Ухвала
від 17.02.2020 по справі 463/84/20
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/84/20

Провадження №1-кс/463/923/20

У Х В А Л А

про відсторонення від посади

17 лютого 2020 року року слідчий суддя Личаківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , підозрюваного ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Львові клопотання слідчого Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_4 , погодженого з прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурором відділу процесуального керівництва управління досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань прокуратури Львівської області ОСОБА_3 , про відсторонення від посади підозрюваного

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Городенка Івано-Франківської області, українця, громадянина України, не судимого, працюючого на посаді заступника начальника Городенківського відділення поліції Коломийського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області, зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , -

в с т а н о в и в :

слідчий Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, ОСОБА_4 , за погодженням з прокурором ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про відсторонення підозрюваного ОСОБА_6 від посади заступника начальника Городенківського відділення поліції Коломийського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області строком на 2 місяці.

Подане клопотання мотивує тим, що у провадженні Першого слідчоговідділу слідчогоуправління Територіальногоуправління Державногобюро розслідувань,розташованого умісті Львові перебувають матеріали досудового розслідування в кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62019140000001030 від 8 жовтня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 наказом начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області № 402 о/с від 4 грудня 2019 року призначений на посаду заступника начальника Городенківського відділення поліції Коломийського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області. Будучи працівником правоохоронного органу, обіймаючи зазначену посаду, ОСОБА_6 висловив ОСОБА_7 прохання надати неправомірну вигоду за сприяння в поверненні належного йому арештованого автомобіля марки «Фольксваген» модель «Каравелла» зеленого кольору 2003 року випуску д.н.з. НОМЕР_1 . В подальшому, 14 лютого 2020 року о 17 год. 06 хв., ОСОБА_6 , перебуваючи в автомобілі, біля приміщення Городенківського ВП Коломийського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області, за адресою: вул. Героїв майдану 5 м. Городенка Івано-Франківської області одержав від ОСОБА_7 неправомірну вигоду в сумі 1400 доларів США, що становило, станом на 14 лютого 2020 року, відповідно до курсу НБУ 34258 грн. за повернення належного йому арештованого автомобіля марки «Фольксваген» модель «Каравелла» д.н.з. НОМЕР_1 .15лютого 2020року о10годині 20хвилин,на підставіст.208КПК України ОСОБА_6 затримано запідозрою увчиненні кримінальногоправопорушення тавручено йому письмовеповідомлення пропідозру увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.5ст.27-ч.3ст.368КК України.Зазначає,що перебування ОСОБА_6 на займанійпосаді безпосередньо сприяловчиненню нимкримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.368КК України,а йогокорисливий мотивдає підставивважати,що перебуваючина посаді,може продовжитисвою протиправнудіяльність.Крім того,підозрюваний,перебуваючи напосаді заступниканачальника Городенківськоговідділення поліціїКоломийського відділуполіції ГУНП вІвано-Франківськійобласті,будучи працівникомправоохоронного органу,використовуючи наданійому повноваження,може незаконнимизасобами впливатина свідків,протиправно перешкоджатикримінальному провадженню,зокрема моженегативно впливатина хіддосудового розслідування,перешкоджати встановленнюістини усправі,узгоджувати своїпоказання зпоказанням іншихосіб,які визнанісвідками усправі тощо. З урахуванням наведеного, просить подане клопотання задовольнити.

Слідчий та прокурор в судовому засіданні клопотання підтримали з підстав, викладених в ньому, просили відсторонити підозрюваного ОСОБА_6 від займаної посади строком на два місяці.

Захисник відносно задоволення клопотання заперечив і пояснив, що вважає оголошену підозру необґрунтованою, відсторонення від посади позбавить підозрюваного джерела доходу, а тому просив в задоволені клопотання відмовити.

Підозрюваний відносно задоволення клопотання заперечив.

Заслухавши пояснення учасників процесу, вивчивши та дослідивши матеріали клопотання, додані до нього документи, приходжу до наступного висновку.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 131 КПК України, відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців.

При вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб (ч.2 ст.157 КПК України).

Проаналізувавши наведені у клопотанні обставини та додані до нього документи, якими слідчий підтверджує доводи клопотання, слідчий суддя вважає, що вони свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_6 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України, що підтверджується наступними доказами, зокрема: протоколом огляду, ідентифікації, помічення та вручення грошових коштів від 14 лютого 2020 року в сумі 1400 доларів США; протоколом затримання ОСОБА_6 від 15 лютого 2020 року; протоколом освідування та особистого обшуку ОСОБА_6 від 15 лютого 2020 року.

Як вбачається з матеріалів клопотання, наказом начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області № 402 о/с від 4 грудня 2019 року ОСОБА_6 призначений на посаду заступника начальника Городенківського відділення поліції Коломийського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області.

Беручи до уваги наведене вище, вважаю, що є достатні підстави вважати, що ОСОБА_6 , використовуючи свої службові повноваження, може негативно впливати на хід досудового розслідування, перешкоджати встановленню істини у справі, узгоджувати свої показання з показанням інших осіб, які визнані свідками у справі, надавати цим особам поради з врахуванням відомих йому обставин справи, схиляти їх до дачі завідомо неправдивих показань в ході досудового розслідування.

Враховуючи, відсутність негативних наслідків відсторонення підозрюваного від посади для інших осіб, а також те, що саме перебування підозрюваного ОСОБА_6 на посаді заступника начальника Городенківського відділення поліції Коломийського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області сприяло вчиненню ним кримінального правопорушення, приходжу до висновку, що досягнути завдання кримінального судочинства неможливо без відсторонення підозрюваного від посади строком на два місяці.

Крім того, слідчий суддя не бере до уваги заперечення захисника, оскільки подальший хід кримінального провадження стосовно ОСОБА_6 вимагає мінімізації ризику втручання у нього підозрюваного. З приводу доводів про позбавлення підозрюваного внаслідок відсторонення від посади єдиного джерела доходів, то слід зазначити, що підозрюваний перебуває у шлюбі, дружина працевлаштована, отримує дохід, що стверджується даними з Єдиного державного реєстру декларацій, осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема декларації ОСОБА_6 за 2018 рік.

Керуючись ст.ст.107, 131, 154, 155, 156, 157, 309, 395 КПК України, -

п о с т а н о в и в:

клопотання слідчого Першого слідчоговідділу (відділуз розслідуваннязлочинів,вчинених працівникамиправоохоронних органівта усфері правосуддя)слідчого управлінняТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Львові, ОСОБА_4 задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади заступника начальника Городенківського відділення поліції Коломийського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області, строком на два місяці, тобто до 16 квітня 2020 року включно.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові ОСОБА_4 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЛичаківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87633682
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

Судовий реєстр по справі —463/84/20

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні