Ухвала
від 06.06.2019 по справі 750/4258/18
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

06 червня 2019 року

м. Київ

Справа № 750/4258/18

Провадження № 14-300цс19

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Ситнік О. М.,

суддів: Антонюк Н. О., Анцупової Т. О., Бакуліної С. В., Британчука В. В., Власова Ю. Л., Гриціва М. І., Данішевської В. І . , Єленіної Ж. М. , Золотнікова О. С. , Кібенко О. Р. , Князєва В. С. , Лобойка Л. М ., Лященко Н. П. , Прокопенка О. Б. , Пророка В. В. , Рогач Л. І. , Ткачука О. С. , Уркевича В. Ю . , Яновської О. Г . ,

перевірила дотримання порядку передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду

цивільної справи за позовом Чернігівської міської ради (далі - Рада) до Приватного акціонерного товариства Чернігівоблбуд (далі - ПрАТ Чернігівоблбуд ), ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Комунальне підприємство Чернігівське міське бюро технічної інвентаризації , Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, про визнання недійсними свідоцтв про право власності на нерухоме майно, скасування права власності на нерухоме майно та визнання права власності

за касаційними скаргами Ради на постанову Чернігівського апеляційного суду від 28 листопада 2018 року у складі колегії суддів Онищенко О. І., Лакізи Г. П., Харечко Л. К. та ПрАТ Чернігівоблбуд на додаткову постанову Чернігівського апеляційного суду від 06 лютого 2019 року у складі колегії суддів Онищенко О. І., Лакізи Г. П., Харечко Л. К., та

ВСТАНОВИЛА:

У травні 2018 року Рада звернулася до суду з указаним позовом.

Рішенням Деснянського районного суду м. Чернігова від 01 серпня 2018 року (суддя Логвіна Т. В.) позов Ради задоволено. Визнано недійсними та скасовано свідоцтва про право власності на квартиру АДРЕСА_1 . Визнано право власності на квартиру АДРЕСА_1 за територіальною громадою м. Чернігова в особі Ради.

Постановою Чернігівського апеляційного суду від 28 листопада 2018 року апеляційну скаргу ПрАТ Чернігівоблбуд задоволено частково. Рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 01 серпня 2018 року скасовано. Провадження у справі у частині позову Ради до ПрАТ Чернігівоблбуд про визнання недійсними свідоцтв про право власності на нерухоме майно, скасування права власності на нерухоме майно та визнання права власності закрито. У задоволенні позову Ради до ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 про визнання недійсними свідоцтв про право власності на нерухоме майно, скасування права власності на нерухоме майно та визнання права власності відмовлено.

Додатковою постановою Чернігівського апеляційного суду від 06 лютого 2019 року заяву ПрАТ Чернігівоблбуд про ухвалення додаткового рішення задоволено частково. Зобов`язано Управління казначейства у м. Чернігові повернути ПрАТ Чернігівоблбуд 2643,00 грн судового збору за подання апеляційної скарги та відмовлено у задоволенні заяви в іншій частині.

У касаційній скарзі, поданій до Верховного Суду у січні 2019 року, Рада просила скасувати постанову Чернігівського апеляційного суду від 28 листопада 2018 року та передати справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції, посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.

Ухвалою Верховного Суду від 21 лютого 2019 року відкрито касаційне провадження у справі за касаційною скаргою Ради.

У березні 2019 року ПрАТ Чернігівоблбуд подало до Верховного Суду касаційну скаргу на додаткову постанову Чернігівського апеляційного суду від 06 лютого 2019 року, яку просило скасувати у частині відмови у задоволенні заяви про ухвалення додаткового рішення та ухвалити в цій частині рішення про задоволення заяви у повному обсязі.

Ухвалою Верховного Суду від 29 березня 2019 року касаційну скаргу ПрАТ Чернігівоблбуд прийнято до провадження.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 18 квітня 2019 року справу призначено до судового розгляду, а ухвалою від 08 травня 2019 року - передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду з посиланням на частину шосту статті 403 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), яка передбачає, що справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду в усіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб`єктної юрисдикції.

Оскільки однією з підстав оскарження Радою постанови Чернігівського апеляційного суду від 28 листопада 2018 року є порушення апеляційним судом правил предметної та суб`єктної юрисдикції, яке, на її думку, полягає в тому, що розмежування компетенції судів з розгляду спорів про право власності відбувається залежно від їхнього предмета та суб`єктного складу учасників, а з огляду на те, що відповідачами у справі є фізичні особи, то зазначений спір підлягає розгляду у порядку цивільного, а не господарського судочинства, то Велика Палата Верховного Суду приймає справу для продовження розгляду.

У частині першій статті 402 ЦПК України передбачено, що в суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи. Такий розгляд відбувається з урахуванням статті 400 ЦПК України щодо меж розгляду справи судом касаційної інстанції.

Відповідно до частини тринадцятої статті 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

З огляду на викладене справу слід розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи, у порядку письмового провадження.

Велика Палата Верховного Суду звертає увагу на те, що у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення (частина одинадцята статті 272 ЦПК України).

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, статтями 402-404 ЦПК України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

Прийняти для продовження розгляду цивільну справу за позовом Чернігівської міської ради до Приватного акціонерного товариства Чернігівоблбуд , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Комунальне підприємство Чернігівське міське бюро технічної інвентаризації , Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, про визнання недійсними свідоцтв про право власності на нерухоме майно, скасування права власності на нерухоме майно та визнання права власності за касаційними скаргами Чернігівської міської ради на постанову Чернігівського апеляційного суду від 28 листопада 2018 року та Приватного акціонерного товариства Чернігівоблбуд на додаткову постанову Чернігівського апеляційного суду від 06 лютого 2019 року.

Призначити справу до розгляду Великою Палатою Верховного Суду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними в ній матеріалами, у порядку письмового провадження на 03 липня 2019 року в приміщенні Верховного Суду за адресою: вул. Пилипа Орлика, 8, м. Київ.

Надіслати учасникам справи копію цієї ухвали до відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О. М. Ситнік

Судді: Н. О. Антонюк В. С. Князєв

Т. О. Анцупова Л. М. Лобойко

С. В. Бакуліна Н. П. Лященко

В. В. Британчук О. Б. Прокопенко

Ю. Л. Власов В. В. Пророк

М. І. Гриців Л. І. Рогач

В. І. Данішевська О. С. Ткачук

Ж. М. Єленіна В. Ю. Уркевич

О. С. Золотніков О. Г. Яновська

О. Р. Кібенко

Дата ухвалення рішення06.06.2019
Оприлюднено11.06.2019
Номер документу82308682
СудочинствоЦивільне
Сутьправо власності на нерухоме майно, скасування права власності на нерухоме майно та визнання права власності за касаційними скаргами Ради на постанову Чернігівського апеляційного суду від 28 листопада 2018 року у складі колегії суддів Онищенко О. І., Лакізи Г. П., Харечко Л. К. та ПрАТ Чернігівоблбуд на додаткову постанову Чернігівського апеляційного суду від 06 лютого 2019 року у складі колегії суддів Онищенко О. І., Лакізи Г. П., Харечко Л. К., та

Судовий реєстр по справі —750/4258/18

Постанова від 03.07.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ситнік Олена Миколаївна

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 29.03.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 21.02.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 06.02.2019

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Постанова від 06.02.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Онищенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні