Рішення
від 15.03.2010 по справі 44/154
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 44/154 15.03.10

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Інвестіум»

до 1. Київської міської ради

2. Головного управління земе льних ресурсів Київської міс ької державної адміністраці ї

про зобов'язання вчи нити дії

Суддя Чеберяк П.П.

Представники:

від позивача Мос каленко Г.В. - представник, Сегеда С.М. - директор

від відповідача 1 не з'я вився

від відповідача 2 Рого жинська І.В. - представник

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про ви знання права Товариства з об меженою відповідальністю «І нвестіум»на оренду земельно ї ділянки в урочищі Чорторий (парк Дружби народів) у Деснян ському районі м. Києва згідно з проектом відведення та вис новками, які містяться в ньом у, який погоджений у встановл еному законодавством порядк у.

Представник Київської міс ької ради у відзиві на позовн у заяву проти позовних вимог заперечує, просить суд відмо вити в задоволенні позовних вимог та просить суд слухати справу без участі представн ика Київської міської ради.

Відповідач-2 зазначає, що п озивач не звертався з підпис аним обома сторонами договор ом оренди земельної ділянки щодо державної реєстрації, а отже, відповідачем -2 взагалі не порушено прав позивача.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представників сторін, Господарський суд мі ста Києва,

ВСТАНОВИВ:

Пунктом 12 Перехідних поло жень Земельного кодексу Укра їни визначено, що до розмежув ання земель державної і кому нальної власності повноваже ння щодо розпорядження земля ми в межах населених пунктів , крім земель, переданих у прив атну власність, здійснюють в ідповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами насел ених пунктів - відповідні орг ани виконавчої влади.

Відповідно до ст. 60 Закону Ук раїни „Про місцеве самовряду вання в Україні” територіаль ним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить пр аво комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, дохо ди місцевих бюджетів, інші ко шти, землю, природні ресурси, п ідприємства, установи та орг анізації, в тому числі банки, с трахові товариства, а також п енсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, н ежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охор они здоров'я, науки, соціально го обслуговування та інше ма йно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені в ідповідно до закону як об'єкт и права комунальної власност і, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Відповідно до частини 5 стат ті 16 Закону України „Про місце ве самоврядування в Україні” від імені та в інтересах тери торіальних громад права суб' єкта комунальної власності з дійснюють відповідні ради.

Відповідно до статті 116 Земе льного кодексу України гром адяни та юридичні особи набу вають права власності та пра ва користування земельними д ілянками із земель державної або комунальної власності з а рішенням органів виконавчо ї влади або органів місцевог о самоврядування в межах їх п овноважень, визначених цим К одексом або за результатами аукціону.

На виконання вимог законод авства, закрите акціонерне т овариство Авіакомпанія „Віт а” звернулося з клопотанням від 13.08.2003 №83 до Київської місько ї ради з проханням про відвед ення земельної ділянки для б удівництва, експлуатації та обслуговування спортивно-оз доровчої бази в урочищі Чорт орий (парк Дружби народів) у Де снянському районі м. Києва.

Київською міською радою бу ло надане доручення від 18.08.2003 №2 4925, на підставі якого землевпо рядною організацією - Товар иством з обмеженою відповіда льністю „Транспроект” за зам овленням Закритого акціонер ного товариства Авіакомпані я „Віта” було розроблено про ект землеустрою щодо відведе ння земельної ділянки для бу дівництва, експлуатації та о бслуговування спортивно-озд оровчої бази в урочищі Чорто рий (парк Дружби народів) у Дес нянському районі м. Києва.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно статті 32 Господарськ ого процесуального кодексу У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, які мають значення для правильного ви рішення господарського спор у.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Відповідно до частини 6 ст атті 123 Земельного кодексу Укр аїни (в редакції, яка діяла на момент подання клопотання 13.08 .2003) проект відведення земельн ої ділянки погоджується із з емлекористувачем, органом по земельних ресурсах, природо охоронним і санітарно-епідем іологічним органами, органам и архітектури та охорони кул ьтурної спадщини і після оде ржання висновку державної зе млевпорядної експертизи по о б'єктах, які їй підлягають, под ається до відповідної держав ної адміністрації або сільсь кої, селищної, міської ради, як і розглядають його у місячни й строк і, в межах своїх повнов ажень, визначених цим Кодекс ом, приймають рішення про над ання земельної ділянки.

Вказаний проект землеуст рою було погоджено з Головни м управлінням земельних ресу рсів виконавчого органу Київ ради (Київської міської держ авної адміністрації), Київсь ким міським головним управлі нням земельних ресурсів, Гол овним управлінням містобуду вання, архітектури та дизайн у міського середовища, Держа вним управлінням екології та природних ресурсів в м. Києві , Головним державним санітар ним лікарем м. Києва, Державно ю службою охорони культурної спадщини, Головним управлін ням охорони культурної спадщ ини, про що свідчать їх позити вні висновки (містяться в про екті землеустрою, що додаєть ся).

Відповідно до вимог Закону України „Про державну експе ртизу землевпорядної докуме нтації” проект землеустрою щ одо відведення земельної діл янки для будівництва, експлу атації та обслуговування спо ртивно-оздоровчої бази в уро чищі Чорторий (парк Дружби на родів) у Деснянському районі м. Києва пройшов державну зем левпорядну експертизу (висно вок державної експертизи від 26.07.2006 №03-27 додається).

Відповідно до Регламенту р озгляду питань щодо набуття та реалізації права користув ання землею в м. Києві, затверд женого рішенням Київської мі ської ради від 15.07.2004 №457/1867 (станом на 13.08.2003), Головне управління зе мельних ресурсів виконавчог о органу Київради (Київської міської державної адміністр ації) здійснює комплексний а наліз документації із землеу строю, готує проект рішення К иївської міської ради та под ає на розгляд Київради.

Судом встановлено, що погод жений у встановленому порядк у проект землеустрою щодо ві дведення земельної ділянки д ля будівництва, експлуатації та обслуговування спортивно -оздоровчої бази в урочищі Чо рторий (парк Дружби народів) у Деснянському районі м. Києва , був поданий до Головного упр авління земельних ресурсів в иконавчого органу Київради ( Київської міської державної адміністрації) для підготов ки проекту рішення та переда чі до Київської міської ради для прийняття відповідного рішення.

Також, встановлено, що підго товлений Головним управлінн ям земельних ресурсів викона вчого органу Київради (Київс ької міської державної адмін істрації) проект рішення Киї вської міської ради про пере дачу земельної ділянки для б удівництва, експлуатації та обслуговування спортивно-оз доровчої бази в урочищі Чорт орий (парк Дружби Народів) у Де снянському районі, був погод жений та переданий на розгля д Київської міської ради, в по рядку як того вимагає глава 5 Р егламенту розгляду питань що до набуття та реалізації пра ва користування землею в м. Ки єві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 15 л ипня 2004 р. №457/1867.

За домовленістю між закрит им акціонерним товариством А віакомпанія „Віта” та Товари ством з обмеженою відповідал ьністю „Інвестіум” було укла дено Інвестиційний договір в ід 01 грудня 2009 року. Відповідно до зазначеного договору фін ансування будівництва спорт ивно-оздоровчої бази в урочи щі Чорторий (парк Дружби Наро дів) у Деснянському районі м. К иєва здійснюватиме Товарист во з обмеженою відповідальні стю „Інвестіум”. Згідно з пун кту 2 цього договору всі права та обов'язки на оформлення земельної ділянки в урочищі Чорторий (парк Дружби народі в) у Деснянському районі м. Киє ва та всі наявні на дату підпи сання цього договору докумен ти, пов'язані з оформленням права користування на умова х оренди зазначеною земельно ю ділянкою, передаються Това риству з обмеженою відповіда льністю „Інвестіум” в повном у обсязі.

Законодавець в імперативн ій формі встановив, що при вст ановленні відповідності про екту відведення земельної ді лянки вимогам законодавства відповідна рада або орган ви конавчої влади (в даному випа дку Київська міська рада) при ймає рішення про передачу зе мельної ділянки.

Як встановлено, товариство з обмеженою відповідальніст ю „Інвестіум” звернулося до Київської міської ради з про ханням (лист від 18.12.2009 р.) прийнят и рішення.

Судом встановлено, що Київс ька міська рада не прийняла р ішення про передачу товарист ву з обмеженою відповідальні стю „Інвестіум” земельної ді лянки для будівництва, експл уатації та обслуговування сп ортивно-оздоровчої бази в ур очищі Чорторий (парк Дружби н ародів) у Деснянському район і м. Києва.

Матеріалами справи підтве рджується, що товариство з об меженою відповідальністю „І нвестіум” звернулося листом до Київської міської ради з п ропозицією укласти договір о ренди земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування спортивно-оз доровчої бази в урочищі Чорт орий (парк Дружби народів) у Де снянському районі м. Києва та надіслало підписаний зі сво го боку договір у двох примір никах, який відповідає вимог ам Закону України „Про оренд у землі” та проекту відведен ня.

Статтею 181 Господарського к одексу України визначений за гальний порядок укладання го сподарських договорів, відпо відно до якого господарський договір за загальним правил ом викладається у формі єдин ого документа, підписаного с торонами та скріпленого печа тками.

Частиною другою статті 181 Го сподарського кодексу Україн и передбачено, що проект дого вору може бути запропоновани й будь-якою з сторін. У разі як що проект договору викладено як єдиний документ, він надає ться другій стороні у двох пр имірниках.

Протягом встановленого ст року з боку Київської місько ї ради не надано жодних заува жень до договору оренди земе льної ділянки.

Таким чином, на виконання с т. 181 Господарського кодексу У країни договір оренди земель ної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговува ння спортивно-оздоровчої баз и в урочищі Чорторий (парк Дру жби народів) у Деснянському р айоні м. Києва був підписаний товариством з обмеженою від повідальністю „Інвестіум” т а переданий на підпис Київсь кому міському голові, який у д вадцятиденний термін зобов' язаний був його підписати аб о надати 2 примірники протоко лу розбіжностей разом з підп исаним договором. Ні протоко лу розбіжностей до договору, ні заперечень щодо редакції договору, яка була надана тов ариством з обмеженою відпові дальністю „Інвестіум” до суд у, Київською міською радою на дано не було.

Зазначена норма Земельно го кодексу України закріплює , що у випадку встановлення ві дповідності проекту відведе ння земельної ділянки вимога м законодавства, питання про передачу земельної ділянки вирішується судом.

Відповідно до статті 1 Закон у України „Про оренду землі” оренда землі - це засноване на договорі строкове платне во лодіння і користування земел ьною ділянкою, необхідною ор ендареві для проведення підп риємницької та інших видів д іяльності.

Відповідно до ст. 187 Господар ського кодексу України спори , що виникають при укладанні г осподарських договорів за де ржавним замовленням, або дог оворів, укладення яких є обов 'язковим на підставі закону т а в інших випадках, встановле них законом, розглядаються с удом. Інші переддоговірні сп ори можуть бути предметом ро згляду суду у разі, якщо це пер едбачено угодою сторін або я кщо сторони зобов'язані укла сти певний господарський дог овір на підставі укладеного між ними попереднього догово ру.

Враховуючи те, що відповідн о до ст.123 Земельного кодексу У країни та ст. 15 Закону України „Про оренду землі” товарист во з обмеженою відповідальні стю „Інвестіум” вчинило всі передбачені законодавством дії, спрямовані на оформленн я землі, а відповідно до ст. 126 З емельного кодексу України пр аво користування посвідчуєт ься договором оренди земельн ої ділянки, то за наявності вс іх підстав для укладання дог овору (в даному випадку всі пі дстави є), та зважаючи на те, що одна із сторін ухиляється ві д укладання договору, інша ст орона чиє право на оформленн я землі порушується може зве рнутись до суду та просити су д визнати право користування на землю. В даному випадку тов ариство з обмеженою відповід альністю „Інвестіум” просит ь визнати договір оренди зем ельної ділянки для будівницт ва, експлуатації та обслугов ування спортивно-оздоровчої бази в урочищі Чорторий (парк Дружби народів) у Деснянсько му районі м. Києва укладеним, о скільки право користування посвідчується договором.

З огляду на викладене, бер учи до уваги факт наявності у відповідача цивільно-правов ого обов'язку (належне вико нання обов'язку, який на ньо го покладено законом - ст. 526 Ц ивільного кодексу України) щ одо надання земельної ділянк и в оренду, при умові виконанн я товариством з обмеженою ві дповідальністю „Інвестіум” всіх передбачених земельним законодавством вимог (подан ня клопотання про надання зе мельної ділянки в оренду, роз робка проекту відведення зем ельної ділянки, підписання т а надсилання договору оренди земельної ділянки, що відпов ідає вимогам Закону України „Про оренду землі” та Типово го договору оренди землі, до в ідповідача), суд вважає, що поз овні вимоги щодо визнання до говору оренди земельної діля нки для будівництва, експлуа тації та обслуговування спор тивно-оздоровчої бази в уроч ищі Чорторий (парк Дружби нар одів) у Деснянському районі м . Києва укладеним є обґрунтов аними.

Щодо позовних вимог до Голо вного управління земельних р есурсів виконавчого органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації) про зобов'язання зареєструват и договір оренди земельної д ілянки з усіма додатками, що є його невід'ємною частиною, між Орендодавцем - Київсько ю міською радою та орендарем - товариством з обмеженою в ідповідальністю „Інвестіум ”, у встановленому порядку, то дані вимоги також підлягают ь задоволенню виходячи з нас тупного.

Відповідно до Положення п ро Головне управління земель них ресурсів виконавчого орг ану Київради (Київської місь кої державної адміністрації ), що затверджене рішенням Киї вської міської ради від 19 груд ня 2002 р. № 182/342, дане управління ор ганізовує видачу державних а ктів на право власності на зе млю і право користування зем лею, оформлення та видачу дог оворів оренди земельних діля нок та здійснює їх реєстраці ю.

Також, відповідно до рішенн я Київради від 29 травня 2003 року № 433/593 „Про забезпечення ефект ивного землекористування в м істі Києві” Головному управл інню земельних ресурсів вико навчого органу Київради (Киї вської міської державної адм іністрації) доручено у повно му обсязі здійснювати підгот овку документів, що посвідчу ють право власності та право користування, відповідно до пункту "з" статті 9 та пункту "є" статті 184 Земельного кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст.20 Закону України “Про оренду землі” у кладений договір оренди земл і підлягає державній реєстра ції.

Згідно ст. 18 Закону України “ Про оренду землі” договір ор енди набирає чинності після його державної реєстрації.

Таким чином, судом встановл ено, що Головне управління зе мельних ресурсів виконавчог о органу Київради (Київської міської державної адміністр ації) не забезпечило підгото вку договору оренди земельно ї ділянки та не здійснило йог о державну реєстрацію.

За таких обставин, суд при ходить до висновку, що позовн і вимоги товариства з обмеже ною відповідальністю „Інвес тіум” є обґрунтованими та та кими, що підлягають задоволе нню в повному обсязі.

Державне мито, судові витра ти на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України покладаються на відповідачів.

Керуючись ст.ст. 32- 34, 44, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, Господарськи й суд м. Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволь нити повністю.

2. Визнати право товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Інвестіум” (код ЄДРПОУ 3600159 0; м. Київ, вул. Нагірна, 47, зареєст роване Шевченківською район ною у місті Києві державною а дміністрацією 08.07.2008 року за ном ером № 1 074 102 0000 030529, п/р 26005000614301 у ВАТ «Аг рокомбанк»м. Київ, МФО 322302) на ор енду земельної ділянки для б удівництва, експлуатації та обслуговування спортивно-оз доровчої бази в урочищі Чорт орий (парк Дружби народів) у Де снянському районі м.Києва (ка дастровий номер - 8000000000:62:206:0021).

3. Вважати укладеним договір оренди земельної ділянки дл я будівництва, експлуатації та обслуговування спортивно -оздоровчої бази в урочищі Чо рторий (парк Дружби народів) у Деснянському районі м. Києва між товариством з обмеженою відповідальністю „Інвестіу м” (код ЄДРПОУ 36001590; м. Київ, вул. Н агірна, 47, зареєстроване Шевче нківською районною у місті К иєві державною адміністраці єю 08.07.2008 року за номером № 1 074 102 0000 030 529, п/р 26005000614301 у ВАТ «Агрокомбанк» м. Київ, МФО 322302) та Київською міс ькою радою в редакції, яка під писана Товариством з обмежен ою відповідальністю „Інвест іум” та відповідає вимогам З акону України „Про оренду зе млі” та Типового договору ор енди землі, що затверджений П остановою Кабінету Міністрі в України від 03.03.2004 №220 та передан ою дану земельну ділянку з мо менту набрання чинності судо вого рішення на умовах, визна чених договором:

„ ДОГОВІР

оренди земельної ділянки

Київська міська рада (м. К иїв, Хрещатик, 36) - далі у текст і - “Орендодавець”, в особі К иївського міського голови Черновецького Леоніда Михай ловича, який діє на підстав і ст. 42 Закону України “Про міс цеве самоврядування в Україн і“, - з однієї сторони, та Това риство з обмеженою відповіда льністю „Інвестіум” (код ЄДР ПОУ 36001590; м. Київ, вул. Нагірна, 47, за реєстроване Шевченківською районною у місті Києві держа вною адміністрацією 08.07.2008 року за номером № 1 074 102 0000 030529) - далі у т ексті - “Орендар”, в особі ге нерального директора Сеге ди Сергія Миколайовича, яки й діє на підставі Статуту, - з другої сторони, уклали догов ір оренди земельної ділянки (далі у тексті - Договір) про н ижченаведене:

1. Предмет Договор у

1.1. Орендодавець пере дає, а Орендар приймає в оренд у (строкове платне користува ння) земельну ділянку (далі - об'єкт оренди або земельна ділянка), визначену цим Догов ором.

2. Об'єкт оренд и

2.1. Об'єктом оренди відп овідно до цього Договору є зе мельна ділянка з наступними характеристиками:

- місце розташуван ня - урочище Чорторий (парк Д ружби народів) у Деснянськом у районі м. Києва;

- розмір - 11131 кв.м;

- цільове призначе ння - для будівництва, експл уатації та обслуговування сп ортивно-оздоровчої бази;

- кадастровий номер - 8000000000:62:206 :0021.

2.2. Нормативна грошова оцінк а земельної ділянки - згідно з довідкою Головного управл іння земельних ресурсів вико навчого органу Київради (Киї вської міської державної адм іністрації).

2.3. Земельна ділянка, яка пере дається в оренду, не має недол іків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню .

3. Строк дії Догово ру

3.1. Договір укладено на 5 (п' ять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за земельну ді лянку становить платіж, який Орендар самостійно розрахов ує та вносить Орендодавцеві за користування земельною ді лянкою у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за зем ельну ділянку встановлюєтьс я у розмірі 3 (трьох) відсотків від її нормативної грошової оцінки.

4.3. Розмір орендної плати мож е змінюватись за згодою стор ін шляхом прийняття відповід ного рішення Київською міськ ою радою та внесення змін до ц ього Договору.

4.4. Зміна нормативної грошов ої оцінки земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповне нь до цього Договору у порядк у та у випадках, передбачених законодавством України.

4.5. Орендна плата вноситься О рендарем рівними частинами з а базовий податковий (звітни й) період, який дорівнює кален дарному місяцю, щомісячно пр отягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім к алендарним днем звітного (по даткового) місяця на рахунок 33212812700004, КЕКД 13050200 у ГУ ДКУ у м. Києві , МФО 820019. Отримувач: УДК у Деснян ському р-ні м. Києва, ідентифік аційний код 26077891. Питання сплат и податку на додану вартість та інших податкових платежі в, що пов'язані з виконанням Договору, вирішуються Оренд арем в установленому законод авством України порядку.

4.6. Зміна отримувача орендно ї плати та його банківських р еквізитів може здійснюватис я Орендодавцем в односторонн ьому порядку і не потребує вн есення змін до цього Договор у. Орендар зобов'язується у точнювати банківські реквіз ити і назву отримувача оренд ної плати.

4.7. Розмір орендної плати пер еглядається у разі зміни умо в господарювання, передбачен их Договором, зміни розмірів земельного податку, підвище ння цін і тарифів, зміни коефі цієнтів індексації, визначен их законодавством, погіршенн я стану орендованої земельно ї ділянки не з вини Орендаря, щ о підтверджено документами, та у інших випадках, передбач ених законом, за згодою сторі н, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.8. За несвоєчасне внесення о рендної плати справляється п еня в розмірі 120 (ста двадцяти) в ідсотків річних облікової ст авки Національного банку Укр аїни, діючої на день виникнен ня такого боргу або на день йо го (його частини) погашення, пр и цьому для розрахунку викор истовується більша із зазнач ених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погаше ння суми боргу (частини боргу ) за кожний календарний день п рострочення платежу, включаю чи день такого погашення.

4.9. Контроль за правильністю обчислення і справляння оре ндної плати, нарахування пен і за несвоєчасну сплату орен дної плати та її стягнення зд ійснює районний податковий о рган за місцем розташування земельної ділянки.

5. Умови використання та обмеження (обтяження) щодо ви користання земельної ділянк и

5.1. Умови збереження стану об'єкта оренди:

- на земельній діля нці не дозволяється діяльніс ть, не пов'язана з цільовим п ризначенням земельної ділян ки. Зміна цільового призначе ння земельної ділянки можлив а лише в разі прийняття Київс ькою міською радою рішення п ро затвердження проекту земл еустрою щодо відведення земе льної ділянки у зв'язку зі з міною цільового призначення земельної ділянки та внесен ня відповідних змін до Догов ору. Роботи по розробці проек ту землеустрою щодо відведен ня сплачує Орендар.

5.2. Обмеження та сервітути що до земельної ділянки на день підписання цього Договору в ідсутні.

6. Умови і строки передач і земельної ділянки в оренду

6.1. Земельна ділянка є пе реданою в день державної реє страції цього Договору.

6.2. Право на оренду земельної ділянки виникає після держа вної реєстрації цього Догово ру.

7. Умови повернення земе льної ділянки

7.1. Після припинення дії До говору Орендар повертає Орен додавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в о ренду.

7.2. Орендодавець у разі погір шення корисних властивостей орендованої земельної ділян ки, пов'язаних із зміною її с тану, має право на відшкодува ння збитків у розмірі, визнач еному сторонами. Якщо сторон ами не досягнуто згоди про ро змір відшкодування збитків, спір розв'язується у судово му порядку.

8. Права та обов' язки Сторін

8.1. Орендодавець має прав о вимагати від Орендаря:

- використання зем ельної ділянки за цільовим п ризначенням згідно з цим Дог овором;

- дотримання місце вих правил забудови;

- своєчасного вне сення орендної плати;

- дострокового роз ірвання цього Договору;

- відшкодування по несених збитків, в тому числі не отриманих доходів, відпов ідно до чинного законодавств а у разі розірвання цього Дог овору.

8.2. Орендодавець зобов'яза ний:

- повідомити в пись мовій формі Орендаря про нам ір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається;

- не вчиняти дій, як і б перешкоджали Орендареві користуватися земельною діл янкою;

- передати в корист ування земельну ділянку у ст ані, що відповідає умовам цьо го Договору.

8.3. Орендар має право:

- самостійно госпо дарювати на землі з дотриман ням вимог чинного законодавс тва України та умов цього Дог овору;

- за письмовою зго дою Орендодавця зводити в ус тановленому законодавством порядку інші будівлі і спору ди;

- у разі розірвання цього Договору, за погодженн ям сторін, має право вимагати відшкодування завданих збит ків відповідно до чинного за конодавства;

- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, при умові належн ого виконання обов'язків ві дповідно до умов цього Догов ору, Орендар має за інших рівн их умов переважне право на по новлення договору;

- переважне право на купівлю земельної ділянк и у разі її продажу.

8.4. Орендар зобов'язаний:

- приступати до вик ористання земельної ділянки в строк, встановлений цим Дог овором, та після державної ре єстрації Договору;

- використовувати зем ельну ділянку відповідно до її цільового призначення;

- своєчасно вносити орендн у плату;

- завершити забудову земель ної ділянки в строки, встанов лені проектною документаціє ю на будівництво, затверджен ою у встановленому порядку;

- при зміні функціонального використання об'єктів неру хомості, що розташовані на зе мельній ділянці, у десятиден ний строк в письмовій формі з амовити у Головному управлін ні земельних ресурсів викона вчого органу Київради (Київс ької міської державної адмін істрації) витяг з технічної д окументації про нову нормати вну грошову оцінку земельної ділянки або її частини з урах уванням зазначених змін та п ісля одержання цього витягу передати його до податкового органу за місцем розташуван ня земельної ділянки;

- письмово повідомити Оренд одавця про відчуження об'єк тів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належ ать Орендарю, протягом десят и днів з моменту вчинення від повідного правочину, а також повідомити про наміри подал ьшого використання земельно ї ділянки. У випадку, якщо Орен дар має намір припинити прав о користування земельною діл янкою (її частиною), цей Догові р розривається за згодою сто рін, або до цього Договору вно сяться відповідні зміни, з мо менту укладання договору оре нди земельної ділянки з нови м власником об'єктів, які бу ли відчужені;

- забезпечити віль ний доступ до земельної діля нки представнику контролююч их органів;

- повернути земель ну ділянку Орендодавцю у ста ні, придатному для її подальш ого використання після припи нення дії цього Договору;

- у строки, встановл ені чинним законодавством, з вітувати перед податковими о рганами району за місцем роз ташування земельної ділянки про сплату орендної плати;

- виконати вимоги, в икладені в листах Головного управління містобудування, а рхітектури та дизайну місько го середовища від 08.01.2004 №19-10, голо вного державного санітарног о лікаря м. Києва від 22.01.2004 №403, Дер жавного управління екології та природних ресурсів в м. Киє ві від 06.09.2004 №08-8-20/4952, Головного упр авління охорони культурної с падщини та реставраційно-від новлювальних робіт від 16.10.2003 №60 73, ДП „Інститут генерального п лану міста Києва” від 01.09.2004 №1836, К иївського комунального об' єднання зеленого будівництв а та експлуатації зелених на саджень міста „Київзеленбуд ” від 24.09.2004 №148-1568, Державного кому нального підприємства „Плес о” від 10.10.2003 №1005, Головного управ ління земельних ресурсів вик онавчого органу Київради (Ки ївської міської державної ад міністрації) від 05.04.2007 №03-21/542-В;

- забезпечити віль ний доступ для прокладання н ових, ремонту та експлуатаці ї існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в меж ах земельної ділянки;

- питання пайової у часті вирішити відповідно до рішення Київської міської р ади від 06.03.2009 №124/1179 „Про бюджет мі ста Києва на 2009 рік”;

- питання відшкоду вання відновлюючої вартості зелених насаджень (акт обсте ження зелених насаджень від 23.10.2003 №266) та інші питання майнови х відносин вирішувати в уста новленому порядку;

- земельну ділянку , в межах прибережних захисни х смуг використовувати без б удівництва будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідром етричних та лінійних) відпов ідно до вимог статті 61 Земельн ого кодексу України та статт і 89 Водного кодексу України;

- у п'ятиденний ст рок після державної реєстрац ії договору оренди земельної ділянки надати копію цього Д оговору до районного податко вого органу за місцем розташ ування земельної ділянки.

8.5. Сторони також мають інші п рава і несуть інші обов'язк и, визначені законодавством України.

9. Ризик випадкового зни щення або пошкодження об'єк та оренди чи його частини

9.1.Ризик випадкового знище ння або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе О рендар.

10. Страхування об'єкта оренди

10.1 Сторони домовились про те, що Орендар має право застр ахувати об'єкт оренди.

11.Зміна умов договору та припинення і поновлення Дог овору

11.1. Всі зміни та/або доповне ння до цього Договору вносят ься за згодою сторін. Згодою а бо запереченням Орендодавця на зміни та доповнення до цьо го Договору, є його рішення, пр ийняте в установленому закон одавством порядку.

11.2. Витрати, пов'язані з вне сенням зміни та/або доповнен ня до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3. Договір оренди припиняєт ься в разі:

- закінчення строк у, на який його було укладено;

- викупу земельно ї ділянки для суспільних пот реб та примусового відчуженн я земельної ділянки з мотиві в суспільної необхідності в порядку, встановленому закон одавством України;

- поєднання в одній особі власника земельної ді лянки та Орендаря;

- ліквідації юриди чної особи - Орендаря.

- Договір оренди припиняєт ься також в інших випадках, пе редбачених законом.

11.4. Припинення Договору шля хом розірвання.

Договір може бути розірван ий:

- за взаємною згодою Сторі н;

- за рішенням суду в порядку, встановленому зак оном;

11.5. Договір може бути дострок ово розірваний у разі невико нання або неналежного викона ння Орендарем обов'язків, в изначених у пунктах 5.1 та 8.4 цьо го Договору.

11.6. Поновлення Договору:

- після закінчення строку, н а який було укладено цей Дого вір, Орендар, за умови належно го виконання своїх обов'язк ів, має за інших рівних умов пе реважне право на поновлення Договору. У цьому разі Оренда р повинен не пізніше, ніж за 3 (т ри) місяці до закінчення стро ку дії Договору повідомити п исьмово Орендодавця про намі р продовжити його дію;

- у разі поновлення Договору на новий строк його умови мож уть бути змінені за згодою ст орін.

11.7. У разі припинення або роз ірвання цього Договору Оренд ар зобов'язаний повернути О рендодавцеві земельну ділян ку, на умовах, визначених цим Д оговором. У разі невиконання Орендарем обов'язку щодо у мов повернення Орендодавцев і земельної ділянки Орендар зобов'язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитк и.

11.8. Перехід права власності н а орендовану земельну ділянк у до третьої особи, а також рео рганізація юридичної особи - Орендаря не є підставою для з міни умов або розірвання дог овору.

12. Відповідальність сто рін за невиконання або ненал ежне виконання Договору та в ирішення спорів

12.1. У разі невиконання свої х зобов'язань за цим Догово ром Сторони несуть відповіда льність, визначену цим Догов ором та законодавством.

12.2. У разі невиконання Оренда рем умов цього Договору та об ов'язків, передбачених зако нодавством України, Договір може бути достроково розірва ний.

12.3. Сторона, яка порушила зоб ов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення стало ся не з її вини.

12.4. Усі спори, що пов'язані з виконанням умов цього Догов ору, вирішуються судами Укра їни, при неможливості досудо вого врегулювання спорів, що виникають при виконанні умо в цього Договору.

13. Суборенда земельної д ілянки

13.1. Орендар має право перед ати земельну ділянку або її ч астину у суборенду виключно за письмовою згодою Орендода вця.

13.2. Орендодавець надає свою з году чи заперечення щодо пер едачі земельної ділянки або її частини у суборенду, шляхо м прийняття в установленому законодавством порядку відп овідного рішення.

13.3. Умови договору суборенди земельної ділянки повинні о бмежуватися умовами даного Д оговору і не суперечити йому .

14. Прикінцеві положення

14.1. Цей Договір складений у двох примірниках. Один примі рник - для зберігання у Оренда ря, один - для Орендодавця (зн аходиться на зберіганні у Го ловному управлінні земельни х ресурсів виконавчого орган у Київради (Київської місько ї державної адміністрації)).

14.2. Невід'ємною частиною ць ого Договору є:

- план земельної ділянки;

- кадастровий план земельн ої ділянки;

- акт визначення меж земель ної ділянки в натурі (на місце вості);

- акт приймання-передачі зе мельної ділянки.

Київський міський голова


Орендар


4. Зобов'язати Головне уп равління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державно ї адміністрації) зареєструва ти договір оренди земельної ділянки для будівництва, екс плуатації та обслуговування спортивно-оздоровчої бази в урочищі Чорторий (парк Дружб и народів) у Деснянському рай оні м. Києва з усіма додатками , що є його невід'ємною части ною, між Орендодавцем - Київ ською міською радою та Оренд арем - товариством з обмежен ою відповідальністю „Інвест іум” у встановленому порядку .

5. Стягнути з Київської міс ької ради (м. Київ, вул. Хрещати к, 36) на користь товариства з об меженою відповідальністю „І нвестіум” (код ЄДРПОУ 36001590; м. Ки їв, вул. Нагірна, 47, зареєстрова не Шевченківською районною у місті Києві державною адмін істрацією 08.07.2008 року за номером № 1 074 102 0000 030529, п/р 26005000614301 у ВАТ «Агроко мбанк»м. Київ, МФО 322302) 127 (сто двад цять сім) грн. 50 коп. витрат по с платі державного мита та 118 (ст о вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

6. Стягнути з Головного упр авління земельних ресурсів в иконавчого органу Київради ( Київської міської державної адміністрації) (м. Київ, вул. Хр ещатик, 32-а) на користь Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Інвестіум” (код ЄДРПОУ 36001590; м. Київ, вул. Нагірна, 47, зареє строване Шевченківською рай онною у місті Києві державно ю адміністрацією 08.07.2008 року за н омером № 1 074 102 0000 030529, п/р 26005000614301 у ВАТ « Агрокомбанк»м. Київ, МФО 322302) 127 (с то двадцять сім) грн. 50 коп. витр ат по сплаті державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

7. Після вступу ріше ння в законну силу видати нак ази.

8. Рішення набирає законно ї сили після закінчення деся тиденного строку з дня його п рийняття, оформленого у відп овідності до статті 84 ГПК Укра їни.

Суддя П .П. Чеберяк

Дата підписання рі шення суду 30.03.2010р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.03.2010
Оприлюднено22.11.2010
Номер документу9027184
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/154

Постанова від 05.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рєпіна Л.О.

Рішення від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Рішення від 15.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Рішення від 04.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Рішення від 06.08.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 11.09.2006

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слюсарева Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні