Ухвала
від 06.05.2020 по справі 569/118/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/118/20

1-кс/569/2346/20

У Х В А Л А

06 травня 2020 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

представника заявника клопотаня

адвоката ОСОБА_3

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судузаяву прокурора Рівненської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про відвід слідчого судді Рівненського міського суду ОСОБА_5 від розгляду клопотання ОСОБА_6 про скасування арешту майна,-

в с т а н о в и в:

До слідчого судді Рівненського міського суду ОСОБА_5 надійшло клопотання ОСОБА_6 про скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 42019181010000092 від 10.12.2019р.

30.04.2020р. від прокурора Рівненської місцевої прокуратури ОСОБА_4 надійшла заява про відвід слідчого судді ОСОБА_5 від розгляду даного клопотання.

Дана заява розподілена для розгляду судді Рівненського міського суду ОСОБА_1 ..

В судове засідання прокурор ОСОБА_4 не з`явився, однак подав до суду клопотання про відкладення розгляду заяви, посилаючись на лист Ради суддів України від 16.03.2020р., згідно якого встановлено особливий режим роботи судів України та рекомендовано відкладення розгляду справ у зв`язку із карантинними заходами.

Представник заявника клопотання ОСОБА_6 адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечила щодо заяви прокурора про відвід слідчого судді Рівненського міського суду ОСОБА_5 від розгляду клопотання про скасування арешту майна. Вважає можливим розглянути заяву про відвід без участі прокурора та судді якому заявлений відвід.Просила суд відмовити у її задоволенні за безпідставністю та необґрунтованістю.

За такихобставин судвважає заможливе розглянутизаяву провідвід слідчогосудді Рівненськогоміського суду ОСОБА_5 без участізаявника -прокурора Рівненськоїмісцевої прокуратури ОСОБА_4 , слідчогосудді ОСОБА_5 оскільки лист Ради суддів України від 16.03.2020р. на який він посилається має рекомендаційний характер.

Згідно з абз. 1 п. 20-5 розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України у редакції Законумають тимчасовий характер, діють виключно на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID?19),та передбачають особливості лише щодо:1) здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженняхслідчим суддею суду першої інстанції.

Заслухавши представника власника майна адвоката ОСОБА_3 , дослідивши письмову заяву про відвід, матеріали клопотання про скасування арешту на майно, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно доп.4ч.1ст.75КПК України,суддя неможе братиучасть укримінальному провадженні за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості.

Згідно ч. 1ст.81КПК України,у разі заявлення відводу слідчому судді або судді, який здійснює судове провадження одноособово, його розглядає інший суддя цього ж суду, визначений у порядку, встановленомучастиною третьою статті 35цього Кодексу. У разі заявлення відводу одному, кільком або всім суддям, які здійснюють судове провадження колегіально, його розглядає цей же склад суду.

Обставинами, що виключають участь судді в кримінальному провадженні згідно ст. 75 КПК України, є :

1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім`ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача;

2) якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник;

3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження;

4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості;

5) у випадку порушення встановленогочастиною третьою статті 35цього Кодексу порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи.

Частиною 5 ст. 80 КПК України визначено, що відвід повинен бути вмотивованим.

Оскільки кримінальне процесуальне законодавство містить загальні вимоги до вмотивованості відводу, суд в оцінці вмотивованості відводу звертається до практики Європейського суду з прав людини, яка відповідно дост. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» єджерелом права.

Так, у справі «Білуха проти України» зазначено, що наявність безсторонності, відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції, повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. За суб`єктивним критерієм беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у цій справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності.

Усправі «Хаушильдпроти Данії»Європейський суд з прав людини зазначив про необхідність доказів фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Причому суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного.

Таким чином існує презумпція неупередженості судді, а якщо з`являються сумніви щодо цього, то для його відводу в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, певних його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі. При цьому враховується думка сторін, однак вирішальними є результати об`єктивної перевірки.

Стосовно об`єктивної неупередженості у справі «Фей проти Австрії» Європейський суд з прав людини зауважив, що вона полягає у відсутності будь-яких законних сумнівів в тому, що її забезпечено та гарантовано судом, а для перевірки на об`єктивну неупередженість слід визначити, чи є факти, які не залежать від поведінки судді, що можуть бути встановлені та можуть змусити сумніватися у його неупередженості.

Так, із заяви прокурора Рівненської місцевої прокуратури ОСОБА_4 вбачається, що підставою для заявлення відводу стало прийняття слідчим суддею процесуального рішення під час розгляду клопотання про накладення арешту на майно, а саме відмова у його задоволенні, яке в подальшому ухвалою Рівненського апеляційного суду було скасовано.

Разом з цим, сам по собі факт прийняття слідчим суддею процесуального рішення у справі, не може бути розціненими як обставини, що створюють сумніви з приводу неупередженості судді, оскільки оцінка таким рішенням та діям повинна надаватись судами вищих інстанцій під час перегляду кінцевого судового рішення у кримінальному провадженні.

Відповідно підстави для задоволення клопотання про відвід слідчого судді ОСОБА_5 відсутні.

На підставі наведеного, керуючись ст. 75, 80-82, 369 КПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

У задоволенні заяви прокурора Рівненської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про відвід слідчого судді Рівненського міського суду ОСОБА_5 від розгляду клопотання ОСОБА_6 про скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 42019181010000092 від 10.12.2019р. - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення06.05.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89094331
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —569/118/20

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 30.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Рогозін С. В.

Ухвала від 06.05.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні