Постанова
від 18.02.2010 по справі 11/33-09-1023
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2010 р. № 11/33-09-1023

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючий суддя: Ходаківська І.П.

судді Данилова Т.Б., Ковтонюк Л.В.

розглянувши матеріали ка саційної скарги ОСОБА_4

на постанову Одеського апеляційного г осподарського суду від 24.11.2009р.

у справі

господарського суду №11/33-09-1023

Одеської області

за позовом ОСОБА_4

до товариства з обмеженою ві дповідальністю "Р.О.С.А"

про

за участю

представників сторін:

позивача -

відповідача - визнання недійсними ріше нь загальних зборів акціонер ів

пр. ОСОБА_5 - дов. №333856 ві д 03.08.09р.

ОСОБА_4 - НОМЕР_1

пр. ОСОБА_6 - дов. б/н від 04 .01.2010р.

Розпорядженням №02.03-10/91 від 17.02.2010р. у зв'язку з відпусткою су дді Першикова Є.В. змінено скл ад колегії суддів у справі №11/ 33-09-1023 призначеної до розгляду у складі: головуючий суддя Пер шиков Є.В., судді Данилова Т.Б., Х одаківська І.П. утворено коле гію суддів у наступному скла ді: головуючий суддя Ходаків ська І.П., судді Данилова Т.Б., Ко втонюк Л.В.

В С Т А Н О В И В:

У березні 2009 року фізич на особа ОСОБА_4 як акціон ер звернувся до господарсько го суду Одеської області із п озовом до Відкритого акціоне рного товариства "РОСА" про визнання рішення загальн их зборів акціонерів 22.12.2007р. та 24.12.2008р. недійсними.

Позовні вимоги були вмотив овані неналежним повідомле нням його як акціонера про ча с і місце проведення зборів, в наслідок чого він не був прис утній на зборах, не був ознайо млений із прийнятими рішення ми і тому не мав можливості як акціонер на переважне право на придбання додатково випу щених акцій та на обмін своїх акцій у ВАТ "РОСА" на частку у с татутному капіталі ТОВ "РОСА ", що призвело до втрати ним ко рпоративних прав.

Рішенням господарського с уду Одеської області від 25.03.2009р . (суддя Власова С.Г.) в задоволе нні позовних вимог було відм овлено, оскільки судом встан овлено, що про проведення заг альних зборів акціонерів ВАТ "РОСА" було надруковано оголо шення у засобах масової інфо рмації та зроблено персональ ну розсилку листів акціонера м, в тому числі і позивачеві.

Постановою Одеського апел яційного господарського суд у від 19.05.2009р. за апеляційною ска ргою фізичної особи ОСОБА_4 рішення господарського су ду Одеської області від 25.03.2009 ск асоване та прийнято нове, яки м позовні вимоги задоволені: визнано недійсними рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "РОСА" від 22.12.2007р., оформлених протоколом №1 загальних збор ів акціонерів ВАТ "РОСА" від 22.12 .2007р.; визнано недійсним рішенн я загальних зборів акціонері в ВАТ "РОСА" від 24.12.2008р. та покладе но на ВАТ "РОСА" судові витрати .

Постановою Вищого господа рського суду України від 06.08.2009р . постанову Одеського апеляц ійного господарського суду в ід 19.05.2009р. скасовано, а справу на правлено на новий розгляд до Одеського апеляційного госп одарського суду.

Під час нового розгляду Оде ським апеляційним господарс ьким судом прийнято постанов у від 24.11.2009р. (судді Мацюра П.Ф., Ан дрєєва Е.І., Ліпчанська Н.В.), яко ю здійснено заміну відповіда ча у справі з відкритого акці онерного товариства "РОСА" на його правонаступника - това риство з обмеженою відповіда льністю "Р.О.С.А." та залишено бе з змін рішення суду першої ін станції.

Не погоджуючись з постанов ою Одеського апеляційного го сподарського суду від 24.11.2009р. та рішенням господарського суд у Одеської області від 25.03.20098р., ОСОБА_4 звернувся до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій посилаючись на неправильне застосування судами норм мат еріального та процесуальног о права, просить скасувати рі шення і постанову та прийнят и нове рішення, яким визнати н едійсними рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "РОСА" в ід 22.12.2007р. та 24.12.2008р.

Заслухавши присутніх в суд овому засіданні представник ів сторін, перевіривши наявн і матеріали справи на предме т правильності юридичної оці нки обставин справи та повно ти їх встановлення в рішенні і постанові та доводи касаці йної скарги, колегія суддів в важає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.

Переглядаючи у касаційном у порядку судові рішення, кас аційна інстанція на підставі встановлених фактичних обст авин перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанцій норм матеріальног о та процесуального права.

Як встановлено судами попе редніх інстанцій, що відпові дно до ст.41 Закону України "Про господарські товариства" у з агальних зборах акціонерів м ають право брати участь усі а кціонери, незалежно від кіль кості та виду акцій, власника ми яких вони є. Акціонери (їх п редставники), які беруть учас ть у загальних зборах, реєстр уються із зазначенням кілько сті голосів, яку має кожний уч асник. Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибул и для участі у загальних збор ах, здійснюється згідно з реє стром акціонерів у день пров едення загальних зборів вико навчим органом акціонерного товариства або реєстратором на підставі укладеного з ним договору.

Згідно із ст.43 Закону Україн и "Про господарські товарист ва" про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляютьс я персонально передбаченим с татутом способом. Крім того, з агальне повідомлення друкує ться в місцевій пресі за місц езнаходженням акціонерного товариства і в одному із офіц ійних друкованих видань Верх овної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку із зазнач енням часу і місця проведенн я зборів та порядку денного.

Якщо до порядку денного вкл ючено питання про зміну стат утного (складеного) капіталу акціонерного товариства, то одночасно з порядком денним друкується додаткова інформ ація, передбачена ст.40 Закону України "Про господарські то вариства".

Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 45 днів д о скликання загальних зборів . У разі необхідності може бут и зроблено повторне повідомл ення в зазначених засобах ма сової інформації. Загальні з бори акціонерів проводяться на території України, як прав ило, за місцезнаходженням ак ціонерного товариства.

Відповідно до ст.8.2.6 Статуту ВАТ "РОСА" (в редакції, що діяла на день проведення загальни х зборів 22.12.2007р.) про проведення загальних зборів акціонерів утримувачів іменних акцій с повіщаються персонально. Акц іонери вважаються проінформ ованими про скликання річних загальних зборів, якщо про да ту і місце проведення зборів повідомлялося в місцевій пр есі й в одному з офіційних дру карських видань Верховної Ра ди України, Кабінету Міністр ів України або Державної ком ісії з цінних паперів та фонд овому ринку за 45 днів до почат ку зборів і протягом цього ча су дата не змінювалася, а тако ж якщо інформація була спрям ована поштою, кур'єром або по т елефаксу кожному власнику ім енної акції особисто.

Статтею 7.2.11 Статуту ВАТ "РОСА " (в редакції, затвердженої збо рами акціонерів від 27.02.2008р.) пер едбачено, що повідомлення пр о проведення загальних зборі в не пізніше ніж за 45 днів до да ти їх проведення публікуютьс я Правлінням товариства в оф іційному віданні Державної к омісії з цінних паперів та фо ндовому ринку та в місцевій п ресі за місцезнаходженням то вариства; крім того, власника м іменних акцій у той же строк повідомлення надсилається п оштою або вручається за особ истими підписом.

Таким чином, Законом та Стат утом ВАТ "РОСА" (в редакції ста ном на 22.12.2007р.) одним із встановл ених способів персонального повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів є (нарівні з направлення інфо рмації кур'єром або по телефа ксу кожному власнику іменної акції особисто) направлення відповідної інформації пошт ою. При цьому в Статуті окремо не зазначено про вид поштово ї кореспонденції як рекоменд ованої або з повідомленням п ро вручення.

Відповідно до Правил надан ня послуг поштового зв'язку, з атверджених постановою Кабі нету Міністрів України від 17.0 8.2002р. №1155, просте поштове відпра влення - поштове відправленн я, що приймається для пересил ання оператором поштового зв 'язку без видачі розрахунков ого документа про прийняття та доставляється (вручається ) адресатові (одержувачу) без р озписки.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що ВАТ "РОСА" п ро час та місце скликання заг альних зборів акціонерів та порядок денний зборів на 22.12.2007р . та на 24.12.2008р. направляло кожном у акціонеру прості поштові п овідомлення за адресами, нав еденими в реєстрі власників іменних цінних паперів, що пі дтверджується відповідними поштовими реєстрами ТОВ "Ква дро" та ВАТ "РОСА" з відбитками поштових штемпелів.

Зазначені послуги ТОВ "Квад ро" надає відповідачеві згід но з договором від 30.05.2002р. №5/11.

Позивачеві направлялися п рості поштові повідомлення п ро скликання загальних зборі в за адресою, зареєстрованою в реєстрі власників іменних цінних паперів, що не супереч ить нормам чинного законодав ства України, зокрема Закону України "Про господарські то вариства", Закону України "Про національну депозитарну сис тему та особливості електрон ного обігу цінних паперів в У країні", Положенню про порядо к ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, Прав илам надання послуг поштовог о зв'язку.

Твердження позивача про по рушення порядку скликання за гальних зборів акціонерів з причин неотримання ним повід омлень про скликання зборів за адресою: АДРЕСА_1, а тако ж ненадходження за даними Од еської дирекції - центру пош тового зв'язку №1 на цю адресу замовлених повідомлень на ім 'я позивача, визнані судами та кими, що спростовуються, оскі льки відповідно до Правил на дання послуг поштового зв'яз ку прості поштові відправлен ня не мають бути доставлені а дресатові під розписку.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що наявність поштового реєстру ТОВ "Квадр о" від 02.11.2007р. та від 26.12.2007р. підтвер джує факт направлення просто го поштового відправлення з повідомленням позивача на ад ресу, зареєстровану в реєстр і власників іменних цінних п аперів, про скликання загаль них зборів акціонерів, які ма ли відбутися 22.12.2007р., за порядко м денним: про збільшення стат утного капіталу товариства, про випуск та розміщення акц ій ВАТ "РОСА", та направлення п ростого поштового відправле ння з повідомленням позивача про прийняті на загальних зб орах акціонерів 22.12.2007р. рішення про збільшення статутного к апіталу ВАТ "РОСА".

Наявність поштового реєст ру ВАТ "РОСА" від 06.11.2008р. підтверд жує факт направлення простог о поштового відправлення з п овідомленням позивача про ск ликання загальних зборів акц іонерів, які мали відбутися 24. 12.2008р., за порядком денним: прийн яття рішення про припинення діяльності ВАТ "РОСА" шляхом р еорганізації (перетворення) у товариство з обмеженою від повідальністю.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що про зміну с вого місця проживання у 2007 роц і позивач повідомив відповід ача шляхом надання копії пас порту заступнику Правління В АТ "РОСА" та тим самим він вико нав вимоги ст.4.6 Статуту ВАТ "РО СА", згідно якої акціонери зоб ов'язані своєчасно повідомля ти товариство про зміну адре си та інших даних, необхідних для внесення в реєстр акціон ерів.

Відповідач не заперечує пр оти факту повідомлення позив ачем про зміну свого місця пр оживання і надана інформація про зміну місця проживання п озивача була врахована відпо відачем, що підтверджується ст.5.1 редакції Статуту ВАТ "РОС А", затвердженої загальними з борами акціонерів від 27.02.2008р., з ареєстрованої державним реє стратором виконавчого коміт ету Одеської міської ради 27.03.20 08р., номер запису 1 556 105 0002 004725, де одн им із засновників Товариства вказаний ОСОБА_4, що мешка є за адресою: 65063, АДРЕСА_2.

Але відповідно до ст.11 Закон у України "Про господарські т овариства" учасники (акціоне ри) товариства зобов'язані не сти інші обов'язки, якщо це пер едбачено цим Законом, іншим з аконодавством України та уст ановчими документами.

Відповідно до ст.4.6 статуту В АТ "РОСА" акціонери зобов'язан і додержувати установчих док ументів товариства, виконува ти рішення загальних зборів та інших органів управління товариства, виконувати інші обов'язки, якщо це передбачен о законодавством України.

Законом України "Про націон альну депозитарну систему та особливості електронного об ігу цінних паперів в Україні " від 10.12.1997р. №710/97-ВР передбачено о бов'язкове ведення реєстру в ласників іменних цінних папе рів.

Згідно Положення про поряд ок ведення реєстрів власникі в іменних цінних паперів, зат вердженого ДКЦПФР від 17.10.2006р. №1 000, реєстр власників іменних ц інних паперів є складений ре єстратором за станом на певн у дату перелік власників та н омінальних утримувачів імен них цінних паперів, які облік овуються на їх особових раху нках, що є складовою частиною системи реєстру та дає змогу ідентифікувати цих власникі в, кількість, номінальну варт ість та вид належних їм іменн их цінних паперів.

На реєстроутримувача покл адені функції ведення систем и реєстру, що включає, крім інш ого: відкриття, ведення та зак риття особових рахунків заре єстрованих осіб; облік осіб, з ареєстрованих у системі реєс тру; складання реєстрів влас ників іменних цінних паперів на дату обліку; проведення ід ентифікації осіб, яким у сист емі реєстру відкриваються ос обові рахунки; внесення змін щодо зареєстрованих осіб; на дання інформації, що містить ся в системі реєстру, а також і нформаційне та організаційн е забезпечення загальних збо рів, у тому числі повідомленн я акціонерів про проведення загальних зборів, реєстрація учасників загальних зборів, підрахунок голосів, складан ня на підставі письмового за питу емітента переліку осіб, які мають право на участь у за гальних зборах акціонерів.

При відкритті особових рах унків володільцям іменних ці нних паперів реєстратор здій снює обов'язкову ідентифікац ію власника в процесі реєстр ації взяття на облік на його і м'я цінних паперів. Відкриття та ведення рахунку власника здійснюється на підставі до говору між емітентом та реєс тратором, норм вказаного Пол оження та не потребує додатк ового договору між власником та реєстратором. При цьому ві дкриття особового рахунку в системі реєстру власників ім енних цінних паперів фізично ї особи здійсняється на підс таві відповідній анкети, іде нтифікаційного номера платн ика податків та при пред'явле нні паспорту.

Відповідно до розділу VII Пол оження, усі зміни до системи р еєстру власників іменних цін них паперів або надання інфо рмації про її стан реєстрато р здійснює на підставі письм ових розпоряджень або запиті в від імені осіб, які мають на це право, а саме: емітента, зар еєстрованих осіб, органів де ржавної влади в межах їх повн оважень, та при поданні необх ідних для здійснення операці й в системі реєстру документ ів. Письмові розпорядження п ідписуються особами, від іме ні яких вони складені, або їх у повноваженими особами.

Відповідно до п.13 розділу VII П оложення внесення змін до си стеми реєстру щодо інформаці ї про зареєстровану особу зд ійснюється на підставі отрим аної реєстроутримувачем пис ьмової заяви від імені зареє строваної особи, у якій повин ні бути вказані реквізити та їх зміст, щодо яких вносяться зміни, а також нові значення ц их реквізитів. Письмова заяв а повинна бути підписана осо бисто заявником (власником і менних цінних паперів) або йо го уповноваженим та залишаєт ься у реєстроутримувача. У ра зі змін в інформації реєстро утримувача також повинна бут и подана переоформлена анкет а зареєстрованої особи.

Розділом ХІ цього Положенн я встановлений обов'язок емі тента протягом трьох робочих днів з моменту прийняття від повідних рішень інформувати реєстратора про зміни до уст ановчих документів та надава ти будь-яку іншу інформацію, щ о є суттєвою для ведення сист еми реєстру, та обов'язок заре єстрованої особи своєчасно н адавати реєстроутримувачу і нформацію щодо змін реквізит ів анкети зареєстрованої осо би з дотриманням відповідног о порядку.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що повідомле ння позивачем відповідача пр о зміну свого місця проживан ня, відображення нової адрес и позивача у нової редакції с татуту ТОВ "РОСА" та обов'язок надання відповідачем реєстр атору інформації про внесенн я змін до установчих докумен тів шляхом затвердження зага льним зборами акціонерів 27.02.200 8р. нової редакції статуту ВАТ "РОСА" не знімає з позивача об ов'язку особисто (або через на лежним чином уповноваженого представника) своєчасно над ати реєстроутримувачу інфор мацію щодо змін реквізитів а нкети зареєстрованої особи ш ляхом подання реєстроутриму вачу особисто підписаної пис ьмової заяви з зазначенням р еквізитів та їх змісту, щодо я ких вносяться зміни, а також н ових значень цих реквізитів, а також переоформленої анке ти зареєстрованої особи.

Відповідно до копії заяви, п ідписаної позивачем, на ім'я р еєстроутримувачу ВАТ "РОСА" Т ОВ "Квадро" від 05.07.2005р. про внесен ня змін до реквізитів зареєс трованої особи, якою місцем п роживання та поштовою адресо ю у реєстрі позивач вказав 65000, АДРЕСА_1.

Окрім цього, у копії виписки з реєстру власників іменних цінних паперів №22 від 24.02.2009р. про стан особового рахунку пози вача також адресою місця про живання позивача вказана: А ДРЕСА_1.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що позивачем , на якого законодавством як н а володільця цінних паперів, зареєстрованого у відповідн ому реєстрі власників іменни х цінних паперів та маючого о собовий рахунок у реєстрі по кладені певні обов'язки, не на дані докази про повідомлення реєстроутримувача у встанов леному порядку про зміну інф ормації про себе, що міститьс я у реєстрі.

З огляду на викладене, колег ія суддів Вищого господарськ ого суду України дійшла висн овку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги ОСОБА_4, оскільки д оводи касаційної скарги звод яться до переоцінки доказів, а судами попередніх інстанц ій було повно та всебічно з'яс овано обставини, що мають зна чення для даної справи, їм над ано належну правову оцінку т а прийнято рішення господарс ьким судом Одеської області від 25.03.2009р. і постанову Одеським апеляційним господарським с удом від 24.11.2009р. з дотриманням н орм матеріального та процесу ального права, що дає підстав и залишити їх без змін.

Статтею 1117 Господарськ ого процесуального кодексу У країни передбачено, що перег лядаючи у касаційному порядк у судові рішення, касаційна і нстанція на підставі встанов лених фактичних обставин спр ави перевіряє застосування с удом першої чи апеляційної і нстанції норм матеріального і процесуального права.

Касаційна інстанція не має права встановлювати або вва жати доведеними обставини, щ о не були встановлені у рішен ні або постанові господарськ ого суду чи відхилені ним, вир ішувати питання про достовір ність того чи іншого доказу, п ро перевагу одних доказів на д іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти до кази.

Враховуючи наведене, та кер уючись ст.ст.1115, 1117, 111 9, 11111 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, Вищий господарський суд У країни, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу ОСО БА_4 залишити без задоволен ня.

Постанову Одеського апеля ційного господарського суду від 24.11.2009р. у справі №11/33-09-1023 залиши ти без змін.

Головуючий І. Хо даківська

Судді Т. Данилова

Л. Ковто нюк

Дата ухвалення рішення18.02.2010
Оприлюднено23.03.2010
Номер документу8211306
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/33-09-1023

Постанова від 18.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Постанова від 24.11.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мацюра П.Ф.

Ухвала від 16.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Постанова від 19.05.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавренюк О.Т.

Ухвала від 25.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Постанова від 06.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 13.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 08.04.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавренюк О.Т.

Рішення від 25.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні