Рішення
від 04.02.2010 по справі 11/18-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путяти нський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" лютого 2010 р. № 11/18-НМ

Господарський суд Житомир ської області у складі:

Головуючого судді Маріщен ко Л.О.

судді

судді

за участю представників ст орін

від позивачів ОСОБА_1., до віреність № б/н від 11.09.08

від відповідача (ів) 1) не з'яв ився

2) не з'яви вся

третіх осіб не з'явився

прокурора

Розглянувши справу за позо вом ОСОБА_2 (м. Мінськ Респу бліка Бєларусь), ОСОБА_3 (м. Мінськ Республіка Бєларусь), ОСОБА_6 (м. Мінськ, Республі ка Бєларусь).

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо -комерційна фірма "Каміння Ел ен" (м. Коростень)

2) Товариства з обмежено ю відповідальністю "Абсолют -Гарант і КО" (м. Київ)

за участю третьої особи без самостійних вимог на предме т спору Коростенської місько ї ради (м. Коростень)

про вчинити певні дії

Позивачем пред'явлено позо в про визнання протиправними рішення Дирекції ТОВ "Виробн ичо-комерційної фірми "камін ня Елен" від 06.07.07р., рішення збор ів Учасників ТОВ "Каміння Еле н" стосовно відчуження майна Товариства "Каміння Елен" та зобов'язання відповідача ут риматись від вчинення дій, сп рямованих на передачу майна Товариства без згоди його Уч асників.

12.05.09р. від позивачів до суду н адійшла заява про уточнення позовних вимог, згідно якої п озивачі просять винести ріше ння, яким визнати недійсним р ішення ТОВ "Виробничо-комерц ійна фірма "Каміння-Елен", офор млене протоколом №27 від 06.07.07р. з борами учасників товариства . Залучити до участі в справі в якості третьої особи ТОВ "ДКТ БУД", якому було передано нале жне позивачу майно.

Представник позивачів в су довому засіданні відмовився від клопотання про залученн я до справи ТОВ "ДКТ БУД" в якос ті третьої особи за безпідст авністю.

Представники відповідачів та третьої особи в судове зас ідання не з'явились.

Згідно відзиву на позов над аного суду представником пер шого відповідача (ТОВ "ВКФ "Кам іння Елен" ) відповідач позов в изнає та зазначає, що загальн і збори учасників відповідач а - 1 від 06.07.07.07р. були скликані з і стотним порушенням порядку скликання таких зборів.

Під час скликання вказаних зборів не було дотримано вим ог та закону та статуту тому у часники товариства були позб авлені можливості прийняти у часть в роботі зборів, внести пропозиції до порядку денно го та взагалі впливати на зді йснення товариством господа рської діяльності.

Документів, які б підтвердж ували факт повідомлення учас ників товариства про факт ск ликання та проведення загаль них зборів учасників від 06.07.07р . у відповідача - 1 не має.

В своїх письмових поясненн я представник третьої особи зазначив, що колегіальний ор ган - Виконавчий комітет Коро стенської міської ради, розг лянувши подання товариства з обмеженою відповідальністю "Абсолют Гарант і Ко" щодо рішення зборів учасників ТО В "ВКФ "Каміння Елен" за № 27 від 06. 07.07р. про передачу об'єктів неру хомого майна в статутний фон д ТОВ "Абсолют Гарант і Ко ", рішення загальних зборів уч асників ТОВ "Абсолют Гарант і Ко" про прийняття у статут ний фонд об'єктів нерухомого майна, що знаходиться по вул. Шатрищанській, 69. Акт прийманн я-передачі від 09.10.07р., прийняв рі шення №801 від 21.11.07р. "Про оформлен ня права власності на об'єкти нерухомого майна, що перебув ають у власності юридичних т а фізичних осіб".

п.1-16 даного рішення передбач алось:

"Оформити право власності:

1-16 на не житлові будівлі:

- адміністративно-побутови й корпус, їдальню, прохідну, за гальною площею 5963,7 кв.

- завод металоконструкцій, з агальною площею 16398,9 кв.м. по вул . Шатрищанській, 69 за товарист вом з обмеженою відповідальн істю "Абсолют Гарант і Ко" .

11.03.09р. від третьої особи надій шла заява, в якій просить розг лядати справу без представни ка Коростенської міської рад и.

04.02.10р. від ТОВ "Абсолют Гаран т і Ко" надійшло клопотання про відкладення розгляду сп рави у зв'язку з поданням ним а пеляційної скарги на ухвалу суду від 22.05.09р. у справі №11/18-НМ в частині вжиття запобіжних з аходів до забезпечення позов у шляхом заборони ТОВ "Виробн ичо - комерційна фірма "Камінн я Елен" код ЄДРПОУ 30597920, м. Корост ень,вул Шатрищанська, 69, ТОВ " Абсолют - Гарант і КО" код ЄД РПОУ 34926782, м. Київ, вул.Обсервато рная,7 та іншим особам вчинят и будь - які дії, спрямовані на відчуження у будь - який спосі б об'єктів нерухомого майна (н ежитлових будівель),які розт ашовані за адресою: Житомирс ька область, місто Коростень , вул. Шатрищанська,69, а саме:- ад міністративно - побутовий ко рпус, їдальню, прохідну загал ьною площею 5 963,7 кв.м;- завод мета локонструкцій загальною пло щею 16 398,9 кв.м.

Суд відмовляє в задоволенн і даного клопотання, так як ві дповідачем не додано належни х доказів про направлення ап еляційної скарги по даній сп раві.

Від першого відповідача (ТО В "ВКФ "Каміння Елен" ) також над ійшло клопотання про відклад ення розгляду справи у зв'язк у з перебуванням представник а у відряджені в іншому суді.

Суд відмовляє в задоволені даного клопотання, так як ві дсутність представника відп овідача -1 з поважних причин н е підтверджена відповідним к лопотанням юридичної особи, інтереси якої він представля є по справі № 11/18-НМ,а тому не є пі дставою для перенесення судо вого засідання.

Суд також відмовляє за безп ідставністю в задоволенні кл опотання представника ТОВ "Д КТ Буд" про залучення товар иства до участі у справі №11/18-НМ в якості третьої особи без са мостійних вимог на предмет с пору на стороні позивача або відповідачів з підстав прид бання ним 27.02.09 р. у відповідача -2 майна, яке належало відповід ачу - 1, та на яке ухвалою суду ві д 22.05.09 р. накладено арешт.

Заслухавши представника п озивача, дослідивши матеріал и справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

06.07.07р. відбулися загальні з бори учасників ТОВ "ВКФ "Камін ня Елен", протокол №27, на яких бу ло прийняте рішення про пере дачу до статутного капіталу ТОВ "Абсолют гарант і Ко" н ерухомого майнового комплек су, що розташований за адресо ю Житомирська область, м. Коро стень, вул. Шатрищанська, 69.

Посилаючись на те, що на вка заних зборах не були присутн і позивачі , так як їх не було н алежно повідомлено про прове дення зборів, як того вимагає чинне законодавство, вони пр осять визнати загальні збори від 06.07.07р. недійсними.

В ході розгляду даного спор у, судом було встановлено, що с пірним рішенням загальних зб орі від 06.07.07р. було вирішено пер едати до статутного капітал у відповідачу -2 нерухоме майн о, яке належить відповідачу - 1 , а саме нерухомий майновий ко мплекс що складається з виро бничого корпусу заводу метал оконструкцій загальною площ ею 16398,9 кв.м., адміністративно-по бутового корпусу, їдальні та прохідної загальною площею 5963,7 кв.м.

Відповідні повноваження з цього приводу було надано ге неральному директору відпов ідача - 1.

Зазначене рішення було офо рмлено Протоколом №27 від 06.07.07р.

Відповідно до статутних до кументів відповідача -1 стано м на 06.07.07р. частки у статутному к апіталі відповідача - 1 розпод ілялись наступним чином:

юридична особа "D&B Development" Aktiengesellshaft - 70%

фізична особа ОСОБА_5 - 10%

фізична особа ОСОБА_6 - 2%

фізична особа ОСОБА_7 - 2%

фізична особа ОСОБА_8 - 2%

фізична особа ОСОБА_9 - 1%

фізична особа ОСОБА_10 - 13%

Загалом кількість учасник ів складає сім осіб.

Фактичну участь в загальни х зборах учасників відповіда ча - 1 , що відбулися 06.07.07р. прийнял и двоє учасників товариства, які володіли на тій момент у с укупності 80% у статутному капі талі відповідача - 1.

Як зазначає у своєму відзив і відповідач -1 документи (ріше ння, протоколи, тощо) про затве рдження порядку денного зага льних зборів учасників товар иства від 06.07.07р. у нього відсутн і, також відсутні відомості п ро їх існування деінде.

Подальшим аналізом докуме нтів відповідача - 1 встановле но, що на підставі рішень, що ї х ухвалено загальними зборам и учасників товариства генер альним директором відповіда ча - 1 та генеральним директоро м відповідача - 2 було складено Акт приймання-передачі неру хомого майна №1 від 09.10.07р. та Акт приймання-передачі нерухомо го майна №2 від 09.10.07р.

Згідно із зазначеними акта ми відповідач - 1 передав до ст атутного капіталу відповіда ча - 2 наступне нерухоме майно, що розташоване за адресою Жи томирська область, м. Коросте нь, вул. Шатрищанська, 69:

- виробничий корпус заводу м еталоконструкцій загальною площею 16398,9 кв. м.;

- адміністративно-побутови й корпус, їдальня та прохідна загальною площею 5963,7кв. м.;

- внутрішні майданчикові ме режі господарсько-фекальної каналізації;

- внутрішньозаводські залі зничні колії 149п/м;

- асфальтобетонні покриття авто під'їздів площею 2214 кв. м.;

- зовнішні майданчикові мер ежі виробничо-дощової каналі зації;

- зовнішні майданчикові мер ежі водопроводу;

- зовнішнє освітлення та мон таж мереж 0,4 кВ;

- внутрішні майданчикові ме режі виробничо-дощової канал ізації;

- внутрішні майданчикові ме режі для систем виробничого водопостачання.

Водночас генеральним дире ктором відповідача - 1 та генер альним директором відповіда ча - 2 було складено акт прийма ння-передачі рухомого майна №3 від 09.10.07р. відповідно до якого до статутного капіталу відп овідача - 2 передано загалом 49 о диниць рухомого майна, яке на лежить відповідачу - 1, зокрема вісім мостових кранів та інш е устаткування, що було встан овлено в раніше переданих об 'єктах нерухомого майна.

Відповідно до ст. 61 Закону Ук раїни "Про господарські това риства" про проведення загал ьних зборів товариства учасн ики повідомляються передбач еним статутом способом з заз наченням часу і місця провед ення зборів та порядку денно го. Повідомлення повинно бут и зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних збор ів. Будь-хто з учасників товар иства вправі вимагати розгля ду питання на зборах учасник ів за умови, що воно було ним п оставлено не пізніше як за 25 д нів до початку зборів. Не пізн іше як за 7 днів до скликання з агальних зборів учасникам то вариства повинна бути надана можливість ознайомитись з д окументами, внесеними до пор ядку денного зборів.

Статутом відповідача - 1 вст ановлений аналогічний поряд ок скликання загальних зборі в учасників товариства та за безпечення їхніх прав підчас скликання та проведення так их зборів.

Позивачів не було належно п овідомлено про час та місце п роведення загальних зборів в ід 06.07.07р., про що не заперечує ві дповідач-1.

Згідно постанови Пленуму В ерховного суду України №13 від 24.10.08р. "Про практику розгляду су дами корпоративних спорів" з азначено, що рішення загальн их зборів господарського то вариства можуть бути визнани ми недійсними в судовому пор ядку у випадку недотримання процедури їх скликання, вста новленої ст. ст. .43, 61 Закону Укра їни "Про господарські товари ства".

Права учасника (акціонера) т овариства можуть бути визнан і порушеними внаслідок недот римання вимог закону про скл икання і проведення загальни х зборів, якщо він не зміг взят и участь у загальних зборах, н алежним чином підготуватися до розгляду питань порядку д енного, зареєструватися для участі у загальних зборах то що.

Таким чином, скликання та пр оведення загальних зборів уч асників відповідача -1 було зд ійснено з порушенням вимог ч инного законодавства та стат уту товариства.

Крім того, відповідно до пол ожень статуту відповідача - 1, зокрема підпункту 9.2.8.1. збори у часників товариства є повнов ажними (легітимними) у випадк у якщо на них присутні не мен ш ніж троє учасників товарис тва. Як вбачається з протокол у №27 від 06.07.07р. участь у зборах пр иймали лише двоє з числа його учасників.

Згідно постанови №13 від 24.10.08р . "Про практику розгляду судам и корпоративних спорів" відс утність кворуму на загальних зборах є безумовною підстав ою для визнання в судовому по рядку прийнятих загальними зборами рішень недійсними.

Загальні збори є неправомо чними, якщо реєстрація акціо нерів у день проведення зага льних зборів не здійснювалас ь , стаття 41 Закону України "Про господарські товариства" у з в'язку з неможливістю визнач ення кворуму на загальних зб орах.

Рішення, прийняті на таких з агальних зборах, у судовому п орядку визнаються недійсним и.

Крім того, пунктом 9.2.6 статут у відповідача - 1 передбачено, що до компетенції зборів уча сників товариства належить, зокрема:

- визначення основних напря мів діяльності товариства, з атвердження його планів та з вітів про їх виконання.

- внесення змін до статуту т овариства.

- прийняття рішень про вступ товариства до складу інших т овариств, об'єднань, підприєм ств, та вихід з них.

- погодження угод про відчуж ення основних фондів товарис тва, відновлювальна вартість яких перевищує 50% статутного фонду.

Рішенням загальних зборів учасників відповідача -1 від 0 6.07.07р. затверджено передачу до статутного капіталу відпові дача - 2 нерухомого майна, яке н алежить відповідачу - 1, а тако ж генеральному директору дел еговано право придбання від імені відповідача - 1 будь-яких цінних паперів, а також корп оративних прав без погодженн я у подальшому з колегіальни ми органами управління товар иством.

Вимог статуту відповідача - 1 при відчуженні належних йо го основних засобів щодо їхн ій оцінки додержано не було.

Враховуючи викладене, суд в важає позов обґрунтованим, з аявленим відповідно до чинно го законодавства та таким, що підлягає задоволенню.

Судові витрати покладають ся на відповідача.

Керуючись ст. ст. 49,68, 82-85 ГПК Укр аїни, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсним рішенн я загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відп овідальністю "Виробничо-коме рційна фірма "Каміння Елен" (Жи томирська область, м. Коросте нь, вул. Шатрищанська, 69 код 30597920) №27 від 06.07.2007р.

3. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Ви робничо-комерційна фірма "Ка міння Елен" (Житомирська обла сть, м. Коростень, вул. Шатрища нська, 69 код 30597920) - 85 грн. державног о мита, 118 грн. витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

4.Скасувати забезпечення по зову по справі № 11/18-НМ згідно ухвали суду від 22.05.09 р.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного терміну з момент у його підписання.

Суддя Маріщенк о Л.О.

Дата підписання 08.02.10 р.

Віддрукувати:

1 - в справу

2,3,4 - позивачу

5,6- відповідачам

7- третій особі

Дата ухвалення рішення04.02.2010
Оприлюднено01.04.2010
Номер документу8238686
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/18-нм

Ухвала від 06.10.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 11.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 22.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Постанова від 21.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Рішення від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

Постанова від 16.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 09.08.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні