Ухвала
від 17.12.2018 по справі 203/4257/18
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/4257/18

Провадження № 1-кс/0203/551/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2018 року Кіровський районний суд міста Дніпропетровська у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю, заявлене у рамках кримінального провадження № 32018041650000060, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України,

в с т а н о в и в:

11 грудня 2018 року до Кіровського районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання, складене слідчим за погодженням з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю. В обґрунтування клопотання слідчий послався на те, що невстановлені особи, діючи умисно, знаходячись у місті Дніпрі, здійснили придбання підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », без мети ведення фінансово-господарської діяльності, та після проведення ними державної перереєстрації юридичної особи, використовували реквізити придбаного підприємства з метою прикриття незаконної діяльності.

Крім цього, досудовим розслідуванням встановлено, що до перереєстрації підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » мали відношення невстановлені слідством особи, які без дійсного наміру здійснювали діяльність, пов`язану з виробництвом та продажом товарно-матеріальних цінностей, виконання робіт та надання послуг, використовуючи реквізити та банківські рахунки підприємства з ознаками фіктивності, документально оформляли неіснуючі операції з постачання товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг. Після чого, дані документи використовувалися різними суб`єктами господарської діяльності для відображення в бухгалтерському та податковому обліку, з метою незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, що призвело до ухилення від сплати податків підприємств реального сектору економіки.

ІНФОРМАЦІЯ_2 12.03.2018 було зареєстровано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », засновником та керівником підприємства значиться ОСОБА_4 . Проте, згідно показань ОСОБА_4 , останній стверджує, що фактично не є засновником та директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та не має відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ.

Також встановлено, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було відкрито рахунки № НОМЕР_1 від 15.05.2018, у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », юридичною адресою якого є АДРЕСА_1 .

З огляду на це слідчий вважає, що документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » дають можливість для досудового розслідування, у кримінальному провадженні, встановити хто саме розпоряджався коштами даного підприємства, чим це було визначено, а також підтвердити чи спростувати факти відношення певних осіб до діяльності вказаного підприємства.

Слідчий прохає надати тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю, з можливістю їх подальшого вилучення з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », оскільки лише маючи оригінали документів є змога для проведення належної експертизи, наслідки якої матимуть істотне значення для кримінального провадження, зокрема для встановлення осіб, які причетні до фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 205 КК України, що підтверджується витягом з ЄРДР № 32018041650000060 від 29 листопада 2018 року.

Клопотання в силу ч. 2 ст. 163 КПК України розглянуто без виклику представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Слідчий суддя, дослідивши матеріали поданого клопотання, вважає його таким, що підлягає задоволенню.

За змістом ст. ст. 131, 162 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження, різновидом яких є тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів, полягає у наданні слідчому особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Надання тимчасового доступу до речей і документів під час досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором.

Згідно п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі п. 2 ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора. Зважаючи на це, суд зазначає, що в клопотанні слідчого порушується питання щодо надання певної інформації про контрагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », проте в цій частині клопотання не може бути задоволено, оскільки таке втручання у права і свободи третіх осіб, нічим не виправдано, та суд у цьому не вбачає обґрунтованої необхідності.

Враховуючи наведені положення кримінального процесуального законодавства та приймаючи до уваги, що матеріали кримінального провадження можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, вважаю, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування справи, у даному провадженні є потреба в отриманні дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Керуючись ст. 110, ст.162, 163-166, 369372 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання слідчого ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю, заявлене у рамках кримінального провадження № 32018041650000060, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України - задовольнити.

Надати слідчим ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , а також співробітникам податкової міліції, визначених ОСОБА_3 , право на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які містять банківську таємницю, з їх подальшим вилученням, що знаходяться у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за адресою: АДРЕСА_2 , а саме :

-документів щодо юридичного оформленню рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_1 , заяви про відкриття рахунку, договору на розрахунково-касове обслуговування, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи в органах виконавчої влади, копію належним чином зареєстрованого статутного документу зі змінами і доповненнями, довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, довідки про взяття юридичної особи на облік в органах податкової служби, довідки пенсійного фонду, свідоцтво фонду соціального страхування, наказу про призначення керівників і службових осіб підприємства, картки зі зразками підписів і відбитків печатки, інших документів, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком, договорів банківського рахунку, договорів про використання системи «клієнт-банк», «клієнт-інтернет-банк», «телефонний банкінг» з додатками, копії сторінок паспорту або документа, який його замінює, ідентифікаційного коду засновників, службових осіб, довірених осіб, які відкривали й використовували зазначений банківський рахунок підприємства;

-документів, що містять відомості про розрахункові банківські операції щодо руху грошових коштів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_2 (українська гривня) з 15.05.2018 до 07.12.2018, у прибутковій і видатковій частині, із зазначенням вхідних та вихідних сум платежів, дат, часу операції, одержувача коштів, даних банку одержувача, номеру його рахунку, призначень платежів, без зазначення реквізитів контрагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

-документів, чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів, що послугували підставою для видачі готівкових коштів з вищевказаних рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за період з 15.05.2018 по 07.12.2018;

-електронних ресурсів, якими зафіксовано (відео-візуальний контроль) отримання та перерахування готівки за допомогою програмно-технічних комплексів, призначених для автоматизованої видачі і прийому готівкових грошових коштів як з використанням платіжних карт, так і без, а також виконання інших операцій, в тому числі оплати товарів і послуг, складання документів, що підтверджують відповідні операції по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », інформацію де було здійснено видачу готівки по рахункам за період з 15.05.2018 по 07.12.2018.

У випадку відсутності оригіналів або нотаріально засвідчених копій вищевказаних документів, зобов`язати АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » надати належно засвідчені копії вищевказаних документів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала підлягає виконанню протягом тридцяти днів.

Ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78614734
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю, заявлене у рамках кримінального провадження № 32018041650000060, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —203/4257/18

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 16.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 16.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні