Ухвала
від 02.07.2020 по справі 910/15253/19
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про продовження процесуального строку на усунення недоліків апеляційної скарги

"02" липня 2020 р. м.Київ Справа№ 910/15253/19

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Станіка С.Р.

суддів: Тищенко О.В.

Дикунської С.Я.

за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Тавріда Електрик Україна"

на рішення Господарського суду міста Києва

від 26.02.2020 (повне рішення складено 10.03.2020)

у справі №910/15253/19 (суддя Нечай О.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство

"Тавріда Електрик Україна"

до Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк"

про визнання правочину недійсним

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 26.02.2020 у справі №910/15253/19 в позові Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Тавріда Електрик Україна" до Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" про визнання правочину недійсним - відмовлено.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивач (ТОВ "Підприємство "Тавріда Електрик Україна") звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить апеляційну скаргу задовольнити, скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 26.02.2020 у справі №910/15253/19 та задовольнити позов у повному обсязі.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.04.2020 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Тавріда Електрик Україна" передано на розгляд колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя - Станік С.Р., судді: Тищенко О.В., Дикунська С.Я.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 04.05.2020 апеляційну скарг Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство"Тавріда Електрик Україна" на рішення Господарського суду міста Києва від 26.02.2020 у справі №910/15253/19 - залишено без руху для надання скаржнику часу для усунення недоліків, а саме: доказів направлення апеляційної скарги та доданих до неї документів Акціонерному товариству Комерційний банк "Приватбанк" за юридичною адресою місцезнаходження згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 01001, м.Київ, ВУЛИЦЯ ГРУШЕВСЬКОГО, будинок 1Д.

12.05.2020 через відділ управління автоматизованого документообігу та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Тавріда Електрик Україна" надійшла заява про усунення недоліків апеляційної скарги, відповідно до якого надано суду :

- копію сторінки з офіційного сайту Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", на якій викладено інформацію щодо адреси для кореспонденції де зазначено наступну адресу : вул. Набережна Перемоги,30, м.Дніпро, 49094 ;

- оригінал (рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення) з відбитком печатки АТ КБ "Приватбанк" в графі вручено , що підтверджує отримання 30.036.2020 банком листа з копією апеляційної скарги надісланої останньому позивачем у справі;

- скріншот з офіційного сайту ПАТ Укрпошта про рух відправки листа з копією апеляційної скарги надісланої на адресу АТ КБ "Приватбанк" з інформацією про отримання банком апеляційної скарги разом з доданими до неї документами 30.03.2020.

Північний апеляційний господарський суд, дослідивши подану заяву про усунення недоліків апеляційної скарги, зазначає наступне.

Згідно з п.1-4 ст. 41 Господарського процесуального кодексу України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи, при розгляді вимог у наказному провадженні учасниками справи є заявник та боржник, у справах можуть також брати участь органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, у справах про оскарження рішення третейського суду та про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду учасниками справи є учасники третейського розгляду, а також особи, які не брали участі у третейському розгляді, якщо третейський суд вирішив питання про їхні права та (або) обов`язки.

Відповідно до пункту 4 розділу Х Прикінцевих положень Господарського процесуального кодексу України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 258 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Статтею 259 Господарського процесуального кодексу України визначено, що особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Ч. 1 статті 41 Господарського процесуального кодексу України визначено,що у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

В свою чергу, скаржником до матеріалів апеляційної скарги не додано належних та допустимих доказів надсилання апеляційної скарги учаснику справи - Акціонерному товариству Комерційний банк "Приватбанк" (відповідачу у справі), оскільки відповідно до опису вкладення у цінний лист апеляційна скарга направлена на ім`я Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", за адресою: 49094, Україна, м.Дніпро, вул. Набережна Перемоги,30, що є адресою для листування, про що наявні відомості у справі.

Проте, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ( https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch ), як і перевірені судом, адресою юридичного місцезнаходження Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" зазначено: "01001, м.Київ, ВУЛИЦЯ ГРУШЕВСЬКОГО, будинок 1Д".

Таким чином, додані скаржником докази до заяви про усунення недоліків (копія сторінки з офіційного сайту Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", на якій викладено інформацію щодо адреси для кореспонденції де зазначено наступну адресу: вул. Набережна Перемоги,30, м.Дніпро, 49094 ; оригінал (рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення) з відбитком печатки АТ КБ "Приватбанк" в графі вручено , що підтверджує отримання 30.03.2020 банком певного листа; скріншот з офіційного сайту ПАТ Укрпошта про рух відправки листа з копією апеляційної скарги надісланої на адресу АТ КБ "Приватбанк" з інформацією про отримання банком апеляційної скарги разом з доданими до неї документами 30.03.2020.) на ім`я Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" не приймається судом апеляційної інстанції як належний доказ направлення копії апеляційної скарги - Акціонерному товариству Комерційний банк "Приватбанк" за адресою юридичного місцезнаходження останнього.

Судом встановлено, що скаржником не усунено недоліки апеляційної скарги, що є підставою для залишення апеляційної скарги без руху згідно з ст.ст. 174, 260 Господарського процесуального кодексу України.

Оскільки в матеріалах апеляційної скарги відсутні належні докази надсилання апеляційної скарги Акціонерному товариству Комерційний банк "Приватбанк" саме за адресою юридичного місцезнаходження останнього , подана скаржником (позивачем) апеляційна скарга не відповідає вимогам ст. 258 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно ч. 2 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст. 258 цього Кодексу, застосовуються положення ст. 174 цього Кодексу.

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Отже, судом апеляційної інстанції встановлено, що апеляційна скарга подана без додержання вимог, викладених у п. 3 ч. 3 ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, а тому залишена без руху, на підставі ст. ст. 174, 260 Господарського процесуального кодексу України, з метою надання стороні (скаржнику) можливості виправити вищенаведені недоліки шляхом направлення в строк, визначений ухвалою Північного апеляційного господарського суду, копії апеляційної скарги з доданими до неї додатками Акціонерному товариству Комерційний банк "Приватбанк" за юридичною адресою місцезнаходження згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 01001, м.Київ, ВУЛИЦЯ ГРУШЕВСЬКОГО, будинок 1Д.

При цьому, суд апеляційної інстанції, враховуючи те, що ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 04.05.2020 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Тавріда Електрик Україна" було залишено без руху та встановлено скаржнику процесуальний строк на усунення недоліків, керуючись ч. 2 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України за власною ініціативою вважає за можливе продовжити скаржнику процесуальний строк на подання доказів направлення копії апеляційної скарги з доданими до неї додатками Акціонерному товариству Комерційний банк "Приватбанк" за юридичною адресою місцезнаходження згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, встановивши його у 10 днів з моменту отримання ухвали даної суду.

Крім того, суд апеляційної інстанції роз`яснює, що згідно з ч. 4 ст. 174, ч. 2 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України, у разі неподання у визначений судом строк документів, а саме: доказів сплати судового збору, апеляційна скарга вважається неподаною і повертається особі, що звернулась зі скаргою.

При цьому, суд апеляційної інстанції вказує, що подані заявником документи не спростовують та не нівелюють обов`язки скаржника направити документи іншій стороні спору за адресою її юридичного місцезнаходження, що чітко наведено у процесуальній нормі, яка не допускає варіативності. Крім того, слід вказати, що недотримання вимог процесуального закону зокрема і щодо належного повідомлення іншої сторони спору про наявність апеляційної скарги, не надіслання її стороною спору у визначеному порядку свідчитиме про недотримання вимог процесуального закону, дотримання якого є обов`язком учасників апеляційного провадження.

Керуючись ст. ст. 119, 174, 234, 235, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Продовжити Товариству з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Тавріда Електрик Україна" процесуальний строк на подання доказів направлення копії апеляційної скарги з доданими до неї додатками Акціонерному товариству Комерційний банк "Приватбанк" за юридичною адресою місцезнаходження згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 01001, м.Київ, ВУЛИЦЯ ГРУШЕВСЬКОГО, будинок 1Д.

2. Протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали, Товариство з обмеженою відповідальністю "Підприємство "Тавріда Електрик Україна" має право усунути недоліки, а саме: подати до Північного апеляційного господарського суду направлення копії апеляційної скарги з доданими до неї додатками Акціонерному товариству Комерційний банк "Приватбанк" за юридичною адресою місцезнаходження згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 01001, м.Київ, ВУЛИЦЯ ГРУШЕВСЬКОГО, будинок 1Д, надавши в підтвердження такого надсилання копію фіскального чеку та з описом вкладеного.

3. В разі невиконання вимог зазначеної ухвали суду у встановлений строк, апеляційна скарга вважається неподаною і повертається скаржнику.

4. Копію даної ухвали надіслати учасникам у справі.

5 Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя С.Р. Станік

Судді О.В. Тищенко

С.Я. Дикунська

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.07.2020
Оприлюднено06.07.2020
Номер документу90175048
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/15253/19

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 29.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Постанова від 03.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 17.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Рішення від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 20.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 05.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні