Ухвала
від 09.10.2019 по справі 216/4938/19
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/4938/19

провадження 1-кс/216/5177/19

УХВАЛА

іменем України

09 жовтня 2019 року місто Кривий Ріг

Слідчий суддя Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника адвоката ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №42019040630000055 від 24.06.2019, за клопотанням заступника військового прокурора Криворізького гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 про відсторонення від посади:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є громадянином України, має вищу освіту, перебуває у зареєстрованому шлюбі, працює начальником Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий;

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, -

в с т а н о в и в:

Слідчим відділом Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019040630000055 від 24.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Органом досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 займаючи посаду начальника Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, тобто відповідно п. 2 Примітки до ст. 368 КК України, будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою власного незаконного збагачення, 14.06.2019 у першій половині дня, перебуваючи на подвір`ї Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за адресою: вул. Херсонська, буд. 60, м. Нікополь, Дніпропетровська область, виказав ОСОБА_6 , яка являється керівником ТОВ «Стройспект» (ЄДРПОУ 42969019) прохання надати неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 300 доларів США, що станом на 14.06.2019 згідно з офіційними даними Національного банку України складало 7800 гривень, для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду дій з використанням наданої йому влади та службового становища, а саме: за складання позитивного акту перевірки - обстеження приміщення складу розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , для експлуатаційного дозволу, що провадить діяльність пов`язану з зберіганням харчових продуктів тваринного походження.

На думку слідчого, він же, діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою власного незаконного збагачення, 12.08.2019 о 15:20 год. перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , одержав від ОСОБА_6 , яка являється керівником ТОВ «Стройспект» (ЄДРПОУ 42969019) неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 300 доларів США, що станом на 12.08.2019 згідно з офіційними даними Національного банку України складало 7500 гривень, для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду дій з використанням наданої йому влади та службового становища, а саме за складання позитивного акту перевірки - обстеження приміщення складу розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , для отримання експлуатаційного дозволу, що провадить діяльність, пов`язану із зберіганням харчових продуктів тваринного походження.

Орган досудового розслідування дійшов висновку про те, що в діях ОСОБА_5 наявні ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, тобто прохання службовою особою, яка займає відповідальне становище надати неправомірну вигоду для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди, та одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище неправомірну вигоду для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

В порядку, визначеному ст.ст. 276-278 КПК України письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, було вручене ОСОБА_5 13.08.2019.

Ухвалою слідчого судді Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області підозрюваному ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 24:00 години 09 жовтня 2019 року, із заставою в розмірі 1000000 грн., після чого ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області зменшено суму застави до 160560 грн., яка була внесена підозрюваним.

04.10.2019 строк досудового розслідування продовжено до 13.11.2019.

07.10.2019 заступник військового прокурора Криворізького гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 звернувся до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області з клопотанням про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 по кримінальному провадженню №42019040630000055, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 24.06.2019.

Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді начальника Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, використовуючи своє службове становище, може впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення підозрюваного який не заперечував проти задоволення клопотання про відсторонення від посади, заперечення захисника та думку прокурора, який підтримав клопотання та просив його задовольнити, дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, дійшов висновку про те, що клопотання є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Як вбачається з матеріалів клопотання, ОСОБА_5 обіймає посаду начальника Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області згідно наказу №17-к від 10.12.2018, а також дії ОСОБА_5 кваліфіковано за ч. 3 ст. 368 КК України, що згідно з ст. 12 КК України є тяжким злочином.

Згідно наданих матеріалів підозра у вчиненні ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, ґрунтується на достатньому об`ємі зібраних в ході досудового розслідування доказів, а саме: витягом з ЄРДР, повідомленням з УЗЕ в Дніпропетровській області ДЗЕ НП України, протоколом допиту та додаткового допиту у якості свідка ОСОБА_6 , протоколами допиту понятих, протоколом затримання особи підозрюваної у вчиненні злочину, протоколом огляду мобільного телефону, іншими матеріалами кримінального правопорушення у сукупності, тому слідчий суддя вважає таким, що заслуговує на увагу, висновок органу досудового розслідування про обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчинені зазначеного кримінального правопорушення.

За приписами ч. 1 ст. 157 КПК України слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

При цьому з матеріалів провадження вбачається, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні умисного тяжкого злочину, який пов`язаний з виконанням підозрюваним ОСОБА_5 посадових обов`язків. Згідно з даними, що характеризують його особу, підозрюваний офіційно працевлаштований та на даний час займає посаду начальника Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, тому підозрюваний, перебуваючи на займаній посаді, може як знищити, сховати або спотворити документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, так і незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні.

Отже, враховуючи, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, вчиненого службовою особою, після вчиненого продовжує обіймати ту саму посаду, тому з метою запобігання вчиненню іншого кримінального правопорушення, а також спробам знищити документи, які можуть бути використані як доказ факту вчинення кримінального правопорушення, а також незаконного впливу на свідків та інших учасників кримінального провадження слідчий суддя вважає за доцільне відсторонити підозрюваного ОСОБА_5 від займаної посади.

Керуючись ст. ст. 131-132, 154-157, 369-372, 395, 532 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Клопотання заступника військового прокурора Криворізького гарнізону Південного регіону України ОСОБА_3 про відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 від займаної посади задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади начальника Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, в межах строку досудового розслідування, тобто до 13 листопада 2019 року включно.

Копію ухвали про відсторонення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від займаної посади начальника Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області направити до Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, та Головному управлінню Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, для виконання.

Копії ухвали вручити слідчому, прокурору, підозрюваному та його захиснику.

Ухвала про відсторонення від посади підлягає негайному виконанню.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 5-ти днів з дня її оголошення.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала слідчого судді, яка набрала законної сили, обов`язкова для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85283680
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від посади: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є громадянином України, має вищу освіту, перебуває у зареєстрованому шлюбі, працює начальником Нікопольського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий; підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України

Судовий реєстр по справі —216/4938/19

Ухвала від 07.10.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 16.08.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 28.08.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Іванченко О. Ю.

Ухвала від 16.08.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 16.08.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 16.08.2019

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні