Ухвала
від 28.02.2019 по справі 370/1936/17
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа№ 370/1936/17

"28" лютого 2019 р. Макарівський районний суд Київської області

в складі: слідчого судді ОСОБА_1

із секретарем ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Макарів Макарівського району Київської області

клопотання старшого слідчого Макарівського відділення поліції Ірпінського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про арешт майна за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017110210000823 від 07.09.2017 року, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України,

в с т а н о в и в:

Старший слідчий Макарівського відділення поліції Ірпінського відділу поліції головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, яке погоджено з прокурором Макарівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 про арешт майна, посилаючись на те, що у провадженні слідчого відділення Макарівського відділенняполіції Ірпінськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті знаходяться матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017110210000823 від 07.09.2017 року, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України.

Згідно обставин кримінального провадження встановлено, що рішенням Макарівської районної ради Київської області №130-10-VII від 27.10.2016 року ОСОБА_5 призначений на посаду головного лікаря Макарівської центральної районної лікарні. На підставі вказаного рішення між Макарівською районною радою Київської області та ОСОБА_5 02.11.2016 року укладено контракт (трудовий договір) зі строком дії до 02.11.2019 року, та того ж дня, 02.11.2017 року, по Макарівській ЦРЛ виданий наказ про призначення ОСОБА_5 на посаду головного лікаря Макарівської ЦРЛ з оплатою праці згідно штатному розпису.

Відповідно до Розділу 1 «Загальні положення» контракту, укладеного 02.11.2016 року між Макарівською районною радою Київської області та ОСОБА_5 (далі - Контракт), останній (далі Керівник)зобов`язується безпосередньоздійснювати ефективнепоточне управління(керівництво)Макарівською ЦРЛ(далі-Установа),забезпечувати йогодіяльність,реалізацію предметадіяльності тадосягнення цілей,визначених вСтатуті,а районнарада зобов`язуєтьсястворювати необхідніумови дляроботи керівника,сплачувати йомугрошову винагородуі надаватисоціально-побутовіблага. Керівник, є повноважним представником Установи при реалізації прав, повноважень, функцій, обов`язків Установи, передбачених чинним в Україні законодавством, Статутом Установи, іншими нормативними документами. З питань, що складають його компетенцію, Керівник діє на основі єдиноначальності.

Згідно розділу 2 «Трудова функція та посадові обов`язки Керівника» вищевказаного контракту від 02.11.2016 року, Керівник ( ОСОБА_5 ) здійснює поточне (оперативне) управління Установою, організовує її виробничо-господарську, соціальну і іншу діяльність, забезпечує виконання завдань Установи, визначених в Статуті. Відповідно до п. п. 2.2. Контракту, до трудової функції Керівника входять, зокрема, організація роботи Установи, здійснення загального керівництва діяльності працівників, видання наказів та розпоряджень відповідно до своїх повноважень, організація контролю за їх виконанням. Згідно з п. 2.5. Статуту Керівник зобов`язується забезпечувати ефективну діяльність Установи

Відповідно до розділу 3 «Компетенція та права Керівника» контракту Керівник: 1) діє без уповноваження від імені Установи, представляє його інтереси перед усіма українськими та іноземними суб`єктами господарювання, іншими юридичними та фізичними особами; 2) укладає господарські та інші договори від імені Установи за Погодженням із головою Макарівської районної державної адміністрації; 3) видає довіреності від імені Установи; 4) відкриває у банках поточний й інші рахунки; 4) користується правом розпоряджання коштами Установи; 5) співпрацює з органами управління, місцевою владою, суміжними медичними закладами; 6) організовує роботу з добору, розстановки і використання медичних кадрів, забезпечує своєчасне підвищення їх кваліфікації; 7) накладає на працівників стягнення у відповідності до законодавства і укладеними з ними контрактами і трудовими договорами; 8) в межах своєї компетенції видає локальні нормативні документи, накази, розпорядження і дає вказівки, обов`язкові для всіх підрозділів і працівників, 9) несе персональну відповідальність за виконання, покладених на Установу завдань, і здійснення ним своїх функцій; 10) вирішує інші питання, що за Статутом, цим Контрактом та чинним законодавством України належать до компетенції Керівника.

Згідно розділу 1 «Загальні положення» Статуту Макарівської центральної районної лікарні (код ЄДРПОУ 01994698) в новій редакції, яку затверджено рішенням Макарівської районної ради № 152-11-VII від 01.12.2016 року, Макарівська центральна районна лікарня (далі Макарівська ЦРЛ) є комунальним закладом, заснованим на спільній власності територіальних громад Макарівського району в особі Макарівської районної ради. Уповноваженим органом управління є Макарівська РДА.

Відповідно до п. 4.1 вищевказаного Статуту Макарівська ЦРЛ є юридичною особою публічного права. Розділом 6 «Управління» даного Статуту суб`єктами управління Макарівської ЦРЛ є Макарівська районна рада (власник), Макарівська районна державна адміністрація (орган управління) та головний лікар Макарівської ЦРЛ, який здійснює поточне керівництво Макарівської ЦРЛ та несе персональну відповідальність за виконання покладених на Макарівську ЦРЛ завдань та здійснення ним своїх функцій.

Таким чином, відповідно до примітки 1 до ст.364 КК України ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, був службовою особою, оскільки обіймав в комунальній установі (закладі) посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій.

Згідно з підпунктом «а» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 року ОСОБА_5 , будучи посадовою особою юридичної особи публічного права, є суб`єктом відповідальності за корупційні правопорушення, і відповідно на нього поширюються вимоги та обмеження, встановлені цим Законом.

Статтею 22 Закону України «Про запобігання корупції» визначено, що особам, зазначеним участині першійстатті 3 цього Закону (в тому числі посадовій особі юридичної особи публічного права), забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах.

Відповідно до розділу 8 «Майно та фінансування» Статуту Макарівської ЦРЛ майно Макарівської ЦРЛ становлять необоротні та оборотні активи, основні засоби та грошові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Макарівської ЦРЛ. Головним розпорядником коштів є Макарівська районна державна адміністрація. Майно Макарівської ЦРЛ є комунальною власністю і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Здійснюючи право оперативного управління, Макарівська ЦРЛ користується та розпоряджається майном відповідно до законодавства.

Незважаючи на заборону, визначену статтею 22 Закону України «Про запобігання корупції», та положення Статуту Макарівської ЦРЛ, згідно з якими Макарівська ЦРЛ користується та розпоряджається майном відповідно до законодавства, ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, використав свої службові повноваження та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи та заволодіння майном Макарівської ЦРЛ, яке є комунальною власністю територіальних громад Макарівського району.

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що працюючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, будучи службовою особою, уповноваженою згідно п. 3.2 Контракту від 02.11.2016 року розпоряджатися коштами Макарівської ЦРЛ, приблизно в кінці грудня 2016 року, точного часу слідством не встановлено, ОСОБА_5 вирішив використати своє службове становище з метою заволодіння іншими особами мікроавтобусом медичної служби марки «Toyota HI ACE», білого кольору, 1998 року випуску, номер кузову НОМЕР_1 , двигун номер НОМЕР_2 , державний номерний знак НОМЕР_3 , балансовою вартістю 32192.00 гривень, який з 21.04.1998 року зареєстрований за Макарівською ЦРЛ та перебуває в неї на балансі, а також з метою одержання іншими особами неправомірної вигоди за рахунок грошових коштів Макарівської ЦРЛ (коштів місцевого бюджету), які мали бути виділені та перераховані наперед визначеній особі ніби для виконання робіт по капітальному ремонту вищевказаного автомобіля, який в дійсності не повинен був виконуватися.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, 26.12.2016 року видав наказ №161/1 «Про призупинення експлуатації основного засобу на період здійснення капітального ремонту», згідно з яким у зв`язку із здійсненням капітального ремонту вищевказаного автомобіля марки «Toyota HI ACE» призупинив експлуатацію автомобіля на час здійснення капремонту, а саме з 28.12.2016 року до періоду завершення ремонтних робіт.

У подальшому 28.12.2016 року, в обідній час доби, ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, діючи з прямим умислом, з корисливих мотивів, будучи в злочинній змові із невстановленими слідством особами, знаходячись на території Макарівської ЦРЛ по вул. Б. Хмельницького, 56 в смт Макарів Київської області дав усну вказівку підлеглим працівникам передати вищевказаний автомобіль марки «Toyota HI ACE», білого кольору, 1998 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_3 , разом із свідоцтвом про реєстрацію вказаного транспортного засобу нібито для проведення діагностики з метою подальшого його ремонту фізичній особі-підприємцю ОСОБА_6 , що і було зроблено, після чого ФОП ОСОБА_6 на автомобілі-евакуаторі невстановленої марки вивіз автомобіль «Toyota HI ACE» із території Макарівської ЦРЛ в невідомому напрямку. Внаслідок злочинних дій ОСОБА_5 вищевказаний автомобіль вартістю 32192.00 гривень вибув із відання Макарівської ЦРЛ та ним незаконно заволоділа невстановлена слідством особа.

Продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди іншою особою за рахунок грошових коштів Макарівської ЦРЛ, які мали бути виділені та перераховані наперед визначеній особі ніби для виконання робіт по капітальному ремонту вищевказаного автомобіля, який в дійсності не повинен був виконуватися, ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, 20.04.2017 року звернувся до голови Макарівської РДА із листом, який особисто підписав, в якому просив винести на розгляд сесії питання виділення додаткових коштів для Макарівської ЦРЛ, в тому числі по спеціальному фонду КЕКВ 3210 (капітальні видатки) в загальній сумі 784600.00 гривень, з яких 196400.00 гривень - грошові кошти на капітальний ремонт вищевказаного автомобіля «Toyota HI ACE», які планував незаконно перерахувати на користь інших осіб. 11.05.2017 року Макарівською РДА, посадові особи якої не знали про злочинні наміри ОСОБА_5 , було затверджено відповідні зміни до плану використання бюджетних коштів на 2017 рік по Макарівській ЦРЛ за КЕКВ 3210 капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям), і відповідному медичному комунальному закладу додатково виділено коштів в сумі 784600.00 гривень.

В подальшому, 12.06.2017 року ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді гол овного лікаряМакарівської ЦРЛ,діючи зпрямим умислом,з корисливихмотивів,всупереч інтересамслужби,з метоюодержання неправомірноївигоди фізичноюособою -підприємцем ОСОБА_7 ,усвідомлюючи те,що вказанафізична особа-підприємецьне здійснюєроботи ізкапітального ремонтутранспортних засобів,не маєдосвіду діяльностів ційсфері тавідповідної матеріально-технічноїбази іпрацівників,достовірно знаючите,що врезультаті йогопопередніх незаконнихумисних дійавтомобіль марки«ToyotaHIACE», 1998 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_3 , 28.12.2016 року взагалі вибув із відання Макарівської ЦРЛ та ним заволоділи інші особи, а також достовірно знаючи про те, що капітальний ремонт вищевказаного автомобіля «Toyota HI ACE» не виконано взагалі всупереч умов договору на виконання робіт №85 від 23.05.2017 року, на підставі підробленого ним акту виконаних робіт №25 від 12.06.2017 року в адміністративній будівлі Макарівської ЦРЛ по вул. Б. Хмельницького, 56 в смт Макарів Київської області надав вказівку уповноваженим підпорядкованим працівникам Макарівської ЦРЛ скласти платіжне доручення №11 від 12.06.2017 року, яке в подальшому було надано до УДКСУ у Макарівському районі Київської області та згідно з яким 14.06.2017 року ОСОБА_5 безпідставно перерахував фізичній особі підприємцю ОСОБА_7 грошові кошти в сумі 196400.00 гривень на її розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 , відкритий в АТ «ОТП Банк». Одержані грошові кошти ФОП ОСОБА_7 упродовж 15-16.06.2017 року перерахувала на розрахункові рахунки інших юридичних осіб, а не використала для капітального ремонту вищевказаного автомобіля «Toyota HI ACE», 1998 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_3 .

Вищевказаними умиснимизлочинними діями ОСОБА_5 заподіяв майновушкоду територіальнійгромаді Макарівськогорайону Київськоїобласті взагальному розмірі228592.00гривень,що включаєв себевартість автомобілямарки «ToyotaHIACE»,білого кольору,1998року випуску,державний номернийзнак НОМЕР_3 ,в розмірі32192.00гривень,який віннезаконно передавіншим особам,а такожсуму незаконноперерахованих коштівфізичній особі підприємцю ОСОБА_7 за капітальнийремонт даногоавтомобіля,який фактичновиконаний небув.Тим самим, ОСОБА_5 спричинивтяжкі наслідкиохоронюваним закономгромадським інтересамвідповідно допримітки 4до статті364КК України.

Крім того, встановлено що ОСОБА_5 будучи службовою особою, перебуваючи на посаді головного лікаря Макарівської ЦРЛ, здійснив службове підроблення, склавши та видавши завідомо неправдивий офіційний документ. А саме, достовірно знаючи про те, що ФОП ОСОБА_7 не виконано капітальний ремонт автомобіля «Toyota HI ACE», білого кольору, 1998 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_3 , а також достовірно знаючи про те, що в результаті його попередніх незаконних умисних дій вказаний автомобіль 28.12.2016 року взагалі вибув із відання Макарівської ЦРЛ та ним заволоділи інші особи, діючи з прямим умислом, з корисливих мотивів, з метою отримання неправомірної вигоди іншою особою, 12.06.2017 року, знаходячись у власному службовому кабінеті в адміністративній будівлі Макарівської ЦРЛ по вул. Б. Хмельницького, 56 в смт Макарів Київської області, склав, завірив своїм підписом, відтиском печатки Макарівської ЦРЛ та видав для пред`явлення органам Державної казначейської служби України завідомо неправдивий офіційний документ - акт виконаних робіт №25 від 12.06.2017 року, в якому зазначено про те, що роботи по капітальному ремонту автомобіля «Toyota HI ACE», державний номерний знак НОМЕР_3 , згідно умов договору на виконання робіт №85 від 23.05.2017 року виконано в повному обсязі, хоча насправді жодні роботи по ремонту вказаного автомобіля виконані не були.

На підставі вищевказаного підробленого офіційного документа, складеного та виданого ОСОБА_5 , через Управління ДКСУ у Макарівському районі Київської області 14.06.2017 року фізичній особі підприємцю ОСОБА_7 на її розрахунковий рахунок перераховано грошові кошти в сумі 196400.00 гривень.

Вищевказаними умиснимизлочинними діями ОСОБА_5 заподіяв майновушкоду територіальнійгромаді Макарівськогорайону Київськоїобласті взагальному розмірі196400.00гривень.

З огляду на викладене, 06.02.2019 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України, а саме в зловживанні службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для іншої фізичної особи, використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам (ч. 2 ст. 364 КК України), а також в службовому підробленні, а саме в складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 1 ст. 366 КК України).

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта № 155957246 від 12.02.2019 року, ОСОБА_5 має у приватній власності 1/4 частку трикімнатної квартири, загальною площею 104, 6 кв м, житловою площею 52, 3 кв м, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Іншими власниками даної квартири разом із ОСОБА_5 в рівних частках по 1/4 кожна є ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 . Відповідна квартира належить вищевказаним особам на підставі свідоцтва про право власності без № від 18.10.1996 року, виданого Слов`янською радою народних депутатів (дата прийняття рішення про державну реєстрацію 28.09.2006 року).

У такому випадку арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження (ч.6 ст.170 КПК України).

Відповідно до розділу 8 «Майно та фінансування» Статуту Макарівської ЦРЛ майно Макарівської ЦРЛ становлять необоротні та оборотні активи, основні засоби та грошові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Макарівської ЦРЛ. Майно Макарівської ЦРЛ є комунальною власністю і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Здійснюючи право оперативного управління, Макарівська ЦРЛ користується та розпоряджається майном відповідно до законодавства.

ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні злочинних дій, внаслідок яких заподіяно майнову шкоду Макарівській ЦРЛ в загальному розмірі 228592.00 гривень, що включає в себе вартість автомобіля марки «Toyota HI ACE», білого кольору, 1998 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_3 , в розмірі 32192.00 гривень, який він незаконно передав іншим особам, а також суму незаконно перерахованих коштів фізичній особі підприємцю ОСОБА_7 в розмірі 196400.00 гривень за капітальний ремонт даного автомобіля, який фактично виконаний не був.

З огляду на викладене, в ході досудового розслідування даного кримінального провадженні до підозрюваного ОСОБА_5 буде пред`явлено цивільний позов в інтересах територіальної громади Макарівського району в особі Макарівської ЦРЛ щодо відшкодування вищевказаних збитків в розмірі 228592.00 гривень, заподіяних внаслідок відповідних злочинних дій.

У зв`язку з цим, з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (забезпечення цивільного позову), необхідно накласти арешт на приватну власність підозрюваного ОСОБА_5 , а саме на 1/4 трикімнатної квартири, загальною площею 104, 6 кв м, житловою площею 52, 3 кв м, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , та яка належить в рівних частках по кожна ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 на підставі свідоцтва про право власності без № від 18.10.1996 року, виданого Слов`янською радою народних депутатів (дата прийняття рішення про державну реєстрацію 28.09.2006 року).

Згідно висновку експерта про вартість об`єкта незалежної оцінки, виданого 12.02.2019 року експертом ОСОБА_11 (сертифікат суб`єкта оціночної діяльності №82/17 від 06.02.2017 року, виданий ФДМ України), вартість вищевказаної трикімнатної квартири АДРЕСА_2 станом на 12.02.2019 року становить 1729080.00 гривень (один мільйон сімсот двадцять дев`ять тисяч вісімдесят гривень).

Іншого рухомого та нерухомого майна, на яке можливо накласти арешт, у підозрюваного ОСОБА_5 в ході досудового розслідування не виявлено.

Необхідність в арешті вказаного майна зумовлена насамперед забезпеченням кримінального провадження, адже за результатами досудового розслідування необхідно буде вирішити питання відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення потерпілому.

У клопотанні ставиться питання про накладення арешту на майно підозрюваного ОСОБА_5 , а саме на 1/4 частки квартири АДРЕСА_2 , яка перебуває у власності ОСОБА_5 на підставі свідоцтва про право власності без № від 18.10.1996 року, виданого Слов`янською радою народних депутатів (дата прийняття рішення про державну реєстрацію 28.09.2006 року), із забороною відчуження та розпорядження даною часткою вищевказаної квартири, з метою забезпечення цивільного позову про відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення у кримінальному провадженні №12017110210000823 від 07.09.2017 року.

Слідчий Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 та прокурор Макарівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 до суду не з?явилися, надали заяви про розгляд клопотання за своєї відсутності, клопотання підтримали, просили його задовольнити.

ОСОБА_5 до суду не з?явився, надав заяву про розгляд клопотання про накладення арешту на майно за своєї відсутності, проти задоволення клопотання не заперечував.

Встановлено, що відомості про вчинення кримінального правопорушення 16.07.2018 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017110210000823, правова кваліфікація - ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України.

06.02.2019 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України, з якої вбачається, що злочинними діями ОСОБА_5 територіальній громаді Макарівського району Київської області спричинена шкода в розмірі 228592.00 гривні та 196400.00 гривен.

Згідно паспорту серії НОМЕР_5 на ім?я ОСОБА_5 , останній зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, ОСОБА_5 є власником частки квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно протоколу допиту свідка ОСОБА_12 від 15.05.2018 року, остання пояснила, що з 01.03.2017 року призначена на посаду головного бухгалтера Макарівської ЦРЛ. На підставі наданих ОСОБА_13 документів, ОСОБА_12 підготувала платіжне доручення №11 на перерахунок 196400.00 гривень ФОП ОСОБА_7 . У липні 2017 року ОСОБА_13 запросив ОСОБА_12 всі документи щодо капітального ремонту автомобіля Тойота. На даний час мікроавтобус медичної служби марки «Toyota HI ACE», 1998 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_3 , білого кольору відсутній на території Макарівської ЦРЛ. Де його місцезнаходження нікому не відоме, документи відсутні, будь-яка інформація з приводу місця проведення ремонту та знаходження автомобіля ОСОБА_12 невідома.

Згідно висновку експерта про вартість об`єкта незалежної оцінки, виданого експертом ОСОБА_11 , вартість об`єкту незалежної оцінки, а саме: квартира АДРЕСА_2 , визначеної методом аналогів продаж на 12.02.2019 року становить 1729080.00 гривень.

Дослідивши викладені в клопотанні доводи, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого проведення досудового розслідування кримінального провадження, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, з таких підстав.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно вимог п.4 ч.2 ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно вимог ч.6 ст.170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Згідно вимог ч.8 ст.170 КПК України, вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову або стягнення отриманої неправомірної вигоди, повинна бути співмірною розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або зазначеної у цивільному позові, розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою.

При вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, за нормами ч.2ст.173 КПК України, повинен враховувати:

1) правову підставу для арешту майна;

2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні, якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п.1 ч.2ст.170 КПК України,

3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених п.3, п.4 ч.2ст.170 КПК України,

3-1) можливість спеціальної конфіскації (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п.2 ч.2ст.170 КПК України),

4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п.4 ч.2ст.170 КПК України,

5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження,

6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Оцінюючи здобуті докази, суд вважає, що в клопотанні слідчим доведена необхідність арешту вказаного майна, задля забезпечення кримінального провадження, оскільки встановлено, що ОСОБА_5 повідомлений про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України, з якої вбачається, що злочинними діями ОСОБА_5 територіальній громаді Макарівського району Київської області спричинена шкода в розмірі 228592.00 гривні та 196400.00 гривен. Спричинена шкода підлягає відшкодуванню. Суд враховує згоду ОСОБА_5 на накладення арешту на його майно. Оцінюючи докази в їх сукупності, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст.170, 172, 173 КПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУ НП України в Київській області ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт на майно підозрюваного ОСОБА_5 , а саме на 1/4 частки квартири АДРЕСА_2 , яка перебуває у власності ОСОБА_5 на підставі свідоцтва про право власності без номера від 18.10.1996 року, виданого Слов`янською радою народних депутатів (дата прийняття рішення про державну реєстрацію 28.09.2006 року), із забороною відчуження та розпорядження даною часткою вищевказаної квартири.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення28.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80256177
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017110210000823 від 07.09.2017 року, за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України

Судовий реєстр по справі —370/1936/17

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

Ухвала від 25.02.2019

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

Ухвала від 25.02.2019

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

Ухвала від 25.02.2019

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

Ухвала від 29.10.2018

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

Ухвала від 19.09.2018

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

Ухвала від 05.06.2018

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

Ухвала від 07.11.2017

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

Ухвала від 29.09.2017

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Мазка Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні