Ухвала
від 11.10.2018 по справі 906/884/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"11" жовтня 2018 р. м. Житомир Справа № 906/884/18

Господарський суд Житомирської області у складі судді Сікорської Н.А.,

перевіривши матеріали позовної заяви

Білокриницької селищної ради Радомишльського району

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Білоскло" (смт. Біла Криниця Радомишльського району)

про стягнення 298112,69 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Білокриницькою селищною радою Радомишльського району подано позов про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Білоскло" суми доходу, одержаної від безпідставно набутого майна в розмірі 298112,69 грн.

Оглянувши позовні матеріали на предмет відповідності їх нормам Господарського процесуального кодексу України, які регулюють порядок дотримання заявником вимог щодо подачі та форми позовної заяви, господарський суд прийшов до висновку про відсутність підстав для відкриття провадження у справі з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які зокрема, підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку" від 05.03.2009 №270 (зі змінами і доповненнями) передбачено, що розрахунковим документом, який підтверджує факт надання послуг поштового зв'язку, є документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Згідно з п.п. 59, 61 зазначеної Постанови, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разi приймання внутрiшнiх поштових вiдправлень з оголошеною цiннiстю з описом вкладення бланк опису заповнюється вiдправником у двох примiрниках. Працiвник поштового зв'язку повинен перевiрити вiдповiднiсть вкладення опису, розписатися на обох його примiрниках i проставити вiдбиток календарного штемпеля. Один примiрник опису вкладається до поштового вiдправлення, другий видається вiдправниковi. На примiрнику опису, що видається вiдправниковi, працiвник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового вiдправлення.

З вищенаведеного вбачається, що належним доказом відправлення відповідачу позовної заяви та доданих до неї документів є о п и с в к л а д е н ь у поштовий конверт та документ, який підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), надані в о р и г і н а л і.

Згідно ч.1 ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Однак, серед документів, доданих до позовної заяви відсутня квитанцію про направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

10.10.2018 головним спеціалістом ОСОБА_1 складено акт про те, що під час відкриття конверту надісланого ТОВ "Полімер" не виявлено документів, а саме квитанції про відправлення копії позовної заяви з додатками відповідачу.

Згідно ч.2 ст.164 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

За приписами ч.ч. 2,4 ст. 91 ГПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Відповідно до п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації ДСТУ 4163-2003, затвердженого Наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики №55 від 07.04.2003, відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче підпису.

Натомість, до поданої Білокриницькою селищною радою позовної заяви від 28.09.2018 додано незасвідчені копії документів.

Водночас, суд вважає за необхідне зазначити, що позивачем до позовної заяви додано копію платіжного доручення № 183 від 03.10.2018 про сплату судового збору в сумі 4471,59 грн., що не є належним доказом сплати судового збору за подання позовної заяви.

За вказаних обставин, позивачу при усуненні недоліків позовної заяви слід надати оригінал платіжного доручення № 183 від 03.10.2018 на суму 4471,59 грн.,

Згідно ст.7 ГПК України, правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин.

Тобто, обов'язковість виконання вимог закону покладається без виключення на всіх учасників судового процесу.

Відповідно до ч.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищевикладені обставини, позовну заяву слід залишити без руху.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Білокриницькій селищній раді Радомишльського району протягом десяти днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви.

3. Роз'яснити позивачу, що в разі неусунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу згідно з ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_2

1- до справи

2- позивачу ( рек. з пов)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення11.10.2018
Оприлюднено12.10.2018
Номер документу77073072
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/884/18

Постанова від 22.04.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 27.03.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 27.03.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Рішення від 12.02.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 04.12.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 26.10.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 11.10.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні