Ухвала
від 03.12.2009 по справі 7/117-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03.12.09р. Справа № 7/117-09

За скаргою: Закритого а кціонерного товариства коме рційного банку "ПриватБанк", м . Дніпропетровськ

на дії відділу держа вної виконавчої служби

у справі:

за позовом Підприємця - ф ізичної особи ОСОБА_1, м. Ха рків

до Закритого акціонерн ого товариства комерційного банку "ПриватБанк", м. Дніпроп етровськ

про стягнення заборгов аності за договором оренди у розмірі 92 949, 71 грн.

Суддя Коваль Л.А.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, п редставник ОСОБА_2, дов. ВМ С № 764343 від 06.04.2009р.;

від відповідача: не з'явивс я;

від державної виконавчої служби: головний державний в иконавець Чернова Л.В., дов. № 8 в ід 30.03.2009р.

СУТЬ СПОРУ:

Закрите акціонерне товар иство комерційний банк "Прив атБанк" (м. Дніпропетровськ) (н айменування позивача у справ і у встановленому процесуаль ним законом порядку не зміню валося) звернулося зі скарго ю на дії Жовтневого відділу д ержавної виконавчої служби Д ніпропетровського міського управляння юстиції (м. Дніпро петровськ), просить:

- зупинити стягне ння на підставі наказу госпо дарського суду Дніпропетров ської області від 16.09.2009р. у спра ві № 7/117-09 до розгляду апеляційн ої скарги Публічного акціоне рного товариства комерційни й банк "ПриватБанк" Дніпропет ровським апеляційним господ арським судом;

- визнати недійсною постанову про відкриття вико навчого провадження від 30.09.2009р . № ВП 15034432.

В обґрунтування скарги в частині визнання недійсною постанови про відкриття вико навчого провадження заявник скарги посилається на ті обс тавини, що зміст постанови не дає можливості визначити бо ржника у виконавчому провадж енні. Згідно даних щодо юриди чної особи, внесених в Єдиний державний реєстр підприємст в та організацій України, юри дична особа з назвою "Закрите акціонерне товариство комер ційний банк "ПриватБанк" не іс нує. Ця обставина, на думку зая вника скарги, об' єктивно ун еможливлює добровільне вико нання рішення суду у вказани й в постанові строк. Окрім тог о, всупереч вимогам ст. 7 та ст. 2 4 Закону України "Про виконавч е провадження" постанова про відкриття виконавчого прова дження не була направлена бо ржнику у встановлений строк, боржнику не роз'яснені права сторони у виконавчому прова дженні.

Представник Закритого акц іонерного товариства комерц ійний банк "ПриватБанк" в судо ве засідання, призначене для розгляду скарги, не з'явився. Закрите акціонерне товарист во комерційний банк "ПриватБ анк" належним чином повідомл ене про дату, час та місце пров едення судового засідання, п ро що свідчить відмітка на зв оротній стороні ухвали суду від 22.10.2009р. про прийняття скарги до розгляду.

Згідно ч. 2 ст. 121-2 ГПК України н еявка боржника, стягувача, пр едставника органу Державної виконавчої служби в судове з асідання не є перешкодою для розгляду скарги.

Підприємець - фізична особа ОСОБА_1 проти задоволення скарги заперечує, посилаючи сь на правомірність вчинених органом виконавчої служби д ій. Крім того, позивач зазнача є, що зміна найменування борж ника не має наслідком припин ення його обов' язків по вик онавчому провадженню. Держав на реєстрація внесення змін в найменування боржника не є свідченням припинення його як юридичної особи.

Жовтневий відділ державно ї виконавчої служби Дніпропе тровського міського управлі ння юстиції Дніпропетровськ ої області проти вимог заявн ика скарги заперечує, посила ючись на правомірність вчине них ним дій. В обґрунтування с воїх доводів відділ державно ї виконавчої служби зазначає , що оскільки сама юридична ос оба - Закрите акціонерне това риство комерційний банк "При ватБанк" не є припиненою, а змі нилося лише її найменування, постанова про заміну сторон и виконавчого провадження не виноситься. Постанова про ві дкриття виконавчого провадж ення у встановлений законом строк направлена боржнику, п унктом п' ятим постанови сто ронам виконавчого проваджен ня роз' яснені право на оска рження постанови, а також пра во на ознайомлення з матеріа лами виконавчого провадженн я в мережі Інтернет. Крім того , 01.10.2009р. постанова про відкритт я виконавчого провадження ос обисто отримана представник ом боржника.

Заслухавши пояснення пози вача у справі, представника в ідділу державної виконавчої служби, дослідивши матеріал и справи, господарський суд в становив наступне.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської обла сті від 30.07.2009р. у справі № 7/117-09 за по зовом Підприємця - фізичної о соби ОСОБА_1 до Закритого акціонерного товариства ком ерційного банку "ПриватБанк" про стягнення заборгованос ті за договором оренди у розм ірі 92 949, 71 грн. позовні вимоги за доволені частково: стягнено з Закритого акціонерного тов ариства комерційного банку " ПриватБанк" на користь Підпр иємця - фізичної особи ОСОБ А_1 основний борг з орендної плати у сумі 82 086, 81 грн., пеню у су мі 5 205, 58 грн., 3% річних у сумі 674, 57 гр н., витрати на оплату комуналь них послуг у сумі 3 080, 32 грн., витр ати на оплату державного мит а у сумі 910, 47 грн., витрати на опл ату інформаційно-технічного забезпечення судового проце су у сумі 115, 58 грн.

Рішення господарського су ду набрало законної сили.

16.09.2009р. на виконання рішення с уду видано наказ.

30.09.2009р. головним державним в иконавцем Жовтневого відділ у державної виконавчої служб и Дніпропетровського місько го управління юстиції Черн овою Л.В. винесено постанов у про відкриття виконавчого провадження щодо примусовог о виконання наказу господарс ького суду Дніпропетровсько ї області від 16.09.2009р. у справі № 7/ 117-09 про стягнення з Закритого а кціонерного товариства коме рційного банку "ПриватБанк" н а користь Підприємця - фізичн ої особи ОСОБА_1 грошових коштів.

Відповідно до ст.ст. 18, 3 Закон у України "Про виконавче пров адження" державний виконавец ь відкриває виконавче провад ження на підставі виконавчог о документа, яким, серед інших , є наказ суду.

Ст. 19 Закону України "Про вико навче провадження" містить в имоги до виконавчого докумен та, яким наказ господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 16.09.2009р. у справі № 7/117-09 від повідає. У тому числі, у наказі господарського суду зазначе не найменування боржника - За крите акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБан к".

Зміст постанови про відкри ття виконавчого провадження щодо найменування боржника у виконавчому провадженні по вністю відповідає змісту вик онавчого документа - наказу г осподарського суду Дніпропе тровської області від 16.09.2009р. у справі № 7/117-09 щодо особи, яка зоб ов' язана вчинити певні дії - сплатити кошти.

Наказ господарського суду від 16.09.2009р. у справі № 7/117-09 пред'явл ений до виконання у встановл ений ст. 21 Закону України "Про в иконавче провадження" строк пред' явлення виконавчих до кументів до виконання.

Відповідно до ст. 24 Закону Ук раїни "Про виконавче провадж ення" державний виконавець з обов'язаний прийняти до вико нання виконавчий документ і відкрити виконавче провадже ння, якщо не закінчився строк пред'явлення виконавчого до кумента до виконання і цей до кумент відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, т а пред'явлений до виконання д о органу державної виконавчо ї служби за належним місцем виконання рішення.

Отже, за наведеного, постано ва про відкриття виконавчого провадження винесена з дотр иманням вимог Закону України "Про виконавче провадження", а підстави для визнання її нед ійсною відсутні.

Обставини, на які посилаєть ся заявник скарги, а саме відс утність даних в Єдиному держ авному реєстрі юридичних осі б та фізичних осіб - підприє мців про юридичну особу з най менуванням Закрите акціонер не товариство комерційний ба нк "ПриватБанк", жодним чином н е свідчать про неправомірніс ть винесення постанови про в ідкриття виконавчого провад ження на підставі виконавчог о документа - наказу суду.

Також, суд відхиляє посилан ня заявника скарги на те, що ві н не отримав у встановлений з аконодавством строк постано ву про відкриття виконавчого провадження, що йому не роз' яснені права сторони виконав чого провадження, оскільки ц і обставини не впливають на п равомірність винесення пост анови про відкриття виконавч ого провадження.

Отже, вимоги про визнання по станови про відкриття викона вчого провадження недійсною є неправомірними та не підля гають задоволенню.

Суд не розглядає по суті вим огу про зупинення стягнення на підставі наказу господарс ького суду, оскільки ця вимог а не направлена на оскарженн я дій чи бездіяльності орган у державної виконавчої служб и та не може бути заявлена в ме жах скарги на підставі ст.121-2 ГП К України. Окрім того, господа рський суд при здійсненні су дочинства діє в межах повнов ажень, визначених процесуаль ним законом. Господарським п роцесуальним кодексом Украї ни не встановлене право госп одарського суду, до якого над ійшла скарга, зупинити стягн ення на підставі виданого ни м наказу.

Керуючись ст. ст. 86, 121-2 ГПК Укра їни, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні скарги - в ідмовити.

Суддя Л. А. Коваль

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення03.12.2009
Оприлюднено20.01.2011
Номер документу9004305
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/117-09

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Постанова від 24.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Капацин H.B.

Ухвала від 02.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 20.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 03.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваль Любов Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні