Постанова
від 24.03.2010 по справі 2а-15
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2а-15

2010 рік

ПОСТАНОВА

Іменем України

24 березня 2010 року Баришівський районний суд Київської області в складі головуючого судді Коваленко К.В.

при секретарі Старенькій С.М.

розглянувши у відкритому судовому засiданнi в смт. Баришівка в приміщені суду, справу за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора Баришівської районної державної адміністрації , треті особи Баришівська районна державна адміністрація, Баришівське районне споживче товариство про зобов'язання провести реєстраційну дію , -

в с т а н о в и в :

Позивач звернулась до суду з зазначеним позовом. Свої позовні вимоги мотивує тим, що 11 березня 2009 року зборами уповноважених Баришівського районного споживчого товариства її було обрано новим головою правління Баришівського районного споживчого товариства. 14.10.2009 року, як голова правління Баришівського районного споживчого товариства вона подала державному реєстратору Баришівської районної державної адміністрації належним чином оформлену реєстраційну картку форми №4, затверджену відповідно до Наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20 квітня 2007 року N 54 Про затвердження форм реєстраційних карток та нотаріально засвідчену копію постанови зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 11.03.2009 року та протокол зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 11.03.2009 року. Проте своїм листом №95 від 16.10.2009 державний реєстратор Баришівської районної державної адміністрації повідомив її про відмову в проведенні реєстраційної дії. Просить суд зобов'язати державного реєстратора Баришівської районної державної адміністрації провести державну реєстрацію змін у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, відносно Баришівського районного споживчого товариства, шляхом внесення до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, запису про зміну керівника Баришівського районного споживчого товариства (07500, Київська обл., смт. Баришівка, вул. Леніна, 30, код ЄДРПОУ 30398475) на ОСОБА_1 .

В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 підтримала заявлені вимоги в повному обсязі, та пояснила суду, що в дійсності 11.03.2009 року на зборах уповноважених Баришівського районного споживчого товариства її було обрано головою Баришівського районного споживчого товариства. В той день відбувались одні збори уповноважених Баришівського районного споживчого товариства. Вона є членом споживчого товариства з 02.02.2000 року має, членську книжку, проте в трудових відносинах з товариством не перебуває, оскільки державний реєстратор Баришівської районної державної адміністрації відмовив їй у проведенні перереєстрації.

Представник позивача ОСОБА_2 позов підтримав в повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_3 позов підтримав в повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_4 реєстратор Баришівської районної державної адміністрації ОСОБА_5 позов не визнала в повному обсязі та пояснила суду , що в дійсності в жовтні 2009 року до неї, поштою, від позивачки ОСОБА_1, надійшов пакет документів на зміну керівника підприємства Баришівського районного споживчого товариства. Вона відмовила в проведенні перереєстрації, оскільки це було вже третє звернення позивачки до неї, позивачка надала їй два різних протоколи зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 11.03.2009 року, перший вона подавала коли зверталась з заявою про перереєстрацію в квітні 2009 року. В тому протоколі зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 11.03.2009 року було зазначено про звільнення з посади голови правління Баришівського районного споживчого товариства ОСОБА_6 , та призначення на дану посаду заявниці ОСОБА_1. В протоколі зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 11.03.2009 року, який позивачка подала в жовтні 2009, було зазначено про звільнення з посади голови правління Баришівського районного споживчого товариства ОСОБА_7 , та призначення на дану посаду заявниці ОСОБА_1. Разом з тим протоколи було датовані однією датою, що і викликало у неї сумніви. В позовній заяві позивачка посилається ще на протокол від 11.10.2009 року, але такий протокол їй не подавався. Крім того відповідно до роз'яснення Міністерства юстиції України протокол зборів уповноважених юридичної особи повинен бути затверджений на тільки нотаріально, а ще й печаткою юридичної особи. Така печатка на обох протоколах відсутня.

Також відповідач пояснила суду, що в реєстраційній картці форми № 4 невірно вказано організаційно-правову форму юридичної особи, оскільки в картці зазначено організаційно-правова форма споживчий кооператив , а відповідно до довідки № 00081/2007 з ЄДРПОУ організаційно-правова форма Баришівського районного споживчого товариства є споживче товариство тому вона просто не мала змоги провести перереєстрацію, оскільки підприємства зазначеного в поданій картці не існує.

Представник Державного реєстратора Баришівської районної державної адміністрації ОСОБА_5 ОСОБА_8 А.Г. також позв не визнав та пояснив суду, що в позові не ставиться питання про визнання дій посадової особи державного реєстратора Баришівської районної державної адміністрації незаконними, позивачка ставить вимогу про зобов'язання посадової особи державного реєстратора Баришівської районної державної адміністрації вчинити певні дії. На даний час немає підстав для задоволення даного позову, оскільки У відповідності п. 4 Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств №1720, внесено зміни до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців , а саме частину другу ст. 8 доповнено абзацом наступного змісту: Підпис особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), на реєстраційній картці та заяві про втрату (заміну) документів має бути засвідчений відповідною посадовою особою та скріплений печаткою цієї юридичної особи або нотаріально засвідчений . Згідно листа Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 15.03.10 №3185 надано роз'яснення по окремим нормам Закону №1720, зокрема і до частини другої статті 8 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців . З якого слідує, що вимоги до оформлення документів, а саме, до реєстраційної картки та до заяви про втрату (заміну) документів, які подаються державному реєстратору для проведення певних реєстраційних дій, доповнено нормою, яка передбачає скріплення печаткою юридичної особи підпису посадової особи - заявника (печатка проставляється на останній сторінці реєстраційної картки, що подається заявником), та встановлює порядок оформлення реєстраційної картки, що подається державному реєстратору для проведення будь-яких реєстраційних дій, у разі втрати печатки юридичної особи, а саме, у цьому випадку підпис посадової особи - заявника має бути посвідчений нотаріально. У відповідності до частини 6 ст. 19 Закону Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців державний реєстратор залишає без розгляду документи, подані для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, в тому числі якщо документи не відповідають вимогам, встановленим частинами першою - п'ятою статті 8 цього Закону.

Таким чином подані заявником документи не відповідають відомостям, які зазначені у державному реєстрі та не відповідають вимогам ст. 8 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців .

Як представник Баришівської районної державної адміністрації ОСОБА_5 позов також не визнала.

Представник Баришівського районного споживчого товариства ОСОБА_9 позов не визнав в повному обсязі та пояснив суду, що позивачка не є членом Баришівського районного споживчого товариства, оскільки на даний час вона не пройшла обов'язкової перереєстрації яка проводилась в 2000 році після ліквідації в 1999 році Волошинівського споживчого товариства, а також Всеукраїнської перереєстрації станом на 30.09.2009 року, а відповідно до статуту Баришівського районного споживчого товариства головою правління може бути обрано лише члена споживчого товариства.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи суд вважає, що даний позов не підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Пункт 1 ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців зазначає,що ОСОБА_4 реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, без розгляду зобов'язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, які передбачені частиною першою статті 27 цього Закону.

Стаття 27 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців передбачає, що Підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є:

невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи а також невідповідність відомостей про засновників (учасників) юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Як вбачається з документів наданих суду, а саме 2 копій протоколів зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 11.03.2009 року, на даних зборах згідно одного протоколу було звільнено з посади голови правління Баришівського районного споживчого товариства ОСОБА_6 , та призначена на дану посаду позивачка ОСОБА_1, а згідно іншого звільнено з посади голови правління Баришівського районного споживчого товариства ОСОБА_7 , та призначено на дану посаду позивачку ОСОБА_1. Обидва протоколи мають суттєві відмінності та різну повістку денну.

Як пояснила суду позивачка 11.03.2009 року проводились одні збори уповноважених Баришівського районного споживчого товариства таким чином копії протоколів подані суду викликають сумніви в їх законності.

Крім того в реєстраційній картці форми № 4 невірно вказано організаційно-правову форму юридичної особи, оскільки в картці зазначено організаційно-правова форма споживчий кооператив , а відповідно до довідки № 00081/2007 з ЄДРПОУ організаційно-правова форма Баришівського районного споживчого товариства є споживче товариство .

Вимога позивача зобов'язати державного реєстратора Баришівської районної державної адміністрації провести державну реєстрацію змін у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, відносно Баришівського районного споживчого товариства, шляхом внесення до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, запису про зміну керівника Баришівського районного споживчого товариства (07500, Київська обл., смт. Баришівка, вул. Леніна, 30, код ЄДРПОУ 30398475) на ОСОБА_1, не підлягає до задоволення з огляду на те, що документи надані ОСОБА_4 реєстратору в дійсності містять невідповідність відомостей про учасників юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Крім того у відповідності п. 4 Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств №1720, внесено зміни до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців , а саме частину другу ст. 8 доповнено абзацом наступного змісту: Підпис особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), на реєстраційній картці та заяві про втрату (заміну) документів має бути засвідчений відповідною посадовою особою та скріплений печаткою цієї юридичної особи або нотаріально засвідчений . Згідно листа Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 15.03.10 №3185 надано роз'яснення по окремим нормам Закону №1720, зокрема і до частини другої статті 8 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців . З якого слідує, що вимоги до оформлення документів, а саме, до реєстраційної картки та до заяви про втрату (заміну) документів, які подаються державному реєстратору для проведення певних реєстраційних дій, доповнено нормою, яка передбачає скріплення печаткою юридичної особи підпису посадової особи - заявника (печатка проставляється на останній сторінці реєстраційної картки, що подається заявником), та встановлює порядок оформлення реєстраційної картки, що подається державному реєстратору для проведення будь-яких реєстраційних дій, у разі втрати печатки юридичної особи, підпис посадової особи - заявника має бути посвідчений нотаріально. У відповідності до частини 6 ст. 19 Закону Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців державний реєстратор залишає без розгляду документи, подані для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, в тому числі якщо документи не відповідають вимогам, встановленим частинами першою - п'ятою статті 8 цього Закону. Тобто на час розгляду справи судом дані вимоги є обов'язковими.

Відповідно до п.30 Статуту Баришівського районного споживчого товариства рішення, що суперечать чинному законодавству чи статуту РайСТ можуть бути відмінені самими зборами чи рішенням суду. В судовому засіданні представник Баришівського районного споживчого товариства ОСОБА_9 подав суду копію протоколу зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 18.03.2010 року в якому п. 1 збори постановили визнати збори від 10.01.2008 та 11.03.2009 року нелегітимними а п.2 підтвердити повноваження голови правління Баришівського районного споживчого товариства ОСОБА_7 обраної на звітно-виборних зборах уповноважених Баришівського районного споживчого товариства 16.01.2009 року, та реєстраційний список уповноважених Баришівського районного споживчого товариства, обидва документи належним чином завірені печаткою юридичної особи.

Таким чином на час розгляду справи судом немає жодних законних підстав для задоволення позову.

Встановлене судом підтверджується:

- Копіями протоколів зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 11.03.2009 року ,

- Копією повідомлення №95 від 16.10.2009 року,

- Копією постанови зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 11.03.2009 року,

- Копією реєстраційної картки Баришівського районного споживчого товариства,

- Копією довідки №00081 з ЄДРПОУ,

- Копією протоколу зборів уповноважених Баришівського районного споживчого товариства від 18.03.2010 року

Іншими матеріалами справи

Керуючись ст. 9 - 11 , 71 , 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України , Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців -

постановив:

В задоволені позову ОСОБА_1 до Державного реєстратора Баришівської районної державної адміністрації , треті особи Баришівська районна державна адміністрація, Баришівське районне споживче товариство про зобов'язання провести реєстраційну дію відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Баришівський районний суд протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, яка може бути подана до суду протягом десяти днів з дня проголошення постанови

Суддя: К.В.Коваленко

Дата ухвалення рішення24.03.2010
Оприлюднено02.04.2010
Номер документу8562247
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15

Ухвала від 12.07.2011

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Майор Г.І.

Ухвала від 07.04.2011

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Майор Г.І.

Ухвала від 11.04.2011

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Майор Г.І.

Ухвала від 24.10.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська З.М.

Ухвала від 19.09.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик М.П.

Ухвала від 27.12.2010

Адміністративне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник Микола Федорович

Ухвала від 27.12.2010

Адміністративне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник Микола Федорович

Постанова від 06.10.2010

Адміністративне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Сидоренко Зоя Сергіївна

Ухвала від 18.01.2010

Адміністративне

Кіровський міський суд Донецької області

Волкова Наталія Юріївна

Постанова від 24.03.2010

Адміністративне

Буринський районний суд Сумської області

Стеценко Валентина Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні