Ухвала
від 21.07.2020 по справі 711/2752/17
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

21 липня 2020 року

м. Київ

справа № 711/2752/17

провадження № 61 -22419св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Шиповича В. В. (суддя-доповідач), Синельникова Є. В., Хопти С. Ф.,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до комунального підприємства Черкаське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації , товариства з обмеженою відповідальністю Ост- Інвест , товариства з обмеженою відповідальністю Ост-Інвест Черкаси , Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, відділу державної реєстрації речових прав управління з питань державної реєстрації департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради, державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав управління з питань державної реєстрації департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради Великої Олени Володимирівни, державного реєстратора відділу з питань організації надання адміністративних послуг виконавчого комітету Білозірської сільської ради Яжемчук Олени Анатоліївни про визнання незаконним та скасування розрахунку часток співвласників, визнання незаконним та скасування свідоцтва про право власності, визначення ідеальних часток та встановлення порядку користування об`єктом нерухомого майна за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю Ост-Інвест- Черкаси на постанову Черкаського апеляційного суду, у складі колегії суддів: Нерушак Л. В., Бородійчука В. Г., Єльцова В. 0., від 23 жовтня 2019 року,

ВСТАНОВИВ:

В квітні 2108 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до комунального підприємства Черкаське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації (далі - КП ЧООБТІ ), товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) Ост-Інвест , ТОВ Ост-Інвест Черкаси , Головного територіального управління юстиції у Черкаській області (далі - ГТУЮ у Черкаській області), Відділу державної реєстрації речових прав управління з питань державної реєстрації департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради (далі - ВДРРПУзПДР ДОЗ ЧМР), державного реєстратора ВДРРПУзПДР ДОЗ ЧМР Великої 0. В., Державного реєстратора відділу з питань організації надання адміністративних послуг виконавчого комітету Білозірської сільської ради, Черкаського району Яжемчук 0. Я. про визнання незаконним та скасування розрахунку часток співвласників, визнання незаконним та скасування свідоцтва про право власності, визначення ідеальних часток та встановлення порядку користування об`єктом нерухомого майна, визначення ідеальних часток та встановлення порядку користування об`єктом нерухомого майна.

Рішенням Придніпровського районного суду м. Черкаси, у складі судді Степаненка 0. М., від 26 квітня 2018 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Черкаського апеляційного суду від 23 жовтня 2019 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково, рішення Придніпровського районного суду м. Черкаси від 26 квітня 2018 року скасовано та ухвалено нове рішення про часткове задоволення позову.

Визнано незаконним і скасовано рішення, винесене державним реєстратором відділу з питань організації надання адміністративних послуг виконавчого комітету Білозірської сільської ради Яжемчук О. А., яким зареєстровано на праві спільної часткової власності за ТОВ Ост-Інвест Черкаси (код ЄДРПОУ 41276296) право власності на 39/50 частини нежитлового приміщення загальною площею 421, 3 кв. м, за адресою АДРЕСА_1 ( приміщення № 1,2,7 , 8, 9,10,11,12,13,14 та частина приміщень І, II, III, IV, які складають частку в розмірі 39/50 від загальної площі 421, 3 кв. м.

Відмовлено у встановленні порядку користуванням між співвласниками об`єктом спільної часткової власності салону-магазину, що розташований за адресою АДРЕСА_1 (після перейменування АДРЕСА_1 ), загальною площею 32,5 кв. м відповідно до часток співвласників ОСОБА_1 та ТОВ Ост-Інвест-Черкаси і вимог нормативно правових актів.

В задоволені іншої частини позовних вимог відмовлено. Вирішено питання розподілу судових витрат.

14 грудня 2019 року засобами поштового зв`язку ліквідатор ТОВ Ост-Інвест- Черкаси Оберемок І. І., подав касаційну скаргу у цивільній справі № 711/2752/17 на постанову Черкаського апеляційного суду від 23 жовтня 2019 року.

Ухвалою Верховного Суду від 21 березня 2019 року відкрито касаційне провадження в указаній справі та витребувано її матеріали з суду першої інстанції. Відмовлено у задоволенні клопотання про зупинення дії оскаржуваної постанови.

В грудні 2019 року матеріали справи надійшли до Верховного Суду.

Відповідно до статті 388 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.

Відповідно до частини другої статті 389 ЦПК України тут і далі в редакції кодексу на час подання касаційної скарги підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду вважає, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки доводи касаційної скарги викликають необхідність перевірки матеріалів справи.

Відповідно до частини першої статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Згідно з частиною першою статті 7 ЦПК України розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Такий випадок передбачено у частині тринадцятій статті 7 ЦПК України, згідно з якою розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Оскільки колегією суддів не приймалось рішення про виклик учасників справи для надання пояснень у справі, то справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами (у письмовому провадженні), а копія судового рішення у такому разі надсилається у порядку, передбаченому частиною п`ятою статті 272 ЦПК України.

Ураховуючи, що згідно з частиною першою статті 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи, колегія суддів інформує учасників справи про те, що зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до частини одинадцятої статті 34 ЦПК України, з урахуванням категорії!' складності справи, справу розглянути колегією у складі п`яти суддів.

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, частиною одинадцятою статті 34, частиною першою статті 401, частиною першою статті 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Справу за позовом ОСОБА_1 до комунального підприємства Черкаське обласне об`єднане бюро технічної інвентаризації , товариства з обмеженою відповідальністю Ост-Інвест , товариства з обмеженою відповідальністю Ост-Інвест Черкаси , Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, відділу державної реєстрації речових прав управління з питань державної реєстрації департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради, державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав управління з питань державної реєстрації департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради Великої Олени Володимирівни, державного реєстратора відділу з питань організації надання адміністративних послуг виконавчого комітету Білозірської сільської ради Яжемчук Олени Анатоліївни про визнання незаконним та скасування розрахунку часток співвласників, визнання незаконним та скасування свідоцтва про право власності, визначення ідеальних часток та встановлення порядку користування об`єктом нерухомого майна за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю Ост-Інвест-Черкаси на постанову Черкаського апеляційного суду від 23 жовтня 2019 року призначити до розгляду в складі колегії з п`яти суддів у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами.

Інформацію про дату розгляду справи оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:В. В. Шипович Є. В. Синельников С. Ф. Хопта

Дата ухвалення рішення21.07.2020
Оприлюднено27.07.2020
Номер документу90591162
СудочинствоЦивільне
Сутьправо власності, визначення ідеальних часток та встановлення порядку користування об`єктом нерухомого майна за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю Ост-Інвест- Черкаси на постанову Черкаського апеляційного суду, у складі колегії суддів: Нерушак Л. В., Бородійчука В. Г., Єльцова В. 0., від 23 жовтня 2019 року

Судовий реєстр по справі —711/2752/17

Постанова від 23.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 21.07.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 21.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Постанова від 23.10.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Постанова від 23.10.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Нерушак Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні