Ухвала
від 12.04.2019 по справі 922/2180/18
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

12 квітня 2019 року

м. Київ

Справа № 922/2180/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Краснова Є.В. - головуючого, Мачульського Г.М., Кушніра І.В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Салтівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області на постанову Східного апеляційного господарського суду від 20.02.2019 та рішення Господарського суду Харківської області від 30.10.2018 у справі

за позовом Салтівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області до 1.Виконавчого комітету Вовчанської міської ради Харківської області, 2.Вовчанської міської ради Харківської області про визнання дій неправомірними (скасування державної реєстрації права власності),

ВСТАНОВИВ:

14.03.2019 Салтівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області звернулась із касаційною скаргою на постанову Східного апеляційного господарського суду від 20.02.2019 та рішення Господарського суду Харківської області від 30.10.2018.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05.04.2019 справу передано на розгляд колегії суддів Касаційного господарського суду у складі: Краснов Є.В.- головуючий, Мачульський Г.М., Кушнір І.В.

Колегія суддів ураховує висновок об'єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, викладений в ухвалі від 23.02.2018 у справі № 910/1396/16 щодо можливості розгляду касаційної скарги у паперовій формі, яка подана безпосередньо до Верховного Суду, зважаючи на те, що з 05.02.2018 Суд має доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для перевірки представництва сторін та доступ до єдиної системи діловодства спеціалізованого суду, що забезпечує можливість отримання касаційним судом електронної копії судового рішення, а також з огляду на право суду касаційної інстанції витребувати справи у паперовій формі із судів нижчих інстанцій відповідно до частини 1 статті 294 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Подана касаційна скарга скаржника не відповідає вимогам статті 290 ГПК України.

Відповідно до частини третьої статті 290 ГПК України, касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або її представником. До касаційної скарги, поданої представником, додається довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження.

Згідно із частиною третьою статті 56 ГПК України, юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Відповідно до частини першої, третьої, четвертою, дев'ятої статті 60 ГПК України, повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: 1) довіреністю фізичної або юридичної особи; 2) свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Касаційну скаргу Салтівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області підписано представником ОСОБА_4, за довіреністю від 20.11.2018 № 471/Г/20-26-00 копію якої додано до матеріалів касаційної скарги.

Відповідно до частини третьої статті 244 Цивільного кодексу України, довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Як вбачається із змісту зазначеної довіреності вона підписана Головою комісії з реорганізації Салтівської ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області - Калашніковою Наталією Євгенівною.

Однак до матеріалів касаційної скарги не додано документів щодо посадового становища Калашнікової Наталії Євгенівни та права на підписання довіреності щодо представництва скаржника.

Таким чином, до матеріалів касаційної скарги не додано належних доказів на підтвердження того, що представник ОСОБА_4 на час подання касаційної скарги мав повноваження на її підпис, а тому, відсутні підстави вважати, що касаційна скарга підписана уповноваженою особою.

Відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 292 ГПК України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом якщо касаційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Враховуючи наведене, касаційна скарга, яка підписана ОСОБА_4, не може бути прийнята до розгляду і підлягає поверненню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 174, 234, 292 ГПК України, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду,

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу Салтівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області на постанову Східного апеляційного господарського суду від 20.02.2019 та рішення Господарського суду Харківської області від 30.10.2018 у справі № 922/2180/18 не приймати до розгляду та повернути.

2. Додані до касаційної скарги документи повернути скаржнику.

3. Касаційну скаргу Салтівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області залишити у суді касаційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Є. Краснов

Суддя Г. Мачульський

Суддя І. Кушнір

Дата ухвалення рішення12.04.2019
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81112414
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання дій неправомірними (скасування державної реєстрації права власності

Судовий реєстр по справі —922/2180/18

Ухвала від 06.08.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 12.04.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Постанова від 20.02.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 06.02.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 26.12.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 29.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Рішення від 30.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 17.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні