Ухвала
від 19.04.2019 по справі 381/1656/19
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1-кс/381/638/19

381/1656/19

У Х В А Л А

про проведення обшуку

м. Фастів Київська область 19 квітня 2019 року

Слідчий суддя Фастівського міськрайонного суду ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , прокурора Фастівської місцевої прокуратури ОСОБА_3

розглянув у закритому судовому засіданні клопотання сторони кримінального провадження прокурора Фастівськоїмісцевої прокуратуриКиївської областіпро проведення обшуку у кримінальному провадженні №42019111310000081 від 19.04.2019,-

Перевірив наданні матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку учасників судового провадження

в с т а н о в и в :

Прокурором Фастівської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111310000081 від 19.04.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що невстановлена особа, всупереч встановленому законом порядку, без оформлення відповідних дозвільних документів,займається роздрібним продажем палива на території земельної ділянки 3211200000:08:006:0081 (неподалік перехрестя автодорігР04-Т1013), яка перебуває у комунальній власності, площею 2,3791 га, яка згідно договору оренди землі № 15-15-17 від 04.04.2018між Фастівською міською радою Київської області та ТОВ "СБС-Інвест", надана у платне користування ТОВ "СБС-Інвест" для розміщення основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, чим спричиняє шкоди державним інтересам.

Згідно інформації Головного управління Держпраці у Київській області ТОВ "СБС-Інвест" дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки не видавались.

Згідного відкритого Інтернет - ресурсу «Публічна кадастрова карта України» (https://map.lend.gov.ua) земельна ділянка кадастровий номер 3211200000:08:006:0081перебуває у комунальній власності, площею 2,3791 га.

Відповідно до договору оренди землі № 15-15-17 від 04.04.2018між Фастівською міською радою Київської області та ТОВ "СБС-Інвест", земельна ділянка за адресою: м. Фастів, вул. Андрія Шептицького, 26, кадастровий номер 3211200000:08:006:0081 надана у платне користування ТОВ "СБС-Інвест" для розміщення основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств.

Згідно інформації Департаменту екології та природніх ресурсів Київської обласної державної адміністрації на вказаній земельній ділянці знаходиться нововиявлений суб`єкт господарювання, що спеціалізується на прийомі, зберіганні, реалізації рідкого та газоподібного палива (АЗС, АГЗП, АЗК, нафтобази, тощо) станом на 27.03.2019.

Згідно інформації Головного управління держпродспоживслужби в Київській області проект організації санітарно-захисної служби та висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на вказаний об`єкт не видавались.

Відповідно до п. 10 Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого Наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 №15, до таких робіт зокрема віднесено роботи з надзвичайно займистими, легкозаймистими, займистими та вибухонебезпечними речовинами.

Таким чином, власник АЗС/АГЗП повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відповідно до вимогПорядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107.

Частиною 3 ст. 21 Закону України «Про охорону праці» передбачено, що роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі - дозвіл). Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, видає дозволи на безоплатній основі на підставі висновку експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб`єкта господарювання, проведеної експертно-технічними центрами, які належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, або незалежними експертними організаціями, які забезпечують науково-технічну підтримку державного нагляду у сфері промислової безпеки та охорони праці. На застосування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки виробник або постачальник устаткування підвищеної небезпеки отримує дозвіл до прийняття зобов`язань на постачання.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Так, згідно з ч. 2 ст. 223 КПК України, підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та обґрунтував, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, а тому є доцільним саме звернення з клопотанням про надання дозволу на обшук.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Згідно ч. 2 ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Частиною 2 ст. 234 КПК України визначено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Судом встановлено, що під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження дійсно виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: м. Фастів, вул. Андрія Шептицького, 26, кадастровий номер 3211200000:08:006:0081, яка надана у платне користування ТОВ "СБС-Інвест" з метою відшукання та вилучення речей, а саме: машин, механізмів, установок підвищеної небезпеки для здійснення господарської діяльності щодо автомобільних паливно-заправних станцій, цистерн (резервуарів) для зберігання паливних матеріалів, паливо, яке міститься в цистернах (резервуарах), заправну колонку, електронасосні агрегати та інші машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки за допомогою яких здійснюється роздрібна торгівля паливом, грошові кошти та товарні чеки видані за наслідками здійснення незаконної господарської діяльності, а також документи, які підтверджують право на експлуатацію вищевказаного майна та/або містять інформацію щодо отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, журнали проходження інструктажів з техніки безпеки тощо.

Підставами для проведення обшуку є встановлення під час досудового розслідування достатніх даних вважати, що особи, які здійснюють свою діяльність за допомогою вказаного заправного модуля, здійснюють її нелегально, без передбаченої відповідними нормативними актами дозвільної документації, тобто існує реальна загроза для життя та здоров`я людей або настання інших тяжких наслідків, внаслідок функціонування АЗГС, яка знаходиться за адресою: м. Фастів, вул. Андрія Шептицького, 26, кадастровий номер 3211200000:08:006:0081.

Крім цього, виконуючи вимоги п.8 ч.3 ст.234 КПК України необхідно зазначити, що забезпечити мету здійснення досудового розслідування та отримати перелічені речі та документи в добровільному порядку, шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій неможливо, оскільки в ході проведення санкціонованого обшуку планується доступ, з подальшим вилученням, не лише до документів або відомостей, які можуть у них міститися, а і до машин, механізмів, установок підвищеної небезпеки (автомобільні газозаправні станції, цистерни, резервуари, для зберігання скрапленого газу, скраплений газ, який міститься у цистернах, заправну колонку, електронасосні агрегати та інші машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки) за допомогою яких здійснюється подача скрапленого газу, а від так проводяться незаконно роботи з підвищеною небезпекою, оскільки вказане обладнання та механізми є мобільними і можуть бути в будь-який час переміщені, приховані від органу досудового розслідування, з подальшим їх використанням, що буде створювати загрозу життю та здоров`ю людей.

Проведення обшуку за місцем розташування, яке надане у платне користування ТОВ «СБС-Інвест» та вилучення вищевказаного майна надасть змогу органу досудового розслідування в повній мірі виконати вимоги ст. 2, 9 КПК України, а також в подальшому безперешкодно провести експертизу з дослідження причин та наслідків порушень вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці.

Однак, проведенняобшуку приміщеннята іншоговолодіння особи,за адресою:Київська область,м. Фастів, вул. Андрія Шептицького, 26, земельна ділянка кадастровий номер 3211200000:08:006:0081, є за своєю сутністю обмеженням права на недоторканість житла чи іншого володіння особи, котре за вимогами ст. 13 КПК України не може бути здійснене не інакше як за вмотивованим судовим рішенням.

Суд, враховуючи вищенаведене, з метою знаходження вказаних вище речей, що мають доказове значення в кримінальному провадженні та приймаючи до уваги достатні підстави вважати, що вони знаходиться у зазначеному в клопотанні володінні особи, тому дане клопотання є обґрунтованим та доведеним.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Задовольнити дане клопотання та надати дозвіл прокурору Фастівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 на проведення обшуку за адресою: м. Фастів, вул. Андрія Шептицького, 26, кадастровий номер 3211200000:08:006:0081, яка надана у платне користування ТОВ "СБС-Інвест" з метою відшукання та вилучення речей, а саме: машин, механізмів, установок підвищеної небезпеки для здійснення господарської діяльності щодо автомобільних паливно-заправних станцій, цистерн (резервуарів) для зберігання паливних матеріалів, паливо, яке міститься в цистернах (резервуарах), заправну колонку, електронасосні агрегати та інші машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки за допомогою яких здійснюється роздрібна торгівля паливом, грошові кошти та товарні чеки видані за наслідками здійснення незаконної господарської діяльності, а також документи, які підтверджують право на експлуатацію вищевказаного майна та/або містять інформацію щодо отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, журнали проходження інструктажів з техніки безпеки.

Строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудФастівський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення19.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81287420
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —381/1656/19

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Буймова Л. П.

Ухвала від 12.09.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 20.08.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Ковалевська Л. М.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Буймова Л. П.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Буймова Л. П.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Буймова Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні