Ухвала
від 15.06.2020 по справі 905/945/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


У Х В А Л А

15.06.2020 Справа № 905/945/18

Господарський суд Донецької області у складі судді Курило Г.Є.,

при секретарі судового засідання Доннік А.В.,

розглянувши матеріали заяви вих.№78 від 09.07.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» , м.Київ

про заміну сторони правонаступником

по справі за позовом: Акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ГЛОРІ» , м.Київ в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Інвестиційний капітал Україна» , м.Київ

до відповідача: Приватного акціонерного товариства «Донецьксталь» - металургійний завод» , м.Покровськ

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору , на стороні позивача: Публічне акціонерне товариство "ВТБ Банк", м. Київ

про стягнення заборгованості в розмірі 524610,68 євро

Представники сторін:

від заявника: не з`явився;

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

від третьої особи: не з`явився.

ВСТАНОВИВ :

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 04.10.2018 задоволено спільну заяву Акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ГЛОРІ» , м.Київ в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Інвестиційний капітал Україна» , м.Київ та Приватного акціонерного товариства «Донецьксталь» - металургійний завод» , м.Покровськ від 18.09.2018 про затвердження мирової угоди та закриття провадження у справі; затверджено мирову угоду, укладену 18.09.2018 між Акціонерним товариством «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ГЛОРІ» (01030, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, будинок №19-21; код ЄДРПОУ - 40803808) в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Інвестиційний капітал Україна» (01030, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, будинок №19-21; код ЄДРПОУ 34486135) та Приватним акціонерним товариством «Донецьксталь» - металургійний завод» (853010, Донецька область, місто Покровськ, вулиця Торгівельна, будинок №106А; код ЄДРПОУ 30939178).

15.07.2019 на адресу Господарського суду Донецької області надійшла заява вих. №78 від 09.07.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» , м.Київ, в якій останній просить суд замінити стягувача у справі №905/945/18 з Акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Глорі» в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Інвестиційний капітал Україна» , м. Київ на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» , м.Київ.

Ухвалою суду від 16.07.2019 відкладено вирішення питання про прийняття до розгляду заяви вих.№78 від 09.07.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» , м.Київ про заміну сторони правонаступником до повернення матеріалів справи із суду вищої інстанції до Господарського суду Донецької області.

01.06.2020 матеріали справи №905/945/18 повернулись на адресу Господарського суду Донецької області.

Ухвалою суду від 03.06.2020 прийнято до свого провадження заяву вих.№78 від 09.07.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» , м.Київ про заміну сторони правонаступником по справі №905/945/18; призначено до розгляду заяву вих.№78 від 09.07.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» , м.Київ про заміну сторони правонаступником по справі №905/945/18 в судовому засіданні на 15.06.2020 на 10:20 год.

12.06.2020 на електронну адресу суду від заявника надійшло клопотання про долучення документів до матеріалів справи. Документ не скріплений електронним кваліфікованим підписом. 15.06.2020 означені документи надійшли на поштову адресу суду.

Представник заявника в судове засідання 15.06.2020 не з`явився, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Представники позивача, відповідача та третьої особи в судове засідання 15.06.2020 не з`явились, письмові пояснення стосовно заяви про заміну сторони правонаступником не надали, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Відповідно до приписів ст.34 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Таким чином, заява розглядається без участі представників заявника та учасників справи.

Суд, розглянувши подану заяву, дослідивши матеріали справи та оцінивши надані суду докази, дійшов висновку про задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» про заміну сторони правонаступниом, з огляду на наступне.

19.12.2018 між Акціонерним товариством Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Глорі (Фонд, позивач) від імені та в інтересах і за рахунок якого діє Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Інвестиційний капітал Україна та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРИОРИТЕТ (Компанія, заявник) укладено договір №19-12/18, згідно з п.1.1 якого керуючись Цивільним кодексом України, зокрема ст.ст. 512-519, щодо заміни кредитора у зобов`язанні, у відповідності до Графіку відступлення в Додатку № 3 до цього Договору та в порядку і на умовах, визначених цим Договором, Фонд передає (відступає), а Компанія (набуває) належне Фонду Право вимоги за Кредитними Договорами та Договорами забезпечення, і зобов`язується сплатити грошові кошти у розмірі Ціни договору за відступлене Право вимоги на умовах та у порядку, встановленому у розділу 2 (Оплата Ціни Права вимоги) цього Договору.

З дати відступлення прав вимоги за відповідним Портфелем та Договорами забезпечення Портфелю, Фонд втрачає будь-які права за Кредитними Договорами, що входять у відповідний Портфель та Договорами забезпечення Портфелю, а Компанія набуває всіх прав за Кредитними договорами у відповідному Портфелі та Договорами забезпечення Портфелю відповідно до умов цього Договору. Компанія після переходу до неї Прав вимоги за Кредитними договорами, що входять у відповідний Портфель та Договорів забезпечення Портфелю, стає кредитором за відповідними Кредитними договорами та Договорами забезпечення Портфелю, та одержує право замість Фонду вимагати від Боржника та Зобов`язаних осіб належного виконання ним зобов`язань за Кредитними Договорами у відповідному Портфелі та Договорами забезпечення Портфелю в межах переданих (відступлених) Прав вимоги (п.п.1.2. - 1.3. договору).

Цей Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами, а права вимоги за кожним Портфелем і Договорами забезпечення Портфелю відповідно до цього Договору переходять до компанії після отримання Фондом від Компанії 100 (ста) відсотків Ціни Прав вимоги за відповідний Портфель, у розмірі та в строки, що встановлені п.п.2.1. -2.2. цього Договору. Перехід права вимоги за Кредитними Договорами, що входять у Портфель та Договорами забезпечення Портфелю Сторони оформлюють складанням Акту прийому-передачі прав вимог за кожним переданим Фондом Компанії Портфелем і Договорами забезпечення Портфелю (п.1.7. договору).

За положенням п.2.1. Договору ціна прав вимоги, що відступаються Фондом за цим Договором Компанії складає суму в національній валюті України, що еквівалентна сумі у відповідній валюті, визначеній Сторонами щодо кожного Портфелю у Додатку № 3 до цього Договору. Ціна Права вимоги за відповідним Портфелем складає еквівалент суми у відповідній валюті, погодженій і визначеній Сторонами щодо кожного Портфелю окремо і зазначений у Додатку №3 до цього Договору та підлягає сплаті Компанією, з урахуванням Додатку №3 до цього Договору, в національній валюті України, шляхом перерахування її валютного еквівалента за офіційним обмінним курсом іноземних валют, встановленим Національним банком України на дату здійснення оплати Ціни Права вимоги за відповідний Портфель у безготівковій формі за відповідними реквізитами.

Оплата за договором здійснюється в строки та в розмірах погоджених Сторонами в Додатку №3 до цього Договору. У разі неотримання Фондом Ціни Права вимоги за відповідний портфель у терміни встановлені у Додатку № 3 до цього Договору, цей Договір вважатиметься розірваним за взаємною згодою сторін (без необхідності відправлень будь-яких повідомлень будь-якою із Сторін), якщо Сторонами не буде погоджено інше у письмовій формі. При цьому, усі права вимоги за Кредитними Договорами та Договорами забезпечення та Договорами іпотеки, які були раніше відступлені Фондом на користь Компанії вважаються відступленими та не підлягають поверненню, і Компанія не може вимагати від Фонду повернути раніше сплачену ціну відступлення. З моменту отримання 100 (ста) відсотків Ціни Права вимоги за відповідним Портфелем, Фонд втрачає право будь-яких вимог до Боржника, визначених Кредитними договорами, що входять у відповідний Портфель та Договорами забезпечення Портфелю, про що Фонд повинен повідомити Боржника в Повідомленні про Відступлення (п.п. 2.2.1., 2.3 договору).

У випадку порушення своїх зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та чинним законодавством. Порушенням зобов`язання є його невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання. Фонд відповідає перед Компанією за недійсність права вимоги, яка може існувати на момент передачі права вимоги та про яку відомо Фонду, але не відповідає за невиконання або неналежне виконання Боржником або будь-якими третіми особами та/або Первісними кредиторами зобов`язань за документами, право вимоги за яким відступається згідно з цим Договором (п.п. 5.1 - 5.2 договору).

За положеннями п.п 7.1 - 7.2 договору, даний Договір набирає чинності з моменту підписання його Сторонами і діє до його припинення належним виконанням Сторонами своїх зобов`язань за цим Договором або до його припинення з інших підстав, передбачених чинним законодавством України або цим Договором. Договір може бути розірваний за взаємною згодою Сторін, окрім випадків прямо встановлених цим Договором.

У відповідності до Додатку №1 до договору № 19-12/18 від 19.12.2018 «Перелік Кредитних Договорів та Заборгованість Боржника» Портфель 3 містить, серед іншого, договір про відкриття непокритого акредитиву №LI11007 від 27.04.2011 між ПАТ «ВТБ Банк" та Боржником (з усіма змінами та доповненнями), сума зобов`язань за кредитним договором станом на дату Договору - 1172800,00 EUR, несплачені проценти станом на дату Договору - 446315,50 EUR, штрафи, пені, комісії та інша заборгованість станом на дату Договору - 447075,57 EUR, разом (сума зобов`язань, несплачених процентів за кредитом, штрафів, пені, комісій та іншої заборгованості) - 2066191,07 EUR, еквівалент в UAH по курсу НБУ станом на дату договору - 65462315,53грн.

Згідно Додатку № 3 «Графік відступлення та Ціна відступлення» до договору №19-12/18 від 19.12.2018, ціна відступлення за Портфель 3 мала бути сплачена до 05.07.2019.

Договір №19-12/18 від 19.12.2018 з додатками підписаний обома сторонами без зауважень та скріплений відбитками печаток сторін.

Матеріали справи містять платіжне доручення №185 від 18.06.2019 на суму 536098892,81 гривень з призначенням платежу: оплата права вимоги за договором №19-12/18 від 19.12.2018, без ПДВ .

За змістом статей 512 і 514 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) і до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Положеннями ст.516 Цивільного кодексу України передбачено, що заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відступлення права вимоги є договірною передачею вимог первісного кредитора новому кредиторові та відбувається на підставі укладеного між ними правочину, при цьому заміна кредитора у зобов`язанні допускається протягом усього часу існування зобов`язання, якщо це не суперечить договору та не заборонено законом.

При цьому суд враховує, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п.1 ч.2 ст.11 Цивільного кодексу України). Відповідно до статті 517 Цивільного кодексу України первісний кредитор у зобов`язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення. Боржник має право не виконувати свого обов`язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов`язанні.

З матеріалів справи вбачається, що 18.06.2019, у зв`язку із здійсненням в повному обсязі оплати за Портфель 3, сторонами за Договором №19-12/18 від 19.12.2018 було складено та підписано акт прийому-передачі прав вимоги.

Згідно п.1 Акту прийому-передачі прав вимоги від 18.06.2019, Фонд (Акціонерне товариство Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Глорі ) передав, а Компанія (Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРИОРИТЕТ ) прийняла право вимоги до Боржника та Зобов`язаних осіб, а ПрАТ Донецьксталь - металургійний завод та ПАТ Шахтоуправління Покровське у тому числі за Договором про відкриття непокритого акредитиву №LI11007 від 27.04.2011 між ПАТ ВТБ Банк та ПрАТ Донецьксталь - металургійний завод (з усіма змінами та доповненнями).

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії судового процесу.

Статтею 204 Цивільного кодексу України визначено, що правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Згідно з частиною третьою статті 215 Цивільного кодексу України якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Матеріали справи не містять документів, які б свідчили про визнання недійсним договору №19-12/18 від 19.12.2018. Учасники справи також не заперечують факту правомірності укладення цього договору.

Таким чином, передання кредитором своїх прав іншій особі за договором № 19-12/18 від 19.12.2018 є правонаступництвом, і такий правонаступник кредитора має право звертатись до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження з наданням йому статусу сторони виконавчого провадження.

За приписами ч.1 ст. 52 Господарського процессуального кодексу України у разі заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового судового процесу.

Згідно з ч.1 ст.334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Таким чином, судом встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРИОРИТЕТ набуто право вимоги за Договором про відкриття непокритого акредитиву №LI11007 від 27.04.2011, з приводу виконання умов якого виник спір у справі №905/945/18, тому суд задовольняє заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРИОРИТЕТ про заміну сторони в порядку процессуального правонаступництва - Акціонерне товариство Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Глорі в особі товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Інвестиційний капітал Україна його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ПРИОРИТЕТ .

Керуючись ст.ст. 234-235, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» №78 від 09.07.2019 про заміну сторони в порядку процесуального правонаступництва у справі №905/945/18 - задовольнити.

Замінити сторону позивача (стягувача) Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ГЛОРІ» (ідентифікаційний код 40803808, адреса: 01030, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, будинок 19-21) в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Інвестиційний капітал Україна» (ідентифікаційний код 34486135, адреса: 01030, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, будинок 19-21) його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» (ідентифікаційний код 40911480, місцезнаходження: 03038, місто Київ, вулиця М.Гринченка, будинок 4) у справі №905/945/18 за позовом Акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «ГЛОРІ» , м. Київ в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Інвестиційний капітал Україна» , м.Київ до Приватного акціонерного товариства «Донецьксталь» - металургійний завод» , м.Покровськ про стягнення заборгованості за Договором про відкриття непокритого акредитиву № LI11007 від 27.04.2011 у розмірі 524610,68 євро.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та відповідно до підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України може бути оскаржена в апеляційному порядку через Господарський суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Відповідно до п.4 Прикінцевих положень Господарського процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

В судовому засіданні 15.06.2020 складено та підписано повний текст ухвали.

Інформацію щодо справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі Судова влада України (dn.arbitr.gov.ua).

Суддя Г.Є. Курило

Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено18.06.2020
Номер документу89849798
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в розмірі 524610,68 євро

Судовий реєстр по справі —905/945/18

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 03.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 14.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 16.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 21.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Окрема ухвала від 02.12.2019

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Рогач Лариса Іванівна

Ухвала від 02.12.2019

Господарське

Велика палата Верховного Суду

Рогач Лариса Іванівна

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 30.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні