Рішення
від 20.01.2010 по справі 22/240
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 22/240 20.01.10

За позовом Громадсько ї організації «Київський міс ький крейсерський яхт-клуб»

до 1. Дарницько ї районної у місті Києві ради

2. Київського мі ського бюро технічної інвент аризації

про визнання п рава власності та зобов' яз ання вчинити дії

Суддя С амсін Р.І.

Представники сторін:

від позивача Рубан В .Г. (довіреність від 08.04.2009р.);

Іллєнко П .Ю. (довіреність від 08.04.2009р.);

від відповідачів не з' яви лись;

20.01.2010р. у судовому засіданні , за згодою представників поз ивача у відповідності до ст. 85 Господарського процесуальн ого кодексу України, оголоше но вступну та резолютивну ча стину рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Громадська організація «Київський міський крейсерс ький яхт-клуб»(надалі ГО «Киї вський міський крейсерський яхт-клуб», позивач) звернулас ь до суду з позовом про визнан ня за Громадською організаці єю «Київський міський крейсе рський яхт-клуб»права власно сті на об' єкти самочинного будівництва, а саме на три буд івлі площею 335, 7 кв. м., 18, 8 кв. м. та 8, 2 кв. м., розташовані у Дарницьк ому районі міста Києва, заток а Берковщина, за адресою: м. Ки їв, Дніпровська Набережна 12. Т акож позивач просить зобов' язати Київське міське бюро т ехнічної інвентаризації зар еєструвати право власності н а зазначені будівлі, розташо вані у Дарницькому районі м. К иєва, затока Берковщина, за ад ресою: м. Київ, Дніпровська наб ережна 12 за Громадською орган ізацією «Київський міський к рейсерський яхт-клуб».

Відповідачі на розгляд спр ави не з' явились, відзиву на позов, пояснень щодо заявлен их вимог суду не надали та не н адіслали. Ухвали суду, позовн а заява надсилались відповід ачам на юридичні адреси.

Провадження у справі пору шено ухвалою від 28.05.2009р., що свід чить про достатність часу дл я підготовки до судового роз гляду справи, подання суду ві дзиву на позов, доказів в обґр унтування своєї позиції, в ра зі їх наявності.

Відповідно до положень ста тті 75 ГПК України справа розгл ядається за наявними в ній ма теріалами.

Провадження у справі зупин ялось у зв' язку із призначе ння у справі судової будівел ьно-технічної експертизи та було поновлено ухвалою від 25.1 2.2009р..

Дослідивши наявні у справі докази, розглянувши матеріа ли справи, господарський суд , -

ВСТАНОВИВ:

Згідно п. 34 рішення Київсь кої міської ради № 116/276 від 28.11.2002р. вирішено:

- затвердити проект відвед ення земельної ділянки Київс ькому міському крейсерськом у яхт-клубу для експлуатації та обслуговування будівель і споруд у затоці Берковщина у Дарницькому районі міста К иєва;

- передати Київському міськ ому крейсерському яхт-клубу, за умови виконання п. 34.1 рішенн я, в довгострокову оренду на 10 років акваторію площею 0, 87 га д ля експлуатації та обслугову вання будівель і споруд у зат оці Берковщина у Дарницькому районі м. Києва за рахунок зем ель міської забудови;

- оформити Київському міськ ому крейсерському яхт-клубу, за умови виконання п. 34.1 рішенн я, право довгострокової орен ди на 10 років на земельну діля нку площею 1, 85 га для експлуата ції та обслуговування будіве ль і споруд у затоці Берковщи на у Дарницькому районі міст а Києва за рахунок земель, від ведених відповідно до рішень виконавчого комітету Київсь кої міської Ради депутатів т рудящих від 08.10.68р. № 1691 «Про відво д земельної ділянки Крейсерс ькому яхт-клубу Київської мі ської Ради Союзу спортивних товариств та організацій УРС Р під влаштування спортивної бази яхт-клубу в урочищі Берк овщина Дарницького району»т а виконавчого комітету Київс ької міської Ради народних д епутатів від 11.09.89р. № 842 «Про відв едення земельних ділянок уст ановам і організаціям для бу дівництва об' єктів».

На виконання вказано го рішення топографо-геодези чним відділом № 1 комунальног о підприємства «Київський мі ський центр земельного кадас тру та приватизації землі»у вересні 2003р. виконані геодези чні вишукувальні роботи по в изначенню меж земельної діля нки в натурі (на місцевості), т а 24.02.2004р. складено акт визначенн я меж земельної ділянки в нат урі (на місцевості) який погод жений начальником відділу зе млевпорядкування Дарницько го району.

02 вересня 2004р. між Київс ькою міською радою та Київсь ким міським крейсерським яхт -клубом укладено договір оре нди земельної ділянки місце розташування якої затока Бер ковщина у Дарницькому районі міста Києва, розмір 2, 7213 га, ціль ове призначення - для експлу атації та обслуговування буд івель і споруд.

Зазначений договір з ареєстровано Головним управ лінням земельних ресурсів ви конавчого органу Київської м іської ради (Київської міськ ої державної адміністрації) 12 жовтня 2004р. за № 63-6-00168, та вказано ю датою складено акт прийман ня-передачі земельної ділянк и що орендується.

Оскільки, земельна ді лянка за вказаним договором передана для експлуатації та обслуговування будівель і с поруд, а такі були збудовані К рейсерським яхт-клубом Київс ької міської Ради Союзу спор тивних товариств та організа цій УРСР в радянський період без отримання дозволів на бу дівництво та іншої будівельн ої документації, в силу лише н аявних рішень виконавчого к омітету Київської міської Ра ди депутатів трудящих від 08.10.68 р. № 1691 «Про відвод земельної ді лянки Крейсерському яхт-клуб у Київської міської Ради Сою зу спортивних товариств та о рганізацій УРСР під влаштува ння спортивної бази яхт-клуб у в урочищі Берковщина Дарни цького району»та виконавчог о комітету Київської міської Ради народних депутатів від 11.09.89р. № 842 «Про відведення земел ьних ділянок установам і орг анізаціям для будівництва об ' єктів», на три будівлі площ ею 335, 7 кв. м., 18, 8 кв. м. та 8, 2 кв. м., розт ашовані у Дарницькому районі міста Києва, затока Берковщи на, за адресою: м. Київ, Дніпров ська Набережна 12 відсутні пра вовстановлюючі документи, ві дповідно позивач не визнаєть ся власником таких споруд і п озбавлений права реалізації свого права власності.

Відповідно до статті 24 Зак ону України "Про планування і забудову території" у разі пр ийняття сільською, селищною чи міською радою рішення про надання земельної ділянки і з земель державної чи комуна льної власності для розміщен ня об'єкта містобудування в п орядку, визначеному земельни м законодавством, зазначене рішення одночасно є дозволом на будівництво цього об'єкта .

Статтею 15 Цивільного кодекс у України передбачено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або ос порювання. Кожна особа має пр аво на захист свого інтересу , який не суперечить загальни м засадам цивільного законод авства.

Відповідно до статті 16 Циві льного кодексу України кожна особа має право звернутися д о суду за захистом свого особ истого немайнового або майно вого права та інтересу. Одним з способів захисту цивільни х прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до статті 328 Циві льного кодексу України право власності набувається на пі дставах, що не заборонені зак оном. Право власності вважає ться набутим правомірно, якщ о інше прямо не випливає із за кону або незаконність набутт я права власності не встанов лена судом.

Спірне нерухоме майно знах одиться на земельній ділянці у Дарницькому районі міста К иєва, затока Берковщина за ад ресою м. Київ, Дніпровська Наб ережна 12. Зазначена земельна д ілянка орендується Київськи м міським крейсерським яхт-к лубом з цільовим призначення м - для експлуатації та обслуг овування будівель і споруд з гідно із договором оренди зе мельної ділянки, який укладе ний 02.09.2004 року з Київською міськ ою радою (зареєстрований Гол овним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київ ської міської державної адмі ністрації) 12.10.2004 року за № 63-6-00168), ст рок дії договору - 10 років.

Згідно висновку №6197 від 09.12 .2009р. (складений Київським наук ово-дослідним інститутом суд ових експертиз за результата ми проведення судової будіве льно-технічної експертизи) б удівлі площею 335, 7 кв. м., 18, 8 кв. м. т а 8, 2 кв. м. які розташовані у Дар ницькому районі міста Києва, затока Берковщина, за адресо ю: м. Київ, Дніпровська Набереж на 12, відповідають вимогам для «Веслувальних баз»п. 2.46, п. 3.111, п. 3.112 та п. 7.10 - ДБН В.2.2-13-2003 «Спортивн і Фізкультурно-оздоровчі спо руди», і стан вказаних об' єк тів відповідає вимогам, які п ередбачені для вводу об' єкт ів в експлуатацію.

Крім того, за нормами частин 1, 5 статті 376 Цивільного кодекс у України на вимогу користув ача земельної ділянки суд мо же визнати за ним право власн ості на нерухоме майно, що збу доване без належно затвердже ного проекту, якщо це не поруш ує права інших осіб.

При визнанні права власнос ті за Громадською організаці єю «Київський міський крейсе рський яхт-клуб»на об'єкти не рухомого майна - три будівлі п лощею 335, 7 кв. м., 18, 8 кв. м. та 8, 2 кв. м., р озташовані у Дарницькому рай оні міста Києва, затока Берко вщина, за адресою: м. Київ, Дніп ровська Набережна 12, права інш их осіб не порушуються.

14.07.2008р. позивач звернувся до К иївського міського бюро техн ічної інвентаризації з листо м та просив зареєструвати пр аво власності на три будівлі розташовані за адресою: м. Киї в, вул. Дніпровська набережна 12 за громадською організаціє ю «Київський міський крейсер ський яхт-клуб».

Відповідно до ст. 2 Закону У країни «Про державну реєстра цію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»держав на реєстрація речових прав н а нерухоме майно та їх обмеже нь це офіційне визнання і під твердження державою фактів в иникнення, переходу або прип инення речових прав на нерух оме майно та їх обмежень, що су проводжується внесенням дан их до Державного реєстру реч ових прав на нерухоме майно т а їх обмежень.

Речові права на нерухоме ма йно, їх обмеження та правочин и щодо нерухомого майна підл ягають обов'язковій державні й реєстрації в порядку, встан овленому цим Законом (ст. 3).

Право власності на нерухом е майно юридичних осіб підля гає обов'язковій державній р еєстрації в силу положень ст . 4 Закону України «Про державн у реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежен ь».

Відповідно до ст. 19 вказаног о Закону серед підстав для де ржавної реєстрації прав, що п освідчують виникнення, перех ід, припинення речових прав н а нерухоме майно є також ріше ння суду стосовно речових пр ав на нерухоме майно, обмежен ь цих прав, що набрали законно ї сили.

Тобто, у зв' язку із підтвер дженням у судовому порядку п рава власності (його визнанн я) таке право підлягає держав ній реєстрації.

Статтею 5 Прикінцевих полож ень Закону України «Про держ авну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеж ень»передбачено, що до створ ення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до фо рмування Державного реєстру прав у складі державного зем ельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості провод иться комунальними підприєм ствами бюро технічної інвент аризації.

За таких обставин, враховую чи визнання права власності позивача на об' єкти нерухом ого майна - три будівлі площ ею 335, 7 кв. м., 18, 8 кв. м. та 8, 2 кв. м., розт ашовані у Дарницькому районі міста Києва, затока Берковщи на, за адресою: м. Київ, Дніпров ська Набережна 12 та необхідні сть реєстрації такого права у відповідному державному ре єстрі, суд визнає такою, що під лягає задоволенню вимогу поз ивача про зобов' язання Київ ське міське бюро технічної і нвентаризації зареєструват и право власності на зазначе ні будівлі, розташовані у Дар ницькому районі м. Києва, зато ка Берковщина, за адресою: м. К иїв, Дніпровська набережна 12 з а Громадською організацією « Київський міський крейсерсь кий яхт-клуб».

Враховуючи все вищевиклад ене, заявлені Громадською ор ганізацією «Київський міськ ий крейсерський яхт-клуб» по зовні вимоги є обґрунтованим и та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 80, 82-85 ГПК У країни, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати за Громадською ор ганізацією «Київський міськ ий крейсерський яхт-клуб»(ід ент. код 21506927) право власності на об' єкти самочинного будівн ицтва, а саме на три будівлі пл ощею 335, 7 кв. м., 18, 8 кв. м. та 8, 2 кв. м., ро зташовані у Дарницькому райо ні міста Києва, затока Берков щина, за адресою: м. Київ, Дніпр овська Набережна 12.

3. Зобов' язати Комунальне п ідприємство «Київське міськ е бюро технічної інвентариза ції та реєстрації права влас ності на об' єкти нерухомого майна»(01001, м. Київ, вул. Трьохсвя тительська 4В) здійснити держ авну реєстрацію права власно сті Громадської організації «Київський міський крейсерс ький яхт-клуб»(ідент. код 21506927) н а три будівлі площею 335, 7 кв. м., 18, 8 кв. м. та 8, 2 кв. м., розташовані у Д арницькому районі міста Києв а, затока Берковщина, за адрес ою: м. Київ, Дніпровська Набере жна 12.

Рішення набирає законної сили після закінчення деся тиденного строку з дня його підписання, оформленого від повідно до ст. 84 ГПК України.

Суддя Р.І. Сам сін

дата підписання рішення 21.01.201 0

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.01.2010
Оприлюднено11.11.2010
Номер документу8245948
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/240

Ухвала від 03.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Соловйова Анастасія Євгенівна

Ухвала від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Постанова від 08.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

Постанова від 24.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Акулова Н.В.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Акулова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні