Ухвала
від 11.12.2019 по справі 927/580/19
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"11" грудня 2019 р. Справа№ 927/580/19

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Майданевича А.Г.

суддів: Суліма В.В.

Пономаренка Є.Ю.

за участю секретаря судового засідання Вайнер Є.І.

за участю представників згідно протоколу судового засідання від 11.12.2019

розглянувши апеляційну скаргу Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)

на рішення Господарського суду Чернігівської області від 19.09.2019 (повний текст рішення складено - 30.09.2019)

у справі №927/580/19 (суддя Федоренко Ю.В.)

за позовом Релігійної громади Української Православної Церкви Свято-Покровської парафії с. Ковпита Чернігівського району

до відповідача Ковпитської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)

про визнання незаконним та скасування рішення,-

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 19.09.2019 позов задоволено повністю.

Визнано незаконним та скасовано рішення Ковпитської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області від 22.02.2019 "Про скасування рішення сільської ради від 11 лютого 2003 року "Про безоплатну передачу бувшого приміщення сільської ради, що належить до комунальної власності територіальної громади с. Ковпита".

Стягнуто з Ковпитської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, на користь Релігійної громади Української Православної Церкви Свято-Покровської парафії 1 921 грн судового збору.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення Господарського суду Чернігівської області від 19.09.2019 у справі №927/580/19 скасувати повністю і ухвалити нове рішення про відмову Релігійній громаді Української Православної Церкви Свято-Покровської парафії с. Ковпита Чернігівського району в позові повністю.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.10.2019 справу № 927/580/19 передано для розгляду колегії суддів у складі: головуючий суддя - Майданевич А.Г., суддів Сулім В.В., Пономаренко Є.Ю.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 16.10.2019 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) на рішення Господарського суду Чернігівської області від 19.09.2019 у справі № 927/580/19 та справу призначено до розгляду на 20.11.2019.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 20.11.2019 залучено до участі у справі Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України), в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та відкладено розгляд справи на 11.12.2019.

22.11.2019 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду представником Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) подано клопотання про приєднання письмових доказів до матеріалів справи.

28.11.2019 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду представником Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) подано клопотання про відкладення розгляду справи у зв`язку із участю представника апелянта у розгляді справи у Бахмацькому районному суді Чернігівської області.

Одночасно в апеляційній скарзі скаржник просить продовжити строки розгляду апеляційної скарги, на підставі п.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, у зв`язку зі складністю справи та необхідністю з`ясування усіх спірних правовідносин.

09.12.2019 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду представником Релігійної громади Української Православної Церкви Свято-Покровської парафії с. Ковпита Чернігівського району надіслано клопотання про відкладення розгляду справи, у зв`язку з тим, що представник позивача з 10.12.2019 по 15.12.2019 знаходиться за межами країни, а саме у Федеративній Республіці Німеччина.

У судове засідання 11.12.2019 представники сторін не з`явились.

З матеріалів справи вбачається, що перебіг процесуальних строків у даній справі закінчується 16.12.2019. Водночас, необхідність тривалого часу для з`ясування всіх спірних правовідносин, у зв`язку зі складністю справи (підстави заявленого апелянтом клопотання), унеможливлює розгляд даної справи у строки встановлені Господарським процесуальним кодексом України.

Відповідно до ст. 8 Конституції України та ч. 1 ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Суд застосовує цей принцип з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини.

Пунктом 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Згідно усталеної практики Європейського суду з прав людини (рішення у справах "ФПК "ГРОСС" проти України", "Лагун проти України", "Буряк проти України", "ТОВ "Гержик проти України") суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту, з урахуванням основних засад (принципів) господарського судочинства, встановлених ст. 2 ГПК України.

З огляду на практику Європейського суду з прав людини, розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: складність справи, поведінка заявника та компетентних органів, а також важливість предмета позову для заявника у справі (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Фрідлендер проти Франції", "Смірнова проти України").

За таких обставин, враховуючи клопотання представника Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) про продовження строків розгляду справи, оцінюючи "розумність" тривалості строку розгляду у даній справі з метою забезпечення процесуальних прав учасників справи та клопотання представника позивача, представника апелянта про відкладення розгляду справи, суд дійшов висновку про відкладення розгляду справи № 927/580/19 і продовження процесуального строку розгляду апеляційної скарги Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) на рішення Господарського суду Чернігівської області від 19.09.2019 у справі №927/580/19.

Відповідно до ч. 11 ст. 270 ГПК України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

Враховуючи вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження фактичних обставин справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що розгляд апеляційної скарги підлягає відкладенню на підставі ч. 11 ст. 270 ГПК України.

Керуючись ст. 216, ст. 234, ст. 270 Господарського процесуального кодексу України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Північного апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк розгляду апеляційної скарги Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) на рішення Господарського суду Чернігівської області від 19.09.2019.

2. Відкласти розгляд апеляційної скарги Управління Чернігівської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) на рішення Господарського суду Чернігівської області від 19.09.2019 у справі №927/580/19 на 18.12.2019 о 10 год. 10 хв .

3. Повідомити учасників, що засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1А, зал судових засідань № 7.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя А.Г. Майданевич

Судді В.В. Сулім

Є.Ю. Пономаренко

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено16.12.2019
Номер документу86331350
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —927/580/19

Постанова від 14.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 06.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Постанова від 20.01.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 18.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 11.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 20.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Рішення від 19.09.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні