Рішення
від 21.06.2019 по справі 233/5402/18
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/5402/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2019 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Мартиненко В. С.

за участі секретаря судового засідання Кюсєвої Т.О.,

представника позивача ОСОБА_1 .,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в м. Костянтинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , в інтересах якої діє ОСОБА_1 , до Костянтинівської районної державної адміністрації Донецької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Хлібний дар , Віролюбівська сільська рада, про визнання недійсним договору оренди землі, -

В С Т А Н О В И В:

До Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області з вказаним позовом звернулась ОСОБА_2 , в якому просила визнати недійсним договір оренди, укладений між Костянтинівською районною державною адміністрацією Донецької області та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Хлібний дар від 19 травня 2010 року в частині, що стосується земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1 , площею 4,99 га. В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_2 посилалась на те, що її мати ОСОБА_3 за життя отримала право на земельну частку (пай) із земель КСП Красний партизан . 27 квітня 1998 року після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, в склад якої увійшло вказане право на земельну частку пай. ОСОБА_2 є єдиним спадкоємцем та прийняла спадщину після смерті матері. З часу відкриття спадщини ОСОБА_2 , якій в порядку спадкування перейшло право на земельну частку (пай), мала право нею розпоряджатися, зокрема, передавати в оренду. Разом з тим, Костянтинівська районна державна адміністрація Донецької області після розроблення технічної документації та виділення земельної частки в натурі, посилаючись на те, що земельна ділянка не була розподілена (витребувана) власником чи його спадкоємцем, 19.05.2010 року уклала договір оренди з СТОВ Хлібний дар , на підставі якого передала вказану земельну ділянку в оренду на 10 років. Оскільки право на земельну частку (пай) з 27.04.1998 року належало ОСОБА_2 , Костянтинівська районна державна адміністрація Донецької області передала її в оренду всупереч чинному законодавству, що є підставою для визнання вказаного правочину недійсним.

Відповідач надав відповідь на позов, в якому проти позовних вимог заперечив посилаючись на те, що на час укладення спірного договору земельна ділянка з кадастровим номером НОМЕР_1 , площею 4,99 га не була витребувана її власником, в зв`язку з чим на підставі чинного законодавства Костянтинівська районна державна адміністрація Донецької області на підставі власного розпорядження, яке на час пред`явлення вказаного позову не є скасованим, передала її в оренду СТОВ Хлібний дар .

Позивач, представник відповідача, представники третіх осіб в судове засідання не з`явились про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином. Третя особа Віролюбівська сільська рада надала клопотання про розгляд справи за відсутності її представника.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

З`ясувавши обставини справ, дослідивши докази, подані на їх підтвердження, суд дійшов висновку про необхідність відмовити у задоволені позову з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 за життя отримала право на земельну частку (пай) із земель КСП Красний партизан , розміром 6,4 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що підтверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 , виданим 24.07.1996 року Костянтинівською районною державною адміністрацією. 27 квітня 1998 року відкрилась спадщина після смерті ОСОБА_3 , до складу якої увійшло право на земельну частку (пай), що належало спадкодавцю на підставі вищевказаного сертифіката. 08 серпня 2016 року ОСОБА_2 отримала свідоцтво на право на спадщину, видане Другою Костянтинівською державною нотаріальною конторою, до складу якої увійшло вказане право на земельну частку (пай). Розпорядженням голови Костянтинівської районної державної адміністрації Донецької області №215 від 24.07.2017 року затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у зв`язку з заміною сертифікату на право на земельну частку (пай) ОСОБА_2 на правовстановлюючий документ на земельну ділянку. 03 серпня 2017 року право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_1 було зареєстровано державним реєстратором Костянтинівської районної державної адміністрації, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №93666765 від 04.08.2017 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 548 ЦК УРСР (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Згідно з Указом Президента України від 3 грудня 1999 року Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки у ході реалізації положень цього Указу, інших актів Президента України щодо реформування колективних сільськогосподарських підприємств та створення приватних (приватно-орендних) сільськогосподарських підприємств, селянських (фермерських) господарств, господарських товариств, сільськогосподарських кооперативів, інших суб`єктів господарювання, які засновуються на приватній власності, а також під час укладення договорів оренди земельних часток (паїв) виходити з того, що сертифікат на право на земельну частку (пай) є правовстановлюючим документом, що засвідчує право володіти, користуватися та розпоряджатися зазначеною часткою.

Відповідно до розділу ІХ Перехідних положень ЗУ Про оренду землі громадяни - власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) до виділення їм у натурі (на місцевості) земельних ділянок мають право укладати договори оренди земель сільськогосподарського призначення, місце розташування яких визначається з урахуванням вимог раціональної організації території і компактності землекористування, відповідно до цих сертифікатів з дотриманням вимог цього Закону.

Судом не встановлені обставини щодо реалізації ОСОБА_3 та ОСОБА_2 свого права укладати договори оренди земель сільськогосподарського призначення на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай).

Розпорядженням голови Костянтинівської районної державної адміністрації Донецької області № 49 від 18.02.2010 року надано СТОВ Хлібний дар дозвіл на складення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок (невитребуваних часток (паїв) колишніх членів КСП Красний партизан ) з метою наступного передання земельних ділянок, загальною площею 49,93 га з цільовим призначенням для товарного сільськогосподарського виробництва в оренду. На підставі вказаного розпорядження на замовлення СТОВ Хлібний дар була складена технічна документація щодо земельних ділянок з кадастровими номерами НОМЕР_3 .

Розпорядженням голови Костянтинівської районної державної адміністрації Донецької області № 147 від 26.04.2010 року затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок з кадастровими номерами НОМЕР_1 - 0016 та вирішено передати їх у довгострокову оренду СТОВ Хлібний дар .

19 травня 2010 року між Костянтинівською районною державною адміністрацією Донецької області та СТОВ Хлібний дар укладено договір оренди землі, відповідно до якого СТОВ Хлібний дар у строкове платне користування було передано земельні ділянки, розташовані на території Віролюбівської сільської ради, загальною площею 49,9300 га із земель сільськогосподарського призначення (запас, невитребувані земельні частки (паї) громадян - колишніх членів КСП Красний партизан (пункти 1, 2). Договір укладено на 10 років (пункт 3). Орендна плата вноситься орендарем на розрахунковий рахунок Віролюбівської сільської ради (пункт 9). Пунктом 24 договору передбачено, що у разі витребування земельних ділянок громадянами-спадкоємцями земельних часток (паїв) орендар зобов`язаний повернути достроково земельну ділянку чи її частину новим власникам землі після отримання ними документів, що посвідчують право власності на землю та збирання врожаю сільськогосподарських культур по закінченні року. Пунктом 27 договору передбачено, що його дія припиняється, зокрема, у випадку витребування всіх земельних ділянок громадянами-спадкоємцями земельних часток (паїв) за умови отримання ними документів, що посвідчують право власності на землю.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 203 ЦК України ( в редакції, що діяла на час виникнення правовідносин) зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 4 ст. 3 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації. Особи, власники сертифікатів на право на земельну частку (пай), які виявили бажання одержати належну їм земельну частку (пай) в натурі (на місцевості), подають до відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації заяву про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). У разі подання заяв про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) більшістю власників земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства відповідна сільська, селищна, міська рада чи районна державна адміністрація приймає рішення про розробку проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв).

Згідно з ч. 1 ст. 13 вказаного Закону нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження.

Постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2004 р. № 122 Про організацію робіт та методику розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) затверджено Порядок організації робіт та методика розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), яким визначено процедуру розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) згідно з проектом землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв). Зокрема, пунктом 2 вказаного Порядку (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що організація робіт з розподілу земельних ділянок у межах одного сільськогосподарського підприємства між власниками земельних часток (паїв), які подали заяви про виділення належних їм земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), здійснюється відповідною сільською, селищною, міською радою чи райдержадміністрацією за місцем розташування земельних ділянок згідно з проектом. Відповідно до п. 12 вказаного Порядку нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки передаються в розпорядження сільських, селищних, міських рад чи райдержадміністрацій з метою надання їх в оренду.

З наведених норм права вбачається, що оскільки власник сертифіката на право на земельну частку (пай) не укладав протягом спірного періоду договорів оренди земельної частки (паю) та не звертався з відповідними заявами до районної державної адміністрації про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості), Костянтинівська районна державна адміністрація Донецької області з дотриманням вимог чинного на той час законодавства передала в оренду для використання за цільовим призначенням нерозподілену (невитребувану) земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_4 на строк до моменту отримання її власником державного акту на право власності на земельну ділянку, про що було зазначено у договорі оренди земельної ділянки.

Розпорядженням голови Костянтинівської районної державної адміністрації Донецької області № 321 від 22 червня 2018 року було вирішено припинити право оренди на земельну ділянку загальною площею 4,99 га та вилучити у СТОВ Хлібний дар земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_1 загальною площею 4,99 га. 02 липня 2018 року між Костянтинівською районною державною адміністрацією Донецької області та СТОВ Хлібний дар укладено додаткову угоду про внесення змін до договору оренди землі від 19 травня 2010 року, згідно з якою сторони дійшли згоди про вилучення у СТОВ Хлібний дар земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_4 загальною площею 4,99 га, розташованої за межами населених пунктів Віролюбівської сільської ради, у зв`язку з чим зменшено розмір загальної площі переданих в оренду земельних ділянок (запас, невитребувані земельні частки (паї) на 4,99 га та визначено його у 44,9400 га. У зв`язку з укладенням 02 липня 2018 року додаткової угоди 04 липня 2018 року до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесені відомості про припинення речового права - права оренди СТОВ Хлібний дар на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_1 площею 4,99 га.

Оскільки судом встановлено, що зміст правочину, що оспорюється, не суперечить законодавству, чинному на час його укладення, суд дійшов висновку про відсутність підстав для визнання його недійсним. А отже, у задоволенні позову ОСОБА_2 до Костянтинівської районної державної адміністрації Донецької області про визнання недійсним договору оренди, укладеного між Костянтинівською районною державною адміністрацією Донецької області та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Хлібний дар від 19 травня 2010 року в частині, що стосується земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1 , площею 4,99 га, необхідно відмовити.

Крім того, враховуючи те, що на підставі оспорюваного правочину у ТОВ "Хлібний дар" виникли права та обов`язки з приводу набуття права оренди на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_1 у спорі про визнання такого правочину недійсним належним відповідачем окрім Костянтинівської районної державної адміністрації Донецької області також є сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Хлібний дар . Судом роз`яснювалось стороні позивача право залучити в якості співвідповідача СТОВ Хлібний дар , проте відповідної заяви до суду подано не було, що своєю чергою також є підставою для відмови у задоволені позовних вимог.

Оскільки судом відмовлено у задоволені позову, а позивач була звільнена від сплати судового збору, судові витрати в цій частині необхідно віднести на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 141, 259, 264-265, 268, 273, 289, 354, п.п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_2 , в інтересах якої діє ОСОБА_1 , до Костянтинівської районної державної адміністрації Донецької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Хлібний дар , Віролюбівська сільська рада, про визнання недійсним договору оренди землі, - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач: Костянтинівська районна державна адміністрація Донецької області, місцезнаходження: Донецька область, Костянтинівський район, с. Іллінівка, вул. Адміністративна, буд. 42/3, ЄДРПОУ 05420103.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Хлібний дар , місцезнаходження: Донецька область, Костянтинівський район, с. Віролюбівка, вул. Миру, буд. 5-Б, ЄДРПОУ 32832420; Віролюбівська сільська рада, місцезнаходження: Донецька область, Костянтинівський район, с.Віролюбівка, вул.Шкільна, 34, ЄДРПОУ 04340661.

Суддя

Дата ухвалення рішення21.06.2019
Оприлюднено04.07.2019
Номер документу82779721
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —233/5402/18

Постанова від 11.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 17.10.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Постанова від 16.10.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 26.09.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 19.09.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 06.09.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 15.08.2019

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Рішення від 21.06.2019

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні