Ухвала
від 24.06.2019 по справі 337/2370/19
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

24.06.2019

ЄУН № 317/2370/19

Провадження №2/337/1639/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2019 року м. Запоріжжя

Суддя Хортицького районного суду міста Запоріжжя Бредун Д.С., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про скасування наказу про звільнення, призначення на роботу шляхом переведення, нарахування та виплату середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та просила:

- скасувати наказ про звільнення №14-к від 10.05.2019 року у зв`язку зі скороченням штатів (ч.1 ст. 40 КЗпП);

- призначити її на посаду начальника відділу Запорізьке бюро правової допомоги в Запорізький місцевий центр з надання БВПД (код 39748330) шляхом переведення;

- нарахувати та виплатити середню заробітну плату за час вимушеного прогулу, тобто з 12.05.2019 року по день винесення рішення суду.

Вивчивши матеріали позовної заяви, суд приходить до висновку, що зазначена заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно п.3) ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Як вказують п.п.1), 4) ч.1 ст. 176 ЦПК України, ціна позову визначається: у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується; у позовах про строкові платежі і видачі - сукупністю всіх платежів або видач, але не більше ніж за три роки.

Однак, позовна заява ОСОБА_1 не містить ні ціни позову, ні розрахунку сум, які вона просить нарахувати й виплатити.

Крім того, за п.4) ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

ОСОБА_1 просить суд: призначити її на посаду начальника відділу Запорізьке бюро правової допомоги в Запорізький місцевий центр з надання БВПД шляхом переведення, а також нарахувати та виплатити середню заробітну плату за час вимушеного прогулу, тобто з 12.05.2019 року по день винесення рішення суду.

Однак, в порушення п.4) ч.3 ст. 175 ЦПК України ці вимоги, заявлені ОСОБА_1 не до відповідача, а обраний нею спосіб захисту щодо призначення її на посаду судом і нарахування та виплати їй заробітної плати саме судом у позовній заяві не мотивований. При цьому, слід звернути увагу позивача, що позовні вимоги можуть бути заявлені лише до сторони у справі.

Також відповідно до ч.4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно п.1) ч.1 ст. 5 Закону України Про судовий збір від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Отже, вказаною нормою передбачено два випадки, пов`язані з трудовими правовідносинами, у яких позивачі звільняються від сплати судового збору, а саме:

1) у справах про стягнення заробітної плати;

2) у справах про поновлення на роботі.

Як зазначив Верховний Суд України в постанові від 30.11.2016 року у справі №6-1121цс16 щодо неоднакового застосування судом касаційної інстанції пункту 1 частини 1 статті 5 Закону України Про судовий збір , стягнення заробітної плати, про що зазначається в пункті 1 частини 1 ст. 5 Закону України від 08.07.2011 року № 3674-VI Про судовий збір , не є тотожнім стягненню середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Отже, з позовних вимог про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу позивач від сплати судового збору не звільнений.

Крім того, ОСОБА_1 просить призначити її на нову посаду шляхом переведення, що також не є вимогою, звільненою від сплати судового збору.

Згідно ч.3 ст. 6 Закону України Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Зважаючи на викладене, ОСОБА_1 необхідно сплатити судовий збір щодо позовних вимог майнового характеру в розмірі 1 відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та щодо позовних вимог немайнового характеру - у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за кожну вимогу.

Згідно статті 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2019 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2019 року становить 1921 гривню.

Судовий збір підлягає сплаті за реквізитами, зазначеними в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: https://hr.zp.court.gov.ua/sud0825/gromadyanam/tax/ у розділі Громадянам .

Статтею 185 ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху . В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що зазначена заява підлягає залишенню без руху. Судом роз`яснюється, що якщо позивач у встановлений строк не усуне зазначені недоліки, то заява буде вважатися неподаною та повернута.

Керуючись ст.ст. 30, 42, 175, 177, 185, 258, 260 ЦПК України , -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, про скасування наказу про звільнення, призначення на роботу шляхом переведення, нарахування та виплату середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу - залишити без руху .

Надати позивачу строку для усунення недоліків позовної заяви - 5 (п`ять) днів з дня отримання ним копії даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Д.С. Бредун

Дата ухвалення рішення24.06.2019
Оприлюднено26.06.2019
Номер документу82631429
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, призначення на роботу шляхом переведення, нарахування та виплату середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —337/2370/19

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

Постанова від 29.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 20.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 25.11.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 16.11.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 16.11.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні