Рішення
від 05.04.2008 по справі 2-2866/08
ТОРЕЗЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-2866/08

РІШЕННЯ

іменем України

13 листопада 2008 року   Торезький міський суд Донецької області у складі:

Головуючого-судді     Сенчишина Ф.М.

При секретарі     Анцибор І.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Тореза цивільну справу за позовом Відкритого акціонерного товариства "Донецькобленерго" в особі Харцизьких електричних мереж до ОСОБА_1 про стягнення грошового відшкодування шкоди завданої споживачем електричної енергії внаслідок порушення Правил користування електричною енергією для населення та заборгованості за спожиту електричну енергію,

ВСТАНОВИВ:

Згідно позову, 05 квітня 2008 року робітниками Харцизьких електричних мереж було виявлено порушення відповідачем "Правил користування електричною енергією" (споживання електричної енергії без обліку без дозволу енергопостачальника). Факт порушення відображений у акті № 054959 від 05 квітня 2008 року, за яким був зроблений розрахунок завданих збитків згідно п. 53 "Правил користування електричною енергією" на суму 1804 гривні 58 копійок. Окрім того, 03 вересня 2008 року робітниками Харцизьких електричних мереж складений акт про звіряння взаєморозрахунків № 140514071 по сплаті за спожиту електроенергію з відповідачем. Споживач не звернувся до енергопостачальника із заявою про складення графіка погашення заборгованості або відстрочення терміну оплати, тому на 03 вересня 2008 року фактична заборгованість складає 94 гривні 01 копійка.

Позивач просить стягнути з відповідача вказану суму шкоди, заборгованості за спожиту електричну енергію та понесені ним судові витрати.

Позивач, належним чином сповіщений про час та місце розгляду справи в судове засідання представника не направив. Надав суду письмову заяву, згідно якої підтримав в повному обсязі позовні вимоги та фактичні обставини, на яких вони грунтуються. Просить справу розглянути без участі свого представника.

Відповідач ОСОБА_1 , належним чином сповіщений про час та місце розгляду справи в судове засідання не прибув, про причини неявки суду не повідомив.

На підтвердження заявлених позовних вимог, позивачем надані та досліджені судом наступні письмові докази:

копія акту "Про порушення Правил користування електричною енергією для населення" № 054959 від

05 квітня 2008  року;

розрахунки збитків за актом;

копія лицьового рахунку відповідача.

На підставі досліджених доказів, судом встановлені наступні фактичні обставини:

Відповідач ОСОБА_1 на час виникнення правовідносин, що є предметом судового розгляду, мешкав за адресою м. Торез Донецької області вул.  ОСОБА_2 б. З та був споживачем електричної енергії. Позивач з травня 2000 року по грудень 2006 року поставляв відповідачу електричну енергію, яку відповідач споживав. Позивачем, згідно затверджених тарифів здійснювалося нарахування за поставлену електроенергію, яке відповідачем не оплачувалося. ВАТ "Донецькобленерго" в особі Харцизьких електричних мереж за вказаний період була нарахована та станом на 03 вересня 2008 року не сплачена відповідачем заборгованість за спожиту електроенергію у сумі 94 гривні 01 копійка. 05 квітня 2008 року співробітниками Харцизьких електричних мереж було проведено перевірку дотримання відповідачем "Правил користування електричною енергією для населення", затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26 липня 1999 року. Під час перевірки було виявлено порушення відповідачем наведених Правил, а саме самовільне підключення до електричної мережі струмоприймачів поза розрахунковими засобами обліку електричної енергії без порушення схеми обліку. За результатами перевірки було складено відповідний акт, який відповідач підписав. Відповідача запрошено до Торезького РЕМ на 09 квітня 2008 року о 9 годині 00 хвилин для визначення розміру завданих енергопостачальнику збитків. Згідно акту, відповідно до "Порядку визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії-", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 122 від 08 лютого 2006 року, "Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушеня споживачами правил користування електричною енергією", затвердженої постановою НКРЕ № 562 від 04 травня 2006 року, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 04 липня 2006 року під № 782/12656 позивачем було проведено розрахунок завданих відповідачем збитків, розмір яких склав:

за період з 05 жовтня 2007 року (період 6 місяців) по 05 квітня 2008 року - 1804 гривні 58 копійок;

На час розгляду справи в суді відповідачем відшкодування завданих енергопостачальнику збитків не здійснювалося.

Аналізуючи правовідносини, що є предметом судового розгляду суд враховує наступне:

Згідно ч. 1 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" № 575/97-ВР від 16 жовтня 1997 року, споживання споживачем енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником.

Згідно ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а

також       забезпечити       безпечну       експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Згідно п. 20 "Правил користування електричною енергією для населення", затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26 липня 1999 року, розрахунковим періодом для встановлення розміру оплати спожитої електричної енергії є календарний місяць. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

Згідно ч. 1 ст. 692 ЦК України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно ст. 208 ЦК України правочини між фізичною та юридичною особою належить вчиняти у письмовій формі.

Згідно ст. 219 ЦК України, недодержання сторонами письмової форми правочину, яка встановлена законом, не має наслідком його недійсність, крім випадків, встановлених законом.

Згідно ст. 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 ЦК України, в тому числі з договорів та інших правочинів.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства.

Згідно ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 27 Закону України "Про електроенергетику" № 575/97-ВР від 16 жовтня 1997 року, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку є правопорушенням в електроенергетиці, яке тягне за собою встановлену законодавством України цивільну відповідальність.

Згідно п. 37 "Правил користування електричною енергією для населення", затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26 липня 1999 року енергопостачальник має право вимагати від споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачем під час користування електричною енергією.

Згідно п. 38 наведених Правил, енергопостачальник зобов'язується проводити не менш як один раз на 6 місяців контрольне знімання показань приладів обліку у споживачів відповідно до затверджених графіків.

Згідно п. 48 наведених Правил, споживач несе відповідальність згідно із законодавством за розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку;

Згідно п. 53 наведених Правил, на підставі акта порушення споживачем правил користування електричною енергією, енергопостачальник має право визначити величину збитків, завданих йому протиправними діями споживача.

Згідно ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування у повному обсязі.

Згідно ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними діями майну юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ч. 1 ст. 190 ЦК України майном, як особливим об'єктом, важаються також майнові права.

Вирішуючи заявлені позовні вимоги щодо стягнення грошового відшкодування майнової шкоди, суд виходить з того, що позивачем доведено факт завдання відповідачем позивачу збитків у зазначеному позивачем розмірі, які він зобов'язаний відшкодувати, тому позов в чій частині необхідно задовольнити в повному обсязі.

Вирішуючи заявлені позовні вимоги про стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію, суд виходить з того, що хоча письмова форма договору між сторонами на постачання енергетичних ресурсів дотримана не була, однак в судовому засіданні доведено, що фактично сторони уклали договір постачання позивачем відповідачці електричної енергії, оскільки позивач поставляв відповідачці електричну енергію за місцем її помешкання, а відповідачка споживала її. Отже сторони досягли згоди щодо істотних умов договору постачання, а саме, що позивач буде постачати відповідачу за плату електричну енергію. Враховуючи, що норми якості електричної енергії та тарифи оплати за неї визначаються не домовленістю сторін, а нормативно -правовими актами, суд вважає доведеним факт погодження сторонами цих істотних умов з моменту досягнення згоди щодо самого факту постачання, у межах, визначених нормативно - правовими актами, чинними у відповідний період. Оскільки відсутні письмові докази на підтвердження узгодження сторонами строку внесення платежів, судом встановлено, що розрахунковим періодом для оплати спожитої електроенергії є календарний місяць, а плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця. Нарахування позивачем оплати за поставлену електричну енергію відповідає затвердженим тарифам та відповідачкою не оспорювалося. Відповідачка прострочила виконання зобов'язання щодо своєчасної та в повному обсязі оплаті за спожиту електричну енергію. Суд враховує, що позивачем заявлено позовні вимоги про стягнення заборгованості яка виникла до 26 вересня 2005 року, тобто поза межами строку позовної давності. Разом з тим, за відсутності заяви сторін, суд позбавлений можливості з власної ініціативи застосувати строк позовної давності. Тому позовні вимоги в цій частині необхідно задовольнити в повному обсязі.

Згідно ст. 88 ЦПК України, з відповідачки на користь позивача підлягають стягненню понесені останнім і документально підтверджені судові витрати з оплати інформаційно - технічного забезпечення розгляду справи у сумі 30 гривень.

Враховуючи, що позивача звільнено від сплати судового збору, згідно ст. 88 ЦПК України, з відповідачки в дохід держави необхідно стягнути судовий збір у розмірі 51 гривня.

Керуючись ст.ст. 22, 208, 219, 509, 526, 530, 625, 901, 903, 1166 ЦК України, ч. 1 ст. 26, ч.ч. 1, 2 ст. 27 Закону України "Про електроенергетику" № 575/97-ВР від 16 жовтня 1997 року, п. 20, 37, 38, 48, 53 "Правил користування електричною енергією для населення", затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26 липня 1999 року, та ст.ст. 10, 11, 60, 212, 224 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов Відкритого акціонерного товариства "Донецькобленерго" в особі Харцизьких електричних мереж до ОСОБА_1 - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1, який мешкає у м. Торезі Донецької області вул.  ОСОБА_2, б. З, на користь Харцизьких електричних мереж:

грошове відшкодування майнової шкоди у розмірі 1804 гривні 58 копійок;

заборгованість за спожиту електричну енергію станом на 03 вересня 2008 року у розмірі 94 гривні 01

копійка; усього 1898 (одна тисяча вісімсот дев'яносто вісім) гривень 59 (п'ятдесят дев'ять) копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Харцизьких електричних мереж судові витрати з оплати інформаційно технічного забезпечення розгляду справи у розмірі 30 (тридцять) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір у розмірі 51 (п'ятдесят одна) гривня.

На рішення може бути подана заява про апеляційне оскарження у Апеляційний суд Донецької області через Торезький міський суд протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а апеляційна скарга може бути подана у тому ж порядку протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається в строк, встановлений для подання такої заяви.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у встановлений строк, рішення набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Відповідач, який не з'явився у судове засідання, може подати до Торезького міського суду Донецької області заяву про перегляд заочного рішення протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення надруковане в єдиному примірнику в нарадчій кімнаті суддею Сенчишиним Ф.М.

СудТорезький міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення05.04.2008
Оприлюднено13.05.2010
Номер документу8860790
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2866/08

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 19.01.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Ковтуненко В. В.

Рішення від 15.12.2008

Цивільне

Київський районний суд м.Донецька

Бурлаченко Олег Олександрович

Рішення від 05.04.2008

Цивільне

Торезький міський суд Донецької області

Сенчишин Ф.М.

Рішення від 03.07.2008

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О.С.

Рішення від 14.11.2008

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Дурасова Ю. В.

Рішення від 25.12.2008

Цивільне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Радченко Е.А.

Ухвала від 12.05.2008

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю.П.

Рішення від 12.05.2008

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Нікітіна С.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні