Постанова
від 19.12.2019 по справі 556/1843/16-ц
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2019 року

м. Рівне

Справа № 556/1843/16-ц

Провадження № 22-ц/4815/1388/19

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді - Шимківа С.С.,

суддів: - Гордійчук С.О., Ковальчук Н.М.

секретар судового засідання - Шептицька С.С.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

третя особи, які не заявляють

самостійних вимог на предмет

спору - Управління Держземагентства у Володимирецькому

районі Рівненської області

- Біленська сільська рада Володимирецького району

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Володимирецького районного суду Рівненської області від 28 серпня 2019 року (ухвалене у складі судді Поровського В.А.) у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Управління Держземагенства у Володимирецькому районі Рівненської області, Біленської сільської ради Володимирецького району, про визнання недійсним та скасування в Державному земельному кадастрі права на земельну ділянку, -

в с т а н о в и в :

07 жовтня 2016 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Управління Держземагенства у Володимирецькому районі Рівненської області, Біленської сільської ради Володимирецького району, про визнання недійсним та скасування в Державному земельному кадастрі права на земельну ділянку.

Позовна заява мотивована тим, що рішенням № 28 від 25.01.2016 року Біленської сільської ради Володимирецького району Рівненської області їй відмовлено у наданні дозволу на розроблення технічної документації із земелеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) загальною площею 0,2500 га. для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі невідповідності місця розташування її житлового будинку, показаного в технічному паспорті, адресі вказаній у заяві.

Крім цього, у цьому рішенні зазначено, що її житловий будинок, розташований на земельній ділянці, яка знаходиться в користуванні відповідача ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Вона добросовісно, відкрито і безпосередньо більше п`ятдесяти років користується вказаною земельною ділянкою загальною площею 0,3500 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: земельною ділянкою, площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських споруд та земельною ділянкою, площею 0,1500 га для ведення особистого селянського господарства.

Порушуючи її право на користування вказаними земельними ділянками та, незважаючи на те, що на цій земельній ділянці був побудований житловий будинок, Біленська сільська рада Володимирецького району Рівненської області прийняла рішення № 99 від 14.10.2011 року про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку господарських будівель споруд, загальною площею 0,2000 га та в подальшому рішення №161 від 15.08.2012 рок про затвердження проекту землеустрою і передачу безоплатно у приватну власність земельну ділянку для обслуговування житлового будинку, господарських будівель споруд відповідачу ОСОБА_2

ОСОБА_2 надано у приватну власність земельну ділянку на якій розміщений її житловий будинок та якою вона користується більше п`ятдесяти років.

Біленською сільською радою Володимирецького району було грубо порушено норми статті 141 ЗК України, де міститься виключний перелік підстав для припинення права користування земельною ділянкою.

Просила суд, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, визнати недійсним рішення № 99 від 14.10.2011 року Біленської сільської ради Володимирецького району "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по наданню їй у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд", рішення № 161 від 15.08.2012 року Біленської сільської ради Володимирецького району "Про затвердження проекту землеустрою і передачу безоплатно в приватну власність земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд ті для ведення особистого селянського господарства" та скасувати рішення державного реєстратора в Державному земельному кадастрі про державну реєстрацію земельної ділянки та вилучити з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про Державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, кадастровий номер 5620880900:03:005:0010.

Рішенням Володимирецького суду Рівненської області від 28 серпня 2019 року в задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Управління Держземагенства у Володимирецькому районі Рівненської області, Біленської сільської ради Володимирецького району, про визнання недійсним та скасування в Державному земельному кадастрі права на земельну ділянку відмовлено.

Рішення суду мотивовано тим, що приймаючи рішення № 99 від 14.10.2011 року про відведення земельної ділянки ОСОБА_2 , Біленська сільська рада діяла в межах ст.ст. 12, 30, 118, 121 Земельного кодексу України, з дотриманням вимог закону.

30 вересня 2019 року ОСОБА_1 подала до суду апеляційну скаргу у якій просить суд скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове - про задоволення позову.

Апеляційна скарга мотивована незаконністю оскаржуваного рішення суду.

Вказує, що суд першої інстанції не надав належної оцінки архівному витягу № 240/04-01 від 28.12.2016 року в якому зазначено, що відповідно до рішення №231 від 13.08.2009 року двадцять восьмої сесії п`ятого скликання Біленської сільської ради Володимирецького району Рівненської області "Про надання дозволу на виготовлення технічно документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельні ділянки" їй було надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельні ділянки загальною площею 0,50 га. в т.ч. земельну ділянку загальною площею 0,25 га. для будівництва і обслуговування житлового будинку та господарських споруд, а також, земельну ділянку загальною площею 0,25 га. для ведення особистого селянського господарства, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

АДРЕСА_2 сільська рада Володимирецького району Рівненської області своїми незаконними рішеннями надала відповідачу ОСОБА_2 право власності на її земельну ділянку, якою вона, користувалась багато років та користується на теперішній час, на якій побудований її житловий будинок.

ПП ОСОБА_4 , який розробляв проект землеустрою відповідачу, не виїжджав на місце розташування спірної земельної ділянки та не проводив її обстеження.

Внесення ПП ОСОБА_4 недостовірних відомостей в проект землеустрою ставить під сумнів законність затвердженого комісією висновку № 602 від 09.07.2012 року "Про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд ОСОБА_2 ".

Під час проведення експертизи по справі, експерт не дотримався вимог ч. 1 ст. 12 Закону України "Про судову експертизу", не виїжджав на місце знаходження спірної земельної ділянки та не провів її повного обстеження.

Перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення учасників справи, колегія суддів приходить до висновку про задоволення апеляційної скарги.

Судом встановлено, що рішенням Біленської сільської ради Володимирецького району Рівненської області від 15 серпня 2012 року № 161 затверджено ОСОБА_2 проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, загальною площею 0,2000 га, в тому числі: для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд площею - 0,2000 га, що розташована в АДРЕСА_1 , а також передано безоплатно у приватну власність ОСОБА_2 вищевказану земельну ділянку (а.с. 7, том 1).

Згідно витягу з Державного земельного кадастру за ОСОБА_2 зареєстровано право приватної власності на земельну ділянку, площею 0,200 га по АДРЕСА_1 , кадастровий номер 5620880900:03:005:0010 (а.с. 6).

Рішенням Біленської сільської ради Володимирецького району Рівненської області від 25 січня 2016 року № 28 відмовлено ОСОБА_1 у наданні дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відноволення) меж земельної ділянки в натурі, площею 0,2500 га в АДРЕСА_1 , для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на підставі невідповідності місця розташовування житлового будинку, показаного в технічному паспорту, адресі вказаній в заяві. Житловий будинок, що показаний в технічному паспорті, розташований на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 (кадастровий номер 5620880900:03:005:0010) (а.с. 11).

ОСОБА_1 , звертаючись до суду з позовом про визнання недійсним рішення Біленської сільської ради про передачу ОСОБА_2 безоплатно в приватну власність земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , покликалася на те, що вказана земельна ділянка перебуває у її користуванні та на ній розташований її житловий будинок.

Стаття 41 Конституції України передбачає, що кожен має право, володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Частинами першою, другою статті 152 ЗК України визначено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Згідно з частинами першою, другою та третьою статті 116 ЗК України громадяни набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Набуття права на землю громадянами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування. Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим кодексом. Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами встановлений частинами шостою - дев`ятою статті 118 ЗК України.

Відповідно до частини шостої статті 118 ЗК України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для індивідуального дачного будівництва у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки.

Згідно пункту "б" частини першої статті 12 ЗК України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу.

Частиною першою статті 122 ЗК України передбачено, що сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Відповідно до пункту "г" частини третьої статті 152 ЗК України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом: визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Згідно із частиною першою статті 155 ЗК України у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Як вбачається із матеріалів справи сторони по справі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на момент набуття останнім права власності на земельну ділянку, перебували у родинних відносинах, позивач була тещею відповідача.

Відповідно до довідки Біленської сільської ради Володимирецького району від 17.11.2016 року № 1391 будинок в АДРЕСА_1 рахується за ОСОБА_1 . Рік побудови будинку - 1960 (а.с. 22).

ОСОБА_2 , будучи зятем ОСОБА_1 , в 2008 році самочинно почав будівництво на її земельній ділянці нового будинку, а ОСОБА_1 залишилася проживати в старому будинку.

За змістом частини першої статті 376 ЦК України самочинним вважається будівництво житлового будинку, будівлі, споруди, іншого нерухомого майна, якщо вони збудовані на земельній ділянці, що не була відведена особі, яка здійснює будівництво, або відведена не для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно затвердженого проекту, або з істотним порушенням будівельних норм і правил.

Рішенням Виконкому Біленської сільської ради Володимирецького району № 29 від 25 жовтня 2011 року земельній ділянці, на якій ОСОБА_2 побудував будинок, присвоєно порядковий номер 37/а (а.с. 21).

У Висновку № 602 про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і спору гр. ОСОБА_2 в АДРЕСА_1 а на території Біленської сільської ради Володимирецького району Рівненської області від 09.07.2012 року зазначено про відсутність на земельній ділянці будівель та споруд, хоча судом встановлено, а сторонами не заперечується, що у вказаний час ОСОБА_2 вже побудував будинок на цій земельній ділянці (а.с. 62).

Висновок експерта № 8265 судової експертизи з питань землеустрою Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України від 28.03.2019 року про те, що проект землеустрою розроблений та погоджений у встановленому порядку, що діяв на час такого погодження, суперечить наявним у матеріалах справи доказам та не може бути прийнятий апеляційним судом до уваги.

Таким чином, судом встановлено незаконність рішення № 99 від 14.10.2011 року Біленської сільської ради Володимирецького району "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по наданню їй у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд" та рішення № 161 від 15.08.2012 року Біленської сільської ради Володимирецького району "Про затвердження проекту землеустрою і передачу безоплатно в приватну власність земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства", що є підставою для визнання їх недійсними.

Позовна вимога про скасування рішення державного реєстратора в Державному земельному кадастрі про державну реєстрацію земельної ділянки та вилучити з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про Державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, кадастровий номер 5620880900:03:005:0010 є похідною й залежить від законності вищезазначених рішення Біленської сільської ради Володимирецького району , на підставі яких було проведено державну реєстрацію.

Виходячи з наведеного, апеляційний суд вважає, що судом неповно з`ясовано обставини, що мають значення для справи, висновки суду не відповідають обставинам справи, судом неправильно застосовано норми матеріального права, постановлене ним рішення підлягає скасуванню, з ухваленням нового рішення про задоволення позову.

На підставі ст.ст. 41 Конституції України, п. б ч. 1 ст. 12, ч. 1, 2, 3 ст. 116, ч. 6 ст. 118, ч. 1 ст. 122, ч. 1, 2, п. "г" ч. 3 ст. 152, ч. 1 ст. 155 ЗК України, керуючись ст.ст. 367, 376, 381-384, 389-391 ЦПК України, Рівненський апеляційний суд, -

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Рішення Володимирецького районного суду Рівненської області від 28 серпня 2019 року скасувати.

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Управління Держземагенства у Володимирецькому районі Рівненської області, Біленської сільської ради Володимирецького району, про визнання недійсним та скасування в Державному земельному кадастрі права на земельну ділянку задовольнити.

Визнати недійсним рішення № 99 від 14.10.2011 року Біленської сільської ради Володимирецького району "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по наданню їй у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд" та рішення № 161 від 15.08.2012 року Біленської сільської ради Володимирецького району "Про затвердження проекту землеустрою і передачу безоплатно в приватну власність земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства".

Скасувати рішення державного реєстратора в Державному земельному кадастрі про державну реєстрацію земельної ділянки та вилучити з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про Державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, кадастровий номер 5620880900:03:005:0010.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 понесені нею судові витрати у загальному розмірі 8 567 грн 80 коп, що включають: 551,2 грн - судовий збір за розгляд справи судом першої інстанції; 6864 грн - витрати за проведення експертизи у справі; 1152,60 грн - судовий збір за розгляд справи судом апеляційної інстанції.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Повний текст постанови суду виготовлено 23 грудня 2019 року.

Головуючий-суддя С.С. Шимків

Судді: С.О. Гордійчук

Н.М. Ковальчук

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення19.12.2019
Оприлюднено24.12.2019
Номер документу86562427
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —556/1843/16-ц

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Постанова від 23.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Киця С. I.

Постанова від 23.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Киця С. I.

Ухвала від 11.11.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Киця С. I.

Постанова від 15.10.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Постанова від 19.12.2019

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Шимків С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні