Ухвала
від 09.10.2019 по справі 922/510/19
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

9 жовтня 2019 року

м. Київ

Справа № 922/510/19

Провадження № 12-166гс19

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Рогач Л. І.,

суддів Антонюк Н. О., Анцупової Т. О., Власова Ю. Л., Гриціва М. І., Данішевської В. І., Єленіної Ж. М., Князєва В. С., Лобойка Л. М., Лященко Н. П., Пророка В. В., Ситнік О. М., Ткачука О. С., Уркевича В. Ю.

перевірила наявність підстав для передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду справи № 922/510/19 за позовом Харківської міської ради (далі - Міськрада) до Приватного акціонерного товариства Верифікаційні проекти (далі - ПрАТ Верифікаційні проекти ) та ОСОБА_1 про розірвання договору оренди землі та звільнення земельної ділянки за касаційною скаргою Міськради на постанову Східного апеляційного господарського суду від 12 серпня 2019 року (судді Крестьянінов О. О., Лакіза В. В., Мартюхіна Н. О.) та

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням Господарського суду Харківської області від 30 травня 2019 року (суддя Савченко А. А.) у позові Міськради до ПрАТ Верифікаційні проекти та ОСОБА_1 про розірвання договору оренди землі та звільнення земельної ділянки відмовлено повністю.

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 12 серпня 2019 року рішення Господарського суду Харківської області від 30 травня 2019 року скасовано; закрито провадження у справі № 922/510/19.

Постанову обґрунтовано доводами про одночасне звернення з позовними вимогами, як до юридичної так і до фізичної особи. Враховуючи, що вимоги нерозривно пов`язані між собою та неконкретизовані, суд дійшов висновку, що спір за своїм характером є приватноправовим і за суб`єктним складом є спором цивільної юрисдикції, отже справа не підлягає розгляду в порядку господарського судочинства. Враховуючи приписи пункту першого частини першої статті 231 та частини першої статті 278 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суд скасував рішення господарського суду та закрив провадження у справі.

У вересні 2019 року Міськрада звернулася до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову Східного апеляційного господарського суду від 12 серпня 2019 року, в якій просила вказану постанову скасувати та направити справу № 922/510/19 до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

Обґрунтовуючи касаційну скаргу, позивач вказав про помилковість висновку суду апеляційної інстанції про закриття провадження у справі у зв`язку з тим, що спір не підлягає розгляду в порядку господарського судочинства, а є спором цивільної юрисдикції. Скаржник вказав, що Міськрада, як орендодавець, звернулась до господарського суду з позовом в тому числі і до фізичної особи, як особи, до якої перейшло право оренди землі. Разом з тим, цей спір виник у правовідносинах щодо виконання зобов`язання за договором оренди землі, сторонами в якому є юридичні особи, що відповідає ознакам спору, який підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Ухвалою від 18 вересня 2019 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою Міськради на постанову Східного апеляційного господарського суду від 12 серпня 2019 року; справу разом із вказаною касаційною скаргою передав на розгляд Великої Палати Верховного Суду відповідно до частини шостої статті 302 ГПК України. Суд вказав, що позивач оскаржує постанову з підстав порушення правил предметної та суб`єктної юрисдикції, у зв`язку з чим дійшов висновку про необхідність передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

За приписами частини шостої статті 302 ГПК України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб`єктної юрисдикції.

Велика Палата Верховного Суду вважає мотиви, на підставі яких постановлено ухвалу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 18 вересня 2019 року, обґрунтованими та приймає справу до розгляду.

Відповідно до частини першої статті 301 ГПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження. Частиною третьою цієї ж статті встановлено, що розгляд справ у суді касаційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Ураховуючи викладене, справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи, явка яких не є обов`язковою згідно із приписами частини другої статті 120 та частини другої статті 121 ГПК України.

Керуючись статтями 120, 121, 301, частиною шостою статті 302, статтею 303 ГПК України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

1. Прийняти до розгляду справу № 922/510/19 за позовом Харківської міської ради до Приватного акціонерного товариства Верифікаційні проекти та ОСОБА_1 про розірвання договору оренди землі та звільнення земельної ділянки за касаційною скаргою Харківської міської ради на постанову Східного апеляційного господарського суду від 12 серпня 2019 року.

2. Призначити справу до розгляду Великою Палатою Верховного Суду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи на 25 лютого 2020 року об 11 годині 30 хвилин у приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

3. Повідомити учасників справи, що їх явка не є обов`язковою.

4. Встановити п`ятнадцятиденний строк з моменту отримання цієї ухвали для подання учасникам справи відзиву на касаційну скаргу.

5. Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Л. І. Рогач Судді:Н. О. Антонюк В. С. Князєв Т. О. Анцупова Л. М. Лобойко Ю. Л. Власов Н. П. Лященко М. І. Гриців В. В. Пророк В. І. Данішевська О. М. Ситнік Ж. М. Єленіна О. С. Ткачук В. Ю. Уркевич

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення09.10.2019
Оприлюднено15.10.2019
Номер документу84900443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/510/19

Постанова від 25.02.2020

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Рогач Лариса Іванівна

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Рогач Лариса Іванівна

Ухвала від 18.09.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кушнір І.В.

Постанова від 12.08.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Крестьянінов Олексій Олександрович

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Крестьянінов Олексій Олександрович

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Крестьянінов Олексій Олександрович

Рішення від 30.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 07.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 15.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні