Ухвала
від 04.06.2020 по справі 5019/337/11
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"04" червня 2020 р. Справа № 5019/337/11

Суддя-доповідач (Головуючий суддя) Північно-західного апеляційного господарського суду Гудак А.В., перевіривши матеріали апеляційної скарги Торгово-виробничого підприємства "УКРПОЛЬ" (Товариство з обмеженою відповідальністю) на ухвалу Господарського суду Рівненської області від 12.05.2020 року за результатами розгляду скарги Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" на бездіяльність Сарненського районного відділу державної виконавчої служби Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції у справі №5019/337/11 (суддя Марач В.В., м.Рівне)

за позовом Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний промислово- інвестиційний банк

до відповідача Торгово-виробниче підприємство УКРПОЛЬ (Товариство з обмеженою відповідальністю)

про стягнення 2695581 грн. 10 коп.

орган ДВС: Сарненський районний відділ державної виконавчої служби Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції(м.Львів)

ВСТАНОВИВ:

Торгово-виробниче підприємство "УКРПОЛЬ" (Товариство з обмеженою відповідальністю) звернулося до Північно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою на ухвалу Господарського суду Рівненської області від 12.05.2020 року за результатами розгляду скарги Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" на бездіяльність Сарненського районного відділу державної виконавчої служби Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції у справі №5019/337/11 за позовом Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний промислово- інвестиційний банк до відповідача Торгово-виробничого підприємства УКРПОЛЬ (Товариство з обмеженою відповідальністю) про стягнення 2695581 грн. 10 коп..

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, суддя дійшов висновку, що подана апелянтом апеляційна скарга не відповідає вимогам Глави 1 Розділу IV Господарського процесуального кодексу (ГПК) України з огляду на таке.

Відповідно до частини 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги додаються, зокрема докази сплати судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з підпунктом 7 пункту 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір за подання до господарського суду апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 2102,00 грн.

Проте, перевіркою матеріалів апеляційної скарги встановлено, що апеляційну скаргу подано з порушенням вимог п. 2 ч.3 ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, а саме: до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Згідно частини другої статті 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Відповідно до приписів частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно частини другої статті 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Зазначений недолік апеляційної скарги має бути усунений шляхом направлення до Північно-західного апеляційного господарського суду - оригіналу платіжного документа (квитанції, платіжного доручення, тощо) про сплату (доплату) судового збору на реквізити: отримувач коштів - УК у м.Рiвному/м.Рiвне/22030101, назва рахунка: Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) - Північно-західний апеляційний господарський суд, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38012714, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача - UA668999980313171206082017002, код класифікації доходів бюджету - 22030101, призначення платежу - *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Північно-західний апеляційний господарський суд (назва суду, де розглядається справа) - у розмірі 2102,00 грн.

Крім того, суд апеляційної інстанції відзначає, що приписами п. 3 ч. 3 ст. 258 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення (ст. 259 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно ч.1 ст. 41 Господарського процесуального кодексу України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

Як свідчать матеріали апеляційної скарги, в порушення вимог ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, апелянтом не надано доказів направлення позивачу Публічному акціонерному товариству Акціонерний комерційний промислово- інвестиційний банк копії апеляційної скарги з доданими до неї документами.

Отже, при зверненні з апеляційною скаргою до суду апеляційної інстанції, скаржник повинен був направити копію апеляційної скарги Публічному акціонерному товариству Акціонерний комерційний промислово- інвестиційний банк .

Оскільки в матеріалах апеляційної скарги відсутні докази надсилання копії апеляційної скарги з доданими до неї документами Публічному акціонерному товариству Акціонерний комерційний промислово- інвестиційний банк , подана Торгово-виробничим підприємством "УКРПОЛЬ" (Товариство з обмеженою відповідальністю) апеляційна скарга не відповідає вимогам ст. 258 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно ч. 2 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст. 258 цього Кодексу, застосовуються положення ст. 174 цього Кодексу.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч.2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху, на підставі статей 174, 260 Господарського процесуального кодексу України, з метою надання стороні можливості виправити вищенаведені недоліки шляхом направлення в строк, визначений цією ухвалою, копії апеляційної скарги з доданими до неї додатками іншим учасникам справи.

Відповідно до приписів ч.4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Пунктом 11 част.1 Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) від 30 березня 2020 року № 540-IX, який набрав чинності 02.04.2020 року, внесено зміни, зокрема, до Господарського процесуального кодексу України, а саме: розділ Х "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України доповнено пунктом 4 такого змісту: "4. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211"Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", із змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 №215, від 25.03.2020 №239 та від 20.05.2020 установлено з 12.03.2020 до 22.06.2020 на усій території України карантин.

Станом на день постановлення даної ухвали карантин на території України установлено до 22 червня 2020 року.

А тому, скаржник протягом 10 календарних днів після закінчення строку дії карантину, тобто до 02.07.2020 повинен подати до суду докази усунення встановлених при поданні апеляційної скарги недоліків.

Враховуючи викладене, керуючись статтями.174 234, 258, 259, ч. 2 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України, Північно-західний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Торгово-виробничого підприємства "УКРПОЛЬ" (Товариство з обмеженою відповідальністю) на ухвалу Господарського суду Рівненської області від 12.05.2020 року за результатами розгляду скарги Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" на бездіяльність Сарненського районного відділу державної виконавчої служби Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції у справі №5019/337/11 залишити без руху.

2. Запропонувати Торгово-виробничому підприємству "УКРПОЛЬ" (Товариство з обмеженою відповідальністю) усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки (докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги, докази надсилання копії апеляційної скарги з доданими до неї документами позивачу) протягом 10 календарних днів після закінчення строку дії карантину, тобто до 02.07.2020 року..

3. Роз`яснити Торгово-виробничому підприємству "УКРПОЛЬ" (Товариство з обмеженою відповідальністю), що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

4. Ухвалу направити скаржнику Торгово-виробничому підприємству "УКРПОЛЬ" (Товариство з обмеженою відповідальністю) за адресою: 34500, Рівненська область, Сарненський район, м.Сарни, вул. Пушкіна, 1.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею-доповідачем та не підлягає оскарженню.

Суддя-доповідач (Головуючий суддя) Гудак А.В.

Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено05.06.2020
Номер документу89622170
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/337/11

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Постанова від 20.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Ухвала від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Волковицька Н.О.

Постанова від 15.07.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 14.04.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 26.03.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні