Рішення
від 17.05.2019 по справі 552/2527/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/2527/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2019 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Яковенко Н.Л.,

присяжних Онацко С.М., Лисенко А.О.,

за участю секретаря Кондра Ю.Ю.,

лікаря Голосковової Ю.М.,

прокурора Сазонової О.В.,

особи, щодо якої вирішується питання ОСОБА_1 ,

представника особи Пащенко В.В.,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Київського районного суду м. Полтави цивільну справу № 552/2527/19 за заявою в.о. головного лікаря Комунального підприємства Полтавський обласний психоневрологічний диспансер Полтавської обласної ради Кіянцевої М.М. про психіатричний огляд в примусовому порядку ОСОБА_1 , -

В С Т А Н О В И В :

В.о. головного лікаря КП Полтавський обласний психоневрологічний диспансер Полтавської обласної ради Кіянцева М.М. 06 травня 2019 року звернулася в Київський районний суд м. Полтави з заявою про психіатричний огляд в примусовому порядку ОСОБА_1

Заява обґрунтована тим, що 09 квітня 2019 року до адміністрації диспансеру надійшла колективна скарга від мешканців гуртожитку по АДРЕСА_1 з приводу неадекватної та агресивної поведінки ОСОБА_1 , а саме, остання погрожувала іншій особі зіштовхнути зі сходів, проклинала, вчинила протиправні дії щодо малолітньої дитини та інше.

Лікар зазначав, що ОСОБА_1 багаторазово відвідувалася вдома дільничною медичною сестрою та лікарем, але спілкування уникала, двері не відчиняла, від бесід відмовлялась.

Посилаючись на наявність підстав запідозрити у ОСОБА_1 тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих, а також на те, що ненадання їй психіатричної допомоги може завдати значної шкоди її особистому здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану, лікар просив суд ухвалити рішення про проведення ОСОБА_1 психіатричного огляду в примусовому порядку.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 06 травня 2019 року відкрито провадження в справі за заявою лікаря та призначено судове засідання з розгляду справи по суті на 08 травня 2019 року.

ОСОБА_1 в судове засідання з розгляду справи по суті 08 травня 2019 року не з`явилася, звернувшись з заявами про відкладення розгляду справи. Свої заяви мотивувала перебуванням за межами Полтавської області орієнтовно до 14 травня 2019 року.

Враховуючи зазначене клопотання особи та її право на участь в судовому засіданні, розгляд справи судом було відкладено на 15 травня 2019 року.

15 травня 2019 року ОСОБА_1 подано до суду заперечення проти заяви про психіатричний огляд в примусовому порядку.

В судовому засіданні 15 травня 2019 року та 17 травня 2019 року лікар повністю підтримав вимоги заяви про психіатричний огляд в примусовому порядку ОСОБА_1 ,, посилаючись на викладені в заяві обставини.

ОСОБА_1 в судовому засіданні щодо задоволення заяви заперечувала. Обґрунтовувала свої заперечення тим, що відсутні жодні докази на підтвердження тієї обставини, що вона нездатна адекватно усвідомлювати оточуючу дійсність, свій психічний стан і поведінку. Вказувала, що має базову вищу медичну освіту, в грудні 2018 року отримала посвідчення водія категорії В , у вересні 2018 року пройшла медичну комісію, яка не виявила психічних захворювань. Категорично заперечувала щодо фактів, які викладені в колективному зверненні мешканців гуртожитку та просила в задоволенні заяви про психіатричний огляд в примусовому порядку відмовити.

Прокурор в судовому засіданні в задоволенні заяви просила відмовити, вважає, що відсутні достатні правові підстави для примусового психіатричного огляду особи.

Суд, заслухавши лікаря, ОСОБА_1 та її представника, думку прокурора, вивчивши матеріали справи приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійно проживає в гуртожитку по АДРЕСА_2 .

ОСОБА_1 на обліку в КП Полтавський обласний психоневрологічний диспансер Полтавської обласної ради не перебуває.

Також встановлено, що 09 квітня 2019 року до КП Полтавський обласний психоневрологічний диспансер Полтавської обласної ради надійшло звернення від мешканців гуртожитку по АДРЕСА_1 , де мешканці доводили до відому керівника медичного закладу інформацію про неадекватну, на їх думку, поведінку ОСОБА_1

Правові та організаційні засади забезпечення громадян психіатричною допомогою виходячи із пріоритету прав і свобод людини і громадянина, визначає Закон України Про психіатричну допомогу , який також встановлює обов`язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з організації надання психіатричної допомоги та правового і соціального захисту, навчання осіб, які страждають на психічні розлади, регламентує права та обов`язки фахівців, інших працівників, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, здійсненні соціального захисту та навчання осіб, які страждають на психічні розлади.

Відповідно до норм ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу психіатричний огляд проводиться з метою з`ясування: наявності чи відсутності в особи психічного розладу, потреби в наданні їй психіатричної допомоги, а також для вирішення питання про вид такої допомоги та порядок її надання.

Медична документація на підтвердження наявності чи відсутності в ОСОБА_1 психічного розладу суду не надана жодним із учасником страви.

Як встановлено судом, лікарем та медичною сестрою КП ПОПНД ПОР ОСОБА_1 неодноразово відвідувалася вдома, від спілкування уникала, двері не відчиняла.

В судовому засіданні ОСОБА_1 категорично заперечувала щодо проведення психіатричного огляду.

Частиною 3 ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу передбачено, що психіатричний огляд особи може бути проведено без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Такий перелік підстав є виключним.

ОСОБА_2 не надає згоди на проведення психіатричного огляду, на чому наполягала в судовому засіданні при вирішенні по суті заяви лікаря.

Вирішуючи питання щодо наявності достатніх підстав для обґрунтованого припущення про наявність у ОСОБА_1 психічного розладу, судом враховується таке.

Дослідженими в справі доказами встановлено, що ОСОБА_1 вчиняє протиправні дії, які хоча і не становлять складу правопорушення, але є об`єктивно протиправними та соціально шкідливими діяннями.

Зокрема, показаннями допитаних в судовому засіданні свідків встановлено, що ОСОБА_1 здійснює відеозаписи особистого приватного життя мешканців гуртожитку без їх згоди, що може свідчити про порушення нею права на приватність таких осіб.

ОСОБА_1 допускає образливі висловлювання щодо мешканців гуртожитку, які містять характер тверджень, можуть не просто засмучувати, а за своїм змістом є неприємними, образливими та наклепницькими.

ОСОБА_1 за місцем проживання в гуртожитку по АДРЕСА_1 виражає постійну незадоволеність, претензії і необґрунтовані зазіхання до інших мешканців гуртожитку, що спричиняє конфліктні ситуації.

Свої дії та поведінку ОСОБА_1 обґрунтовує своєю активною громадянською позицією.

Зазначені вище встановлені судом обставини та поведінкові ознаки ОСОБА_1 . дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи психічного розладу.

Тому суд приходить до висновку, що дійсно є необхідність в проведенні психіатричного огляду ОСОБА_1 , який в силу норм ч. 1 ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу проводиться саме з метою з`ясування: наявності чи відсутності в особи психічного розладу, потреби в наданні їй психіатричної допомоги, а також для вирішення питання про вид такої допомоги та порядок її надання.

Разом з тим, відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу без згоди особи такий огляд може бути проведено лише за наявності таких підстав:

-коли особа вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих,

-коли особа неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 станом на час вирішення справи судом повністю спроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби.

Будь-які підстави вважати, що вона може завдати значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги станом на час вирішення справи судом не встановлені.

Вирішуючи питання про те, що вчиняє ОСОБА_1 та чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, суд виходить з того, що належних доказів на підтвердження цієї обставини не надано.

Натомість, в судовому засіданні встановлено, що дійсно існує конфлікт між ОСОБА_1 та мешканцям гуртожитку по АДРЕСА_1 .

Твердження мешканців про заподіяння з вини ОСОБА_1 тілесних ушкоджень іншим мешканцям гуртожитку не підтверджено належними доказами.

Повідомлення відділення поліції № 1 ГУ НП в Полтавській області від 24 квітня 2019 року № 2626/115/102/03-2019 щодо розгляду повідомлення з приводу неправомірних дій ОСОБА_1 не свідчить про вчинення ОСОБА_2 дій, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих.

Достатні підстави вважати, що ОСОБА_1 вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпеку для неї, чи для оточуючих, відсутні.

На підставі викладеного, враховуючи відсутність згоди ОСОБА_1 , на проведення психіатричного огляду, а також не встановлення судом підстав, передбачених ст. 11 Закону України Про психіатричну допомогу для проведення психіатричного огляду в примусовому порядку, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви лікаря.

При вирішення справи судом не приймається до уваги твердження ОСОБА_1 про те, що заява до суду подана неналежною особою.

Відповідно до ст. 339 ЦПК України за умов, визначених Законом України "Про психіатричну допомогу", заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи.

Згідно з чч. 1, 2 ст. 340 ЦПК України у заяві про проведення психіатричного огляду фізичної особи у примусовому порядку повинні бути зазначені підстави для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, встановлені законом. До заяви про психіатричний огляд додається висновок лікаря-психіатра.

Подана до суду заява про проведення психіатричного огляду ОСОБА_1 в примусовому порядку за формою та змістом повністю відповідає вимогам, які визначені нормами ст. 339, 340 ЦПК України, підписана в.о. головного лікаря ОСОБА_3 , яка є лікарем-психіатром, до заяви додано висновок лікаря-психіатра.

Керуючись ст.ст. 264, 265, 342 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

В задоволенні заяви в.о. головного лікаря Комунального підприємства Полтавський обласний психоневрологічний диспансер Полтавської обласної ради Кіянцевої М.М. про психіатричний огляд в примусовому порядку ОСОБА_1 відмовити.

Судові витрати за розгляд справи судом віднести за рахунок держави.

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

-заявник: в.о. головного лікаря Комунального підприємства Полтавський обласний психоневрологічний диспансер Полтавської обласної ради , місцезнаходження 36014, м. Полтава, вул. Зигіна, 3, код ЄДРПОУ 02008945;

-особа, щодо якої порушено питання про примусовий огляд: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Повне судове рішення складено 17 травня 2019 року.

Головуючий суддя /підпис/ Н.Л.Яковенко

присяжні /підпис/ С.М.Онацко

/підпис/ А.О.Лисенко

Суддя Н.Л.Яковенко

17.05.2019

Дата ухвалення рішення17.05.2019
Оприлюднено19.05.2019
Номер документу81801654
СудочинствоЦивільне
Сутьпсихіатричний огляд в примусовому порядку ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —552/2527/19

Постанова від 21.10.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 27.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Постанова від 16.07.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Постанова від 16.07.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Ухвала від 01.07.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Ухвала від 26.06.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бондаревська С. М.

Рішення від 17.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 06.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні