Ухвала
від 01.04.2019 по справі 331/459/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Провадження № 1-кс/331/1147/2019

Справа № 331/459/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2019 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю: секретаря ОСОБА_2 , представника заявника-адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжя заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Мелітопольський завод підшипників ковзання» в особі директора ОСОБА_5 , про скасування арешту майна по кримінальному провадженню № 22013080000000060, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.03.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. ст.191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2019 року ТОВ «Мелітопольський завод підшипників ковзання» в особі директора ОСОБА_5 звернулося до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя з клопотанням про скасування арешту майна по кримінальному провадженню № 22013080000000060, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.03.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. ст.191 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначив, що ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2019 року (справа № 331/459/19, провадження № 1-кс/331/870/2019) накладено арешт на виробниче обладнання в кількості 414 одиниць, яке виступило предметом застави ТОВ «Мелітопольський завод сковзання» (ЄДРПОУ 31067353) перед ВАТ «Укрексімбанк» (перелік обладнання додається).

Підставою для накладення арешту визначено, що зазначене рухоме майно може бути використано як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предметами, що були об`єктами кримінально протиправних дій, зокрема заставне майно, набуте кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Заявник вимоги своєї заяви обґрунтовує наступним:

-слідчим у клопотанні не надано належного обґрунтування того, що майно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 170 КПК України, клопотання слідчого та ухвала слідчого судді не містять чітких підстав, у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна, не обґрунтовано, яке доказове значення має це майно, не зазначено, що арешт майна був обумовлений метою забезпечення збереження речових доказів, при цьому, майно, на яке накладено арешт, не визнано речовим доказом у кримінальному провадженні;

-ТОВ «Мелітопольський завод підшипників ковзання» не є суб`єктом даної кримінальної справи, оскільки орган досудового розслідування до теперішнього часу не пред`явив у даній кримінальній справі про підозру жодній особі, у тому числі, посадовим особам товариства, які не були допитані та процесуальний статус яких не визначений, при цьому, навпаки, справа багаторазово закривалась за відсутністю складу злочину;

-зазначений в ухвалі слідчого судді перелік майна не обліковується на балансі ТОВ «Мелітопольський завод підшипників ковзання», а слідчим суддею не надано підтвердження фактичного знаходження та перебування 414 одиниць виробничого обладнання у власності ТОВ «Мелітопольський завод підшипників ковзання», отже, накладений арешт негативно вплине на господарську діяльність ТОВ «Мелітопольський завод підшипників ковзання», яка ведеться законно та відповідно до статуту товариства, призведе до неможливості виконання контрактів, негативно впливає на співпрацю з діловими партнерами, які не бажають ризику в своїй комерційній діяльності;

-ТОВ «МЗПК» зареєстровано засновниками, які не були засновниками ТОВ «МЗПС» та ТОВ «Мелітопольський Автогідроагрегат», та навіть через рік після описаних подій, не має до них жодного відношення, співпадає лише юридична адреса;

-при здійснені процедури ліквідації ТОВ «МЗПС», після визнання його банкрутом в судовому порядку, майновий комплекс та виробниче обладнання у кількості 414 одиниць під час проведення торгів, за участю багатьох Запорізьких підприємств, було придбано частково переможцем торгів ТОВ «Мелітопольський Автогідроагрегат», а не ТОВ «МЗПК», за господарськими угодами, укладеними під час торгів арбітражним керуючим, із застосуванням експертних оцінок, законність яких не ставиться під сумнів, у судовому порядку, вони не визнані незаконними;

-слідчим не було надано достатніх та допустимих доказів щодо умисного заниження вартості заставного майна, вчиненого арбітражним керуючим, в 17 разів, не долучено жодного документу, який підтверджує наявність завданої шкоди ВАТ «Укрексімбанк» посадовцями ТОВ «МЗПС» та ТОВ «МЗПК», а позови не заявлені, не наведено підстав, у чому саме полягає неможливість проведення подальших слідчих дій з майном без накладення арешту на майновий комплекс та виробниче обладнання, не додано жодного допустимого доказу, що теперішні посадові особи ТОВ «МЗПК» мають будь-які фінансові зобов`язання до ВАТ «Укрексімбанк» або інформацію щодо належності права власності на обладнання ТОВ «МЗПК» колишнім посадовим особам ТОВ «МЗПС» чи самому боржнику, не підтверджена жодним слідчим документом незаконність дій з предметом банківської застави та його незаконна реалізація, так як справа в цьому напрямку не розслідувалась, а відповідно це є припущенням;

-долучені до клопотання матеріали, не надають можливості прослідкувати ланцюг незаконного переміщення промислового обладнання від ТОВ «МЗПС» до ВАТ «Укрексімбанк» в якості застави (відсутні Акти передачі), та наразі до ТОВ «МЗПК» (відсутні первинні документи, ідентифікація обладнання).

На підставі викладеного, просить суд скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2019 року (справа № 331/459/19, провадження № 1-кс/331/870/2019) на виробниче обладнання в кількості 414 одиниць, яке виступило предметом застави ТОВ «Мелітопольський завод сковзання» (ЄДРПОУ 31067353) перед ВАТ «Укрексімбанк» (перелік обладнання додається).

Представник заявника адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні на задоволенні заяви про скасування арешту майна наполягав та просив суд її задовольнити, посилаючись на те, що наведені по тексту заяви підстави є обґрунтованими та свідчать про порушення ініціатором клопотання норм КПК України, а наявність арешту порушує майнові права підприємства.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні проти задоволення заяви заперечував, посилаючись на те, що підстави накладення арешту на виробниче обладнання в кількості 414 одиниць, яке виступило предметом застави ТОВ «Мелітопольський завод сковзання» (ЄДРПОУ 31067353) перед ВАТ «Укрексімбанк» не відпали та продовжують існувати. Доводи заявника вважає безпідставними, що підтверджується ухвалою Запорізького апеляційного суду від 11 березня 2019 року, якою ухвала слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2019 року (справа № 331/459/19, провадження № 1-кс/331/870/2019) залишена без змін.

Слідчий 2-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_6 у судове засідання не зявилася, хоча про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином. Причини своєї неявки суду не повідомила. Заяв або клопотань, які б перешкоджали розгляду справи від неї до суду не надходило.

Частиною ч. 1 ст. 135 КПК України особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв`язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

З матеріалів справи вбачається, що слідчий належним чином повідомлялася про розгляд справи, про що свідчить наявна в матеріалах справи телефонограма.

Однією з основних вимог до поведінки судді, закріплених у ст. 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»: - при здійсненні правосуддя дотримуватися вимог Конституції та законів України, забезпечувати повний, всебічний та об`єктивний розгляд судових справ з дотриманням установлених законом строків.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких є не допустити судовий процес у безладний рух.

З рішення Європейського суду з прав людини у справах «Осман проти Сполученого королівства» від 28.10.1998р. та «Креуз проти Польщі» від 19.06.2001р. вбачається, що право на суд не є абсолютним та воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Із зазначеного слідує, що розгляд справи за відсутності слідчого не є порушенням права на справедливий захист та не може вважатися обмеженням права доступу до суду.

Дослідивши заяву, додані до неї матеріали, взявши до уваги пояснення представника заявника та прокурора, слідчий суддя приходить до наступного.

Матеріалами, доданими до клопотання встановлено, що СВ УСБУ в Запорізькій області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 22013080000000060, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.03.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. ст.191 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що 11.07.2008 р. між ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» (ВАТ «Укрексімбанк») в особі керуючого філією ВАТ «Укрексімбанк» в м. Запоріжжі ОСОБА_7 з одного боку та ТОВ «Мелітопольський завод підшипників сковзання» (ЄДРПОУ 31067353) («Позичальник» в особі директора ОСОБА_8 та головного бухгалтера ОСОБА_5 ), з іншого боку, укладено кредитний договір № 75108К10/11, який діяв у рамках Генеральної угоди № 75107N1/54 від 13.12.2007, із загальною кредитною лінією у 5,3 млн. доларів США.

Відповідно до вказаного кредитного договору банк відкриває Позичальнику відновлювальну кредитну лінію на умовах забезпеченості, повернення, відкличності, строковості, платності та цільового характеру використання відповідно до положень та умов цього договору. Ліміт кредитної лінії встановлено в розмірі 3000000 доларів США з кінцевим терміном погашення 10.07.2009. Цілі кредиту: поповнення оборотних коштів з метою фінансування поточних потреб Позичальника, в т.ч. для здійснення розрахунків за сировину та матеріали за контрактами, із застосуванням акредитивної форми розрахунків. Позичальник зобов`язався використовувати кредитні кошти виключно для цілей, передбачених договором.

Платежі за цим Договором здійснюються на підставі отриманих від Позичальника засобів програмно-технічного комплексу «Банк-Клієнт» електронних заяв на перерахування кредитних коштів протягом поточного банківського дня, але не раніше, ніж після отримання від Позичальника документів, що є підставою для їх здійснення (контракт, вантажно-митна декларація, інвойс, рахунки, накладні, акти виконаних робіт, тощо), та їх належним чином завірених копій, з урахуванням часу для їх перевірки банком.

Позичальник зобов`язаний здійснити дострокове погашення Кредиту або його частини, процентів за користування Кредитом та інших належних до сплати платежів за цим Договором, в тому числі у разі якщо Позичальник використав кредитні кошти не за цільовим призначенням.

Банк відкриває Позичальникові такі рахунки: № НОМЕР_1 , позичковий рахунок № НОМЕР_2 для сплати процентів за користування Кредитом, плати за управління Кредитом та плати за зобов`язання; №2068528751262 для сплати за зміну умов договору.

Так, в період з 15.07.2008 по 22.12.2008 на рахунок Позичальника № НОМЕР_1 банком перераховано кредитні кошти на загальну суму 2267860, 18 доларів США, що в перерахунку складає 17462523, 39 грн.

ТОВ «Мелітопольський завод підшипників сковзання» (далі ТОВ «МЗПС») передало ВАТ «Укрексімбанк» в заставу та іпотеку майно, в тому числі виробниче обладнання, в кількості 414 одиниць та комплекс будівель і споруд, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною вартістю за домовленістю сторін 43516730 гривень.

Службові особи ТОВ «МЗПС» (ЄДРПОУ 31067353), з метою заволодіння кредитними коштами, здійснили їх нецільове використання, кредит не повернули, чим заподіяли шкоду ВАТ «Укрексімбанк» на суму 17462523, 39 грн.

16.03.2009 року ТОВ «Мелітопольський завод підшипників сковзання» (ЄДРПОУ 31067353) було визнано банкрутом. Все заставне майно банкрута реалізовано пов`язаному з ТОВ «МЗПС» підприємству ТОВ «Мелітопольський Автогідроагрегат» (далі ТОВ «АГАТ»), на загальну суму 2506275 гривень, що в 17 разів нижче, ніж заставна вартість вказаного майна.

На теперішній час у органа досудового розслідування є підстави вважати, що заставне майно ТОВ «МЗПС» в процесі ліквідації даного товариства було оцінено та в подальшому реалізовано за значно заниженими цінами.

Також встановлено, що 23.09.2009 року, в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної осіб за номером 1 101 102 0000 002347 зареєстровано ТОВ «Мелітопольський завод підшипників ковзання» (ЄДРПОУ 36311646), яке знаходиться за адресою: 72312, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Інтеркультурна, 21/2, тобто за місцем реєстрації ТОВ «Мелітопольський завод підшипників сковзання» (ЄДРПОУ 31067353). Керівником ТОВ «Мелітопольський завод підшипників ковзання» (ЄДРПОУ 36311646) є ОСОБА_5 , яка перебувала на посаді головного бухгалтера ТОВ «Мелітопольський завод підшипників сковзання» (ЄДРПОУ 31067353).

З метоюзабезпечення дієвостікримінального провадженняу лютому2019року слідчийСВ УСБУв Запорізькійобласті ОСОБА_6 звернулася дослідчого суддіЖовтневого районногосуду м.Запоріжжя зклопотанням про накладення арешту на виробниче обладнання в кількості 414 одиниць, яке виступило предметом застави ТОВ «Мелітопольський завод сковзання» (ЄДРПОУ 31067353) перед ВАТ «Укрексімбанк».

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2019 року клопотання слідчого 2-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_6 задоволено. Накладено арешт на виробниче обладнання в кількості 414 одиниць, яке виступило предметом застави ТОВ «Мелітопольський завод підшипників сковзання» (ЄДРПОУ 31067353) перед ВАТ «Укрексімбанк», а саме:

№ п/пІнв № (колишній)Найменування (російською мовою)Марка, модельРік виготовлення1310001Электрокран-балкаТВ зп19812310002Электрокран-балкаТЕ 1-51119823310003Кран-балкаТЕ 51119884310004Электрокран-балкаTE-51119805310005Пресс-эксцентрКВ- 23519856310006Специальный токарный станокCT 147319807310007Специальный токарный станокCT 147319808310008Специальный токарный станокСТ 147319809310009Пресс-эксцентрКВ- 235198510310010 ПрессКД 1324Е198911310011ПрессКД 1324Е198912310012Пресс-эксцентрКВ- 235198013310013Пресс-эксцентрКВ- 235198014310014Пресс-эксцентрКВ- 235198015310015ПрессКД 1324Е198916310016ПрессКВ- 235198817310017Микроскоп интср малыйБМИ-1С198018310018Специальный токарный станокСТ 1473198319310019Специальный токарный станокСТ 1473198320310020ПрессКВ- 235198821310021Универсально-заточной станокЗА 151198022310022Плоско-шлифовальный станокЗГ 71198823310023ПрессКВ- 235198824310024Плоско-шлифовальный станокЗГ 71198825310025ПрессКД 1324Е198826310026ПрессК 2330 Б198727310027ПрессК 2330 Б198728310028ПрессК 8336198529310029Специальный токарный станокСТ 1473198330310030Кран-балкаТЕ 511198831310031Токарно-подрезной станокСТ 473198232310032ПрессКД 2324Е198933310034Автомат для обработки вкладышейАС-0470198934310035Автомат для обработки вкладышейАС-0470198935310036Автомат для обработки вкладышейАС-0470198936310037Токарно-подрезной станокСТ 473198437310038Специальный фрезерный станокГФ 237'198138310039Специальный фрезерный станокГФ 237198039310040Специальный фрезерный станокГФ 237198040310041Специальный фрезерный станокГФ 237198341310042Специальный фрезерный станокГФ 237198042310043Автомат специальныйАС-0584198943310044Автомат специальныйАС-0584198844310045Демагнитизаторсобств/изго т199045310046ПрессКД 2324Е198946310047Прибор20У-36198047310048Прибор20У-36198048310049Прибор20У-36198049310050Прибор20У-36198050310051Алмазно-расточной станок27 ОГ198651310052Вертикально-сверлильный станокЗБ 125 А198852310053Настольно-сверлильный станокНС 12А198853310054Заточной станок36 ОМ198054310055Прибор20У-36198055310056Прибор20У-36198056310057Прибор20У-36198057310058Настольно-сверлильный станокНС 12А198858310059ПрессКД 2324Е198959310060Специальный токарный станокСТ 1473198560310061Специальный фрезерный автоматГФ 237198361310062ПрессКД 2324Е198962310063Специальный токарный станокСТ 1473198563310064Специальный токарный станокСТ 1473198064310065ПрессКД 2324Е198965310066ПрессКД 2324Е198966310067ПрессКД 2324Е198967310068Специальный токарный станокСТ 1473198068310069Специальный токарный станокСТ 1473198069310070Установка для консервации вкладышей18-1-12-01- 02198770310071Установка для консервации вкладышей18-1-12-01- 00198871310072ПрессК 83-86198972310073Автомат вертикально-протяжнойМП7-710198873310074Автомат вертикально-протяжнойМП7-710198874310075Автомат вертикально-протяжнойМП7-730198875310076Автомат вертикально-протяжнойМП7-710198876310077Алмазно-расточной станок2705198177310078Горизонтально-расточной станок2705198878310079Алмазно-расточной станок2705198179310080Конвейер для межоперац.подачи деталейНО-522198980310081Алмазно-расточной станок2705198481310082ЭлектротельферТ-45198482310083ПрессКД2324Е198883310083Кривошипные листовые ножницы 198884310084Пресс чеканочныйК 2324Е198885310085Специальный токарный станокСТ-1473198786310086Специальный токарный станокСТ-1473198787310087Специальный токарный станокСТ-1473198788310088Специальный автомат для фрезерованияАС-0584198889310089Кран подвесной электрич. однобалочный1-А198490310090Кран-балкаТЕ 511198591310091Пресс кривошипныйВУ-200198992310092Специальный автомат для фрезерованияАС-0584198993310093Специальный автомат для фрезерованияАС-0584198994310094Пресс кривошипныйВУ-200198995310095Специальный автомат для фрезерованияАС-0584198996310096Специальный автомат для фрезерованияНОМЕР_3 Кран подвесной однобалочный1-А198098310098Вертикально-протяжной станокМП7-710198999310099Вертикально-протяжной станокМП7-7101989100310100Вертикально-протяжной станокМП7-7101989101310101Вертикально-протяжной станокМП7-7101989102310102Вертикально-протяжной станокМП7-7101989103310103Вертикально-протяжной станокМП7-7101989104310104Полировально-моечный станокНО-637'1985105310105Полировально-моечный станокНО-6371985106310106Прибор20У-361988107310107Прибор20У-361989108310108Прибор20У-361989109310109Прибор20У-361989110310110Пресс кривошипныйВУ-2001989111310111Пресс кривошипныйВУ-2001989112310112КонвейерНО-5221989113310113Общеобменная вентиляция на участке ЯМЗЦ4 70 N81992114310114Токарно-подрезной станокСМ-0161980115310115Токарно-подрезной станокСМ-0161980116310116Приточная вентиляцияЦ4 70 N121989117310117Приточная вентиляцияЦ4 70 N121989118310118Приточная вентиляцияЦ4 70 N121993119310119Тепловая завеса в складе ФСОтепл.завеса1980120310120Специальный токарный станокСТ-14731987121310121Специальный токарный станок47-32801984122310122Специальный сверлильный станок47-32801981123310123Радиоузел трансляционныйТУ-1001980124310124Система вентиляцииЦ4 70 N121988125310125Агрегатно-сверлильный станокЗХАА-26501988126310126ПрессКД-2324 Е1989127310127Пресс однокривошипныйКД-23241989128310128ПрессКД-2324 Е1988129310129Агрегатно-сверлильный станок2ХАА-20521980130310130Машина для упаковки деталейУМ-884 В1987131310131Полировально-моечный станокНО-6371988132310132Полировально-моечный станокНО-6371989133310133Эстакады под емкости сбора масел 1988134310134Агрегатно-сверлильный станок2ХАА-20521980135310135Полировально-моечный станокНО-6371988136310136СпецстанокСТ-14731985137310137СпецстанокСТ-14731996138310138Специальный сверлильный станок47-32801981139310139Агрегатно-сверлильный станок2ХАА-20521985140310140ПрессКД-2324 Е1988141310141Агрегатно-сверлильный станок2ХАА-20521980142310142Приспособление для доводки фрезсобств/изго т.1990143310143Монорельса с кошкой под тальАПК1988144310144Машина для резки бумагиНО-672 М1989145310145Полировально-моечный станокНО-6371988146310146ПрессКД-2324 Е1988147310147ПрессКД-2324 Е1988148310148Специальный автомат для фрезерованияАС-05841988149310149Специальный автомат для фрезерованияАС-05841989150310150Специальный автомат для фрезерованияНОМЕР_4 Специальный вертикально-протяжной станокМП7-7101989152310152Контрпривод к прессуконтр.прив од1989153310153Контрпривод к прессуконтр.прив од1986154310154Пресс механическийКВ-2351989155310155Установка для запиловки вкладышейСН 0301988156310156Пресс механическийКВ-2351989157310157Пресс механическийКВ-2351989158310158Пресс механическийКВ-2351989159310159Станок для снятия фасокСН 0311984160310160Станок для снятия фасокСН 0311984161310161Станок для снятия фасокСН 0311985162310162Станок для снятия фасокСН 0311985163310163Конвейерконвеер1988164310164ПрессКД-2324 Е1988165310165ПрессКД-2324 Е1988166310166Специальный планетарно-фрезерный станокАС 62-131990167310167Специальный полуавтомат для фрезерованияАС-05841988168310168Специальный полуавтомат для фрезерованияАС-05841988169310169Специальный полуавтомат для фрезерованияАС-05841988170310170КонтрприводПР-0051990171310171КонтрприводПР-0051988172310172КонтрприводПР-0051988173310173ПрессКД 2324 Е1989174310174Полировально-моечная машинаНО-6371992175310175Полировально-моечная машинаНО-6371991176310176Пресс механическийКВ-2351989177310177Полировально-моечная машинаНО-6371992178310178Полировально-моечная машинаНО-6371992179310179ПрессКД 2324 Е1989180310180Полировально-моечная машинаНО-6371993181310181КонтрприводПР-0051988182310182КонтрприводПР-0051999183310183КонтрприводПР-0051988184310184Вертикально-протяжной станокМП7-9681989185310185Вертикально-протяжной станокМП7-9681989186310186Вертикально-протяжной станокМП7-9681989187310187Вертикально-протяжной станокМП7-9681989188310188Вертикально-протяжной станокМП7-9681989189310189Вертикально-протяжной станокМП7-9681988190310190Вертикально-протяжной станокМП7-9681988191310191Вертикально-протяжной станокМП7-9681988192310192Вертикально-протяжной станокМП7-7301988193310193Вертикально-протяжной станокМП7-7101989194310194Вертикально-протяжной станокМП7-7101989195310195Вертикально-протяжной станокМП7-7101989196310196КонтрприводПР-0051989197310197Станок для запиловки вкладышейПД-8751985198310198Станок для запиловки вкладышейПД-8751985199310199Специальный станокСН-0161987200310200Специальный станокСН-0161987201310201Специальный станокСН-0161987202310202Специальный станокСН-0161987203310203Специальный станокСН-0161986204310204Пресс механическийКВ-2351989205310205Пресс механическийКВ-1351989206310206ЭлектротальВТ1989207310207Зачистной станокПД-8971987208310208Пресс механическийКВ-1351989209310209Пресс механическийКВ-1351989210310210Пресс механическийКВ-1351989211310211КонтрприводПР-0051989212310212КонтрприводПР-0051988213310213КонтрприводПР-0051989214310214ПрессКД 2324 Е1989215310215Установка для расконсервации лентыРЛ-5181986216310216Пресс механическийКВ-2351989217310217Специальный фрезерный станокАС-5841989218310218Специальный фрезерный станокАС-5841989219310219Специальный фрезерный станокАС-5841989220310220Установка для расконсервации лентыУ-0171993221310221КонтрприводПР 0051988222310222КонтрприводПР 0051987223310223КонтрприводПР 0051987224310224Пресс чеканочныйК 2324Е1988225310225Пресс чеканочныйК 2324Е1988226310226Токарный многорезцовый полуавтомат1Б-240 1983227310227Токарный многорезцовый полуавтомат1Б-2401983228310228Агрегатно-сверлильный станокЭПО-6701987229310229Агрегатно-сверлильнш станокЭПО-6701987230310230Горизонтально-фрезерный станок6Р80Г1986231310231Алмазно-расточной станок27051987232310232Токарно-винторезный станок1К621983233310232Токарно-винторезный станок1К621983234310233Токарно-винторезный станок1К621989235310235Агрегатно-сверлильный станок47-32801988236310236Алмазно-расточной станок27051989237310237Алмазно-расточной станок2705 1986238310238Алмазно-расточной станок27051985239310239Токарно-винторезный станок1К621989240310240Автомат для обворачивания вкладышейАС-047051985241310241Кранцевальный станок СН-02047-15-891989242310242Специальный фрезерный станокАС-5841988243310243Специальный фрезерный станокАС-5841988244310244Специальный токарный полуавтомат1 А-7301985245310245Станок27051989246310246Вертикально-протяжной станок7МП-9681988247310247Вертикально-протяжной станок7МП-9681988248310248Вертикально-протяжной станок7МП-9681988249310249Установка для разматывания лентыПУ 250/3621989250310250Гидрокопировальный станокСА-4121985251310251Станок для снятия заусенцевСН-0311989252310252Станок для запиловки вкладышейПД-8751985253310253Агрегатно-сверлильній станок47-32801988254310254Вертикально-протяжной станок7МП-7101989255310255Вертикально-протяжной станок7МП-7101989256310256Вертикально-протяжной станок7МП-7101989257310257Вертикально-протяжной станок7МП-7101989258310258Вертикально-протяжной станок7МП-7101989259310259Вертикально-протяжной станок7МП-7101989260310260Вертикально-протяжной станок7МП-7101989261310261Вертикально-протяжной станок7МП-7101989262310262Вертикально-протяжной станок7МП-7101989263310263Вертикально-протяжной станокМП7-7301989264310264Специальный протяжной станокМП7-7101989265310265Специальный протяжной станокМП7-7101989266310266Станок27051987267310267Пресс механическийКВ-2351989268310268Пресс механическийКВ-2351989269310269Пресс механическийКВ-2351989270310270Пресс однокривошипныйКД 23241988271310271Специальный токарный станокСТ-14731988272310272Специальный токарный станокСТ-14731988273310273Специальный токарный станокСТ-14731988274310274Установка для расконсервации ленты4-0171988275310275Установка для расконсервации ленты4-0171989276310276Установка для расконсервации ленты4-0171988277310277Установка для разматывания лентыПУ 250/36А1987278310278Специальный протяжной станокМП7-7101989279310279Специальный протяжной станокМП7-7101989280310280Специальный протяжной станокМП7-7101989281310281Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131988282310282Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131986283310283Специальный токарный станокСТ-14731986284310284Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131987285310285Рулонницарулонница1981286310285Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131989287310286КонтрприводПР 0051988288310286Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131988289310287КонтрприводПР 0051988290310287Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131988291310288КонтрприводПР 0051989292310289КонтрприводПР 0051989293310290КонтрприводПР 0051989294310291КонтрприводПР 0051988295310292Станок для запиловки вкладышейПД-8751986296310293Специальный протяжной станокМП7-7101989297310294Специальный протяжной станокМП7-7101989298310295Специальный протяжной станокМП7-7101989299310296Специальный протяжной станокМП7-7101989300310297Станок для запиловки вкладышейСН-0301988301310298Специальный токарный станокСТ-14731988302310299Специальный токарный станокСТ-14731988303310300Специальный токарный станокСТ-14731988304310301Специальный токарный станокСТ-14731987305310302Специальный токарный станокСТ-14731987306310303Полировально-заточной станокНО-6371987307310304Полировально-заточной станокНО-6371987308310305Установка для расконсервации ленты4-0171989309310306Станок27051988310310307Полировально-заточной станокНО-6371987311310308Станция централизованной подачи маслаСТ-1002001312310309КонтрприводПР-0051988313310310КонтрприводПР-0051990314310311ВаннаНО-4781991315310312Полировально-заточной станокНО-6371987316310313Полировально-заточной станокЭНО-6371984317310314Полировально-заточной станокЭНО-6371984318310318Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131987319310319Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131989320310320Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131988321310321Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131985322310322Специальный токарный станокСТ 14731986323310323Специальный токарный станокСТ 14731985324310324Специальный токарный станокСТ 14731987325310325Станок27051989326310326Станок27051988327310327Специальный токарный полуавтоматСТ 14731985328310328Специальный токарный полуавтоматСТ 14731985329310329Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131983330310330Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131984331310331Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131984332310332Автомат планетарно-фрезерныйАС 62-131984333310333Автомат планетарно-фрезерныйНОМЕР_5 Автомат планетарно-фрезерныйНОМЕР_6 Автомат планетарно-фрезерныйНОМЕР_7 Автомат планетарно-фрезерныйНОМЕР_8 Полировально-заточной станокЭНО-6371986338310338Установка для расконсервации лентыУ-017 1985339310339Полировально-заточной станокЭНО-6371984340310340Полировально-заточной станокЭНО-6371984341310341Станок27051989342310342Станок27051989343310343Полировально-заточной станокЭНО-6371984344310344ПрессКД 23241989345310345ПрессКД 23241989346310346ПрессКД 23241989347310347КонтрприводПР-0051989348310348ПрессКД 23241988349310349РулонницаРулонница1985350310350РулонницаРулонница1985351310351РулонницаРулонница1985352310352КонтрприводПР-0051988353310353Станок для зачистки вкладышейСН-0231985354310354Моечная машинаНО-6371988355310355Рулонницарулонница1980356310356Рулонницарулонница1980357310357ПрессКД 23241988358310358ПрессКД 23241989359310359ПрессКД 23241989360310360ПрессКД 23241989361310361Станок полировальныйНО-6371982362310362Расточной станок27 051992363310363ВаннаВ-0021990364310364Станок полировальныйНО-6371982365310365Агрегат для обезжиривания стальной лентыУ-0171986366310366Рулонницарулонница1980367310367Рулонницарулонница1980368310368КонтрприводПР 0025БИ1989369310369КонтрприводПР 025БИ1990370310370КонтрприводПР 025БИ1989371310371КонтрприводПР 025БИ1989372310372Наст.сверлилкаНС 12А1988373310373Станок для запиловки вкладышейСН-0291983374310374Рулонницарулонница1981375310375Рулонницарулонница1981376310376ПрессКД 23241988377310377ПрессКД 23241988378310379ПрессКД 23241988379310380ПрессКД 23241988380310381ЕмкостьНО-3721988381310382ЕмкостьНО-3721985382310383Установка для расконсервации лентыУ-0171982383310384Рулонницарулонница1980384310385Рулонницарулонница1980385310386Рулонницарулонница1981386310387Рулонницарулонница1980387310388Рулонницарулонница1980388310389Рулонницарулонница1981389310390Рулонницарулонница1981390310391Рулонницарулонница1982391310392Станок для запиловки вкладышейСН-0291981392310393Виброгалтовочный полуавтоматВУ-2001984393310394Установка для расконсервации лентыУ-0171983394310395Полировально-заточной станокНО-6371987395310396Протяжной станокМП7-14901988396310397Устройство для заворачивания шайбыУ-0491983397310398Полировально-заточной станокНО-6371987398310399Станок полировальныйНО-6371982399310400Станок полировальныйНО-6371982400310401Протяжной станокМП7-14901992401310402Специальный отделочно-расточной станокВК 16551991402310403Специальный отделочно-расточной станокВК 16561991403310404Установка для разматывания лентыУ-0311994404310405Ванна консервацииНО 4781994405310406Ванна консервацииНО 4781994406310407Ванна консервацииНО 4781994407310408Установка для разматывания лентыУ-0171985408310409Горизонтально-фрезерный станок6Н 80Г1988409310410Агрегат приготовления эмульсииНО-3421981410310411Агрегатно-сверлильный станок2 ХАЛ 20521988411310412Ворота въездные 1988412310413Вибрационный станок15831992413310414Заточной станок3 В 6421987414310415Линия гальванопокрытияТО-520А/Т2007

Як вбачається з ухвали суду від 13 лютого 2019 року, приймаючи рішення про накладення арешту на майно, зазначене в ухвалі, слідчий суддя прийшов до висновку, що по відношенню до зазначеного майна, існує сукупність правових підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, подальше проведення слідчих дій з ним не виявляється за можливе без застосування тимчасового позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування майном тобто арешту, як це передбачено ст. 170 КПК України, клопотання про накладення арешту на виробниче обладнання в кількості 414 одиниць, якевиступило предметом застави ТОВ «Мелітопольський завод підшипників сковзання» (ЄДРПОУ 31067353) перед ВАТ «Укрексімбанк», є обґрунтованим, оскільки мета та підстави арешту в рамках зазначеного кримінального провадження, узгоджуються з положеннями частин 1, 3 ст. 170 КПК України, накладення арешту на вказане майно не несе негативних наслідків для їх володільця, оскільки не несе інформації та не є річчю, які б унеможливлювали життєдіяльність їх володільця, обмеження права власності володільця на вказане майно є розумними та співрозмірними із завданнями кримінального провадження, отже, вжиття заходу забезпечення кримінального провадження, шляхом накладення арешту на зазначене виробниче обладнання, є запобіжним заходом проти порушення прав та законних інтересів сторін кримінального провадження, оскільки у випадку його приховування, пошкодження чи розпорядження ним, можуть настати вкрай негативні наслідки.

Відповідно до ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Аналізуючи доводи заяви про скасування арешту на майно, слідчий суддя приходить до висновку, що зазначені доводи не вказують на необґрунтованість накладення арешту на майно та не доводять, що в подальшому в застосуванні арешту відпала потреба.

Посилання представника ТОВ «МЗПК» на те, щовиробниче обладнання в кількості 414 одиницьне визнано речовими доказами у провадженні, суд вважає безпідставними, зважаючи на те, що приписи ч. 1 ст. 170 КПК України не вимагають винесення постанови про визнання майна речовим доказом саме до порушення питання про його арешт.

Згідно ч. 6 ст. 9 КПК України, у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першоюстатті 7 цього Кодексу.

Відповідно дост.7КПК України,зміст таформа кримінальногопровадження повиннівідповідати загальнимзасадам кримінальногопровадження,до яких,зокрема,відносяться: 1)верховенство права; 2)законність; 3)рівність передзаконом ісудом; 4)повага долюдської гідності; 5)забезпечення правана свободута особистунедоторканність; 6)недоторканність житлачи іншоговолодіння особи; 7)таємниця спілкування; 8)невтручання уприватне життя; 9)недоторканність прававласності; 10)презумпція невинуватостіта забезпеченнядоведеності вини; 11)свобода відсамовикриття таправо несвідчити протиблизьких родичівта членівсім`ї; 12)заборона двічіпритягувати докримінальної відповідальностіза однеі тесаме правопорушення; 13)забезпечення правана захист; 14)доступ доправосуддя таобов`язковість судовихрішень; 15)змагальність сторінта свободав поданніними судусвоїх доказіві удоведенні передсудом їхпереконливості; 16)безпосередність дослідженняпоказань,речей ідокументів; 17)забезпечення правана оскарженняпроцесуальних рішень,дій чибездіяльності; 18)публічність; 19)диспозитивність; 20)гласність івідкритість судовогопровадження тайого повнефіксування технічнимизасобами; 21)розумність строків; 22) мова, якою здійснюється кримінальне провадження.

Коментована стаття закріплює загальні засади кримінального провадження, які у своїй основі співзвучні з нормами Конституції України, що визначають сутність взаємин людини і громадянина з державою (її органами), закріплюють права, свободи і обов`язки людини і громадянина у таких взаєминах, встановлюють основи організації і діяльності правоохоронних, правозахисних органів і суду та визначають основні засади судочинства, зокрема в кримінальному провадженні.

Засади кримінального провадження - це закріплені у Конституції України, загальновизнаних міжнародних актах та у кримінальному процесуальному законодавстві фундаментальні (базові) керівні для учасників провадження положення, що виражають і визначають найістотніші властивості провадження, вимоги до правил і способу діяльності, насамперед, органів і службових осіб, які ведуть кримінальне провадження, та є гарантіями забезпечення дотримання прав, свобод, законних інтересів тих учасників провадження, які залучаються до нього, а в підсумку виконання завдань кримінального провадження.

Відповідно до ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходами забезпечення кримінального провадження є: 1) виклик слідчим, прокурором, судовий виклик і привід; 2) накладення грошового стягнення; 3) тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом; 4) відсторонення від посади; 5) тимчасовий доступ до речей і документів; 6) тимчасове вилучення майна; 7) арешт майна; 8) затримання особи; 9) запобіжні заходи.

Під заходами забезпечення кримінального провадження прийнято розуміти передбачені КПК заходи примусового характеру, які застосовуються за наявності підстав та в порядку, встановленому законом, з метою запобігання і подолання негативних обставин, що перешкоджають або можуть перешкоджати вирішенню завдань кримінального провадження, забезпеченню його дієвості.

Окрім того, Європейський суд з прав людини через призму своїх рішень неодноразово акцентував увагу на тому, що володіння майном повинно бути законним (див. рішення у справі "Іатрідіс проти Греції" [ВП], заява N 31107/96, п. 58, ECHR 1999-II). Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (див. рішення у справі "Антріш проти Франції", від 22 вересня 1994 року, Series А N 296-А, п. 42, та "Кушоглу проти Болгарії", заява N 48191/99, пп. 49 - 62, від 10 травня 2007 року). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити "справедливий баланс" між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (див., серед інших джерел, рішення від 23 вересня 1982 року у справі "Спорронг та Льонрот проти Швеції", пп. 69 і 73, Series A N 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (див., наприклад, рішення від 21 лютого 1986 року у справі "Джеймс та інші проти Сполученого Королівства", n. 50, Series A N 98).

З огляду на викладене, твердження про те, що арешт на майно ТОВ «МЗПК» тягне за собою для товариства негативні наслідки, не може бути визнано обґрунтованим, оскільки застосування будь-якого заходу забезпечення кримінального провадження, зокрема арешт майна, є втручанням у права і свободи особи, проте таке втручання можливе якщо потреби досудового розслідування виправдовують такий ступень втручання, що у цьому випадку і мало місце.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що заявником на даній стадії кримінального провадження, в силу принципу змагальності сторін не доведено необґрунтованість накладення арешту на майно та не доведено відсутність потреби в застосуванні такого заходу та вважає, що втручання держави у право заявника на володіння майном, забезпечує "справедливий баланс" між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи, а відтак слідчий суддя не знаходить підстав для задоволення клопотання.

Крім того, ухвалою Запорізької апеляційного суду від 11 березня 2019 року апеляційну скарга з доповненням до неї представника ТОВ «Мелітопольський завод підшипників ковзання» ? адвоката ОСОБА_3 залишена без задоволення. Ухвала слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2019 року, якою задоволено клопотаннястаршого слідчого 2-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_6 та укримінальному провадженні,внесеному 20.03.2013 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№ 22013080000000060,за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч. 5 ст. 191 КК України, накладений арешт на зазначене в ухвалівиробниче обладнання в кількості 414 одиниць, яке виступило предметом застави ТОВ «Мелітопольський завод підшипників сковзання»(ЄДРПОУ 31067353)перед ВАТ «Укрексімбанк», залишена без змін.

З мотивувальної частини ухвали Запорізького апеляційного суду від 11 березня 2019 року вбачається, що колегією суддів Запорізького апеляційного суду при розгляді апеляційної скарги представника ТОВ «МЗПК» ретельним чином перевірялися доводи апеляційної скарги, які є аналогічними заяви про скасування арешту майна, та їм надана відповідна правова оцінка.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 7, 9, 170-174 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Мелітопольський завод підшипників ковзання» в особі директора ОСОБА_5 , про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2019 року по справі № 331/459/19 (провадження № 1-кс/331/870/2019), по кримінальному провадженню № 22013080000000060, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.03.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. ст.191 КК України - відмовити.

Повний текст ухвали буде оголошено 02 квітня 2019 року.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

01.04.2019

Дата ухвалення рішення01.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80877352
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна по кримінальному провадженню № 22013080000000060, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.03.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —331/459/19

Ухвала від 13.08.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 27.06.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Білоконев В. М.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Білоконев В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні