Ухвала
від 30.05.2019 по справі 308/3604/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/3604/19

У Х В А Л А

30.05.2019 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_1 , за участі секретаря судових засідань - ОСОБА_2 розглянувши клопотання старшого слідчого групи слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області підполковника податкової міліції ОСОБА_3 про призначенняхімічної експертизив рамкахкримінального провадження№32019070000000009, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий групи у кримінальному провадженні №32019070000000009 заступник начальника другого відділу слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області ОСОБА_3 звернувся до суду з даним клопотанням, яке обґрунтовує наступним.

19.02.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості, що можуть свідчити про незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів.

У ході досудового розслідування кримінального провадження №32019070000000009 виявлено, що невстановлені особи, на території Закарпатської області, за адресами, за якими не видавалися дозволи на виконання робіт підвищеної безпеки та на експлуатацію АЗС, АГЗС, АГЗП, здійснюють реалізацію незаконно виготовлених паливо-мастильних матеріалів.

Попередня правова кваліфікація вказаного кримінального правопорушення визначена за ч. 1 ст. 204 КК України.

У відповідності до матеріалів досудового розслідування встановлено, що за адресою: Закарпатська область, Тячівський район, с. Нижня Апша, вул. Подішор, 23 розміщена АЗС (резервуари із під`єднаними паливо-розподільчими колонками із яких проводиться реалізація дизельного палива та бензину марки «А-95». Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, АЗС належить ТзОВ «Агроторгбудпереробка» (код ЄДРПОУ 22081890). Згідно інформації УДСНС у Закарпатській області, зазначена АЗС відноситься до потенційно небезпечних об`єктів, які підлягають паспортизації та ідентифікації.

З метою встановлення на території Закарпатської області місцезнаходження АЗС з реалізації підакцизних товарів (паливо мастильних матеріалів, газу), де незаконно, без відповідних дозволів (ліцензій, касового апарату), здійснюється відпуск палива, скрапленого газу що не відповідають вимогам ДСТУ на адресу ОУ ГУ ДФС у Закарпатській області скеровано відповідне доручення за №6824/10/07-16-23-02 від 26.03.2019 року.

Згідно отриманих матеріалів на вказане доручення, скерованих листом №354/21-05-07 від 01.04.2019 року встановлено, що за результатами виїзду на АЗС, розташовану за адресою: Закарпатська область, Тячівський район, с. Нижня Апша, вул. Подішор, 23 виявлено встановлені резервуари із під`єднаними паливороздавальними колонками, з яких проводиться реалізація дизельного палива та бензину «А-95». Також встановлено, що приміщення АЗС розташовано на відстані менше ніж 15 метрів від резервуарів, електрощити не обладнані автоматичними системами пожежогасіння, відсутня автоматична система пожежогасіння АЗС, відсутня система раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей, відсутня автоматика безпеки АЗС, заправні рукава не мають відповідного маркування, відсутнє вибухозахисне та блискавкозахисне обладнання, що передбачене «Інструкцією про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України», затвердженою спільним Наказом Мінпаливенерго України, Мінтрансзв?язку України, Мінекономіки України, Держспоживстандарту України за №281/171/578/155 від 20.05.2008. Крім того, у порушення «Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами», що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1997 р. №1442 у приміщенні оператора відсутній касовий апарат та пульт, через який здійснюється увімкнення/вимкнення паливо-розподільчої колонки. Відпуск палива здійснюється шляхом набору оператором комбінації цифр на клавіатурі, встановленій безпосередньо на паливороздавальній колонці. Готівкові кошти за реалізацію палива зберігаються у кишенях одягу оператора. На обладнанні, приміщенні оператора та у оператора на одязі відсутні розпізнавальні знаки підприємства, а також його анкетні дані.

Також, згідно інформації Управління Держпраці у Закарпатській області (лист від 27.11.2018 № 07-07/4614) дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки на АЗС, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , не видавались.

Крім того, у відповідності до листа Управління держаної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області за № 03/19-1/4728 від 29.11.2018, в Управлінні відсутня інформація про розташування за адресою: АДРЕСА_1 , резервуарів з дизельним паливом та бензином.

Таким чином, встановлено наявність достатніх підстав вважати, що господарська діяльність на території за адресою: АДРЕСА_1 спрямована на незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією ж метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (дизельного пального, бензину, скрапленого газу), здійснення їх реалізації за готівкові кошти без належного відображення проведених операцій в бухгалтерському та податковому обліку та сплати передбачених чинним законодавством податків та зборів.

23.05.2019 року співробітниками ГУ ДФС у Закарпатській області, на підставі Ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 25.04.2019 року був проведений обшук за юридичною адресою: Закарпатська область, Тячівський район, с. Нижня Апша, вул. Подішор, 23.

Згідно протоколу обшуку від 23.05.2019 року в ході його проведення було виявлено та вилучено: контейнер біло-зеленого кольору з надписом «ДП» з цистерною для зберігання нафтопродукції об`ємом 5 м.куб. в якому міститься 2300 л. нафтопродукту 1 шт.; контейнер біло-зеленого кольору з надписом «А-95» з цистерною для зберігання нафтопродукції об`ємом 5 м.куб. в якому міститься 2500 л. нафтопродукту 1 шт.; контейнер біло-зеленого кольору з надписом «А-92» з цистерною для зберігання нафтопродукції об`ємом 5 м.куб. в якому міститься 2000 л. нафтопродукту 1 шт.; контейнер біло-зеленого кольору з надписом «А-80» з цистерною для зберігання нафтопродукції об`ємом 5 м.куб. порожня 1 шт.; паливнороздавальна колонка з надписом «ДП та А-95» із вмонтованими лічильниками, яка під`єднана до цистерни шлангами на кінцях яких знаходяться автозаправні пістолети 1 шт.; паливнороздавальна колонка з надписом «А-92 та А-80» із вмонтованими лічильниками, яка під`єднана до цистерни шлангами на кінцях яких знаходяться автозаправні пістолети 1 шт.; цистерни синьо-жовтого кольору об`ємом 5 м.куб. порожні в кількості - 4 шт.; інформаційне табло з показниками вартості нафтопродуктів 1 шт.

Крім того, під час проведення обшуку, було відібрано експериментальні взірці нафтопродуктів, що містилися у обшукуваній АЗС, шляхом заливу в скляні банки об`ємом 1 л. кожна закручені металевими кришками-закрутками.

Клопотання слідчого мотивоване тим, що експериментальні взірці нафтопродуктів, що містилися у обшукуваній АЗС - є об`єктами, які підлягають експертному дослідженню задля встановлення їх походження та способу виготовлення.

В судове засідання слідчий не з`явився, однак подав на адресу суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчим суддею встановлено наступне.

Органом досудового розслідування слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області - здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КПК України, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № №32019070000000009 від 19.02.2019 року.

З доданого до матеріалів клопотання витягну з ЄРДР вбачається, що 28.11. 2018 року до органу досудового слідства надійшли матеріали правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень. Згідно вказаного витягу короткий виклад обставин вчинення кримінального правопорушення: «Невстановлені особи на території Закарпатської області за адресами, за адресами, за якими не видавалися дозволи на виконання робіт підвищеної безпеки та на експлуатацію АЗС, АГЗС, АГЗП здійснюють реалізацію незаконно виготовлених паливо-мастильних матеріалів.

Зі змісту поданого клопотання вбачається, що під час проведення обшуку, було відібрано експериментальні взірці нафтопродуктів, що містилися у обшукуваній АЗС, шляхом заливу в скляні банки об`ємом 1 л. кожна закручені металевими кришками-закрутками.

Сторонакримінального провадженнявказує,що підчас досудовогорозслідування,з метоювстановлення відповідностівилучених нафтопродуктів вимогам ДСТУ ГОСТ України, встановлення способу їхвиготовлення,в органудосудового слідства виникла необхідність у проведенні судово-хімічної експертизи.

Відповідно до ч.1 ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Положеннями ч.1 ст.243 КПК України регламентовано, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Згідно статті 244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді. Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Враховуючи те, що слідчим викладено обставини, якими обґрунтовуються доводи клопотання , обґрунтовано доцільність призначення вказаної експертизи, конкретно зазначено вид експертного дослідження, доведено, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження необхідне залучення експерта , тому приходжу до висновку, що клопотання є підставним і підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 242 - 244 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого групи слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області підполковника податкової міліції ОСОБА_3 про призначенняхімічної експертизив рамкахкримінального провадження№32019070000000009, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні №32019070000000009 судово-хімічну експертизу до проведення якої залучити експертів Закарпатського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (88018, м. Ужгород, Слов`янська набережна, 25).

На вирішення експертам поставити наступні запитання:

1 До якого виду, сорту, марки відносяться зразки рідин, наданих на експертизу;

2 Які фізико-хімічні властивості, показники наданих зразків, хімічний склад нафтопродуктів та чи наявні в них будь-які сторонні домішки;

3 Чи відповідають зразки рідин діючим ДСТ України;

4 У разі невідповідності рідин вимогам ДСТУ, встановити, у який спосіб, вони були виготовлені;

5 Чи виготовлені надані зразки рідин шляхом змішування наступних компонентів бензин А-92, А-95, дистилят газового конденсату, компонент дизельного палива, ізопентанова фракція, бензин газовий стабільний, інших компонентів, хімічних речовин, присадок, якщо так, у якій пропорції, чи відповідає хімічний склад, їх пропорція, процес виготовлення процесу виготовлення, пропорціям, формулах по виробництву бензинів марок А-95 Євро, А-95е Преміум+, ДП, ДП Євро.

Надати експертам об`єкти дослідження, які містяться в скляних банках, ємкістю 1 л. кожна в кількості 3-ох шт., які були відібрані 23.05.2019, під час проведення обшуку АЗС за адресою: Закарпатська область, Тячівський район, с. Нижня Апша, вул. Подішор, 23.

Надати дозвіл експертам на повне або часткове знищення об`єктів експертизи для проведення дослідження відповідно до п.3 ч.5 ст. 69 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82090091
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —308/3604/19

Ухвала від 09.07.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 08.12.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 04.10.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 04.10.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 04.10.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 26.06.2019

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Гошовський Г. М.

Ухвала від 30.05.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 30.05.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні