгалтерію Оконської сільської ради і стали підставою для проведення нарахування та виплати ОСОБА_2 грошових коштів на загальну суму 13368, 40 грн., чим державі заподіяно істотну шкоду.

Підсудний ОСОБА_2 свою вину в інкримінованих злочинах визнав повністю, показав, що протягом 2000-2006 років він перебував на посаді Оконського сільського голови.

За цей час поряд із заробітною платою він отримував премії, надбавки та матеріальні допомоги. Порядок їх встановлення він знав, так як знайомий з Постановою Кабінету Міністрів України від 13 грудня 1999 року № 2288 „Про впорядкування умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів", відповідно до якої сільському голові виплачуються премії, матеріальні допомоги та надбавки. Про їх нарахування та виплату він видавав відповідні розпорядження, які в подальшому мали вноситись до порядку денного сесії сільської ради, як питання, що ставились на її розгляд. Однак не пам’ятає, чи ставились в дійсності дані питання на розгляд сесії сільської ради, так як це було давно. Визнав, що отримав премій і надбавок, матеріальних допомог на суму, що вказана в акті ревізії КРУ. Погодився поступово відшкодовувати суму незаконно нарахованих допомо г. Розуміє, що вчинив дії, за які передбачена кримінальна відповідальність, у скоєному щиро кається, просять суворо не карати.

Покази підсудного ОСОБА_2 відповідають фактичним обставинам справи, які ним не оспорюються.

Крім повного визнання підсудним вини в інкримінованих йому злочинах, його вина у вчиненому підтверджується іншими доказами, зібраними та дослідженими в судовому засіданні.

Інформацією Оконської сільської ради (Т. 1 а.с. 31-33, 42-43, 95-96, 120), якою підтверджено, що протягом 2002-2004 років Оконському сільському голові ОСОБА_2 нараховано та виплачено премій, надбавок та матеріальної допомоги на загальну суму 13368, 40 грн.

Актом позапланової ревізії нарахування та виплати допомог, премій, надбавок працівникам апарату Оконської сільської ради за період з 1 січня 2002 року по 31 грудня 2006 року № 370/9 від 26 серпня 2008 року (Т. 2 а.с. 11-35), яким доведено, що нарахування та виплата премій, надбавок та матеріальних допомог колишньому сільському голові ОСОБА_2 на загальну суму 13368, 40 грн. здійснювалась без рішень сесії сільської ради.

Аналізуючи зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності суд вважає, що підсудний ОСОБА_2 вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 365 КК України, оскільки перевищив службові повноваження, тобто будучи службовою особою умисно вчинив дії, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, які заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом інтересам держави.

Підсудний ОСОБА_2 вчинив також злочин, передбачений ч. 1 ст. 366 КК України, оскільки будучи службовою особою вніс до офіційних документів завідомо неправдиві відомості, склав і видав завідомо неправдиві документи.

При призначенні покарання суд враховує, що підсудний ОСОБА_2 вчинив два злочини, один з яких невеликої, а другий середньої тяжкості.

Разом з тим суд приймає до уваги дані про особу підсудного, а саме: його позитивну характеристику з місця проживання та з місця роботи, що є потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС, а також враховує, що ОСОБА_2 раніше притягувався до кримінальної відповідальності.

До обставин, що пом’якшують покарання підсудного ОСОБА_2, суд відносить часткове відшкодування заподіяної шкоди, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, що обтяжують покарання підсудного, суд не вбачає.

Виходячи із наведеного суд вважає, що виправлення підсудного ОСОБА_2, а також запобігання вчиненню нових злочинів як самим засудженим, так і іншими особами, можливе лише при призначенні йому покарання у виді обмеження волі в межах санкції статті, по якій він притягується до кримінальної відповідальності, із звільненням від відбуття даного покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку.

Оскільки підсудному ОСОБА_2 призначається покарання не пов’язане з реальним позбавленням волі, то міру запобіжного заходу до вступу вироку в законну силу йому слід залишити попередню - підписку про невиїзд з постійного місця проживання.

Суд вважає, що цивільний позов, заявлений до підсудного ОСОБА_2 прокурором Маневицького району, який його підтримав в судовому засіданні, в інтересах держави в особі Оконської сільської ради про стягнення незаконно нарахованих та виплачених премій, надбавок та матеріальних допомог на загальну суму 11352 грн. 40 коп., підлягає до повного задоволення. Поясненнями підсудного ОСОБА_2, актом позапланової ревізії № 370/9 від 26 серпня 2008 року, матеріалами кримінальної справи доведено, що нарахування та виплата премій, надбавок та матеріальних допомог на загальну суму 13368 грн. 40 коп. проведена незаконно, з порушенням діючого законодавства. Дана сума підсудним не оспорюється, а тому, враховуючи, що ним було частково відшкодовано збитки на суму 2016 грн., підлягають стягненню з ОСОБА_2, як з винної особи, на користь Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області 11 352 гривні 40 копійок.

Речові докази: картка-довідка, щодо виплат за 2002 рік Оконському сільському голові ОСОБА_2, платіжні відомості за 2002-2006 роки, протоколи № 23, 24 та № 1-4 сесій Оконської сільської ради від 11 січня - 24 грудня 2002 року, протоколи № 12-17 сесій сільської ради IV скликання від 25 березня - 24 грудня 2004 року, розпорядження Оконського сільського голови ОСОБА_2 за 2002-2005 роки, що знаходяться при справі, слід залишити при справі.

Керуючись ст. ст. 323, 324 КПК України, суд, -

ПРИСУДИВ:

ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 365, ч. 1 ст. 366 КК України, призначивши покарання:

•   -     за ч. 1 ст. 365 КК України - 2 (два) роки виправних робіт за місцем роботи засудженого з відрахуванням в дохід держави 20 відсотків заробітку з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими обов’язками на 1 (один) рік;

•   -     за ч. 1 ст. 366 КК України - 2 (два) роки обмеження волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими обов’язками на 1 (один) рік 6 місяців.

На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно визначити ОСОБА_2 до відбуття 2 (два) роки обмеження волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими обов’язками на 1 (один) рік 6 місяців.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_2 від призначеного покарання у виді обмеження волі звільнити з випробуванням, якщо він протягом 1 (одного) року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки.

На підставі ст. 76 КК України зобов’язати засудженого ОСОБА_2 не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи, повідомляти ці органи про зміну місця проживання і роботи, періодично з’являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи за місцем проживання.

Міру запобіжного заходу засудженому ОСОБА_2 до вступу вироку в законну силу залишити попередню - підписку про невиїзд з постійного місця проживання.

Стягнути з ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області (р/р 35414002001002 в ГУДКУ у Волинській області, код ЄДРПОУ 20123940, МФО 803014) 11352 (одинадцять тисяч триста п’ятдесят дві) гривні 40 копійок у відшкодування заподіяної шкоди.

Арештоване майно, а саме: телевізор „SAMSUNG", DVD-програвач „ВВК", холодильник „Boch", пральна машинка „Siemens", водонагрівач, електричну плиту „ОКОНпе", електронасос, кухонний набір, мікрохвильову піч, шафу три дверну - звернути на погашення збитків Оконській сільській раді, згідно чинного законодавства.

Речові докази: картку-довідку, щодо виплат за 2002 рік Оконському сільському голові ОСОБА_2, платіжні відомості за 2002-2006 роки, розпорядження Оконського сільського голови ОСОБА_2 № 6/1.5 від 26.05.2002 року, № 10/1.5 від 25.06.2002 року, № 16/1.5 від 22.11.2002 року, № 20/1.5 від 16.10.2003 року, № 31/1.5 від 24.12.2003 року, № 3/1.5 від 02.02.2004 року, 36/1.5 від 01.04.2004 року, № 18/1.5 від 17.05.2004 року, № 20/1.5 від 15.06.2004 року, № 23/1.5 від 22.07.2004 року, № 26/1.5 від 27.08.2004 року, № 28/1.5 від 27.09.2004 року, № 36/1.5 від 27.10.2004 року, № 43/1.5 від 27.11.2004 року, № 47/1.5 від

1.   23.12.2004     року, № 1/1.5 від 12.01.2005 року, № 2/1.5 від 25.01.2005 року, № 8/1.5 від

1.   23.02.2004     року, № 11/1.5 від 21.03.2005 року, № 15/1.5 від 22.04.2005 року, № 16А/1.5 від i20.05.2005 року, № 18А/1.5 від 16.06.2005 року, № 24/1.5 від 22.07.2005 року, № 25/1.5 від 22.08.2005 року, № 26/1.5 від 22.09.2005 року, № 27/1.5 від 24.10.2005 року, № 30/1.5 від 21.11.2005 року, № 33/1.5 від 05.12.2005 року, № 4/1.6 від 08.09.2003 року, № 21/1.5 від 29.10.2003 року, № 3/1.6 від 31.08.2004 року, № 2/1.6 від 20.05.2005 року та № 19/1.5 від 16.06.2005 року - повернути Оконській сільській раді Маневицького району Волинської області; протоколи № 23, 24 та № 1 -4 сесій Оконської сільської ради від 11 січня - 24 грудня 2002 року, протоколи № 12-17 сесій сільської ради IV скликання від 25 березня - 24 грудня 2004 року - повернути архівному відділу Маневицької районної державної адміністрації у Волинській області.

На вирок може бути подана апеляція до Апеляційного суду Волинської області через Маневицький районний суд протягом п’ятнадцяти діб з моменту його проголошення, засудженими протягом такого ж строку з моменту отримання копії цього вироку.

СудМаневицький районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення21.11.2008
Оприлюднено02.02.2010
Номер документу7663619
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-99

Постанова від 03.08.2010

Кримінальне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Гресько В. А.

Ухвала від 16.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Пікановський Б. В.

Ухвала від 16.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Пікановський Б. В.

Ухвала від 04.08.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Петришин І. П.

Вирок від 06.07.2011

Кримінальне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Павлінчук С. С.

Постанова від 12.05.2011

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Мельничук Ю. В.

Постанова від 17.01.2011

Кримінальне

Київський районний суд м. Сімферополя

Можелянський Віктор Анатолійович

Вирок від 10.03.2011

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дячук О. О.

Вирок від 28.12.2010

Кримінальне

Мостиський районний суд Львівської області

Білоус Юрій Богданович

Постанова від 26.11.2010

Кримінальне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Семко Галина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні