Ухвала
від 11.07.2019 по справі 212/6307/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/6307/17

2/212/142/19

У Х В А Л А

11 липня 2019 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі

головуючого судді Чорного І.Я.,

з участю секретаря судового засідання Поперечної А.С.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача Стельмаха І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Кривому Розі цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовом ОСОБА_3 до Публічного акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України (АТ УКРЕКСІМБАНК ), ОСОБА_4 , Відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України, Головного територіального Управління юстиції у Дніпропетровській області про відшкодування збитків, -

в с т а н о в и в:

в провадженні Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області перебуває вищевказана цивільна справа.

11 липня 2019 року представник відповідача ОСОБА_2 звернулася до суду з клопотання в якому просив залишити уточнену позову заяву ОСОБА_3 без руху. В обґрунтування заявленого клопотання зазначив, що 25.03.2019 року ПАТ Укексімбанк отримало уточнену позовну заяву ОСОБА_5 . Однак до вказаної позовної заяви не було долучено усіх додатків згідно переліку, що суперечить ст. 43,49 ЦПК України. Крім цього зазначив, що в позові не вказано ціну позову, не зазначено попередній, орієнтовний розрахунок суми судових витрат та позивачем не сплачений судовий збір за подання до суду вимоги про стягнення з відповідачі 5000 євро моральної шкоди.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні проти клопотання заперечила.

Представник відповідача Стельмах І.В. в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Ознайомившись з матеріалами справи, поданим до суду уточненим позовом ОСОБА_3 від 26.03.2019 слід зазначити наступне.

Відповідно до ст. 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи. Позовна заява повинна відповідати вимогам ч. 3 ст. 175 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст.177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

26.03.2019 позивачем подано уточнену позовну заяву в даній справі.

В судовому засіданні було встановлено та не заперечувалось представником позивача, що під час надання копії уточненого позову відповідачу ПАТ Укексімбанк від 25.03.2019 року останнім було вручено не всі додатки згідно переліку до позовної заяви.

Представник позивача в судовому засіданні посилалась на те, що зазначені документи не були надані, оскільки були вручені відповідачам під час скерування уточненого позову в попередній редакції від 30.01.2019 року, однак доказів цього суду надано не було.

Крім цього, як вбачається з позовної заяви позивач просить суд стягнути з відповідачів 1 та 2 моральну шкоду в розмірі 5000,00 євро, однак не зазначає суму еквівалентну в гривнях.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про судовий збір судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

За положеннями ст. ст. 1, 2 Закону України Про судовий збір , за подання заяв, скарг до суду на всій території України справляється судовий збір, платниками якого є, зокрема, громадяни України, які звертаються до суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Касаційний цивільний суд у складі Верховного суду у своїй постанові від 28 листопада 2018 року у справі № 761/11472/15-ц дійшов до висновку, що позовна вимога про відшкодування моральної шкоди, яка визначена у грошовому вимірі, є майновою вимогою. А тому за неї підлягає сплаті судовий збір як за позовну вимогу майнового характеру згідно абз. 3 пп. 1 п.1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , який складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З огляду на зазначене, суд приходить до висновку, що позивачу необхідно сплатити судовий збір за позовну вимогу про стягнення моральної шкоди, як за позовну вимогу майнового характеру, у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (768,40 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (9605,00 грн.).

Відповідно до ч. 11 ст. 187 ЦПК України Суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Приймаючи до уваги вищевказані обставини, вважаю необхідним, у відповідності до вимог ст. 187 ЦПК України позов залишити без руху, надавши позивачу ОСОБА_3 строк для усунення вказаних недоліків.

Частиною 3 ст. 185 ЦПК України передбачено, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись ст. 185, 187 ЦПК України, Законом України Про судовий збір , суд, -

УХВАЛИВ:

позов ОСОБА_3 до Публічного акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України (АТ УКРЕКСІМБАНК ), ОСОБА_4 , Відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Міністерства юстиції України, Головного територіального Управління юстиції у Дніпропетровській області про відшкодування збитків - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення зазначених в мотивованій частині ухвали недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення наведених в ухвалі недоліків у встановлений строк, позовна заява буде вважатись не поданою і підлягає поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І. Я. Чорний

СудЖовтневий районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено12.07.2019
Номер документу82950973
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —212/6307/17

Рішення від 04.02.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Рішення від 04.02.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 04.02.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 09.04.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 20.08.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні