Ухвала
від 03.12.2018 по справі 922/406/18
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

03 грудня 2018 року Справа № 922/406/18

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Терещенко О.І., суддя Склярук О.І. , суддя Слободін М.М.

при секретарі Новіковій Ю.В.

за участю представників:

позивача - ОСОБА_1, за довіреністю від 01.05.2017 року;

відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Усадьба» , м. Харків (вх. № 472 Х/1-18)

на рішення господарського суду Харківської області від 11.09.2018 року. у справі №922/406/18, ухвалене в приміщенні господарського суду Харківської області (суддя Смірнова О.В.), повний текст якого складено 17.09.2018 року.

за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Усадьба» , м. Харків

до Харківської міської ради, м. Харків

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради, м. Харків

про визнання незаконним та скасування розпорядження

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господарського суду Харківської області від 11.09.2018 року у справі №922/406/18 у позові відмовлено.

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Усадьба» , м.Харків з рішенням суду першої інстанції не погодилось та звернулось до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Харківської області від 11.09.2018 року у справі №922/406/18 та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити у повному обсязі.

Разом з тим, апелянт звернувся з клопотанням про призначення у справі будівельно-технічної експертизи (вх.№286), на вирішення якої поставити відповідні питання; виконання експертизи доручити Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. проф. ОСОБА_2.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.10.2018 року, суддею - доповідачем у даній справі визначено суддю Терещенко О.І. та сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Терещенко О.І., суддя Склярук О.І., суддя Слободін М.М.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 24.10.2018 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Усадьба» на рішення господарського суду Харківської області від 11.09.2018р. у справі №922/406/18; відповідачу встановлено строк до 21.11.2018 року на протязі якого він має право подати відзив на апеляційну скаргу; призначено справу до розгляду на 03.12.2018 року о 10:00 год.

20.11.2018 року на адресу суду від відповідача надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому останній просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, оскаржуване рішення місцевого господарського суду залишити без змін (вх.№1392), який долучений до матеріалів справи.

В судовому засіданні 03.12.2018 року представник позивача підтримав клопотання про призначення у справі будівельно-технічної експертизи та просив його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання 03.12.2018 року не з'явився, про причини неявки суду не повідомив.

Так, з матеріалів справи вбачається, що 22.08.2018 року до господарського суду Харківської області від відповідача була подана заява про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради.

В обґрунтування вказаної заяви відповідач посилався на те, що метою діяльності Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради є збереження та примноження комунальної власності територіальної громади міста Харкова, створення умов для ефективного її використання, забезпечення дохідної частини бюджету міста.

А отже, на думку відповідача, рішення господарського суду у даній справі може вплинути на права та обов'язки Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради, яке не є стороною у даній справі.

Місцевий господарський суд, відмовляючи в задоволенні заяви про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради вказав на те, що наведені відповідачем підстави для залучення вказаної третьої особи є недостатніми для задоволення клопотання, оскільки відповідачем не наведено конкретних обставин стосовно того на які саме права та обов'язки третьої особи може вплинути рішення у даній справі.

Колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ч. ч. 1- 5 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов'язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу .

Згідно статті 13 ГПК України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

У відповідності до статті 42 ГПК України, учасники справи мають право: ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти; оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках; користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Колегія суддів, приймаючи до уваги, що клопотання відповідача є таким, що не суперечить інтересам сторін та чинному законодавству України, а також те, що рішення суду, прийняте за наслідком розгляду апеляційної скарги Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Усадьба» може вплинути на права та обов'язки Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради, дійшла висновку про необхідність залучення останнього до участі у справі №922/406/18 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

В судовому засіданні 03.12.2018 року колегія суддів, дослідивши матеріали справи, враховуючи залучення Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради до участі у справі №922/406/18 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, з метою повного та всебічного розгляду справи по суті, дійшла висновку про оголошення перерви в судовому засіданні.

Керуючись приписами ст. ст. 50, 216 , ст.ст. 234 , 270 , 281 Господарського процесуального кодексу України , колегія суддів

УХВАЛИЛА:

1. Залучити Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради (61003, м. Харків, майдан Конституції, 16) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

2. Зобов'язати позивача - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Усадьба» направити залученій третій особі - Управлінню комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради копію позовної заяви та апеляційної скарги з додатками. Відповідні докази надати Східному апеляційному господарському суду у строк до 12.12.2018 року.

3. Оголосити перерву у розгляді справи №922/406/18 до 12 грудня 2018 року о 09:00 год. Судове засідання відбудеться у приміщенні Східного апеляційного господарського суду за адресою: 61058, м. Харків, пр. Незалежності, 13, 1-й поверх, зал судового засідання №115.

4. Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача строк для подання відзиву на апеляційну скаргу протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали, який повинен відповідати вимогам ст.263 ГПК України .

5. Викликати в судове засідання представників сторін з належним чином оформленими повноваженнями. Про неможливість прибуття представників обов'язково письмово повідомити суд.

Попередити учасників справи про те, що у відповідності до положень пункту 12 статті 270 ГПК України неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати за веб-адресою https://court.gov.ua/fair/ та www.hra.arbitr.gov.ua/sud5039.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя О.І. Терещенко

Суддя О.І. Склярук

Суддя М.М. Слободін

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення03.12.2018
Оприлюднено04.12.2018
Номер документу78266657
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/406/18

Ухвала від 06.06.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 18.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Постанова від 02.01.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Постанова від 02.01.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Ухвала від 12.12.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Ухвала від 03.12.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Терещенко Оксана Іванівна

Рішення від 11.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Смірнова О.В.

Ухвала від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Смірнова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні